Jump to content

ΜΑΓΓΙΣΣΕΣ από το ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ


 Share

Recommended Posts

w9uten1yqqetq32f95l8.jpg

136 σελ., Τιμή: ?10

 

Μια ολοκαίνουρια μελέτη για το φαινόμενο των Μαγισσών κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ από την συγγραφική πένα του Ναούμ Θεοδοσιάδη.

 

«Στην αρχή της λογοτεχνίας είναι ο μύθος και στο τέλος της πάλι ο μύθος». Μ? αυτήν τη φράση του Μπόρχες από την Παραβολή του Θερβάντες και του Δον Κιχώτη ως κατευθυντήρια αφετηρία, ο Ναούμ Θεοδοσιάδης αφηγείται την ιστορία των μαγισσών στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα.

 

Σαν φιλόπονος ιστοριοδίφης, ανατρέχει σε δυσεύρετα μεσαιωνικά κείμενα, που εμφανίζονται ενίοτε σε σύγχρονες δευτερογενείς πηγές ή μας είναι ξάφνου προσβάσιμα μέσω του Ίντερνετ. Αναζητεί εξακριβώσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη δράση, τις μαγικές ικανότητες και τον βίαιο εκδιωγμό των μαγισσών από την Εκκλησία. Ανατρέχει σε θρυλικές πηγές, όπως το περιβόητο Malleus Maleficarum (Το Σφυρί των Μαγισσών), για να μας καταδείξει το κλίμα, την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας σκοτεινής εποχής απέναντι σε ένα πρότυπο που δεν είναι άλλο από την ελεύθερη γυναίκα.

 

Σαν ταλαντούχος παραμυθάς, αφηγείται μερικά από τα αγαπημένα του παραμύθια με πρωταγωνίστριες τις μάγισσες, διαδόσεις που στοίχειωναν τις ψυχές των Ευρωπαίων χωρικών σε μακρινές εποχές. Παραμύθια για τη «Βαλπούργεια Νύχτα», την περιβόητη ετήσια σύναξη των μαγισσών, στην οποία παρευρίσκεται και ο Φάουστ στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε, εκλεκτός προσκεκλημένος του Διαβόλου, διαδόσεις για τις μαγικές δυνάμεις και τη μοχθηρία των μαγισσών, ένα μυθολογικό καζάνι στο οποίο βράζει το συλλογικό ασυνείδητο του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, ώς να ξεχειλίσει και να ανάψουν οι πυρές του εξαγνισμού, με αποτέλεσμα αμέτρητα θύματα αθώων.

 

Αναζητεί μ? ανοιχτό μυαλό και με διάθεση να τέρψει αφηγούμενος μια ωραία ιστορία την αλήθεια πίσω από την πραγματικότητα, να διαχωρίσει την Ιστορία από το Μύθο. Στο τέλος, το βρίσκει αδύνατον. Κι εκείνο που μένει, εκτός από την αίσθηση πως τα παραμύθια κι η αλήθεια είναι κοντά, όσο πιο πίσω ακροβατεί κανείς με προσοχή επάνω στους αιώνες, «είναι, μια χούφτα μάγισσες που πετούν αγριεμένες στον ουρανό, μέσα σε πίνακες ζωγραφικής, μύθους, ιστορίες και φανταστικές διηγήσεις. Εκείνο που μένει, είναι οι σκιές τους πάνω στο ορμητικό ποτάμι της φαντασίας που δεν σταματάει ποτέ να αγκαλιάζει τον ανθρώπινο φόβο και να γεννά τα σκοτεινά παραμύθια του αύριο».

 

stu6emm2iihsbqmuack7.jpg

 

«Εκείνο που μένει είναι μια χούφτα μάγισσες που πετούν αγριεμένες στον ουρανό, μέσα σε πίνακες ζωγραφικής, μύθους, ιστορίες και φανταστικές διηγήσεις. Εκείνο που μένει είναι οι σκιές τους πάνω στο ορμητικό ποτάμι της φαντασίας που δεν σταματάει ποτέ να αγκαλιάζει τον ανθρώπινο φόβο και να γεννά τα σκοτεινά παραμύθια του αύριο».

Link to comment
Share on other sites

...ενδιαφέρον :)

Αυτός δεν είχε γράψει και το βιβλίο "Ξωτικά"; Εκείνο ήταν καλό βιβλίο πάντως.. τόοτε που το είχα διαβάσει μου είχε φανεί ωραίο.

(και παρεπιπτόντως καινούριος εκδοτικός οίκος ε; Δεν τον έχω ξανά ακούσει. Για τον αριθμό των σελίδων του έχει καλή τιμή.).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ναι, είναι αυτός που έχει γράψει το ''Ξωτικά'', όπως και τα ''Τόλκιν: Ο ονειρευτής και η σκιά του'' και ''Δράκοι και μονόκεροι''. Είναι σίγουρα ένας δοκιμασμένος συγγραφέας σε αυτά τα θέματα και έχω ακούσει πως κι αυτό το βιβλίο του είναι πολύ όμορφο κι ενδιαφέρον, με πολλά πρωτότυπα στοιχεία από τις δίκες των μαγισσών, αρχαία γριμόρια, κτλ.

 

Γενικά πρόκειται για έναν καινούριο εκδοτικό που θέλει να βγάλει καινούρια βιβλία που δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν μέχρι σήμερα οι Έλληνες αναγνώστες.

 

Ένα άλλο βιβλίο τους που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το ''Candomble, Χορεύοντας με τους Ορισάς''. Ορίστε μερικά στοιχεία και γι' αυτό το βιβλίο :

Candomble ονομάζεται μια θρησκεία διαδεδομένη στην Μπαΐα της Βραζιλίας, με ρίζες αφρικανικές. Οι θεοί της λέγονται Ορισάς και είναι ανθρωπόμορφοι· με πάθη, αδυναμίες και ελαττώματα, μα και χαρίσματα που τ? αντισταθμίζουν. Οι πιστοί ασπάζονται ο καθένας τον Ορισά του, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του· γίνονται «παιδιά του» και τον τιμούν με προσφορές, σε μια σχέση δούναι και λαβείν, για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Κι όσο για τις τελετές: θυμίζουν περισσότερο πανηγύρια και γιορτές· υπό τους ήχους εκκωφαντικής Σάμπα, οι πιστοί χορεύουν και έρχονται σε επαφή με το Θείο, το Όλον? Η Μαριάννα Αστρακά έζησε για ένα διάστημα στην Μπαΐα. Συγχρωτίστηκε με τους Καντομπλέ, σαν ηρωίδα βγαλμένη από το Εκρεμμές του Φουκώ. Παρακολούθησε και κινηματογράφησε τις γιορτές τους, ενημερώθηκε για τις διαδόσεις τους και ανέτρεξε στις επίσημες πηγές τους. Υπογράφει ένα πρωτότυπο βιωματικό δοκίμιο-γνωριμία με τη θρησκεία, ζωντανεύοντας μπροστά μας λέξη-λέξη μια πανηγυρική θρησκευτική γιορτή.

 

Γενικά νομίζω πως αξίζει να ψάξετε τις εν λόγω εκδόσεις (ρίξτε μια ματιά στο site τους), έχουν πολλά ενδιαφέροντα βιβλία κι όμορφα σχεδιασμένα :).

Link to comment
Share on other sites

καλά...εξώφυλλο είναι αυτό; Της Llewellyn είναι αισθητικώς πολύ καλύτερα... :(

 

Εύκολα θα το προσπερνούσε κανείς το εν λόγω βιβλίο...Σαν θεματικής εκλαϊκευμένης κβαντοφυσικής μοιάζει... :lol:

Kρίμα!

Link to comment
Share on other sites

σωστά-μετράει το περιεχόμενο!

 

Αλλά βρε παιδί μου, ας το έκαναν κάπως...αισθητικά καλύτερο!!! Κρίμα να πάει άπατο

Link to comment
Share on other sites

σωστά-μετράει το περιεχόμενο!

 

Αλλά βρε παιδί μου, ας το έκαναν κάπως...αισθητικά καλύτερο!!! Κρίμα να πάει άπατο

 

Χαχαχα?. Όντως θα μπορούσαν να το κάνουν λίγο καλύτερο! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ε, ίσως δεν βοηθάει κι η ανάλυση της εικόνας. Όπως και 'να χει, άλλο είναι να το βλέπεις από τον υπολογιστή κι άλλο να το κρατάς στα χέρια σου.

 

Αλλά ας μην σχολιάζουμε μόνο το εξώφυλλο βρε παιδιά...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...