Jump to content

Εγώ θα σώσω τον κόσμο...;


Recommended Posts

Ας προσέξουμε πάλι την συγκεκριμένη πρόταση : «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω το κόσμο. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

 

Νομίζω πως αναφέρεται σε εκείνη την εσωτερική κατάσταση που πρέπει να διακατέχει τον άνθρωπο σε σχέση με τα προβλήματα του κόσμου. Μιλάει (και φυσικά εκφράζει μια άποψη) για την εσωτερική στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στα πράγματα. Νομίζω πως ο Καζαντζάκης θέλει να εκφράσει την Υπευθυνότητα που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι στην Δημιουργία.

 

Το αν θα πετύχουμε κάτι ή όχι, το αν θα καταφέρουμε τελικά να σώσουμε όλον τον κόσμο ή όχι, είναι μια άλλη υπόθεση. Φυσικά μπορεί να μην καταφέρουμε τίποτα. Φυσικά μπορεί η όλη υπόθεση να μας ξεπερνά. Φυσικά και μας ξεπερνά. Αλλά αυτή είναι η στάση που πρέπει να έχει ο Ελεύθερος, Αγωνιζόμενος άνθρωπος απέναντι στα πράγματα, λέει ο Καζαντζάκης.

 

Μην ξεχνάμε πως κι ο ίδιος ο Καζαντζάκης είχε συχνά γοητευτεί κι από τις συλλογικές προσπάθειες και είχε εμπλακεί σε μερικές τέτοιες, όσο για την προσπάθεια του προσωπικού του έργου μάλλον δεν χρειάζεται να αναφέρουμε και πολλά.

 

Θυμάμαι επίσης μια άλλη φράση από την Αναφόρά στον Γκρέκο, που μου είχε κάνει πολύ εντύπωση τότε που την πρωτοδιάβασα. Λέει κάπου: «Μακάρι έτσι να μπορούσε να διαβάσει κάνεις και αυτήν την αναφορά, ενός ανθρώπου που πολύ μόχθησε, πολύ αγωνίστηκε, πολύ πάλεψε, και τόσο λίγα κατάφερε στην ζωή του...».

 

(εξακολουθώ να πιστεύω πως η αντίθετη άποψη ακούγεται αρκετά ''ωχαδερφιστική'' - και κάπως θυμωμένη απέναντι στον κόσμο..)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 46
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ορθότατη η προσέγγιση του συνοδοιπόρου, με την οποία και συμφωνώ. Ανάμεσα στον ωχαδερφισμό και τα ενοχικά συναισθήματα (και οι δύο ακρότητες συναντώνται στο τόπικ), υπάρχει κάπου στη μέση και η πραγματική ευθύνη που φέρουμε.

 

Προσωπικα επιλεγω να μη φερω καμια απολυτως ευθυνη για τον κοσμο οπως κ ο κοσμος εχει επιλεξει να μη φερει καμια απολυτως ευθυνη για μενα.

Αυτή η θέση δεν μπορεί καν να θεωρηθεί "εξυπνάδα"!

Από τη στιγμή που επιλέγεις να ζεις ΜΕΣΑ στα πλαίσια της κοινωνίας και όχι σε κάποια απομονωμένη σπηλιά μακριά από τον πολιτισμό, αποδέχεσαι να παίζεις τον εκάστοτε ρόλο που σου υποδεικνύει η κοινωνία, φέροντας φυσικά και τις αντίστοιχες ευθύνες αυτού του ρόλου. Αυτό ισχύει είτε το αναγνωρίζεις είτε όχι. Και καλύτερα να το αναγνωρίζεις ώστε να μπορείς να προσεγγίσεις πιο ρεαλιστικά τις ευθύνες σου, παρά να τρέφεις αυταπάτες για τη θέση σου και τον ρόλο σου. :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που επιλέγεις να ζεις ΜΕΣΑ στα πλαίσια της κοινωνίας και όχι σε κάποια απομονωμένη σπηλιά μακριά από τον πολιτισμό, αποδέχεσαι να παίζεις τον εκάστοτε ρόλο που σου υποδεικνύει η κοινωνία, φέροντας φυσικά και τις αντίστοιχες ευθύνες αυτού του ρόλου. Αυτό ισχύει είτε το αναγνωρίζεις είτε όχι. Και καλύτερα να το αναγνωρίζεις ώστε να μπορείς να προσεγγίσεις πιο ρεαλιστικά τις ευθύνες σου, παρά να τρέφεις αυταπάτες για τη θέση σου και τον ρόλο σου.

 

Συμφωνω απολυτα. Δεν υπαρχει κατι που να μην αναγνωριζω ελεος. Δυναμικη κοινωνια - Ζω μεσα σε αυτην - εχω καποιον ρολο. Δεν αποτελει αποψη αλλα γενικες παραδοχες.

Αλλα δεν καταλαβαινω αυτο πως σχετιζεται με το "Εγω θα σωσω τον κοσμο?".

Δεν ειμαι βουλευτης. Δεν ειναι δουλεια μου να μεριμνω για το κοινωνικο συνολο. (που κ παλι μιλαμε για ενα μια μεμονομενη χωρα κ τον ρολο ενος ανθρωπου στα πλαισια ενος ολοκληρου κυβερνητικου προγραμματος και σε καμια περιπτωση για ολοκληρο τον κοσμο)

 

Παλια πιστευα πως καθε ανθρωπος απο την στιγμη που δεν μπορει να βελτιωσει τον κοσμο οφειλει να μην τον κανει χειροτερο. Αλλα αυτο απλα δεν γινεται ζωντας σε οργανωμενες καπιταλιστικα δομημενες κοινωνιες ή μαλλον σε κοινωνιες υλιστικου προσανατολισμου ή μαλλον καλυτερα στην Ελλαδα. (κ ας μην το αναλυσουμε αυτο γιατι θα βγουμε τελειως εκτος). Τι μενουν λοιπον? ενοχες.

Ενοχες που δεν ειμαι διατεθειμενη και προθυμη να νιωσω.

 

και για να δωσω κ ενα απλο παραδειγμα.

Ανακυκλωση. αντε και εχω πιστει να ανακυκλωνω. Αντε κ πεταω τα χαρτικα μου σε καδους ανακυκλωσεις. Απο την στιγμη που περναει κανονικο σκουπιδιαρικο κ τα μαζευει εχει κανενα νοημα ειτε εγω ανακυκλωνω ειτε οχι? αλλα ακομα κ να ειχε ακομα κ να λειτουργουσε κανονικα η ανακυκλωση ως καταναλωτες ο,τι και να κανουμε τρυπα στο νερο ειναι! Ας γινουμε πρωτα ανθρωποι κ το ξανασυζηταμε. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Αμ πες το έτσι να σε καταλάβω!

Δηλαδή περιμένεις έναν βουλευτή να κλείνει τα φώτα που δεν χρησιμοποιείς, να πετάει στην ανακύκλωση τα χαρτιά σου κτλ...

 

Ε, να σου στείλουμε έναν τότε! Αφού είναι δική του δουλειά...

Link to comment
Share on other sites

Nenya

 

Έχει μεγάλη σημασία το να συνεχίσεις αυτό που έχεις αποφασίσει να κάνεις, π.χ. ανακύκλωση. Δεν είναι για την ανακύκλωση, είναι για σένα και την πορεία σου. Κάνεις ανακύκλωση διότι το έχεις εσύ αποφασίσει όχι γιατί το κάνει ο περισσότερος κόσμος. Έβαλες κάτω τα δεδομένα, σκέφτηκες τις εναλλακτικές και πήρες την απόφαση την οποία πρέπει να τηρήσεις απαρέγκλιτα. Κάνεις την εργασία που έχεις αποφασίσει να κάνεις σαν να είναι το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο, σαν να κρέμεται από αυτό όλος ο πλανήτης.

 

Δεν ενδιαφέρει κανέναν το σώσιμο του κόσμου, πρόκειται για μέθοδο πνευματικής ανάπτυξης.

Πάντα κατά την άποψή μου.

Link to comment
Share on other sites

haha

οκ ας μιλησουμε σε προσωπικο επιπεδο λοιπον.

Εχω στο σαλονι μου μια τεραααστια σακουλα με τετραδια κλπ. Εχω καδο ακριβως κατι απο το σπιτι μου και δεν παω να τα πεταξω εδω κ 4 χρονια αλλα διαρκως αυξανεται ο ογκος της σακουλας. Για 3 διαφορετικους λογους.

Πρωτον δεν εχω καταληξει/πιστει σχετικα με τα θετικα της ανακυκλωσης.

Δευτετον δεν ειμαι σιγουρη αν ο δημος μου ανηκει στους δημους που ανακυκλωνουν οποτε δεν θελω να τα ριξω κ να περασει κανονικο σκουπιδιαρικο,

και τριτον ειναι κλειδωμενος κ πρεπει να τα ριξω απο μια μιιικρη χαραμαδρα κ παντα βαριεμαι.

 

Τωρα οπως καθε ελληνας κ φωτα κλεινω κ δεν αφηνω ανοιχτα πραγματα που δεν χρησιμοποιω κυριως λογω των τιμολογιων της ΔΕΗ.Χρησιμοποιω στη θεσσαλονικη ΜΜΜ γιατι απλα δεν εχω αμαξι κ στη πολη μου αυτοκινητακι ή μηχανακι ή ποδαρακια (αλλα κυριως για γυμναστικη)

 

Οικολογικη συνειδηση μηδεν με λιγα λογια.

 

Πριν ενα μολις μηνα ανακυκλωνα χαρτι - πλαστικο - αλουμινιο κ πηγαινοερχομουν ακομα και σε μεγααααααααλες αποστασεις με ποδηλατο. Γιατι η χωρα που ζουσα μου το επετρεπε.

 

Αλλα αυτα για μενα ειναι ανουσια.

το ενεργειακο προβλημα δεν λυνεται αν εγω κ εσυ καταναλωσουμε λιγοτερο.Αλλωστε στο ιδιο φορουμ σε διαφορετικο τοπικ νομιζω εχει αναφερθει οτι το ενεργειακο θα μπορουσε να ειναι ηδη λυμενο.

 

Απο εκει κ περα μπαινουμε ξανα στην διαδικασια να συζηταμε για το τι μπορω να κανω εγω ο απλος πολιτης.

Edited by nenya
Link to comment
Share on other sites

«Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω το κόσμο. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»

Νίκος Καζαντζάκης, από την "Ασκητική"

 

 

...Συμφωνείτε;

 

 

Συμφωνώ και δε συμφωνώ .

 

Το πρώτο σκέλος του αποφθεγματος είναι σωστό. Ο σκοπός μας σε όλα τα επίπεδα (προσωπική ζωή, θρησκεία, δουλειά) είναι να αυτοβελτιωνόμαστε. Έτσι , είναι χρέος μας να σώσουμε τον κόσμο που άλλοι μας παραδώσανε.Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε , δε μας αφήνεται περιθώριο γιατί όλα θα ήταν μάταια αν δεν προσπαθούσαμε για το καλύτερο.

 

Αν δε σωθεί, εγώ ΔΕΝ φταίω. Εγώ , ως ξεχωριστή οντότητα και μέρος της συλλογικής παρουσίας σε αυτόν τον κόσμο ξεπλήρωσα το χρέος μου. Έβαλα τα δυνατά μου για μια θέση στον ήλιο, έδωσα τη ζωή μου για να είναι καλύτερη αυτή των επόμενων και αυτών που άφησα πίσω. Άρα ΔΕΝ φταίω για την κατάληξη. Ευτυχώς η δυστυχώς δεν είμαι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους. Είμαι ενα τίποτα μπροστά στη μεγαλειότητα του σύμπαντος που δημιούργησε ο Θεός και δρω ως έχει. Είμαι ένα από τα μικρότερα γρανάζια, και παλεύω για να μπω σε καλύτερη θέση , για να κάνω καλύτερη δουλειά και να προσφέρο περισσότερα.

 

Αν δε σωθεί, εγώ ΔΕΝ φταίω.

Link to comment
Share on other sites

Μα αν κάνω ''κάτι'' ίσως τελικά να ''σωθώ'' εγώ.!!

Αναφέρομαι σε πνευματικό επίπεδο. Αν ξεκινήσω έστω και το παραμικρό για το γενικό καλό έχω κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα στον εσωτερικό - πνευματικό μου κόσμο. Δεν με βλέπω ούτε ξεκομένο από το σύνολο αλλά ούτε και το σύνολο όλο.

Είμαι εγώ και κάνω αυτό που κάνω γιατί πρώτα από όλα το πιστεύω εγώ, γιατί πρώτα από όλα αυτό θα με κάνει ΕΜΕΝΑ να νιώσω όμορφα. Και αυτό το συναίσθημα είναι από μόνο του ανεκτίμητο.

 

 

 

 

Υ.Γ.Δεν κάνουμε ποτέ κάτι που δε θέλουμε να μας κάνουν!! Γενικό, αόριστο και τόσο συγκεκριμένο για κάποιον που ξέρει.

Link to comment
Share on other sites

Ολόκληρος ο κόσμος ξεκινά από την μονάδα. Οι πιο σημαντικές αλλαγές στον κόσμο ξεκίνησαν από έναν μόνο άνθρωπο. Συνήθως, ο ένας αυτός εκάστοτε άνθρωπος, δεν πίστευε ποτέ ότι θ’ άλλαζε τον κόσμο. Ξεκίνησε απλά, θέλοντας ν’ αλλάξει κάτι στο άμεσο γύρω περιβάλλον του/της. Μετά, απλά άρχισε το «φαινόμενο της σταγόνας που πέφτει στο νερό».

Τα πάντα επηρεάζονται από την κάθε πράξη ή απραξία μας. Σταματήστε επιτέλους να βλέπετε τους εαυτούς σας ως ανήμπορες κι αδύναμες μονάδες, διότι εάν αυτό πιστεύετε ότι είστε αυτό και θα παραμείνετε για πάντα.

Στο κάτω-κάτω, δείτε το κι έτσι:

Αν ξεκινήσω έστω και το παραμικρό για το γενικό καλό έχω κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα στον εσωτερικό - πνευματικό μου κόσμο. Δεν με βλέπω ούτε ξεκομένο από το σύνολο αλλά ούτε και το σύνολο όλο.

Είμαι εγώ και κάνω αυτό που κάνω γιατί πρώτα από όλα το πιστεύω εγώ, γιατί πρώτα από όλα αυτό θα με κάνει ΕΜΕΝΑ να νιώσω όμορφα. Και αυτό το συναίσθημα είναι από μόνο του ανεκτίμητο.

:cheerful:

Η αλλαγή ξεκινά από την μονάδα. Όταν αλλάξει η μονάδα, μπορεί ν' αλλάξει κι ο κόσμος. Κι ας αλλάξει λίγο μονάχα. Έστω κι αυτό, κέρδος είναι. Αύριο θά ΄ρθει άλλη μονάδα να τον αλλάξει λίγο ακόμα.

 

~*~*~

 

Η Ασκητική του φέρει και τον υπότιτλο ''Salvatores Dei'', που σημαίνει ''Σωτήρες Θεού''. Να μην περιμένουμε τον Θεό να μας σώσει, εμείς θα σώσουμε τον Θεό, λέει.

Σ’ ευχαριστώ Συνοδοιπόρε για την -επίσης αγαπημένη μου- αναφορά του Καζαντζάκη, που σκόπευα ν’ ανοίξω αργότερα ως νέο θέμα…

…Αλλά δυστυχώς εδώ βλέπω ότι έχουμε πρόβλημα να δεχτούμε ότι έχουμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, πως να τολμήσουμε να σκεφτούμε ότι μπορούμε να σώσουμε τον Θεό;! :(

Link to comment
Share on other sites

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στον κόσμο ξεκίνησαν από έναν μόνο άνθρωπο. Συνήθως, ο ένας αυτός εκάστοτε άνθρωπος, δεν πίστευε ποτέ ότι θ' άλλαζε τον κόσμο. Ξεκίνησε απλά, θέλοντας ν' αλλάξει κάτι στο άμεσο γύρω περιβάλλον του/της. Μετά, απλά άρχισε το «φαινόμενο της σταγόνας που πέφτει στο νερό».

Νεφελη ειλικρινα δεν καταλαβαινω τι εννοεις. :unsure5:

Ποιος ανθρωπος θεωρειτε οτι εχει αλλαξει τον κοσμο προς το καλυτερο?

Σιγουρα υπηρξαν αρκετοι που επηρεασαν συνειδησεις προς θετικοτερες κατευθυνσεις αλλα αλλο αυτο. (τουλαχιστον οπως το εχω εγω στο μυαλο μου :P )

 

δυστυχώς εδώ βλέπω ότι έχουμε πρόβλημα να δεχτούμε ότι έχουμε τη δύναμη ν' αλλάξουμε τον κόσμο, πως να τολμήσουμε να σκεφτούμε ότι μπορούμε να σώσουμε τον Θεό;!

Να δανειστω τους στιχους απο ενα πολυ ομορφο τραγουδι?

 

 

Σ' ένα μήνα σ' ένα χρόνο βλέπουν μπρός τους τον Αλλάχ

που από τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο Σεβάχ:

«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,

με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

 

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ

Καληνύχτα...

Edited by nenya
Link to comment
Share on other sites

Είναι, λέει, όλοι οι άνθρωποι μαζεμένοι στην αφετηρία ενός στίβου και περιμένουν το σημάδι εκκίνησης. Μόλις όμως ακούνε το "μπαμ", αρχίζει ο καθένας να τρέχει προς διαφορετική κατεύθυνση... Έτσι, αν ρωτήσεις τον καθένα τι πρέπει να κάνει με τον εαυτό του -αλλά και γενικότερα- για να σωθεί ο κόσμος, θα πάρεις μόνο διαφορετικές απαντήσεις. Βλέπουμε λοιπόν, αυτό το "εγώ, εγώ φταίω" να γιγαντώνεται σε βαθμό που το κάνει μη πραγματικό.

 

Πολυ πετυχημενη η προσεγγιση σου.

Οντως απο οτι ειδαμε και απο την εξελιξη του τοπικ μονο διαφορετικες απαντησεις ειδαμε.

 

 

. Ο λόγος είναι απλός και λογικός: αν βουλιάζεις στο νερό, όσο και να τραβάς τα μαλλιά σου δεν θα κρατηθείς στην επιφάνεια. Χρειάζεται

1. κάποιος να σου πετάξει το... σχοινί

2. να το πιάσεις

3. να κρατηθείς από αυτό μέχρι να σε τραβήξουν έξω

 

 

αν μου επιτρεπεις,..ο σοφος ανθρωπος προνοει να μην κολυμπησει σε νερα(βαθεια) στα οποια κινδυνευει να βουλιαξει και κυριως

πρεπει να ξερει αρκετα καλο κολυμπι

Παραυτα αν βουλιαξει ,θα πρεπει ο "σωτηρας" του

1. να γνωριζει καλυτερο κολυμπι απο τον πνιγμενο

2. να μην βρισκεται στην ιδια βαρκα στην οποια βουλιαζει..

Παρεπιμτωντος,πολλοι "σωτηρες" εμφανιζονται που βρισκονται στην ιδια βαρκα και το πιο τραγελαφικο ειναι οτι δεν ξερουν καν να επιπλεουν.

 

 

 

π.χ. πετάω ένα σκουπίδι κάτω γιατί βαριέμαι να πάω να βρω σκουπιδοτενεκέ, εγώ θα φταίω εάν καταστραφεί όλος ο πλανήτης επειδή πέταξα όλο και όλο ένα σκουπίδι...

 

Το κακο ειναι οτι τα σκουπιδια σας τα πετατε παραδοσιακα και ανελειπως και μεσα στις καλπες,και αυτα τα σκουπιδια αποφασιζουν για το μελλον μας.

 

Προσωπικα επιλεγω να μη φερω καμια απολυτως ευθυνη για τον κοσμο οπως κ ο κοσμος εχει επιλεξει να μη φερει καμια απολυτως ευθυνη για μενα.

 

Και καλα κανεις.

Θα μου αρεσε να ακουσω ομως οτι εχεις ευθυνη για τον εαυτο σου ,την "υπογραφη" και την υπαρξη σου.

 

Νομίζω πως αναφέρεται σε εκείνη την εσωτερική κατάσταση που πρέπει να διακατέχει τον άνθρωπο σε σχέση με τα προβλήματα του κόσμου. Μιλάει (και φυσικά εκφράζει μια άποψη) για την εσωτερική στάση που πρέπει να έχουμε απέναντι στα πράγματα. Νομίζω πως ο Καζαντζάκης θέλει να εκφράσει την Υπευθυνότητα που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι στην Δημιουργία.

 

Οντως γι αυτο μιλαει ο Καζαντζακης..την Υπευθυνοτητα

Ομως η φραση ειναι αποκομενη και σε καποιον που δεν εχει διαβασει τα βιβλια του δεν διακρινει ευκολα την διαθεση του συγγραφεα.

Και ομως..

Ο Καζαντζακης αλλου μας λεει "Δεν ελπιζω τιποτα,δεν φοβαμε τιποτα,ειμαι λευτερος" ...θα ελεγα πως για καποιον που δεν ξερει την διαθεση του συγγραφεα φαινεται πως ειναι η απολυτη δηλωση της Ανευθυνοτητας και Απελπισιας.

Ο Καζαντζακης ηταν μια αμφιλλεγομενη προσωπικοτητα.Δεν θελω να το αναλυσω αλλο γιατι προφανως το τοπικ δεν ειναι για να αναλυσουμε τον Καζαντζακη αν και θα μπορουσαμε να πουμε πολλα..

Edited by Αrtzuna
Link to comment
Share on other sites

Ο Καζαντζακης αλλου μας λεει "Δεν ελπιζω τιποτα, δεν φοβαμε τιποτα, ειμαι λευτερος" ...θα ελεγα πως για καποιον που δεν ξερει την διαθεση του συγγραφεα φαινεται πως ειναι η απολυτη δηλωση της Ανευθυνοτητας και Απελπισιας.

 

To ''δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος'', πώς ακριβώς είναι η απόλυτη δήλωση της Ανευθυνότητας και της Απελπισίας ; :huh: (λες πως για κάποιον που δεν γνωρίζει την διάθεση του συγγραφέα φαίνεται έτσι, αλλά πάλι νομίζω πως δεν φαίνεται απαραίτητα έτσι ακριβώς)

 

Ωστόσο, το ''δεν ελπίζω τίποτα'' όντως μπορεί να μας μπερδέψει, και μάλιστα σε σχέση με το θέμα που συζητιέται εδώ. Τί μπορεί να σημαίνει ;

 

(ή μήπως... μπορεί να μας ξεμπερδέψει ως προς τις ενστάσεις που εκφράστηκαν παραπάνω ; ...)

Edited by synodoiporos
Link to comment
Share on other sites

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ

Καληνύχτα...

Υπερβολικά μοιρολατρικό και αλίμονό μας εάν όλοι σκέφτονταν έτσι! Ο κόσμος θα ήταν ΠΟΛΥ χειρότερος απ' ότι είναι σήμερα (ναι, γίνεται και χειρότερα...)

 

Nenya, στο αφιερώνω: http://www.youtube.com/watch?v=bEUE-wMQBv8

Παρακαλώ δες το ολόκληρο και διάβασε αυτά που αναφέρονται, που είναι σύντομη αναφορά σε μονάχα ελάχιστους απ' αυτούς που αλλάξανε τον κόσμο.

 

...Κι αν πιστεύεις ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία αλλαγή, προσπάθησε να φανταστείς έναν κόσμο όπου ισχυει ακόμα το δουλεμπόριο, όπου τα παιδιά δεν έχουν καμία νομική προστασία ενάντια στην κακοποίηση ή την εργασία, όπου δεν υπάρχουν νόμοι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα λόγου, κ.ο.κ.... Φαντάσου δηλαδή το πως ήταν ο κόσμος μας πριν ελάχιστους αιώνες.

Link to comment
Share on other sites

Ο "Κόσμος" αλλάζει είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε συμμετέχουμε συνειδητά είτε όχι. Αυτή είναι και η έννοια της ζωής άλλωστε. ΕΥΤΥΧΩΣ!

Το θέμα είναι αν αλλάζει προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Αλλά "καλύτερο" ή "χειρότερο" για ποιον; Είσαι ο νταβατζής ή η πόρνη;

 

Είναι λίγο αφελές να λέμε ότι "αλλάζουμε" τον κόσμο. Ο ΚΟΣΜΟΣ -με την ολιστική έννοια- δεν μας έχει ανάγκη εμάς προσωπικά. Αν δεν είμαστε εμείς θα είναι κάποιος άλλος, μέχρι να εξαλειφθούμε όλοι πλήρως. Αν αφήσουμε τα υπερβολικά φιλοσοφικά και φτάσουμε στο ρεζουμέ, το μόνο που υπάρχει είναι το ένστικτο της επιβίωσης και μία διαστροφική ανάγκη να τα ντύνουμε όλα με βάση τον τρόπο σκέψης μας, δηλ. με βάση την προσωπική μας άγνοια για την φύση της πραγματικότητας.

 

Και για να μη τα βάψετε μαύρα οι αισιόδοξοι, πιστεύω ότι ο άνθρωπος, ως συμπαντικό δημιούργημα, έχει εκπληκτικές δυνατότητες συνδιαμόρφωσης των επιθυμητών του πραγματικότητων αλλά αυτό είναι μία άλλη πολύ παλιά και μεγάλη ιστορία... Δυστυχώς, φράσεις του στυλ "εγώ φταίω" μόνο ανασταλτικά λειτουργούν για αυτές τις δυνατότητες του ανθρώπου.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Συμφωνώ εν μέρη με αυτή τη φράση του Καζαντζάκη. Θεωρώ πως έχω χρέος να σώσω αυτόν τον κόσμο, όχι τόσο για μένα και για τους γύρο μου αλλά για τους επόμενους που θα έρθουν, να βρουν κάτι καλύτερο. Αν τελικά δεν τον σώσω θα φταίω αν δεν προσπάθησα. Αν έχω δώσει ότι μπορώ για την σωτηρία, και τελικά δεν τα καταφέρω, τότε απλά και ωραία θα είμαι ένας επιτυχημένος χαμένος. Δεν με ενδιαφέρει η κοινωνική αποδοχή, οι τιμές, οι δόξες για τα όσα κάνω και θα κάνω. Αυτά τα χρειάζονται άλλοι, για να μπορούν να ξεπλύνουν τις τύψεις που έχουν. Απλά υπάρχουν φορές που νιώθω πως δεν αντέχω άλλο.. που είμαι έτοιμος να τα παρατήσω και να πω άι σιχτίρ Αλλά ενώ η παραίτηση είναι τόσο εύκολη και συγχρόνως δελεαστική.. εε δεν είναι για μένα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...