Jump to content

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ


 Share

Recommended Posts

εγω πιστευω οτι θεοι υπαρχουν πολλοι μεσα στο μυαλο μας, εμεις επιλεγουμε σε ποιον θα πιστεψουμε, στην πραγματικοτητα ομως ειναι ενας και θα εξελισομαστε μεχρι να τον βρουμε μεσα μας, δλδ να αγαπησουμε τα παντα που υπαρχουν ειτε καλα ειτε κακα ειτε ομορφα ειτε ασχημα και οταν καταφερουμε να ζουμε με την αγαπη ως κατασταση πλεων μεσα μας τοτε θα βιωσουμε μεσα μας την υπαρξη του.. γιατι αυτο που μας ενωνει ολους ειναι η αγαπη....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Την απαντηση την γνωριζουμε ολοι μεσα μας. Εμεις σαν ανθρωποι εχουμε συνηθησει στην περιγραφη της ολοτητας σαν θεος ,μια λεξη ειναι, δεν εχει σημασια . Ο θεος μπορει να θυσιαστηκε ομως για ολους μας . Θα πω ομως οτι "θυσιαστικε ", ωστε να υπαρξη δημιουργια , συνεχεια.

Ειναι μεγαλη συζητηση, με πολλες πτυχες, πολλα αντιθετα ακρα (ειναι & περασμενη η ωρα). Αν ασχολεισαι πραγματικα με τον εσωτερισμο, γνωριζεις τον θεο, ΕΣΕΝΑ δλδ . Απλα δεν το δεχεσαι .. μακαρι να το δεχτεις θα πω, μπορει & να το γνωριζεις εδω & καιρο, απλα δεν το αναφερεις .

Θα σας πω το εξης ομως . Τι θα πραττατε εαν εισασταν μονοι σας & μπορουσατε να συσσωρευσεται την ενεργεια σας σε ενα σημειο & να εγκλωβιστειτε μεσα σε αυτο το σημειο ? Η ενεργεια του καθενος μας ειναι & διαφορετικη . Αλλη μαθηση του ενος, αλλη του αλλουνου . Αλλη βαση η μια αλλη η αλλη . Αλλη ανφεκτικοτητα η μια, αλλη του αλλουνου . Οταν εισαι θεος ομως, γνωριζεις την τελειοτητα των πραξεων, την αρμονια, την ισσοροπια, τοσο οσο χρειαζεται .

Οταν εισαι ανθρωπος, μπορεις να δωσεις απαντηση στην ερωτηση υπαρχει θεος ?

Πρεπει να το νοησεις, ωστε να το κατανοησεις

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εννούσα το φαινόμενο της αύξησης της εντροπίας=φθορά. Η εντροπία είναι το "μέτρο" της φθοράς οπότε δεν μπορεί να είναι "διάβολος".

Βρήκα και κάτι που λέει καλύτερα αυτό που εννοώ:

 

Evil is simply all that which contributes to the world's entropy

Κακό είναι απλούστατα ότι αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος

 

(Jacques Lacarriere, Οι Γνωστικοί, 94)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Φανταστείτε οτι είστε μ?ενα φίλο μεσα σ?ενα μεγάλο δωμάτιο οπου υπαρχουν διαφορα πραγματα, απο επιπλα και πινακες, μεχρι γραφειο ,υπολογιστης ηλεκτρ.συσκευες , μικροαντικείμενα, βιβλια κλπ.

Σας ρωταει τοτε ο φιλος σας:

- ?Ξερεις, ψαχνω κατι. Μηπως το βλεπεις να υπαρχει πουθενα??

- Ευλογα ρωτατε: ?Τι ειναι αυτο το κατι? πως μοιαζει??

- Δε ξερω τι ειναι και πως μοιαζει, αλλα θελω να μαθω αν υπαρχει εδω μεσα?

- ?Μα δεν γινεται να το βρουμε αν δεν ξερουμε πως ειναι...!?

 

Πως γινεται να πουμε αν υπαρχει Θεος οταν δεν μπορουμε να ορισουμε τι ειναι?

Και πως να ορισουμε τι ειναι οταν σχεδον ολες οι κοσμοθεωριες/θρησκειες/παραδοσεις συμφωνουν στο οτι δεν (περι)οριζεται?

 

Νομίζω οτι ως ερώτημα/συζητηση προηγείται το τι ειναι Θεος (και έπεται το αν υπάρχει).

 

..

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη αν γυρναω πολυ πισω την συζητηση αλλα αργησα να καταλαβω οτι υπηρχαν περισσοτερες απο μια σελιδες στο θεμα και επισης θα ηθελα να σταθω λιγο στα πιο κατω σημεια...

 

Και επισης συγνωμη για τον ογκο οσων εχω γραψει αλλα και για το οτι πηθανον πολλα απο αυτα που εχω γραψει να τα εχει επισημανει και καποιος αλλος αλλα σε καθε σημειο που εντοπιζα κατι ενδιαφερον εγραφα αμεσως την αποψη μου ή το ερωτημα μου για να μην χασω την μπαλα.... :lol:

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν σε έναν Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη πάνω από τον εαυτό τους, αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, άλλα θύμα αυτών που ξέρουν να τον χρησιμοποιήσουν κατάλληλα.

Εγω απο αυτο καταλαβαινω οτι ο ανθρωπος ειναι θυμα αλλων ανθρωπων οι οποιοι μπορουν να χειρηστουν την "αδυναμια" της πιστης του και να τον "φανε"...

 

Εαν ο Θεος ειναι ενεργεια τοτε καποια στιγμη θα παψει να υπαρχει. Η ενεργεια αλλαζοντας μορφες εχει ως γνωστων φθινουσα πορεια.Δηλαδη ουτε ο Θεος διαφευγει της εντροπιας????

Κατ'αρχας η ενεργεια απο οσο ξερω εγω δεν χανεται απλα αλλαζει μορφες προσπαθοντας να φερει τα παντα στο συμπαν σε μια ισσοροποια κατι που σιγουρα καποια στιγμη θα συμβει αλλα μεχρι τοτε αργουμε πολυ ακομα...

 

Ας κανουμε μαζι μια προσπαθεια.

Μμμμμμ! Θεος, ο: Μυθικο πλασμα το οποιο θεωρουμε οτι εχει τις απαντησεις που δεν εχουμε εμεις (Ολο και λιγοτερες δλδ, 4-5 εχουν απομεινει), και στο οποιο προσαπτουμε το οτιδηποτε δεν μπορουμε να εξηγησουμε επιστημονικα. Πολυ βολικος επισης στο να απαρνιομαστε το οποιοδηποτε ανθρωπινο λαθος (ηταν θελημα θεου).

Εδω θα διαφωνησω μαζι σου γιατι για καθε απαντηση που περνουμε δημιουργουνται και καινουργιες ερωτησεις... Οταν οι ανθρωποι πιστευαν πως ολος ο κοσμος ειναι η γη και αυτη ειναι επιπεδη δεν υπηρχαν ερωτησεις... Οταν ομως εμαθαν οτι αυτα που βλεπουν στον ουρανου δεν ειναι οι νεκροι ή οι θεοι αρχισαν οι ερωτησεις και για καθε απαντηση δημιουργουνται νεες ερωτησεις...

 

Να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε, γιατί - τι οδήγησε τον άνθρωπο να κατασκευάσει Θεούς, αν υπάρχει η πιθανότητα πράγματι να υφίσταται κάτι το θείο στο σύμπαν μας, αν εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε Θεοί σε ένα δικό μας σύμπαν, και βασικότερο των ερωτημάτων, τι μας προσφέρει η ύπαρξη ενός Θεού ή πολλών Θεών.

Εδω θα συμφωνησω με καποιον ποιο πανω που ειπε οτι αν δεν υπηρχε ο θεος τι θα συνεβαινε στον κοσμο... Η υπαρξη του θεου κατα την χριστιανικη τουλαχιστον εκδοχη του υπαρχει για να μας αποτρεψει απο το να σκοτωνουμε ο ενας τον αλλον... Απο το να ζουμε σαν ζωα... Και οσοι απομακρινονται απο αυτον αυτο κανουν... Και αν σκευτητε ποτε και πως αρχισε η χριστιανικη θρησκεια θα το δειτε και εσεις... Καποιοι σοφοι ανθρωποι της τοτε εποχης προσπαθησαν να δειξουν στουν ανθρωπους οτι ολοι ειναι ισοι και τι μπορουν να κανουν ολοι μαζι... Αυτο ομως επρεπε καπου να το στηριξουν ετσι δημιουργησαν εναν παντοδυναμο θεο ο οποιος θα μας βοηθα οταν ειμαστε σωστοι και θα μας συνχωρει για να γινομαστε...

 

Πως γινεται να πουμε αν υπαρχει Θεος οταν δεν μπορουμε να ορισουμε τι ειναι?

Και πως να ορισουμε τι ειναι οταν σχεδον ολες οι κοσμοθεωριες/θρησκειες/παραδοσεις συμφωνουν στο οτι δεν (περι)οριζεται?

Και ακομα θα πρεπει να ρωτησουμε... Που να τον ψαξουμε...? Μεσα ή εξω απο εμας...? Και αν εξω απο μας στον υλικο στον ενεργειακο η στον αϋλο κοσμο...? Αλλα για να γινει αυτο θα πρεπει να εχουμε αποκλεισει το οτι εμεις ειμαστε θεοι και το οτι υπαρχουν παραλληλα συμπαντα γιατι αν υπαρχει παραλληλο συμπαν πως θα ξερουμε οτι εμεις δεν ειμαστε απλα μια αντανακλαση αυτου... Και το δυσκολοτερο απο ολα... Σε πιο απο ολα αυτα θα συμφωνησουμε για να μπορουσουμε να αναρωτηθουμε και να συζητησουμε για τα υπολοιπα...? Γιατι αν δεν συμφωνησουμε να παρουμε κατι ως βαση, ως δεδομενο, δεν μπορουμε να κανουμε καμια συζητηση... Παρα μονο "αμπελοφιλοσοφιες"...

 

Θα ηθελα ακομα να προσθεσω κανα δυο πραγματακια που προεκυψαν διαβαζοντας ολα οσα γραψατε... Πρωτον οσον αφορα τις επιστημες... Οι μισοι επιστημονες διαφονουν με τους αλλους μισους... Αλλα λεει η φυσικη που ολοι διδαχτηκαμε στα σχολεια (και καποιοι απο μας μαθαμε) και αλλα η κβαντικη φυσικη που ειναι και της μοδας... (και επειδη δεν ειμαι και τοσο καλος γνωστης σε τπτ απο τα δυο αν κανω λαθος παρακαλω διορθωστε με...)

 

Ακομα αν υποθεσουμε οτι τα πραγματα ισχυουν οπως τα ξερουμε και οτι μετα το BIG BANG δημιουργηθηκαν ολα τοτε πρωτον τι δημιουργησε το BIG BANG και μετα εαν εμεις καταφερουμε να μαθουμε απο τι δημιουργηθηκε θα καταφερουμε να δημιουργησουμε εναν μικροκοσμο κατ'εικονα και καθ'ομοιωση του δικου μας...? Και αν ναι τοτε θα ειμαστε και εμεις θεοι...? Και αν ειμαστε και εμεις θεοι... Μηπως θα ειμαστε οι μονοι θεοι...? Και ειναι να ειμαστε οι μονοι θεοι τοτε θα ειμαστε και αθανατοι...?

 

Μετα απο αυτο καπου στην αρχη δεν θυμαμαι τωρα που ακριβως για να το βαλω αναφερθηκε κατι για παρατηριση στην υπαρξη του θεου... Και για το πως τελικα προκυπτει το αν υπαρχει θεος η οχι κατι για πηθανοτητες και αλλα... Για να παραμεινω και στο αθανατοι που ειπα πριν... Ολοι θεωρουμε και πιστευουμε οτι καποια μερα θα παιθανουμε γιατι ολοι οι ανθρωποι πεθαινουν... Αν ομως καποιος δεν παιθανει...? Τοτε θα σταματησουμε να το πιστευουμε... Ολα βασιζονται στα στενα πλεσια που θετουμε... Σε αυτα που θεωρουμε ως αξιοματα και πανω σε αυτα χτυζουμε οτι πιστευουμε... Αν καταρευσει ενα απο αυτα τοτε θα καταρευσει ο κοσμος γυρο μας...

 

Και θα ηθελα να κλεισω με το οτι ειτε υπαρχει θεος ειτε οχι... Ειτε πιστευουμε σε αυτον ειτε οχι... Μονο ενα πραγμα υπαρχει να κανουμε... η φραση του ειναι αυτη που πρεπει να υπαρχει εν τελει:

ΖΩΗ, αν δεν είμαστε ικανοί να την ζήσουμε ας αφήσουμε όλα τα άλλα, μόνο προβλήματα δημιουργουν...

 

Υ.Γ. Απλα παραθετω αποψεις, που αλλες εχω ακουσει και αλλες εχω ασπαστει οποτε.... Dont shoot... :whoops: ^_^

Και παλι συγνωμη αλλα ηθελα να αναφερθω σε ολα αυτα και τωρα τα ειδα... :D

Το Edit ειναι γιατι δεν ειχα δει την 4η σελιδα... :D

Edited by Prince
Link to comment
Share on other sites

Φανταστείτε οτι είστε μ’ενα φίλο μεσα σ’ενα μεγάλο δωμάτιο οπου υπαρχουν διαφορα πραγματα, απο επιπλα και πινακες, μεχρι γραφειο ,υπολογιστης ηλεκτρ.συσκευες , μικροαντικείμενα, βιβλια κλπ.

Σας ρωταει τοτε ο φιλος σας:

- ‘Ξερεις, ψαχνω κατι. Μηπως το βλεπεις να υπαρχει πουθενα?’

- Ευλογα ρωτατε: ‘Τι ειναι αυτο το κατι? πως μοιαζει?’

- Δε ξερω τι ειναι και πως μοιαζει, αλλα θελω να μαθω αν υπαρχει εδω μεσα’

- ‘Μα δεν γινεται να το βρουμε αν δεν ξερουμε πως ειναι...!’

 

Πως γινεται να πουμε αν υπαρχει Θεος οταν δεν μπορουμε να ορισουμε τι ειναι?

Και πως να ορισουμε τι ειναι οταν σχεδον ολες οι κοσμοθεωριες/θρησκειες/παραδοσεις συμφωνουν στο οτι δεν (περι)οριζεται?

 

Νομίζω οτι ως ερώτημα/συζητηση προηγείται το τι ειναι Θεος (και έπεται το αν υπάρχει).

 

 

Edit:

Μην προσωποποιητε τον θεο, ειναι μεγα λάθος!

Ο θεός ειναι έννοια, ειναι η ουσία που κρατάει τα πάντα ενωμένα, ειναι ο κώδικας που θέτει τα όρια και τους κανόνες ροής ενεργειας (βλ. καρμα), δεν απαγορεύει τίποτε, μονο η αντίληψη μας χρειαζεται το καταλληλο ρυθμισμα για να δεχθουμε, κατανοησουμε και τελικα εξελιχθουμε ως πρεπει.

Τα σημαδια ειναι γυρω μας και ειδικα φτιαγμενα για Αγραμματους...

..

ΚΑΤΙ;

Αν κ Άθεος (ΕΓΩ) δεν νομίζω να παρομοιάζεις τον θεό με ΚΑΤΙ!

Υποτίθεται πως ψαχνει για τον Δημιουργο του δωματίου ή εστω τον συνεταιρισμό δημιουργών των διαφόρων αντικειμένων..οχι απλά κάτι.

Ο θεός δεν γίνεται αντιληπτός με μια μονο αίσθηση, και δεν καλύπτει μονο μια ανάγκη, επομένως στο παράδειγμα σου θα απαντούσα:

-Ορίστε, διάλλεξε, έχουμε όλα τα "κάτι" που βρήκαμε. Αν δε σε βολέψουν, κάτι θα κανουμε ;)

Edited by Sucore
Link to comment
Share on other sites

ψάχνει για κάτι που δεν ξέρει πως είναι ή δεν ξέρει τον ορισμό του.

 

είναι η κλασική περίπτωση που πολλοί μιλάνε για Θεό, χρησιμοποιούν την λέξη, έχουν κάτι ακαθόριστο στο μυαλό τους και δεν ξέρουν τι είναι.

Link to comment
Share on other sites

?Στο παραπανω ποστ το EDIT ειναι δικο μ, δεν εχω ιδεα πως εγινε κ δε μου βγαζει επιλογη διορθωσης!

Link to comment
Share on other sites

ok,

 

αλλά λέει

 

"Νομίζω οτι ως ερώτημα/συζητηση προηγείται το τι ειναι Θεος"

 

άρα ψαχνει ορισμό για να δει τελικά αν ισχύει.

Edited by dimulator
Link to comment
Share on other sites

:) όπως ειπα κ πριν η αντίληψη μας στη καλυτερη να κατανοήσει το ΠΩΣ πρεπει να λειτουργήσουμε, όχι να ορίσουμε το τι εστι δημιουργός...

Προσωπικη γνωμη έτσι;

Link to comment
Share on other sites

να μερικά κείμενα

 

Etymologicum Gudianum

Αἴθειν· εἰς τὸ Θεός [καὶ Αἴθω]

 

Etymologicum Gudianum

Θεὸς, διὰ τοῦ θέειν ἤγουν τρέχειν καὶ προφθάνειν τὰ

πάντα· ἢ διὰ τὸ αἴθειν ἤγουν φλογίζειν. ἢ διὰ τὸ

θεωρεῖν τὰ πάντα. ὅθεν καὶ οἱ τοῖς ὀφθαλμοῖς τῆς

καρδίας θεωροῦντες αὐτὸν θεοὶ ἐκλήθησαν. ὡς τὸ ἐγὼ

εἶπα, θεοὶ ἐστέ.

 

Etymologicum magnum

Θεός· Παρὰ τὸ θέω, τὸ τρέχω, εἰς ὃν πάντες

τρέχομεν. Παρὰ τὸ θέω καὶ θεύω, θεὸς, ὡς φωλεύω

φωλεός· οἱ γὰρ ἀρχαῖοι, ὡς ἐπὶ τὸ πλεῖστον, ἐπὶ ἡλίου

καὶ σελήνης καὶ ἀστέρων (ἀστατοῦσι γὰρ) ἐτίθεσαν

τὸ ὄνομα· παρὰ τὸ ἀεὶ θεῖν καὶ κινεῖσθαι. Καὶ ἐπὶ

τοῦ χωρὶς τούτων λεγομένου θεοῦ λέγοιτ᾿ ἂν, παρὰ

τὸ πανταχοῦ εἶναι καὶ περιθεῖν· ἢ παρὰ τὸ θῶ, τὸ

κατασκευάζω καὶ ποιῶ, ὁ πάντων ποιητὴς, καὶ τῆς

τῶν πάντων κατασκευῆς αἴτιος, γίνεται θὸς καὶ θεός.

Link to comment
Share on other sites

η αντίληψη μας στη καλυτερη να κατανοήσει το ΠΩΣ πρεπει να λειτουργήσουμε, όχι να ορίσουμε το τι εστι δημιουργός...

το πως πρέπει να λειτουργήσουμε είναι ένα μεγάλο θέμα επίσης

Ένας σκύλος κοιτάει τον άνθρωπο που τον φροντίζει και σκέφτεται: "μου δίνει σπίτι, με ταϊζει, με φροντίζει, με αγαπάει... άρα πρέπει να είναι Θεός!". Μια γάτα κοιτάει τον άνθρωπο που την φροντίζει και σκέφτεται: "μου δίνει σπίτι, με ταϊζει, με φροντίζει, με αγαπάει... άρα πρέπει να είμαι Θεά!"...

 

...Η κάθε ύπαρξη λειτουργεί με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Ο άνθρωπος, φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι ορθό να λέμε: "πως πρέπει να λειτουργούμε", διότι ήδη λειτουργούμε με τον τρόπο που μας χαρακτηρίζει ως ύπαρξη. Είναι λοιπόν μάλλον ορθότερο να λέμε: "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το πως λειτουργούμε". Εάν συνειδητοποιήσουμε το πως λειτουργούμε, ίσως καταφέρουμε και να ορίσουμε το τι είναι "ο Δημιουργός"... ή μάλλον... το ακόμα πιο σωστό είναι να ορίσουμε το τι ΔΕΝ είναι (διότι το τι είναι, είναι εύκολο :whistling: )

Link to comment
Share on other sites

Οκ, ισως τελικα το παραδειγμα που εφερα να μην ηταν και το καλυτερο...

 

Με απλα λογια λοιπον αυτο που ρωταω ειναι το εξης:

 

Πως γινεται να πουμε αν υπαρχει Θεος οταν δεν μπορουμε να ορισουμε τι ειναι?

Link to comment
Share on other sites

Χωρις παρεεξηγηση...

 

Εδω δεν μπορουμε να συμφωνισουμε στο τι ειμαστε εμεις που βλεπουμε χιλιαδες απο το ειδος μας καθε μερα... Θα οροσουμε το τι ειναι Θεος...? Δεν ειναι λιγο ανορθοδοξο να προσπαθουμε κατι τετοιο...?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...