Jump to content

Ψυχολογία στην υπηρεσία της μετάνοιας


Recommended Posts

Αναρωτιόμουν πολύ καιρό τώρα και ήλπιζα να βοηθηθώ/ούμε, πάνω σε μια περίεργη ιδέα/θεωρία.

Εάν δουλέψει, εάν μπορούσαν να μπουν κάποια στοιχεία στη σειρά, θα ήταν πολύ καλή κίνηση για την αλλαγή όλου του σωφρονιστικού συστήματος.

Να σας κάνω μια εισαγωγή για να καταλάβετε πιο εύκολα.

 

Όλοι έχουμε ακούσει για τις τιμωρίες της κολάσεως, ίσως και να έχετε διαβάσει Δάντη (Θεία κωμωδεία).

Όλοι έχουμε δει την ταινία "the saw" και το Seven.

Παντού υπάρχει ένας τιμωρός που καθορίζει την τιμωρία. Αλλά τι είναι τιμωρία; Είναι μια διαδικασία που θα σε κάνει να μετανοήσεις... με λίγα λόγια, να αλλάξεις νοοτροπία.

Το κακό όμως είναι πως στα περισσότερα από αυτά, η διαδιακασία μετάνοιας περιέχει βία, και ο άνθρωπος απλά συνετίζεται, δεν αλλάζει πραγματικά.

Γιατί όμως να μην το δούμε λίγο βαθύτερα; Στο κάτω κάτω, τα συναισθήματα είναι αυτά που ορίζουν τον άνθρωπο. Δύσκολο να παράγει στην αρχή ευγενή συναισθήματα ένα "κακοποιό στοιχείο", αλλά όλοι το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής έχουμε για αυτά. Και είναι ικανό να παράγει τα πάντα!

Γιατί λοιπόν να μην αναλύονταν (τόσους ψυχολόγους έχουμε) τα εγκλήματα σε βάθος, να αποδομούνταν σε συναισθήματα και έννοιες; Βάση αυτών, θεωρώ πως στη συνέχεια θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια διαδικασία μετάννοιας πολύ πιο ασφαλής, πραγματικής λύτρωσης.

 

Λυπάμαι που δεν γνωρίζω πως θα μπορούσε αυτό να γίνει... :geek: δεν έχω βαθιές γνώσεις ψυχολογίας και ίσως και βασικές. Πιστεύω όμως πως εάν ήταν να αποδώσει κάπου αυτή η επιστήμη στο μέγιστο, θα ήταν ο σωφρονιστικός, και όχι αυτός με τον οποίο καταπιάνωνται οι περισσότεροι.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί λοιπόν να μην αναλύονταν (τόσους ψυχολόγους έχουμε) τα εγκλήματα σε βάθος, να αποδομούνταν σε συναισθήματα και έννοιες

 

Είναι ενα σωστό σκεπτικό στην θεωρία, αλλά στην πράξη θα έχει πολύ μικρή επιτυχία. Κυρίως επειδή ο κάθε δράστης εγκλήματος θα πρέπει να θέλει πρώτα να αλλάξει. Διαφορετικά κάθε κίνηση ή δράση προς την "ελάφρυνση συνείδησης" προς αυτόν , που περιλαμβάνεται σε μια τέτοια μέθοδο/θεραπεία, θα ληφθεί εκ μέρους του ώς σημάδι αδυναμίας και θα το εκμεταλευθεί στο έπακρο για να διαφύγει απο την τιμωρία αρχικά αλλά και για να δράσει όπως θέλει αργότερα.

 

Επίσης η τιμωρία έχει να κάνει με την ανταμοιβή των ευθυνών που διέπουν κάθε εγκληματική πράξη. Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι;... όταν κάποιος είναι παιδόφιλος, βιαστής, δολοφόνος, κλέφτης και προξενεί πόνο θικό και σωματικό σε ενα άλλο άνθρωπο, είναι δυνατόν να μην υπάρξει τιμωρία; Η μετάνοια θα έρθει πάντα σε δεύτερη μοίρα και πάντα αν το θέλει ο δράστης. Διαφορετικά το πολύ σωστό και ανθρώπινο σκεπτικό παραπάνω θα δώσει απλά το πάτημα σε αυτόν να κάνει τα ίδια ή και χειρότερα αφού πλέον θα έχει αποθρασυνθεί απο την έλλειψη τιμωρίας για την προηγούμενη πράξη του.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει πρακτική εφαρμογή αυτή η ιδέα.Πρώτα απο όλα η μετάνοια πρέπει να επέλθει μετά τη διαπίστωση

μιας κακής και νοσηρής πράξης.Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η εγκληματικότητα,χωρίς να είμαστε και απόλυτοι, είναι στοιχείο που εμπεριέχεται στο Dna,αλλά ας το απορρίψουμε αυτό προς στιγμήν και ας εστιάσουμε στον εκάστοτε εγκληματία.Όταν μιλάμε για εγκλήματα όπως ο φόνος εν ψυχρώ (εγκλήματα χωρίς ελαφρυντικά) παιδοφιλία,βιασμοί αυτά προυποθέτουν και ιστορικό ψυχικης ασθένειας γιατί όπως και να το κάνουμε δεν είναι νορμάλ πράγματα αυτά.Και όλο αυτό το μπλά μπλά για να καταλήξω ότι σαν υπάρχει πρόβλημα ψυχολογικό είτε με βοήθεια ειδικών ψυχολόγων είτε όχι δύσκολα μπορεί να καταλάβει ο άλλος τον αντίκτυπο των πράξεων του :geek::geek:

Link to comment
Share on other sites

θα το εκμεταλευθεί στο έπακρο για να διαφύγει απο την τιμωρία αρχικά αλλά και για να δράσει όπως θέλει αργότερα.

 

Εάν στηθεί σωστά, θα είναι αλάνθαστο σύστημα. Θα έχει ήδη αποδειχθεί πως όντως αλλάζει ο άνθρωπος. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να λειτουργήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο όπως αυτό των συναισθημάτων. Διότι εκεί η παραμετροποίηση είναι πιο προβλέψιμη.

Θα μπορούσαν ακόμη να μπουν και διαδικασίες που θα το αποδείνυε ο ίδιος. Κάποιου είδους τεστ

 

Επίσης η τιμωρία έχει να κάνει με την ανταμοιβή των ευθυνών που διέπουν κάθε εγκληματική πράξη. Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι;... όταν κάποιος είναι παιδόφιλος, βιαστής, δολοφόνος, κλέφτης και προξενεί πόνο θικό και σωματικό σε ενα άλλο άνθρωπο, είναι δυνατόν να μην υπάρξει τιμωρία; Η μετάνοια θα έρθει πάντα σε δεύτερη μοίρα και πάντα αν το θέλει ο δράστης. Διαφορετικά το πολύ σωστό και ανθρώπινο σκεπτικό παραπάνω θα δώσει απλά το πάτημα σε αυτόν να κάνει τα ίδια ή και χειρότερα αφού πλέον θα έχει αποθρασυνθεί απο την έλλειψη τιμωρίας για την προηγούμενη πράξη του.

Εδώ είναι πολύ λεπτό το θέμα... κι εγώ θα ήθελα να σουβλίσω κάποιους εγκληματίες, αλλά δεν έχω το δικαίωμα. Όπως ακριβώς δεν επιτρέπεται και η θανατική ποινή. Μήπως επειδή όντως η βία ή η αφαίρεση ψυχής ή η τιμωρία γενικότερα δεν αποτελεί λύση; Η τιμωρία πολλές φορές λειτουργεί αντίθετα και μπερδεύει τα ήδη υπάρχοντα συναισθήματα. Και μην ξεχνάμε πως κάποια από αυτά τα εγκλήματα μπορούν να οριστούν και ως αρρώστια. Η παιδεραστία πχ, είναι αρρώστια κατά την άποψή μου. Άρα δεν πρέπει να τιμωρήσεις. Πρέπει να βρεις την συνταγή, βάση των συναισθημάτων, που θα τον γιατρέψει.

Μετάνοια από τιμωρία ποτέ δεν έχει γεννηθεί. Φόβος των συνεπειών, ναι. Συνετίζει. Αλλά όταν δοθεί η ευκαιρία που ο τιμωρός δεν επιβλέπει, το κακό θα ξαναγίνει.

 

Δεν λέω ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά θα μπορούσε...

Link to comment
Share on other sites

Ιχώρ...ξεχνάς κάτι βασικό.. πρέπει να θέλει και ο ίδιος ο δράστης να αλλάξει. Πως ακριβώς λοιπόν θα το θέλει ο ίδιος αν διαπιστώσει το ποιόν των πράξεων του; με δεδομένο μάλιστα οτι και να δεί το θύμα του μετά σε τι κατάσταση θα είναι δεν πρόκειται να του κάνει εντύπωση; Η τιμωρία είναι το αποδεικτικό της δράσης του.

 

Όπως στα μικρα΄παιδιά για να τους δείξεις οτι έπραξαν κάτι κακό καθώς δεν το αναγνωρίζουν ώς τέτοιο τους βάζεις τιμωρίας; Στην περίπτωση μάλιστα της αταξίας τους βάζεις τιμωρία μόνο και μόνο για να μην νομίζουν οτι θα κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς αντίκτυπο.

 

Και στις δύο περιπτώσεις όμως με το παιδί που θα θέλει να αποφύγει και πάλι την τιμωρία υπάρχει "σοφρωνισμός" κυρίως με την λογική. Πως όμως μπορείς να περάσει λογική σε ενα ήδη συνειδητοποιημένο εγκληματία που ξέρει τι έκανε αν δεν το θέλει και αυτός;

 

Αν είναι άρρωστος τώρα (π.χ. παιδοφιλία όπως ανέφερες) τότε δεν χωράει και πάλι η λογική καθώς η παρούσα δράση θεωρείται αυτονόητη για εκέινον/η... οπότε το ΄μονο που μπορείς να κάνεις και πάλι είναι να επεκτείνεις την τιμωρία όσο μπορείς και να προσπαθήσεις να του επιβάλεις ενα τρόπο ζωής που σχεδόν πάντα αποτυγχάνει, γιατί θα είναι ασθενής ανίατος.

Link to comment
Share on other sites

Όταν μιλάμε για εγκλήματα όπως ο φόνος εν ψυχρώ (εγκλήματα χωρίς ελαφρυντικά) παιδοφιλία,βιασμοί αυτά προυποθέτουν και ιστορικό ψυχικης ασθένειας γιατί όπως και να το κάνουμε δεν είναι νορμάλ πράγματα αυτά.

Μα δεν μπορούν αυτά τα άτομα να διδαχθούν; Να πλαστούν ανάλογα; Δεν λέω... κάθε πράξη μπορεί να έχει δημιουργηθεί από άτομα που τρέφει διαφορετικά συναισθήαμτα το καθένα. Υπάρχουν βιαστές που βιάζουν για την πλάκα τους, αλλά δεν είναι χρόνια η πάθησή τους και σίγουρα είναι η πιο εύκολη υπόθεση για τους ειδικούς. Υπάρχει ο βιαστής που μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να βρεί αυτή την ενέργεια από καμία άλλη πράξη. Και αυτό είμαι σίγουρος πως αντιμετωπίζεται με τον προσανατολισμού σε άλλες πράξεις με την ίδια "συγκίνηση".

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι θέλεις να πείς και επειδή ούτε και εγώ έχω γνώσεις ψυχολογίας σου λέω ότι με βάση τη λογική με χρόνια παρακολούθηση τέτοιων ασθενών, γιατί τα άτομα αυτά νοσούν ,ίσως να μπορούσε να επιτευχθεί η μετάνοια.Αλλά πρακτικά??Εχει μια βάση αυτό που λές πάντως ,αν και πιστεύω πως δεν αλλάζει ο άνθρωπος

Link to comment
Share on other sites

Anor πιστεύω πως ακριβώς επειδή τα παιδιά δεν είναι συνειδητοποιημένα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τιμωρούνται. Εκεί είναι που πρέπει να διδαχτεί το παιδί. Εχω δει αμέτρητες φορές να μπαίνουν τα παιδιά τιμωρία και να σκαρφίζονται κάτι άλλο για εκδίκηση. Και εκεί είναι που μαθαίνουν πως η φωτιά αντιμετωπίζεται με φωτιά και κουβαλώντας το αυτό μαι ζωή, προκύπτει ένας εγκληματίας.

Ο συνειδητοποιημένος εγκληματίας τώρα μπορεί να μην έχει την θέληση να αλλάξει, αλλά αυτό το τρόπο ψάχνουμε. Να θέλει να αλλάξει. Και τι πιο απλό από το να του παράγεις τα συναισθήματα που θα τον αλλάξουν. Άλλωστε γνωρίζεις φαντάζομαι τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ζητούν συγκεκριμένα συναισθήματα. Και αυτό λοιπόν είναι μια πολύ καλή βάση για να στηθεί το σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε, σε γενικές γραμμές η τιμωρία να αντιμετωπιστεί,

όχι ώς εκδίκηση αλλά ως δίδαχη και να δράσει με αυτόν τον τρόπο...

Θύμάστε , για παράδειγμα τον Σκρούτς;

Δεν διέθετε την κατανόηση και την συμπόνια, ήταν σκληρός και με λίγα λόγια, ο Κακός της υπόθεσης.

Δεν τον εκδίκήθηκε, όμως κανείς για να τον αλλάξει ή καλύτερα να τον βελτιώσει...

Η τιμωρία του είχε διδακτική μορφή: τον επισκεύτηκαν τα τρία πνεύματα και του έδειξαν τι του συνέβει,

τι του συμβαίνει και τι πρόκειται να του συμβεί. Ουσιαστίκα του υπέδειξαν τη θέση του

που ήταν όμοια με εκείνων τους οποίους εκμεταλλευόταν...

 

Τα λάθη μας μας διδάσκουν, το βασίκο βήμα όμως για να αποτέλεσουν αυτή τη διδαχή, είναι η κατανόησή τους.

Link to comment
Share on other sites

Η σκέψη δεν είναι κακή. Η πρακτική εφαρμογή της όμως είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

 

Μερικές αρχικές σκέψεις μου είναι οι παρακάτω:

 

Καταρχήν χρειάζονται ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ψυχίατροι για κάθε περίπτωση. Ένα δυναμικό ικανό να χειριστεί επαρκώς τον μεγάλο αριθμό των εισαχθέντων μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα!

 

Επίσης, πρέπει να είναι όλοι άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν με "εγκληματίες", δηλαδή οι ίδιοι να έχουν τη γνώση, την επιμονή, την υπομονή και την ευφυία αν θες να δουλέψουν με αυτούς τους ανθρώπους.

 

Οι ίδιοι πρέπει να μπορούν να χειριστούν και τον ίδιο τους τον εαυτό επαρκώς και να έχουν σταθερές προσωπικότητες.

 

Οι χώροι των ιδρυμάτων πρέπει να είναι κατάλληλοι για όλα αυτά.

 

Και μετά θα πρέπει να μπουν πιο σαφή όρια μεταξύ των σωφρονιστικών και ψυχιατρικών ιδρυμάτων. Εκτός αν σκέφτεσαι κάποια ενοποίηση.

 

 

Τέλος νομίζω ότι η επιτυχία της κάθε περίπτωσης δεν εξαρτάται μόνο από την θεραπεία μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, αλλά και από την έξοδο των "θεραπευμένων" από αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Anor πιστεύω πως ακριβώς επειδή τα παιδιά δεν είναι συνειδητοποιημένα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τιμωρούνται.

 

Μα η τιμωρία έρχεται οχι με την πρώτη πράξη του παιδιού που έτσι και αλλιώς θα του εξηγήσει το ΓΙΑΤΙ δεν πρέπει να κάνει αυτό. Έρχεται μόνο μετά απο την επιμονή του να κάνει το ίδιο. Αν δεν υπάρχει τιμωρία, το σκεπτικό είναι πως θα εκληφθεί η απουσία της ώς σημάδι αδυναμίας. Και υπόψη εδώ μιλάμε για παιδιά και αταξίες.

 

Ενα εγκληματία που έχει σκοτώσει και κλέψει, θα του ρίξεις "μια στον καρπό" και θα κοιτάξεις να τον "συνετίσεις" με λογική;... Λύπαμαι φίλε μου αλλά αυτό είναι τουλάχιστον αφελές. Γιατί αν τα παιδιά είναι όντως αθώα και συνήθως οτι κάνουν το κάνουν κυρίως για προσοχή απο τους γονείς τους, οι ενήλικοι εγκληματίες το κάνουν επειδή απλά μπορούν και ελπίζουν να διαφύγουν με αυτό.

Link to comment
Share on other sites

...Όλοι έχουμε ακούσει για τις τιμωρίες της κολάσεως, ίσως και να έχετε διαβάσει Δάντη (Θεία κωμωδεία).

Όλοι έχουμε δει την ταινία "the saw" και το Seven....

Δεν έχω ιδέα το τι είναι το the saw ή το seven.

Τιμωρία όμως από την "τιμή" είναι το αντίτιμο (συνέπεια) κάποιας πράξης μας. Επεκράτησε να σημαίνει το αρνητικό αντίτιμο.

Είναι λογική συνέπεια.

Link to comment
Share on other sites

Διαβασα προσεκτικα ολες τις απαντησεις.

Ενδιαφερον οσα ειπωθηκαν και σηκωνει πολυ συζητηση αλλα η δικια μου "προταση" αν θες

ειναι η αλλαγη της ονομασιας τους θρεντ σε "Ψυχολογια στην υπηρεσια της προληψης"

Πιστευω πως ειναι πολυ σημαντικοτερο να δημιουργουμε συνθηκες ωστε να μην ωθουμε ανθρωπους στην εγκληματικοτητα.Οταν γινεται η μια πραξη δεν μπορουν να γινουν και πολλα.

Ο,τι σπερνουμε ,θεριζουμε οπως λεει και η λαικη ρηση.

Δεν υπαρχει κακος μαθητης αλλα κακος δασκαλος.

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω πως ειναι πολυ σημαντικοτερο να δημιουργουμε συνθηκες ωστε να μην ωθουμε ανθρωπους στην εγκληματικοτητα.Οταν γινεται η μια πραξη δεν μπορουν να γινουν και πολλα.

Αυτό είναι πολύ όμορφο σαν σκέψη, πλην όμως αδύνατο. Είναι τόσα πολλά τα ερεθίσματα που δέχεται ο άνθρωπος που δεν μπορείς να τα ελέγξεις, ούτε ξέρεις ποιό ερέθισμα θα είναι αυτό που θα δώσει την αφορμή για κάποια "παράνομη" συμπεριφορά. Και ακόμα πιο πέρα, επενεργούν και παράγοντες όπως η ψυχοσύνθεση ή ακόμα και το dna ενδεχομένως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Για να δημιουργήσεις λοιπόν συνθήκες που να μην ωθούν με κανέναν τρόπο στην εγκληματικότητα, δεν θες τίποτα λιγότερο από μια ΤΕΛΕΙΑ κοινωνία... Οπότε δεν γίνεται.

 

Από την άλλη οι ποινές που επιβάλλονται είναι χρήσιμες για τον ανασταλτικό τους ρόλο, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα 'πρεπε να υπάρχουν και ψυχολόγοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα, έστω και αν δρουν απλά υποστηρικτικά σε ψυχολογικό επίπεδο (γιατί ας μην ξεχνάμε ότι γίνονται και αυτοκτονίες στις φυλακές).

 

Αλλά σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο, το ότι βάζεις ψυχολόγους στις φυλακές σημαίνει ότι έχεις λύσει πρώτα πιο τα καίρια ζητήματα όπως υποδομές, εγκαταστάσεις, ειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλο νομικό πλαίσιο κτλ... Γιατί αν π.χ. πας να βάλεις έναν ψυχολόγο σε φυλακή χωρητικότητας 2.000 ατόμων που όμως "φιλοξενεί" 20.000 άτομα, μάλλον καθήκοντα τροχονόμου θα ασκεί παρά ψυχολόγου!

 

Και όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι μιλάμε για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα (εγκλήματα κτλ), γιατί σε πλημμελήματα, πταίσματα κτλ το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ πιο "ακατάστατο" αυτή τη στιγμή... έως και άδικο θα μπορούσαμε να πούμε. Γιατί όταν ο ίδιος ο νόμος αντιμετωπίζει την κλοπή δημοσίου χρήματος με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει και τη χρήση ναρκωτικών, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα...! Κι εκεί άντε να πείσει ο ψυχολόγος τον "εγκληματία" ότι αυτό που έκανε είναι κάτι κακό...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...