Jump to content

Περί διαφορετικότητας των φυλών


Sabrina
 Share

Recommended Posts

Η ιστορία του ανθρώπου ξεκινάει πάνω κάτω την ίδια περίοδο.

 

Γιατί άλλες φυλές όμως στο ίδιο διάστημα έχουν δημιουργήσει πολιτισμό και άλλες φυλές όχι; Κάποιες δεν έχουν ανακαλύψει καν την ομιλία ή τη γραφή. Δεν έχουν "ιστορία".

 

Σε τί οφείλεται αυτό; Οι μαύροι της Αφρικής είναι κατώτεροι από τους λευκούς, για παράδειγμα; Και όταν λέω "κατώτεροι" δεν εννοώ φυσικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλεται σε διαφορετικό DNA;

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο θέμα. Ελπίζω να έχουμε συμμετοχή

 

Η γενική απορία των περισσοτέρων είναι Γιατί οι Λευκοί χτίσανε Παρθενώνες, Κάστρα, Τείχη ενώ οι Μαύροι δεν κάνανε τίποτα στη πάροδο της ιστορίας;

 

Αυτή τη συζήτηση την είχα πρόσφατα κι εγώ με κάτι φίλους μου. Περιμένω τις δικές σας θέσεις-απόψεις. Στη συνέχεια θα παραθέσω κι εγώ! :)

Link to comment
Share on other sites

Θεωρούμε τους Βαβυλώνιους και τους Αιγύπτιους λευκούς;Τους Κινέζους; Ή η απορία αφορά τις νοτιοαφρικάνικες φυλές μόνο;

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω οτι ισχύει...

 

Σκέψου οτι η κοιτίδα πολιτισμών της ανθρωπότητας είχε ώς επίκεντρο την Μ.Ανατολή του σήμερα. Το ίδιο ισχύει φυσικά για την Κίνα αλλά και για τους Μάγια.

 

Επίσης πριν απο αυτό ακόμα , υπήρχε ενα θέμα με την επιβίωση του Νεάντερνταλ έναντι του homo sapiens. Σε ενα πολύ πρόσφατο ντοκυμανταίρ στο ΣΚΑΙ εξηγούσε γιατί τελικά αυτός που κυριάρχησε σαν είδος ήταν ο homo sapiens σε αντίθεση με τον "αντίπαλο" του που φαινομενικά είχε πολύ καλύτερες σωματικές αντοχές και δυνάμεις. Ο κύριος παράγοντας λοιπόν , σύμφωνα πάντα με το ντοκυμανταίρ και την έρευνα ήταν το περιβάλλον. Το είδος homo sapiens που ζούσε στους Παγετώνες και το Βόρειο ημισφαίριο, εξελίχθηκε ώς τέτοιο αναπτύσσοντας την ευφυία του , καθώς οι σωματικές αντοχές και δυνάμεις δεν ήταν πρακτικά ωφέλιμες σε ενα παγετώνα που υπήρχε τότε. Αντίθετα με την εξέλιξη της σκέψης και της λογικής , κατάφερε να βρίσκει τροφή αλλά και να προστατεύει τον εαυτό του καλύτερα.

 

Το "αντίπαλο" είδος του Νεαντερνταλ , ζούσε στο Νότιο ημισφαίριο και παρόλο που είχε όλα τα εφόδια για να επιβιώσει καθώς και τις συνθήκες , δεν εξελίχθηκαν νοητικά γιατί πολύ απλά δεν χρειάστηκε να το κάνει. Απλό θέμα εξέλιξης και προσαρμογής έμβιου όντος.

 

Σε μια "σύγκρουση-επαφή" λοιπόν κάποιας χρονικής στιγμής των δύο ειδών , το ανώτερο είδος (που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο homo sapiens) αφομείωσε το κατώτερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι εξαφανίστηκε άμεσα και πλήρως το άλλο είδος. Πάντα.. μα πάντα σύμφωνα με το ντοκυμανταίρ , οι Νεάντερνταλ φαίνεται να είναι πιο πλησίον των φυλών-ειδών ανθρώπων που ζούνε στην Νότιο και Κεντρική Αφρική. Έφερνε ώς απόδειξη την κατά πολύ ισχυρότερη μυική σωματοδομή της μαύρης φυλής όπως και μερικές μικροδιαφορές σε αυτήν (πρόσθετος μύς στο γόνατο κτλ.. ).

 

Φυσικά αυτό ίσχυε στην λίθινη εποχή. Στην συνέχεια υπήρξε πλήρης αφομείωση πληθυσμών κάτω απο ένα είδος και λογικά θα έπρεπε να υπάρχει εξέλιξη πολιτισμών για όλες τις φυλές... Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι λόγοι απο εκεί και πέρα έχουν να κάνουν με τους κατακτητικούς πολέμους απο τα ισχυρότερα φύλα και κράτη της εποχής εκείνης που διατηρούσαν καθεστώς σκλαβιάς σε φυλές και περιοχές , μέχρι και τις πολύ σύγχρονες εποχές με τις αποικίες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε οτι το βασικό εφόδιο για ανάπτυξη πολιτισμού είναι η ελευθερία του ατόμου.

Link to comment
Share on other sites

Χαχαχα! Δε πρόλαβε να πει κανείς τίποτα και το έληξε το Θέμα ο Ανορ στο 4ο post του thread! χαχαχα!

 

Ελπίζω να έχουμε και άλλες παρεμβάσεις! Ευτυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία ρατσισμού εδώ πέρα! Σε γειτονικά forum είδα συσχετίσεις των Μαύρων με μαϊμούδες και άλλα τέτοια ρατσιστικά! :down::down:

 

Ευτυχώς εμείς εδώ έχουμε απορρίψει όλους αυτούς τους προσδιορισμούς! :sick::sick:

Link to comment
Share on other sites

Η ιστορία του ανθρώπου ξεκινάει πάνω κάτω την ίδια περίοδο.

 

Σε τί οφείλεται αυτό; Οι μαύροι της Αφρικής είναι κατώτεροι από τους λευκούς, για παράδειγμα; Και όταν λέω "κατώτεροι" δεν εννοώ φυσικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οφείλεται σε διαφορετικό DNA;

 

Πίστεψε με, σε θέματα γονιδιώματος και φαινοτύπων, ένας μάυρος μπορύμε να πούμε ότι είναι πιο προικισμένος από έναν λευκό. Καιδεν εννοώ το περιβόητο "επιπλέον κόκκαλο" :lol: ... ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο θέμα. Ελπίζω να έχουμε συμμετοχή

 

Η γενική απορία των περισσοτέρων είναι Γιατί οι Λευκοί χτίσανε Παρθενώνες, Κάστρα, Τείχη ενώ οι Μαύροι δεν κάνανε τίποτα στη πάροδο της ιστορίας;

 

Αυτή τη συζήτηση την είχα πρόσφατα κι εγώ με κάτι φίλους μου. Περιμένω τις δικές σας θέσεις-απόψεις. Στη συνέχεια θα παραθέσω κι εγώ! :)

Βασικά κάτι κάναν κ αυτοί, περισσότερο όμως ασχολήθηκαν με το εμπόριο, ειδικά οι Σουαχίλι μιας και ήταν παραθαλάσσιοι και είχαν πάρε δώσε με τους άραβες.

Τα περισσότερα κτίσματα τους χρεώθηκαν σε βιβλικούς πολιτισμούς (βλ.Ζιμπάμπουε) και δεν μου φαίνεται παράξενο να ισοπεδώθηκαν από τους σούπερ λευκούς του μεσαίωνα.

Ούτως ή άλλως οι μαύροι δεν έχουν κανένα κόμπλεξ που να τους ωθεί στο να χτίσουν μεγαμνημεία για κανένα λόγο. Ακόμα και στις χειρότερες καταστάσεις είναι φιλικοί και βοηθάνε χωρίς καχυποψία, αρκεί να μην τους φερθείς σκάρτα γιατί θα είναι το τελευταίο που θα κάνεις..ενώ οι λευκοί...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν αρκετές απαντήσεις στο ερώτημα της Sabrina.

 

Πιστεύω πως η κυριότερη έχει να κάνει με το κλίμα, το έδαφος και το γύρω περιβάλλον της κάθε "φυλής".

 

Δηλαδή : όταν μια ομάδα ανθρώπων ζεί σε ένα ευνοικό κλίμα-έδαφος, το οποίο προσφέρει ευκολότερα τροφή (άρα επιβίωση), δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί πολιτισμικά αυτή η ομάδα.

 

Παράδειγμα : Η Κρήτη, ένα νησί με τις πλέον ευνοϊκότερες κλιματικές συνθήκες για επιβίωση, υπήρξε από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας. Πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι του νησιού είχαν τον χρόνο να αναπτύξουν άλλους τομείς εκτός από το να προσπαθούν να επιβιώσουν.

 

Πάρτε και από τον εαυτό σας. Προσωπικά, την μεγαλύτερη ανάπτυξη την πέρασα σε περιόδο που δεν είχα οικονομική ανάγκη να εργαστώ (άρα δεν υπήρχαν προβλήματα επιβίωσης), οπότε περνούσα τον χρόνο μου πολύ πιο δημιουργικά. 'Όταν το άτομο αναλώνεται στον αγώνα της επιβίωσης, το πολιτισμικό του επίπεδο παραμένει χαμηλό.

 

 

Άλλη απάντηση : Θρησκεία.

Υπήρξαν μεγάλοι πολιτισμοί που όφειλαν την ανάπτυξή τους στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ο Speedy ανέφερε διάφορα παραδείγματα, όπως τον Παρθενώνα, τις Πυραμίδες κτλ.

Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως, οι αρχαίοι λαοί δεν είχαν την ίδια αίσθηση της λέξης "πολιτισμός" όπως εμείς σήμερα. Ό,τι σήμερα σηματοδοτεί για εμάς τον "πολιτισμό" ενός λαού, για εκείνους ήταν απλά κτίσματα για την λατρεία και την κατοικία των θεών τους ή οχυρά για να αποφύγουν τις επιθέσεις άλλων λαών.

 

Πάμε πίσω στα "θρησκευτικά". Οι λαοί που είχαν αναπτυχθεί γενικώς λόγω κλίματος (όπως είπα παραπάνω) είχε ανάγκη είτε να λατρεύει μέσα σε κτίσματα, είτε να χτίζει οίκους θεών (ναούς).

Οι λαοί που έβλεπαν τους θεούς τους στην φύση, το κυνήγι, και την προσπάθεια καλλιέργειας της γής τους για να μπορέσουν να ζήσουν, τελούσαν τις λατρευτικές τους τελετές στην φύση και γι'αυτό θεωρούμε πως δεν έχουν αφήσει πίσω τους "πολιτισμό".

 

Είναι όντως πολύ ενδιαφέρον θέμα και στην πορεία υπάρχουν πολλά να ειπωθούν.

Αναμένεται συνέχεια...

 

^_^

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει πρώτα απ' όλα η "αλήθεια" που δυσαρεστεί πολλούς: μεταξύ φυλών υπάρχουν διαφορές. Σε χαρακτήρα, συμπεριφορά, φυσικά χαρακτηριστικά (φυσικά) κτλ.

Όλοι δέχονται ότι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε διάφορες φυλές (ράτσες) αλόγων, σκυλιών και άλλων ζώων. Κι ενώ αυτό θεωρείται φυσικό στα άλλα ζώα, όταν φτάνουμε στους ανθρώπους... αποσιωπάται γιατί ακούγεται δυσάρεστο.

Σίγουρα η επιλεκτική εκτροφή στα ζώα κάνει τις αντιθέσεις μεταξύ φυλών ζώων πιο έντονες, αλλά...

 

Είναι πάντως παράγοντας που σίγουρα μετρά στο γιατί οι παρθενώνες (και οι αγιασοφιές και οι πυραμίδες) γίνανε κάπου και αλλού τίποτα.

 

Έπειτα κι ίσως βασικότερα είναι τα θέματα αναγκών (που κάνουν και τους θεούς να πείθονται) και περιβάλλοντος.

 

Σε πολλά νησιά του Ειρηνικού, στις Αμερικές αλλά και στην Αφρική η αφθονία ήταν τέτοια, ώστε λίγη προσπάθεια αρκούσε για τα στοιχειώδη: στέγη-τροφή. Η ανάγκη έδωσε ώθηση για άλλες πορείες σε Ευρώπη και Ασία.

 

 

ΥΓ. Οι Νεάντερταλ μόνο στην Ευρώπη ήταν και λίγο σε Μέση Ανατολή ήταν (από Πορτογαλία σε Περσία και από Ισραήλ σε Ουκρανία), καθόλου σε νότιο ημισφαίριο.

Link to comment
Share on other sites

Ο πολιτισμός ενός λαού δε φαίνεται μόνο από τα μεγαλόπρεπα και επιβλητικά κτίρια. Νομίζω ότι αγνοούμε πολλούς λαούς με αξιόλογο πολιτισμό γιατί αυτός είναι δυσδιάκριτος. Δεν επιβιώνουν τα πάντα με το πέρασμα των χρόνων.

Link to comment
Share on other sites

Και όχι μόνο!

 

 

Για την Αφρική βρήκα τα εξής ενδιαφέροντα:

http://afriki.blogspot.com/2008/09/o.html

 

Και στο wiki βρήκα τα εξής:

"Στην Αφρική έχει αναπτυχθεί ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας. Πρόκειται για τον πολιτισμό των Αιγυπτίων, στοιχεία του οποίου πήρε και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Ακολούθησε κατόπιν η κατάκτηση της βόρειας Αφρικής από το Μέγα Αλέξανδρο και, αργότερα, από τους Ρωμαίους Στην εποχή των Βυζαντινών και πάλι στο βόρειο τμήμα της ηπείρου αναπτύσσεται ένας καινούριος πολιτισμός, που στη συνέχεια αφομοιώνεται από τους Άραβες και ακολουθεί ο γνωστός αραβικός πολιτισμός.

 

Όταν αργότερα η αυτοκρατορία των Αράβων διαλύθηκε και έδωσε τη θέση της στην τουρκική αυτοκρατορία, δεν υπάρχει κανενός είδους πολιτισμός με αποτέλεσμα και αυτός που υπήρχε να καταστραφεί. Ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία για τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις ακτές της Μεσογείου από τα πιο παλιά χρόνια, δεν υπάρχουν αντίστοιχα πληροφορίες για το τι είδους πολιτισμός αναπτύχθηκε στο εσωτερικό και στα νότια τμήματα της ηπείρου.

 

Αργότερα, από τον 6ο αιώνα μ.Χ. και μέχρι τον 13ο, υπάρχουν οι αποδείξεις για την ανάπτυξη ενός κράτους που ανάπτυξε φυσικά και το δικό του πολιτισμό. Πρόκειται για το κράτος της Γκάνα.

 

Αργότερα από τον 11ο αιώνα και μέχρι τον 13ο αναπτύχθηκε ένα άλλο κράτος, το Μάλι. Στο Τομπουκτού υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρχε ήδη πανεπιστήμιο από τον 15ο αιώνα. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι, πριν καταληφθούν από τους Εγγλέζους τα εδάφη της Νιγηρίας και της Χρυσής Ακτής, είχε αρχίσει εκεί και αναπτυσσόταν ένας άλλος σύνθετος και οργανωμένος πολιτισμός.

 

Το ίδιο συνέβαινε και στα ανατολικά, όπου αναπτύχθηκε και ο πολιτισμός των Αιθιόπων. Δυστυχώς όμως οι πηγές πληροφοριών για τους πολιτισμούς της Αφρικής είναι πολύ περιορισμένες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή μια πλήρης αναπαράσταση του πολιτισμού που αναπτύχθηκε."

Link to comment
Share on other sites

μα κανείς δεν αμφισβητεί οτι υπήρξαν πολιτισμοί παντός είδους και φύσης ανά τον κόσμο. Εκείνο που συζητάμε είναι ποιοί επιβίωσαν μέχρι και σήμερα, αφήνοντας επιρροές στην καθημερινή ζωή αλλά και με υλικά αντικείμενα όπως κτίσματα. Το ποιοί πολιτισμοί επιβιώνουν μέχρι σήμερα είναι πολύ εύκολο να τους διακρίνουμε , π.χ. με τον Αρχαίο Ελληνικό να έχει τον κύριο λόγο στις επιστήμες... τον Αιγυπτιακό στην αρχιτεκτονική και στην αστρονομία... τον Βαβυλώνιο και Ασσύριο στην Αστρολογία κοκ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...