Jump to content

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ & ΚΟΛΑΣΗ


 Share

Recommended Posts

Νομίζω πως ανοίγω ένα μεγάλο θέμα και κάτι που ίσως δεν ασχολούνται πολλοί και μου κάνει εντύπωση.. Ίσως γιατί δεν γνωρίζουν, ίσως αν γνώριζαν να είχαν την επιλογή μα τότε όλα θα ήταν κατευθυνόμενα και η "ελευθέρα βούληση" κατά μία έννοια θα πήγαινε "περίπατο".. Ίσως να έχουν συμβιβαστεί με το τώρα αγννοώντας το αύριο και αν είναι έτσι είναι σωστό αυτό?

 

Πολλά, δεν θα έλεγα ακούγονται, αλλά γράφονται για την φύση των δύο τόπων. Λίγο ή πολύ σε όλες τις θρησκείες παράδεισος και κόλαση είναι το ίδιο. Ευτυχία και λύπη, χαρά και απόγνωση, νερό και φωτιά έρχονται να δημιουργήσουν γλυκά όνειρα μα και φριχτούς εφιάλτες παράλληλα.

 

Άραγε μιλάμε για υλική φύση ή πνευματική? Λίγα είναι τα στοιχεία που έχουμε για αυτούς τους δύο κόσμους.

 

Όσων αναφορά τούλαχιστον την χριστιανική γραμματεία μια αναφορά γίνεται στην καινή διαθήκη στην επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου στίχους 12/12: 2-4: «οίδα άνθρωπον εν Χριστω προ ετών δεκατεσσάρων· είτε εν σώματι ουκ οίδα, είτε εκτός του σώματος ουκ οίδα, ο Θεός οίδεν· αρπαγέντα τον τοιούτον έως τρίτου ουρανού. 3 και οίδα τον τοιούτον άνθρωπον· είτε εν σώματι είτε εκτός του σώματος ουκ οίδα, ο Θεός οίδεν· 4 ότι ηρπάγη εις τον παράδεισον και ήκουσεν άρρητα ρήματα, α ουκ εστιν εξόν ανθρώπω λαλήσαι».

 

Αναφορά για την φύση της κόλασης γίνεται:

 

Στην Παλαιά Διαθήκη, στο Βιβλίο Ησαΐας, Κεφάλαιο 33, Στίχος 14: "Οι αμαρτωλοί που είναι στη Σιών θα τρομάξουν· τρόμος θα καταλάβει τους υποκριτές, ώστε θα λένε: Ποιος από ανάμεσά μας θα κατοικήσει μαζί με τη φωτιά που κατατρώει; Ποιος από ανάμεσά μας θα κατοικήσει μαζί με τις αιώνιες καύσεις."

 

"Και θα βγουν και θα δουν τα νεκρά σώματα των ανθρώπων, που στάθηκαν παραβάτες εναντίον μου· επειδή, το σκουλήκι τους δεν θα τελευτήσει, και η φωτιά του δεν θα σβήσει· και θα είναι αηδία σε κάθε σάρκα." Βιβλίο Ησαΐας, Κεφάλαιο 66, Στίχος 24.

 

Στην Καινή διαθήκη:

 

"Και ο διάβολος, που τους πλανούσε, ρίχτηκε στη λίμνη με τη φωτιά και το θειάφι, όπου είναι το θηρίο και ο ψευδοπροφήτης· και θα βασανίζονται ημέρα και νύχτα, στους αιώνες των αιώνων." Αποκάλυψη του Ιωάννη, Κεφάλαιο 20, Στίχος 10 κτλ.

 

 

 

Αποτελούν συμβολισμό η πραγματική εικόνα? Άραγε υπάρχει "το μετά θάνατον" στην μορφή που μας το περιγράφουν τα κείμενα? Άραγε ήμαστε αληθινά προετοιμασμένοι για τον τελικό μας προορισμό όποιος και αν είναι? Πολλά ερωτήματα γυρεύουν ανάλογες απαντήσεις και πολλές εικόνες ερμηνεία..

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω ψάξει στο ζήτημα αλλά πάντα στο μυαλό μου οι Κόλαση και ο Παράδεισος ήταν συμβολικές εικόνες καθώς κανένας δεν θέλει να σκέφτεται οτι μετά το θάνατο είναι η ανυπαρξία.Οπότε αναγκαστικά έπρεπε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως δεν υπάρχει τέλος απλά μια νέα αρχή.Έτσι γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν τελειώνει ουσιαστικά με το θάνατο της ύλης η ζωή αποκτάει νέο νόημα και δεν είναι τόσο μάταιη.

Link to comment
Share on other sites

κολαση και παραδεισος ισως να μην υπαρχουν με την μορφη των ευαγγελικων κειμενων. Στην πραγματικοτητα κολαση και παραδεισος ειναι ισως προσωπικες εμπειριες μας και ψυχολογικες καταστασεις που βιωνουμε ολοι. Γενικα, δεν υπαρχει καλο και κακο στην φυση, αυτα ειναι δικες μας εννοιες που βασιζονται κατα κυριο λογο στους ηθικους κανονες και φραγμους που θεσπιστηκαν απο το κρατος και την θρησκεια. Ο καθε ενας μπορει να ορισει το κακο ή το καλο με τελειως διαφορετικο τροπο. Η φυση μας δειχνει οτι ο ισχυροτερος ειναι αυτος που επιβιωνει, αγροτερα ο ανθρωπος τον νομο της φυσης τον μετονομασε σε νομο της ζουγκλας το οποιο πηρε και αρνητικο χαρακτηρα. Νομιζετε οτι ειναι κακο να επιβιωνει ο ισχυροτερος ? υπαρχει κατι το πιο δικαιο και πιο αξιοκρατικο ?

Link to comment
Share on other sites

Πόσα μέλη είμαστε εδώ;... άλλες τόσες απαντήσεις θα έχεις φίλε μου. Το θέμα αφορά την προσωπική πίστη έμμεσα του καθενός. Ο κάθε ένας απο εμάς θα κάνει χρήση των επιχειρημάτων του , σύμφωνα με όσα έχει διαβάσει και όσα έχει πάρει ως μεταλαμπάδευση απο άλλους. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντικειμενική απάντηση καθώς δεν είμαστε σε θέση αν και πως υπάρχουν. Ωραίο θέμα για συζήτηση.. αν και λίγο στο όριο της αμπελοφιλοσοφίας. Παρόλα αυτά όπως είπα έχει ενδιαφέρον. Εν καιρώ θα βάλω την γνώμη μου, γιατί θέλει κάποια στοιχεία παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

στην αρχαία Ελλάδα το θέμα ποικίλει.

 

Υπάρχει ο κλασικός Άδης που περιέχει τόσο τόπους ευτυχίας αλλά και τόπους μαρτυρίου και μοιάζει με την Χριστιναική κόλαση και παράδεισο.

 

Υπάρχει αργότερα στα χρόνια του Πλούταρχου άλλη μυθολογία για την άνοδο των ψυχών στους ουρανούς. Η ψυχή διαμένει για κάποιο διάστημα στον υποσελήνιο χώρο των αερικών που αποκαλείται "λειμώνας του Άδη! (Άδης στον ουρανό!)" και αργότεαρα η ψυχή μετά από κρίση ή μετενσαρκώνεται και μπαίνει πάλι στην ύλη ή ανέρχεται προς τον Αιθέρα για να ενωθεί με Θεούς. Κατά την άνοδο της ψυχής αυτή αποβάλει τα θνητά μέρη της (θυμοειδές, επιθυμητικό) και ανέρχεται με το Λογιστικό μέχρι τους Θεούς.

 

Υπάρχει τέλος και η φιλοσοφική ερμηνεία της επιστροφής της ψυχής στο Εν αφού περάσει από όλα τα πεδία ύπαρξης και αποβάλει σε κάθε ένα και από ένα στρώμα ενέργειας και μείνει στο τέλος καθαρό πυρ και ενωθεί με το Εν πέρα από το Έμπυρο πεδίο.

 

Στις δύο τελευταίες παραδόσεις η ύπαρξη από άνθρωπος σταδιακά γίνεται Ήρωας, Δαίμονας, Θεός, Εν, τα τρία τεευταία με ομοίωση.

 

Η μακάρια ζωή ή αλλιώς παράδεισος είναι η δύο τελευταίες παραδόσεις Ιερατική, Φιλοσοφική.

Ενώ η μυθολογική παράδοση του Άδη περιέχει τόσο τον παράδεισο όσο και την κόλαση.

Όλες όμως είναι μετά τον θάνατο και άρα είναι πνευματικές καταστάσεις και όχι τοποθεσίες κάπου πάνω στην Γη ή μέσα στο υλικό κόμσο π.χ. σε άλλο πλανήτη κτλ

Link to comment
Share on other sites

Μήπως εδώ είναι η κόλαση εδώ και ο παράδεισος..???

 

Τι πιστευέτε εσείς για το "μετά" (όσων αναφορά για τις δύο φύσεις)..??

Βρίσκω κάπως αφελή τη διατύπωση.

Κόλαση = τόπος τιμωρίας (ανταμοιβής αρνητικής)

Παράδεισος = κήπος (κατ' επέκταση τόπος ασφάλειας και ευημερίας)

Συμπέρασμα:

"Εδώ"

1. δεν μπορεί να είναι ο παράδεισος ή/και η κόλαση (ταυτόχρονα αφού κήπος και τόπος τιμωρίας δεν μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο)

2. επιπλέον δεν μπορεί να είναι παράδεισος αφού ο κόσμος δεν είναι "κήπος"

3. αλλά ούτε και κόλαση μπορεί να είναι αφού ο κόσμος δεν είναι τόπος τιμωρίας*

 

* Θεωρητικά και εφόσον "όλα εδώ πληρώνονται" μπορεί να είναι ένα είδος κόλασης αλλά με ορίζοντα χρόνου που ξεπερνά την μία ανιρώπινη ζωή...

Link to comment
Share on other sites

Για μενα εχει παλι εντελως διαφορετικη οψη οπως σωστα τονισε ο Anor. Για μενα παραδεισος ειναι η ενωση με τον ανωτερο εαυτο και κολαση ειναι να παραμεινεις στον κατωτερο σου εαυτο.

Link to comment
Share on other sites

Για μενα εχει παλι εντελως διαφορετικη οψη οπως σωστα τονισε ο Anor. Για μενα παραδεισος ειναι η ενωση με τον ανωτερο εαυτο και κολαση ειναι να παραμεινεις στον κατωτερο σου εαυτο.

Παράδεισος=κήπος, δεν υπάρχει για μένα και για σένα στα νοήματα. Σα να λες: για μένα θάλασσα είναι το χώμα...
Link to comment
Share on other sites

οκ κήπος σημαίνει αλλα η ερμηνεία της λέξης είναι μεταφορική, ακόμη και οι χριστιανοί την ερμηνεύουν ως πνευματική κατάσταση.

Αυτό λέει και ο firemaster.

Link to comment
Share on other sites

Παραδεισος & κολαση ειναι 2 εννοιες της ικανοτητας δημιουργιας της φαντασιας μας, ωστε να πλευρισουμε την υπερτατη διαφορα του συνολου των επιλογων μας ..

Link to comment
Share on other sites

Παραδεισος & κολαση ειναι 2 εννοιες της ικανοτητας δημιουργιας της φαντασιας μας, ωστε να πλευρισουμε την υπερτατη διαφορα του συνολου των επιλογων μας ..

 

φαντασία και πνευματικό βίωμα έχουν διαφορά. Ότι θα δημιουργήσω μια μη πραγματική εικόνα στο μυαλό μου π.χ. ότι υπάρχει ελέφεντας με ρίγες δεν έχει καμία σχέση με την ψυχική κατάσταση της έκστασης ή της ευφορίας ή της ευδαιμονίας ή της μακαριότητας ή του παραδείσου.

 

Απλά η φαντασία μπορεί να λειτουργήσει για να μας φέρει σε ανάλογες ψυχικές καταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Φαντασια = στην αστρικη προβολη θα δω τον Luke Skywalker, Βιωμα σ εναν διαλογισμο μπορεις να επικοινωνησεις με τον Ανωτερο εαυτο σου οποτε ζεις την απεραντη αγαπη. Και τα δυο μπορει να σε κανουν απολυτα ευτυχισμενο. Το θεμα ομως ειναι τι θα επιλεξεις. Καλα το εθεσα dimulator;

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι να μην επιλεξεις τιποτα, αλλα να παρατηρησεις ωστε να το γνωρισεις απο ολες τις πλευρες ..

Θα σε παει μονο του ... Δεν το πας εσυ, αλλα το συνολο σε γνωριζει μεσα στο συνολο ...

 

Η φαντασια που λεω ειναι η πραγματικοτητα που λαμβανει χωρα στις παραλληλες υπαρξεις .. Πως δημιουργητε, πως καταστρεφεται, πως ισσοροπει .

Αν κανεις αστρικη προβολη θα σου μιλησει ο συνδεσμος του χωρου, το πως ενωνει την υλη για να μην υπαρξει καταρευση & προυποθεσεις δημιουργιας ..

Αν κανεις διαλογισμο, θα κανεις σνεντευξη με τους ευατους σου, για το πως επικρατει μια γνωμη, μια πραξη στο συνολο .. ωστε να βρεις την ανωτεροτητα & να την ακολουθησεις..

 

Ολοιτο εχουμε γνωρισει απο διαφορετικη πλευρα, αλλα ολοι για το ιδιο μιλαμε .Η διαφορα ειναι οτι οταν το περιγραφουμε, αλλοι γνωριζουμε μεχρι ενα σημειο, αλλοι μεχρι ενα αλλο σημειο, & αλλοι μεχρι ενα αλλο σημειο & δεν βαζουμε λιγο την ικανοτητα μας να ξεδιαλυνουμε ΤΙ ακριβως περιγραφουμε, μεχρι που φθανει η περιγραφη μας ..

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

δεν υπαρχει ουτε παραδεισος ουτε κολαση.Ειναι καταστασεις περισσοτερο ψυχολογικες και εχουν να κανουν με τα συναισθηματα μας και τα σχετικα οσο ειμαστε εν ζωη. Δεν νομιζω οτι μετα τον θανατο υπαρχει καλο κακο, δικαιο αδικο, αγγελοι δαιμονες, παραδεισος κολαση. Απλα ειναι η μανια του ανθρωπου να προσπαθει να προσαρμοσει ολον τον κοσμο, ακομα και το υπερπεραν , στα δικα του μετρα και σταθμα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...