Jump to content

Αστερισμοί


Δανάη
 Share

Recommended Posts

Έχω ασχοληθεί λίγο με τους αστερισμούς και ελπίζω να φανεί χρήσιμο τόπικ σε όποιον ενδιαφέρεται. Οι πληροφορίες για τους αστερισμούς προέρχονται κυρίως από το βιβλίο του Robin Kerrod "Το βιβλίο των αστερισμών", εκδόσεις Κοχλίας, από δικές μου παρατηρήσεις, αλλά και από διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο (τις οποίες θα αναφέρω όποτε χρειάζεται).

 

Θα ασχοληθώ περισσότερο με τον εντοπισμό των αστερισμών και κάποια χαρακτηριστικά τους, παρά με τα ζώδια. Αν κάποιος θέλει να προσθέσει οτιδήποτε, μπορεί ελεύθερα. Αν κάνω κάποιο λάθος, διορθώστε με :) Στους τρόπους εντοπισμού, αν κάποιος έχει βρει κάποια καλύτερα κόλπα από αυτά που θα αναφέρω, παρακαλώ ας μην τα κρατήσει μυστικά.

 

Οι αστερισμοί χωρίζονται σε αυτούς του βόρειου και του νότιου ουράνιου ημισφαιρίου. Ο χωρισμός γίνεται για λόγους ευκολίας. Η προβολή του Ισημερινού της Γης στην ουράνια σφαίρα είναι η διαχωριστική γραμμή. Το ποιους αστερισμούς μπορούμε να παρατηρήσουμε εξαρτάται από το σημείο της Γης στο οποίο βρισκόμαστε, την ώρα της νύχτας και την εποχή του χρόνου. Θεωρητικά, το καλύτερο σημείο για να παρακολουθεί κάποιος τα άστρα είναι ο Ισημερινός! Οι αστέρες διαβαθμίζονται ανάλογα με τη φωτεινότητά τους ξεκινώντας από το άλφα, που είναι ο λαμπρότερος κ.ο.κ.

 

Ξεκινάω από το Βόρειο Ημισφαίριο (που μας ενδιαφέρει άλλωστε) και την Ανδρομέδα με τον Πήγασο. Η Ανδρομέδα εντοπίζεται σχετικά εύκολα στον ουρανό επειδή συνδέεται με τον Πήγασο, ο οποίος είναι από τους πιο ευδιάκριτους αστερισμούς. Τα άστρα της Ανδρομέδας δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όμως έχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο, μια θολή κηλίδα. Η κηλίδα αυτή είναι μια μακρινή νησίδα αστέρων ή γαλαξίας. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι το πιο μακρινό σώμα που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

 

Η Ανδρομέδα ήταν κόρη του βασιλιά Κηφέα και της βασίλισσας Κασσιόπης. Η βασίλισσα είχε προσβάλει τις Νηριήδες ισχυριζόμενη ότι ήταν πιο όμορφη από αυτές. Για τιμωρία ο Ποσειδώνας έστειλε ένα τέρας, το Κήτος, να καταστρέψει τις ακτές του βασιλείου. Ο Κηφέας απελπισμένος ζήτησε χρησμό για το πώς θα σταματούσε το τέρας. Η λύση ήταν να θυσιάσει την Ανδρομέδα στο Κήτος. Έτσι η Ανδρομέδα βρέθηκε αλυσοδεμένη στους βράχους.

 

Η υπόλοιπη ιστορία σε μετέπειτα αστερισμούς :) Ο Πήγασος αναγνωρίζεται εύκολα από το σχεδόν τέλειο τετράγωνο που σχηματίζουν τέσσερεις αστέρες βήτα μεγέθους, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου (τα 3 άστρα ανήκουν στον Πήγασο και το ένα στην Ανδρομέδα). Μέσω του Πήγασου είναι εύκολο να εντοπιστούν οι αστερισμοί του Υδροχόου και των Ιχθύων.

 

Εικόνα για να βοηθείτε στον εντοπισμό θα βρείτε εδώ :

http://www.redorbit....ab6943d6fe0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την εμφάνιση του ποστ..ελπίζω ότι κάποιος θα μπορέσει να σουλουπώσει λίγο το κείμενο..Sabrina..Speedy..Aυγερινέεε..

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το "σουλούπωμα". Και συνεχίζω με την Κασσιόπη, μιας και είναι από τους πιο γνωστούς και ευδιάκριτους αστερισμούς. Η Κασσιόπη βρίσκεται ανάμεσα στην Ανδρομέδα και τον Κηφέα. Ο άλφα της Κασσιόπης είναι μια πολύ ισχυρή πηγή ραδιοκυμάτων. Το σχήμα της Κασσιόπης είναι ένα ευκρινές W. Στο μεγαλύτερο τμήμα του Βόρειου Ημισφαίριου βρίσκεται πάντα πάνω από τον ορίζοντα, ευτυχώς για εμάς. Με κέντρο την Κασσιόπη είναι εύκολο να προσανατολιστούμε λόγω του ιδιαίτερου και ξεκάθαρου σχήματός της. Αν ξεκινήσετε αναγνωρίζοντας την Κασσιόπη, έχετε λύσει πολλά προβλήματα. Αυτό ισχύει φυσικά για αυτούς που μένουν στο Βόρειο ημισφαίριο. Υπήρξε σύζυγος του Κηφέα και μητέρα της Ανδρομέδας. Η ιστορία είναι ήδη γνωστή από τον αστερισμό της Ανδρομέδας. Μετά το θάνατό της, η Κασσιόπη, τοποθετήθηκε στον ουρανό ως αστερισμός κοντά στον Πολικό Αστέρα κρεμασμένη ανάποδα με ανάρμοστο τρόπο. Εικόνα: http://www.biocrawler.com/w/images/a/a3/Cassiopeia_constellation_map_small.png

Link to comment
Share on other sites

Ο Περσέας βρίσκεται ανάμεσα στην Κασσιόπη και τον Ταύρο και είναι μέσα στο γαλαξία . Έτσι είναι εύκολο να τον παρατηρήσεις με κιάλια. Το λαμπρότερό του άστρο είναι ο Μιρφάκ. Το δεύτερο σε φωτεινότητα άστρο του είναι ο Αλγκόλ και σημαίνει κεφαλή του δαίμονα. Ο Αλγκόλ είναι διπλός αστέρας. Δηλαδή είναι δύο άστρα, το ένα πιο φωτεινό από το άλλο, και το ένα περιστρέφεται γύρω από το άλλο. Κάθε τρεις ημέρες το πρώτο επισκιάζει το δεύτερο κι έτσι φαίνεται η συνολική φωτεινότητά του να μειώνεται. Ανάμεσα στο Μιρφάκ και το διακριτό σχήμα της Κασσιόπης (W) βρίσκεται ένα εξαιρετικό ζεύγος αστρικών σμηνών, το Διπλό Σμήνος ή Λαβή του Ξίφους, το οποίο επίσης φαίνεται με κιάλια. Εικόνα: http://gunnisonobservatory.org/wp-content/uploads/2009/08/Perseus_constellation_map-fr-300x300.png

Link to comment
Share on other sites

Δανάη σου χω πράμα να μελετήσεις.

 

Καταρχήν θα σε ενδιαφέρει το πρόγραμμα αυτό http://www.stellarium.org/ ειναι εξομοιωτής ουρανού που δείχνει αστερισμούς π.χ.

 

0.10-constellation-art-on.jpg

 

επίσης για την μυθολογική τους ιστορία θα σε ενδιαφέρει αυτή η σελίδα

 

http://www.theoi.com/Cat_Astraioi.html

 

άντε και να μας κάνεις ωραία ποστ!

Link to comment
Share on other sites

:D :D :D Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!! Θα προσπαθήσω (δεδομένων των συνθηκών)!
Link to comment
Share on other sites

Ο Κριός είναι μικρός αστερισμός κι εντοπίζεται δύσκολα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθήσουμε μια γραμμή από το σμήνος των Πλειάδων προς το τετράγωνο του Πήγασου. Βρίσκεται περίπου στο μέσο αυτής της απόστασης. Οι πιο φωτεινοί του αστέρες είναι ο Χαμάλ (α μεγέθους) και Σαρατάν (β μεγέθους).

 

Κατά τη μυθολογία, ο Κριός ταυτίστηκε με το μυθολογικό κριάρι, το οποίο μετέφερε την Έλλη και τον Φρίξο στην Κολχίδα, για να ξεφύγουν από την κακιά γυναίκα του πατέρα τους, Αθάμαντα. Η Έλλη όμως έπεσε στη θάλασσα στο σημείο που ονομάζουμε Ελλήσποντος. Φθάνοντας στην Κολχίδα, ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στους θεούς.

 

Στην αστρολογία, ο Κριός είναι ένας αστερισμός του ζωδιακού κύκλου ανάμεσα στους Ιχθείς και τον Ταύρο και θεωρείται το πρώτο ζώδιο. Καλύπτει την περίοδο από 21 Μαρτίου έως 19 Απριλίου.

 

 

Σε αυτήν την εικόνα φαίνονται πολλοί αστερισμοί, αλλά είναι λίγο μεγάλη και θα βάλω απλώς το σύνδεσμο. Μπορείτε έτσι να φανταστείτε τη νοητή γραμμή που σας εξήγησα παραπάνω για να βρείτε τον Κριό.

 

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις διάφορες ονομασίες του Κριού μπορείτε να βρείτε στο Wiki στην ελληνική εκδοχή!

Edited by Δανάη
Link to comment
Share on other sites

σε ενα βιβλίο αστρολογίας είχα διαβάσει ότι το χρυσομαλο δέρας ήταν μια πληροφορία για αποθέματα χρυσού τα οποία εντοπίστηκαν όταν κάποιο κριάρι είχε μπει σε μια σπηλιά με το ορυκτό. Αυτό κόλησε πάνω του και μπλέχτηκε μέσα στο τρίχωμα του. Έτσι καναν τον μυθο ότι το δέρμα του ήταν χρυσό.

 

Μετά βεβαια έγινε εκστρατεία για να πάρουμε το χρυσό.

Link to comment
Share on other sites

Ο Βοώτης εντοπίζεται εύκολα αν ακολουθήσουμε την καμπύλη της Μεγάλη Άρκτου, όπως φαίνεται εδώ.

 

Έχει πολλά ονόματα και πολλούς μύθους.

 

Μυθολογικά τον συσχετίζουν με πολλά πρόσωπα, αλλά καθότι δεν υπάρχει ομοφωνία, εγώ θα αναφέρω αυτόν που μου αρέσει whistling.gif .

Μερικοί ταυτίζουν το Βοώτη με τον Αρκάδα.

Ο Αρκάς ήταν γιος του Δία και της Καλλιψούς. Η Καλλιψώ είχε πάρει όρκο αγνότητας και ήταν σύντροφος της Αρτέμιδος. Ο Δίας όμως την ξεγέλασε κι έτσι η Καλλιψώ γέννησε τον Αρκάδα. Η Άρτεμις εξοργίστηκε με την Καλλιψώ κι ο Δίας για να τη σώσει τη μεταμόρφωσε σε αρκούδα. Κάποια μέρα ο Αρκάς, άντρας πια, συνάντησε την αρκούδα Καλλιψώ στο δάσος. Δεν την αναγνώρισε όμως κι άρχισε να την κυνηγά. Κάποια στιγμή έφτασαν σε έναν ιερό τόπο, όπου αν τους ανακάλυπταν, θα τους σκότωναν. Ο Δίας, για να τους προστατεύσει, τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς.

 

Το κύριο άστρο του Βοώτη είναι ο Αρκτούρος. Ο Αρκτούρος είναι ένας ερυθρός γίγαντας πρώτου μεγέθους που φτάνει στο τέλος της "ζωής" του. Έχει διάμετρο 25 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου και είναι 100 φορές πιο φωτεινός.

 

bootes.jpg

Edited by Δανάη
Link to comment
Share on other sites

σε ενα βιβλίο αστρολογίας είχα διαβάσει ότι το χρυσομαλο δέρας ήταν μια πληροφορία για αποθέματα χρυσού τα οποία εντοπίστηκαν όταν κάποιο κριάρι είχε μπει σε μια σπηλιά με το ορυκτό. Αυτό κόλησε πάνω του και μπλέχτηκε μέσα στο τρίχωμα του. Έτσι καναν τον μυθο ότι το δέρμα του ήταν χρυσό.

 

Μετά βεβαια έγινε εκστρατεία για να πάρουμε το χρυσό.

 

 

χεχε, διόλου απίθανο!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο Ηνίοχος εντοπίζεται εύκολα χάρη στο κύριό του άστρο, την Αίγα (α μεγέθους). Η Αίγα είναι 100 φορές φωτεινότερη του Ήλιου και 10 φορές μεγαλύτερη από αυτόν. Είναι διπλή, αλλά τα άστρα της είναι πολύ κοντά κι έτσι μας φαίνονται σαν ένα. Είναι το 6ο σε λαμπρότητα αστέρι στον ουρανό. Κοντά της υπάρχουν υπολείμματα από σουπερνόβα, τα οποία φαίνονται με ακτίνες χ. Τα μικρότερα αστέρια κοντά στην Αίγα ονομάζονται Αιγίδια.

 

Ο Ηνίοχος σχηματίζει ένα τρίγωνο αστερισμών μαζί με τους Διδύμους και τον Ταύρο. Περικυκλώνεται από αυτούς τους δύο αστερισμούς, τον Περσέα και την Καμηλοπάρδαλη.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηνίοχος συνήθως ταυτίζεται με τον Εριχθόνιο, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο Ήφαιστος. Ο Ήφαιστος προσπάθησε να αποπλανήσει τη θεά Αθήνα, όμως δεν τα κατάφερε. Το σπέρμα του έπεσε στη γη κι από εκεί γεννήθηκε ο Εριχθόνιος. Η Θεά Αθηνα τον βρήκε τυχαία, τον πήρε μαζί της και του δίδαξε την ιππική τέχνη. Ο Εριχθόνιος είναι εφευρέτης του τέθριππου. Όταν έγινε βασιλιάς της Αθήνας, καθιέρωσε τα γιορτή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Η γιορτή αυτή μετονομάστηκε στα γνωστά μας Παναθήναια.

 

Σε χάρτες του Μεσαίωνα ο Ηνίοχος είχε ηνία στο χέρι. Μετά τα ηνία και η άμαξα αντικαταστάθηκαν από μια κατσίκα. Δεν υπάρχει μύθος που να εξηγεί γιατί και πρόκειται μάλλον για κάποιο λάθος. Η Αίγα πλέον ταυτίζεται με την Αμάλθεια, την κατσίκα που θήλασε το Δία.

 

256px-Auriga_constellation_map_visualization.PNG

 

Μια φωτογραφία για να δείτε τον Ηνίοχο σε σχέση με τον Περσέα, τον Ταύρο και τους Διδύμους είναι αυτή.

 

 

Πολλές και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες υπάρχουν στο wiki και εδώ .

Edited by Δανάη
Link to comment
Share on other sites

Οι Δίδυμοι είναι ένας από τους ωραιότερους βόρειους αστερισμούς του χειμερινού ουρανού. Βρίσκονται κάτω από τον Ηνίοχο και τον Ταύρο. Έχουν δύο αστέρες, τον Κάστορα (α μεγέθους) και τον Πολυδεύκη (β μεγέθους). Ο Πολυδεύκης είναι λαμπρότερος, όμως ο Κάστορας είναι πολλαπλός αστέρας. Αποτελείται από τρία διπλά άστρα. Στα "πόδια" των Διδύμων υπάρχουν εντυπωσιακά νέφη και σμήνη αστέρων, με πιο εντυπωσιακό το σμήνος Μ35.

 

 

Ο Γουίλιαμ Χέρσελ παρατηρώντας τους Διδύμους ανακάλυψε ανάμεσά τους τον Ουρανό (το 1781).

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν γιοι της ωραίας Λήδας, την οποία αποπλάνησε ο Δίας μεταμορφωμένος σε κύκνο. Η Λήδα γέννησε δύο αυγά, από τα οποία βγήκαν τέσσερα παιδιά. Τα δύο ήταν οι Διόσκουροι (Κάστορας και Πολυδεύκης). Τα δύο παιδιά έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, μεγάλωσαν μαζί κι έγιναν αχώριστα. Ο Κάστορας ήταν απαράμιλλος ιππέας, ενώ ο Πολυδεύκης εξαίρετος πυγμάχος. Οι δύο τους ταξίδεψαν μαζί με τους Αργοναύτες. Ο Ποσειδώνας τους έκανε προστάτες των ναυτικών γιατί γαλήνευαν τις ταραγμένες θάλασσες.

 

Στην αστρολογία, οι Δίδυμοι βρίσκονται μεταξύ του Ταύρου και του Καρκίνου. Καλύπτουν την περίοδο από 21 Μαΐου έως 21 Ιουνίου.

 

gemini-constellation-2.PNG

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ο Καρκίνος είναι ένας από τους αμυδρότερους αστερισμούς, αν και εντοπίζεται σχετικά εύκολα μέσω των Διδύμων και του Μικρού Κυνός. Είναι ανατολικά της γραμμής που ενώνει τους δύο λαμπρότερους αστέρες των Διδύμων, Κάστορα και Πολυδεύκη, με τον Προκύνα του Μικρού Κυνός προς το νότο.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Καρκίνος αναπαριστά ένα καβούρι που επιτέθηκε στον Ηρακλή, καθώς εκείνος πολεμούσε την Ύδρα. Ο Ηρακλής σύνθλιψε τον κάβουρα με το πόδι και η Ήρα τον έκανε αστερισμό (καθότι εκείνη τον είχε στείλει!).

 

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του Καρκίνου είναι ο μεσαίος αστέρας του, γιατί στην πραγματικότητα είναι σμήνος αστέρων. Το σμήνος αυτό ονομάζεται Πραισέπη, Φάτνη ή Μελίσσι (M44). Ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που ανέλυσε το σμήνος της Φάτνης σε μεμονωμένα άστρα. Το σμήνος αυτό φαίνεται καθαρά με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο τις πολύ σκοτεινές νύχτες (αλλά όχι στις μεγάλες πόλεις!). Συνολικά το σμήνος αυτό περιέχει τουλάχιστον 300 μεμονωμένα άστρα.

 

Στην αστρολογία ο καρκίνος βρίσκεται ανάμεσα στους Διδύμους και το Λέοντα. Ο Καρκίνος είναι το 4ο ζώδιο και καλύπτει την περίοδο από 22 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου.

 

Cancer_constellation_map-fr.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...