Jump to content

Αστερισμοί


Δανάη
 Share

Recommended Posts

Χεχ, δε με βοηθάς. Είσαι σίγουρος ότι είναι ένας αστερισμός και όχι τμήματα 2 ή και παραπάνω αστερισμών; Επίσης, μήπως μπορείς να με κατατοπίσεις λίγο στην ουράνια σφαίρα; Ας πούμε..με βάση την Κασσιόπη προς τα πού περίπου είναι;

Link to comment
Share on other sites

Να σου κάνω μια ερώτηση?

Βλέπω συνέχεια εναν αστερισμό που είναι κάπως έτσι..

 

Δέν ξέρω αν σε βοήθισα..

ποιός θα μπορούσε να είναι?

Χμ..έτσι όπως φαίνεται είναι σαν να βλέπεις τη μικρή άρκτο και τμήματα του Δράκοντα και του Κηφέα.
Link to comment
Share on other sites

fair enough! Λοιπόν..το μπαλκόνι μου βλέπει στον βορά. Όταν κοιτάω τον ουρανό το βράδυ βλέπω μπροστά μου έναν αστερισμό με σχήμα W. Τον αστερισμό που σου λέω τον βλέπω ανατολικά από το W..και ίσως λίγο βόρεια. Αν κάνεις στροφή 45* θα το δείς. Δεν γνωρίζω αν είναι κομμάτι άλλου αστερισμού.

Link to comment
Share on other sites

To W που βλέπεις είναι η Κασσιόπη. Αν βλέποντας την Κασσιόπη (ως W και όχι ως Μ) κάνεις στροφή 45 μοιρών αριστερά, τότε λογικά βλέπεις πρώτα τον Περσέα και μετά τον Ταύρο. Αν κάνεις στροφή δεξιά τότε βλέπεις τον Κηφέα, από κάτω του τη Σαύρα (είναι πολύ μικρός αστερισμός) και δίπλα τον Κύκνο. Ενδέχεται να βλέπεις τη Σαύρα (Lacerta): http://en.wikipedia.org/wiki/Lacerta

Link to comment
Share on other sites

Για να εξηγηθώ καλύτερα. Η τριάδα των αστεριών στο κέντρο της εικόνας που μου έστειλες βρίσκεται αριστερά της Σαύρας. Οπότε μάλλον δεξιά των τριών κεντρικών αστέρων βλέπεις τη Σαύρα και αριστερά μέρος της Ανδρομέδας.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω να βλέπεις τον Σταυρό του Νότου εκεί που λες. Μάλλον κάτι άλλο βλέπεις. Ο Νότιος Σταυρός περιτριγυρίζεται από τον Κένταυρο (από τις τρεις πλευρές) και την Μυία. Δεν ξέρω αν αυτήν την εποχή φαίνεται ο Σταυρός του Νότου από Ελλάδα. Νομίζω την Άνοιξη φαίνεται. Από Βόρεια Ευρώπη πάντως δε φαίνεται ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο Υδροχόος περιστοιχίζεται από τους Ιχθύ, Νότιο Ιχθύ, Αιγόκερο και Κήτος. Οι Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν αυτήν την περιοχή "θάλασσα". Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Υδροχόος προκαλούσε τις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου.

 

Δε διακρίνεται εύκολα στον ουράνιο θόλο. Ο καλύτερος τρόπος είναι κοιτάξουμε βόρεια από το Τετράγωνο του Πήγασου. Περιλαμβάνει τέσσερα σφαιρωτά σμήνη αστέρων, με πιο γνωστό το Μ2 (υποτίθεται ότι το Μ2 με κιάλια φαίνεται - αλλά δεν το έχω εξακριβώσει μόνη μου).

 

Αξιοσημείωτο στον αστερισμό είναι το πλανητικό νεφέλωμα της Έλικας, που είναι και το κοντινότερο σε εμάς. Είναι ορατό μόνο με ισχυρό τηλεσκόπιο.

 

Στη μυθολογία πιθανολογείται ότι ο Υδροχόος ήταν ένας νέος, ο Γανυμήδης, γιος του βασιλιά Τρώα. Ο Δίας γοητεύτηκε από από την ομορφιά του και έστειλε έναν αετό να τον μεταφέρει στον Όλυμπο, όπου έγινε οινοχόος των θεών. Οι αρχαίοι τον ταύτισαν με το θεό των πηγών του Νείλου.

 

Στην αστρολογία είναι το 11ο σύμβολο του ζωδιακού κύκλου και καλύπτει την περίοδο από 20 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου.

 

aquarius.gif

 

Περισσότερες λεπτομέρειες, όπως πάντα εδώ.

 

Υπενθυμίζω ότι τις κυριότερες πληροφορίες λαμβάνω από "Το βιβλίο των αστερισμών" του Robin Kerrod, τις οποίες προσπαθώ να επιβεβαιώνω μόνη μου και με τη βοήθεια εγκυκλοπαιδειών και διαδικτύου. Αν κάποιος έχει να προσθέσει ή να διορθώσει κάτι, παρακαλώ να το κάνει :teehee:!

Edited by Δανάη
Link to comment
Share on other sites

Και μιας και είπωθηκε σε προηγούμενες αναρτήσεις...

 

Νότιος Σταυρός ή Σταυρός του Νότου

 

Είναι ο διασημότερος αστερισμός του Νοτίου ουράνιου ημισφαιρίου. Δεν είναι ορατός από τις χώρες που βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη και από τα ψηλότερα σημεία της Βορείου Αμερικής.

Ο Νότιος Σταυρός ήταν εξαιρετικό βοήθημα για τους ναυτικούς παλιότερα (γύρω στα 1500μ.Χ.) γιατί ο μακρύς άξονάς του προσδιορίζει σχεδόν ακριβώς το νότιο ουράνιο πόλο.

 

Οι τρεις πλευρές του Νοτίου Σταυρού περιτριγυρίζονται από τον Κένταυρο και η τέταρτη από την Μυία (Μύγα). Πολλοί τον συγχέουν με τον Ψευδή Σταυρό, που βρίσκεται ανάμεσα στους γειτονικούς αστερισμούς Τρόπιδα και Ιστία.

Αστερισμοί που συγχέονται με το Νότιο Σταυρό: False cross και Diamond Cross

 

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστεί είναι να χρησιμοποιήσουμε τους αστέρες α και β του Κενταύρου ως δείκτη.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε την εικόνα.

 

Επίσης, στις περιοχές μεταξύ του τροπικού του Καρκίνου και του τροπικού του Αιγόκερου (π.χ. Μεξικό, Βραζιλία, Μαρόκο, Υεμένη κ.α. ) από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο μπορούν να παρατηρηθούν μαζί η Μεγάλη Άρκτος με το Νότιο Σταυρό.

 

Πληροφορίες προστέθηκαν και από wiki .

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη Άρκτος

 

Είναι ένας επιμήκης αστερισμός, ο τρίτος σε μέγεθος, που καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι του βόρειου ουρανού. Είναι ευρύτερα γνωστός για το σχηματισμό των 7 λαμπρότερων άστρων του (Ντουμπέ, Μεράκ, Φαδ, Μεγκρέζ, Άλιοθ, Μιζάρ, Αλκάιντ).

 

Στην Ελλάδα η Μεγάλη Άρκτος είναι πάντοτε ορατή.

Εντοπίζεται πολύ εύκολα λόγω μεγέθους και φωτεινότητας. Αν ενώσεις τον ε της Κασσιόπης με τον Πολικό αστέρα (της Μικρής Άρκτου) και προεκτείνεις αυτή τη γραμμή, τότε πέφτεις σχεδόν πάνω στον η (Αλκάιντ) της Μεγάλης Άρκτου.

Επίσης, αν ενώσεις τον β (Μεράκ) και τον α (Ντουμπέ) της Μεγάλης Άρκτου και προεκτείνεις (από β προς α), τότε πέφτεις πάνω στον Πολικό Αστέρα.

 

ursa-major-minor.jpg

 

Μυθολογικά σχετίζεται με τη νύμφη Καλλιστώ. Η Καλλιστώ έγινε σύντροφος της θεάς Άρτεμης. Όμως ο Δίας την είδε, την ερωτεύτηκε, την ξεγέλασε και την άφησε έγκυο. Η Άρτεμης την έδιωξε και η Καλλιστώ γέννησε τον Αρκάδα. Για το πώς έγινε αρκούδα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μια λέει ότι την μεταμόρφωσε σε αρκούδα η Ήρα από εκδίκηση.

 

Παραπέμπτω για πληροφορίες για τον Πολικό Αστέρα, ο οποίος έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Edited by Δανάη
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...