Jump to content

Ορθογραφία, μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε...


Dalia
 Share

Recommended Posts

Ξέρω πόσο εύκολο είναι ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την ορθογραφία, εκτός από κάποια περιστασιακά λαθάκια που έκανα Fever. Αν έχεις παράπονο από την ορθογραφία μου να μου το πεις στα ίσα δε χρειάζεται να με ειρωνεύεσαι... Αλλά μάλλον δεν διάβασες από την αρχή το topic και βγάζεις λάθος συμπεράσματα...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

κοίτα... δεν έχω πρόβλημα μαζί σου ή με κανέναν άλλο εδω μέσα. Οι όλοι εδω μέσα είναι άτομα που σέβομαι, γιατί ξέρω οτι πάνω σε κάποια θέματα έχουν πολλές περισσότερες γνώσεις απο μένα. Δεν ειρωνεύομαι. Είμαι εδώ για να μάθω, όπως και οι περισσότεροι άλλωστε. Είμαστε συνοδοιπόροι σε ένα μακρύ ταξίδι και δεν με παίρνει (και κανέναν άλλο) να κάνω τον έξυπνο.

 

Είμαστε σε ένα φορουμ, και οπου ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι ο γραπτος, που δυστυχώς είναι ευκολά παρεξηγούμενος. Και μετά το "ερίστικο" κλίμα των προηγούμενων ποστ, καταλαβαίνω γτ μπορεί να παραξηγησες αυτό που είπα. Δεν ήταν αυτός ο σκοπος μου. :ermm:

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω πως πολλοί ενοχλούνται από τα ορθογραφικά λάθη που γίνονται και απορώ. Μη με παρεξηγήσετε, είμαι καινούρια στο φορουμ και καινούρια στο σπορ αυτό γενικότερα , αφού αυτό είναι το πρώτο φορουμ που γίνομαι μέλος. Απορώ γιατί δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που σας ενοχλεί. Έχω δει τα επιχειρήματά σας για την ελληνική γλώσσα κ.τ.λ και συμφωνώ μαζί σας. Η ελληνική γλώσσα είναι υπέροχη! Εδώ έγινα μέλος για να μάθω πράγματα που δεν ήξερα, να μοιραστώ εμπειρίες και να περάσω ευχάριστα κάποιες ώρες. Ειλικρινά σας το λέω τα ορθογραφικά λάθη τα προσέχω, (το υποσυνείδητο μου ξέφυγε προχτές, sorry, Βηλφεγώρ) και συνήθως γράφω ορθογραφημένα.

 

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να δημιουργούμε αυτή τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα μεταξύ μας για τα ορθογραφικά λάθη? Αυτοί που τα κάνουν, ξέρουν το πρόβλημά τους στην ορθογραφία. Γιατί πρέπει να τους το τονίζουμε συνέχεια? Κερδίζουμε κάτι από αυτό? Κατα τη γνώμη μου όχι. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε κάποιους να αισθάνονται άβολα.. Το μόνο που θέλουν είναι να συμμετέχουν στο φόρουμ. Ας τους δεχτούμε με τα ορθογραφικά τους λάθη και ποιός ξέρει μπορεί και αυτοί να μας μάθουν κάτι..

 

Καταλαβαίνω πως πολλοί εδώ είναι άνθρωποι που έχουν διαβάσει, έχουν γνώσεις και είναι αξιόλογοι και χαίρομαι για αυτό. Με τις γνώσεις και τη σοφία σας μας βοηθάτε όλους. Το μόνο που ζητώ είναι να βάλετε λίγο νερό στο κρασί σας για τους καινούριους. Κάποιοι για να γίνουν αποδεκτοί παρασύρθηκαν στο να κάνουν ρατσιστικά σχόλια. Είμαι σίγουρη πως δεν τα εννοούσαν. Δεν είναι δυνατό να απορρίπτεις μια ολόκληρη φυλή από τα λάθη που κάνουν οι πολιτικοί και ο στρατός...

 

Kαλά τα λες συμφωνώ μαζί σου  . 

Link to comment
Share on other sites

Η ορθογραφία είναι μικρό ασήμαντο πρόβλημα μπροστά σε άλλα..

Καλή μου Dalia, εάν δεν ξεκινήσουμε διορθώνοντας τα μικρά και ασήμαντα προβλήματα, πως να τολμήσουμε να διορθώσουμε να μεγάλα και σημαντικά;!

Μην "σνομπάρεις" τα μικρά προβλήματα γιατί αυτά είναι που στηρίζουν τα μεγαλύτερα. Εάν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πειθαρχήσει τον εαυτό του σε κάτι τόσο απλό όπως είναι η ορθογραφία, πως θα τον πειθαρχήσει σε άλλα σοβαρότερα θέματα;

Σκέψου το αυτό και θα καταλάβεις άλλον έναν σοβαρό λόγο του γιατί αυτό το φόρουμ, παρά το ότι δεν έχει άμεση σχέση με την φιλολογία, είναι τόσο αυστηρό στο θέμα της ορθογραφίας.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πλην απαράδεκτο, να βλέπεις ανθρώπους που έχουν τελειώσει τη μέση εκπαίδευση ή ακόμα και κάποιο πανεπιστήμιο να κάνουν ορθογραφικά λάθη. Είναι ντροπή! Επιπλέον, είναι ακόμα χειρότερο να δικαιολογούμε αυτούς τους ανθρώπους με την καραμέλα της "δυσλεξίας". Η δυσλεξία δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο όσο νομίζετε, απλά είναι πιο εύκολο να θεωρείς κάποιον δυσλεκτικό (υπονοώντας ότι δεν είναι απόλυτα δική του η ευθύνη για τα ορθογραφικά του) παρά αναλφάβητο (που η ευθύνη είναι απόλυτα δική του)! Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

 

Από 'κει και πέρα, ακόμα κι αν κάποιος "δυσκολεύεται" με την ορθογραφία, υπάρχουν πολλά βοηθήματα τα οποία έχουν γραφτεί και μέσα στο φόρουμ προς διευκόλυνσή τους, όπως ορθογράφοι για το word, για τον firefox κτλ. Όταν δεν είσαι καλός στην ορθογραφία αλλά ούτε και χρησιμοποιείς αυτά τα βοηθήματα, σημαίνει ότι δεν σε νοιάζει και ιδιαίτερα το ζήτημα. Όταν όμως έχεις να κάνεις με μια κοινότητα που βασίζεται στον γραπτό λόγο, όπως πολύ σωστά το έθεσε και ο speedy πλέον σημαίνει ότι όχι μόνο δεν σέβεσαι τον εαυτό σου αλλά ούτε και τον συνομιλητή σου.

Link to comment
Share on other sites

Αν ήξερα πως θα δημιουργούσα τόσο ισχυρά συναισθήματα με το topic θα το ξανασκεφτόμουν... Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κανέναν καλέ μου johnny, απλώς βλέπω τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Επίσης θέλω πολύ να πιστεύω πως όλοι μας έχουμε περιθώρια για βελτίωση... Το μήνυμα που έστειλα με το topic έγινε κατανοητό από όλους και είμαι σίγουρη πως όλοι μας από εδώ και πέρα θα σεβόμαστε τους κανόνες του φορουμ...

Link to comment
Share on other sites

Αν ήξερα πως θα δημιουργούσα τόσο ισχυρά συναισθήματα με το topic θα το ξανασκεφτόμουν...

 

Μην αγχώνεσαι καλή μου Dalia. Δεν σε αποπαίρνει κανείς, ούτε και ενόχλησες κανέναν.

Απλά θα καταλάβεις με τον καιρό, ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται με κάθε καινούργια εισαγωγή μελών. Είναι σχεδόν περιοδικό και επαναλαμβανόμενο. Πλέον έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το συζητάμε, αν ψάξεις θα βρεις αρκετές συζητήσεις επί του θέματος. Είναι ευνόητο ότι δεν είναι εύκολο να διαβάσεις ΟΟΟΟΛΑ τα θέματα για να ξεκινήσεις να συζητάς, όμως από την άλλη, είναι κουραστικό στα παλιά μέλη να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τις ίδιες συζητήσεις.

Είναι αναπόφευκτο και πρέπει να συμβιβαστούμε και οι δύο ''πλευρές''.

Η ουσία είναι να υπάρχει καλή πρόθεση και να προάγεται ο διάλογος. Από εκεί και ύστερα, όλα δρομολογούνται, όλα λύνονται.

 

Το θέμα της ορθογραφίας είναι αρκετά σοβαρό για να κάνουμε τα ''στραβά μάτια''. Αν δεν το προσέχαμε τόσο, θα γινόταν πανικός. Το ίδιο ισχύει και για τα greeklish. Η λογική είναι η ίδια.

Επιπλέον σίγουρα γνωρίζεις την νοοτροπία του κόσμου. Αν σε κάποιους δεν κάνεις παρατήρηση (για τον Α ή Β λόγο), τότε ο αμέσως επόμενος θα πει ''Γιατί μου κάνετε εμένα παρατήρηση και στον άλλο όχι;''. Και αρχίζουν μετά προσωπικές διαμάχες χωρίς λόγο. Μην σκέφτεσαι μόνο αυτούς που είναι ή ήταν στον χώρο. Σκέψου και αυτούς που θα μπουν.

 

Εδώ δεν είναι αρένα, ούτε χώρος διαμαχιών. Σκοπός είναι εκφράζουμε γνώμες και να τις συζητάμε προκειμένου να πλησιάσουμε στην Αλήθεια.

Φαίνεται ότι οι προθέσεις σου είναι αγαθές και καλοπροαίρετες και κανείς δεν τις παρεξηγεί. Από προηγούμενες εμπειρίες αποδεικνύεται ότι για κάποια θέματα πρέπει να είμαστε αυστηροί. Για τον λόγο αυτό τα υπόλοιπα μέλη, απάντησαν κάπως απότομα, όχι τόσο προς τα εσένα, όσο προς αυτούς που συστηματικά αδιαφορούν για την ορθογραφία.

Τα λεν στη νύφη για να τ'ακούει η πεθερά, με δυο λόγια.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βάζετε ως όρο, για την εγγραφή, την ορθογραφία? Αφού οι περισσότεροι συμφωνείτε σχετικά με την σοβαρότητα του θέματος ποιος ο λόγος να μπαίνει κάποιος που γράφει ανορθόγραφα, ηθελημένα ή όχι, και να ακούει διάφορα, εάν τελικά δεν διορθωθεί?

Θεωρώ ότι θα είναι συν διότι εσείς δεν θα ενοχλείστε και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ορθή ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή τους.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βάζετε ως όρο, για την εγγραφή, την ορθογραφία? Αφού οι περισσότεροι συμφωνείτε σχετικά με την σοβαρότητα του θέματος ποιος ο λόγος να μπαίνει κάποιος που γράφει ανορθόγραφα, ηθελημένα ή όχι, και να ακούει διάφορα, εάν τελικά δεν διορθωθεί?

Θεωρώ ότι θα είναι συν διότι εσείς δεν θα ενοχλείστε και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ορθή ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή τους.

 

Ρώτα τους διαχειριστές γι' αυτό το θέμα. Εμένα πάντως σαν ιδέα μου αρέσει.

Κύριοι διαχειριστές τί λέτε και εσείς;

Link to comment
Share on other sites

Eίναι λίγο "λεπτό" το θέμα των κανόνων. Το θέμα της ορθογραφίας βρίσκεται στα επισημασμένα των ΟΡΩΝ του φόρουμ.

 

Αν είναι να βάλουμε στους κανόνες και την ορθογραφία (πράγμα που καλό θα ήταν να θεωρούταν αυτονόητο), τότε θα έπρεπε να βάλουμε όρο και να μην γράφουμε με κεφαλαία γράμματα και... και.. και...

Ως αποτέλεσμα θα ήταν να υπήρχε ένα κατεβατό στους κανόνες, ποιος θα έμπαινε στη διαδικασία να τα κοιτάξει;

 

(θα ρίξω μια ανανέωση βασικά μιας και το βλέπω)

Link to comment
Share on other sites

...και για να γίνει σαφές, αυτό που λένε τα παλαιότερα μέλη του Φόρουμ, περί του επιπέδου του γραπτού λόγου των συμφορουμιτών, πάρτε παράδειγμα το κάτω κείμενο (copy-paste από προηγούμενο σχόλιο του Speedy -σωστά γραμμένο) με το παρακάτω και κάντε σύγκριση: είναι ή να μην μας πιάνουν τα γέλια (ή το...κλάμα);;;

 

--------------------

 

Η επικοινωνία των ανθρώπων εδώ μέσα γίνεται μέσα από το γραπτό λόγο. Όταν η εικόνα ενός γραπτού είναι απαράδεκτη, πώς περιμένουμε να έχουμε επικοινωνία μεταξύ μας; Η κακή ορθογραφία, και δε μιλάω για μια μεμονωμένη περίπτωση σε μια-δυο λέξεις αλλά στο σύνολο του γραπτού, παρουσιάζει πλήρη αδιαφορία απέναντι στο συνομιλητή μας, ασέβεια, επιπολαιότητα, βιασύνη και αντικοινωνικότητα.

=============================================================================

 

η εποικηνονια τον ανθρόπων εδό μέσσα γείνετε μέσα απώ το γραππτό λώγο. Ότταν η ηκόνα ενος γραππτού ίναι απαράδεκτι, πος να παιριμαίνουμε να αίχουμε εποικινονία μεταξί μασ; Η κακί ωρθογραφεία, κε δε μηλάω για μηα μεμωνομμένη παιρίπτοση σε μεια-διο λέκις αλά στο σήνολο του γραππτού, παρουσειάζι πλείρη αδιαφωρία απαίναντη στο σινομηλητί μας, ασέβηα, επηπολεότητα, βηασίνη και αντηκινονικοτητα.

 

(και ναι- ακόμα και αν σας φανεί υπερβολικό- ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι, ενήλικες παρακαλώ, που γράφουν όπως στο άνω κειμενάκι. Ντροπή δεν είναι; Ελπίζω να γίνεται κατανοητό και να μην επανερχόμαστε στα ίδια και στα ίδια...)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν βάζετε ως όρο, για την εγγραφή, την ορθογραφία? Αφού οι περισσότεροι συμφωνείτε σχετικά με την σοβαρότητα του θέματος ποιος ο λόγος να μπαίνει κάποιος που γράφει ανορθόγραφα, ηθελημένα ή όχι, και να ακούει διάφορα, εάν τελικά δεν διορθωθεί?

Θεωρώ ότι θα είναι συν διότι εσείς δεν θα ενοχλείστε και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ορθή ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή τους.

 

 

Μα έτσι, αποτρέπεις μερικά άτομα από το να εισέλθουν στο φόρουμ, ενώ κάλλιστα με ένα πρόγραμμα ορθογραφίας δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα...

Edited by Zak
Link to comment
Share on other sites

ενώ κάλλιστα με ένα πρόγραμμα ορθογραφίας δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα...

Τους προσφέρουμε και το πρόγραμμα ορθογραφίας. Οπότε, δεν υπάρχει δικαιολογία.

Link to comment
Share on other sites

Sabrina

Καλώς έκανες και το έβαλες στους όρους έτσι όλοι θα μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση.

 

Zak

Αφού από σήμερα υπάρχει η επισήμανση έληξε το θέμα, όμως δεν βλέπω και ως πρόβλημα το να μην μπει κάποιος στο φορουμ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...