Jump to content

Δικαιολογειτε ο ρατσισμος?


tigerrrr
 Share

Recommended Posts

Ναι, σίγουρα... Τελικά αυτοί είναι αλβανοί.... :headb:

 

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να κυκλοφορεί κάποιος Αλβανός ανάμεσα στα μέλη αυτού εδώ του φόρουμ; Και να διαβάζει αυτά εδώ τα άρθρα;

 

Τέλος, Νεράιδα, δε σε καταλαβαίνω στο παράδειγμά σου με τους γύφτους: όλοι είμαστε ρατσιστές με τους γύφτους, αυτό σημαίνει πως είναι σωστό;

 

Από την άλλη, ναι, δεν κάνω παρέα με άτομα σαν κι αυτά που περιγράφεις και δεν νομίζω πως θα έκανα ποτέ παρέα. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι είναι "γύφτοι" αλλά στο ότι δεν υπάρχει τίποτα κοινό που να μας συνδέει. Αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι είναι "γύφτοι". Πίστεψέ με, στο στρατό γνώρισα πολλούς ελληνάρες που θα προτιμούσα να μην τους είχα γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου, τους οποίους θα τους απέλαυνα πρώτους από τη χώρα. Διότι είμαι ρατσιστής με την αμορφωσιά, όχι με την εθνικότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Το ότι κάποιος είναι ρατσιστής δε σημαίνει ότι είναι με όλους..

Επίσης, πιστεύω ότι όταν βρισκόμαστε οι ίδιοι σε μια κατάσταση τότε την κρίνουμε τελείως διαφορετικά απ'ότι σε άλλες περιπτώσεις και αυτό το διαφορετικά δε σημαίνει ούτε πιο δίκαια, αλλά ούτε και πιο άδικα. Τις κρίνουμε όπως εννοείται και από το ρήμα "υποκειμενικά".

Το προηγούμενο καλοκαίρι ένας Αλβανός σκότωσε έναν Ελληνα πίσω από το σπίτι μου! Μιλάμε για 10 μέτρα, σε ένα κλαμπ στις 4 τα ξημερώματα όπου ένα 15' πριν ήταν μέσα η αδερφή μου. Ως οξύθυμος ο "κύριος" αλβανός έβγαλε πιστόλι χωρίς λόγω και σκότωσε έναν παντρεμένο άνθρωπο με γυναίκα 8 μηνών έγκυο...

Άυτό είναι ένα παράδειγμα, όμως είναι αδικαιολόγητο! Και μη μου πείτε ότι γενικεύω μία μοναχική κατάσταση, γιατί δεν είναι καθόλου μοναχική! Πως να μην είμαι ρατσίστρια έναντι αυτού του λαού? Είναι πραγματικά απαίδευτος λαός!

οσο για τους γύφτους και τους τσιγγάνους, δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί τους. Δεν πείραξαν και κανέναν (τουλάχιστον όσο γνωρίζω)! B)

Link to comment
Share on other sites

... Είναι πραγματικά απαίδευτος λαός!

 

Τί σημαίνει "απαίδευτος" Σαγήνη;

 

...γνωρίζω "Κυρίους" μέ πανεπιστημιακή παιδεία, διπλώματα καί παπλώματα πού μπροστά στό προσωπικό τους συμφέρον δέν σεβάστηκαν καμμιά αρχή καί καθημερινά ταλαιπωρούν, εκμηδενίζουν ή σβύνουν από τόν χάρτη δεκάδες, εκατοντάδες έως χιλιάδες ζωές.

 

Ίσως τελικά μέ τούς "απαίδευτους", θά πρέπει νά είμαστε πιό επιεικείς. Ο διαχωρισμός καί η περιθωριοποίηση μάλλον δεινά γιά τό μέλλον σπέρνει, παρά λύση, μπροστά στόν κοινό κίνδυνο!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λατρεύω στους ρατσιστές είναι η έκφρασή τους όταν τους λέω πως είμαι Αλβανός (ή και Τούρκος μερικές φορές). Εκτός κι αν είναι ελάχιστα σοβαροί άνθρωποι, όπου τότε τους λέω απλά πως ντρέπομαι που είμαι Έλληνας (αυτό τσιγκλάει περισσότερο τους πατριώτες :D )...

 

Σοβαρά τώρα, o Νέκραρχος από το 3ο κιόλας post έδωσε τον πλήρη ορισμό του ρατσισμού:

Ρατσισμός : Θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της επί των άλλων

Το σύνολο των αντιδράσεων, εκδηλώσεων, ενεργειών κτλ. που συνειδητά ή όχι απορρέουν από την πίστη στην παραπάνω θεωρία

 

Έπειτα από αυτό, νιώθω ντροπή να συνεχίσω με την υποψία (πόσο μάλλον που το είδα - αλλά δε θέλω να το σχολιάσω για να μη φάω προειδοποίηση :whistling: ) πως κάποιος μπορεί να απαντήσει θετικά στον τίτλο του topic! :isaygrrr:

Επίσης λυπάμαι που δε μπορώ να βρω τους στίχους του "Βαλκάνια" των στοίχημα να σας τους παραθέσω (λες και τους κατάπιε η...πατρίδα!!! :063laugh: ).

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι κάποιες φορές ο ρατσισμός μπορεί να αιτιολογηθεί, αλλά όχι και να δικαιολογηθεί! Το να δικαιολογούμε το ρατσισμό είναι σα να λέμε για ένα παιδάκι που σκότωσε ένα συμμαθητή του: «Εντάξει, παιδάκι είναι, θα μεγαλώσει...»

 

Κι ας μην το παίρνουμε μόνο φυλετικά το θέμα, παρόλο που η λέξη εκεί απευθύνεται. Ρατσισμός υπάρχει παντού, ακόμα και στον τρόπο που ντύνεσαι. Στο φροντιστήριο που πήγαινα μου είχαν πει βγάλω το σκουλαρίκι!!! Αν υπάρχει ο Axl Rose!!!

 

Ο ρατσισμός δημιουργείται από προκαταλήψεις, ή κάνω λάθος;

Αν θέλουμε να λέμε ότι ασχολούμαστε με την Τέχνη των Σοφών, δε θα έπρεπε να έχουμε προκαταλήψεις.

Link to comment
Share on other sites

Κι ας μην το παίρνουμε μόνο φυλετικά το θέμα, παρόλο που η λέξη εκεί απευθύνεται. Ρατσισμός υπάρχει παντού, ακόμα και στον τρόπο που ντύνεσαι. Στο φροντιστήριο που πήγαινα μου είχαν πει βγάλω το σκουλαρίκι!!! Αν υπάρχει ο Axl Rose!!!

 

Ο ρατσισμός δημιουργείται από προκαταλήψεις, ή κάνω λάθος;

12247[/snapback]

 

Πολύ σωστά.

Ρατσισμός δεν είναι επίσης όταν, μόλις μάθουν πως δεν είσαι πχ. Χριστιανός, αμέσως σε απορρίπτουν και δεν τους ενδιαφέρεις πλέον ως άτομο γι αυτόν ακριβώς το λόγο?

Για να μην μιλήσω για το πώς αντιμετωπίζεται το ενδιαφέρον προς θέματα που συζητούνται εδώ στο forum... :001almostcry:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, δεν εννοώ πως δε μιλάω ή σνομπάρω τους αλβανούς που γνωρίζω! Εχω και πολύ καλό φίλο αλβανό! Αυτό που αισθάνομαι είναι μια συνολική απέχθεια προς τους αλβανούς. Δε θα βρίσω όποιον βρεθεί στο δρόμο μου...είπαμε! Ουτε θα πω " δεν τους μαζεύουν από μπροστά μου" άμα συναντήσω κάποιον! Απλά, μου δημιουργούν σαν φυλή αυτά τα συναισθήματα...δεν ξέρω κατά πόσο βασίζεται σε προκατάληψη (λογικά αρκετά μεγάλο ποσοστό), όμως, δεν έχω τα ίδια συναισθήματα με τους τούρκους που αν ακολουθούσα την ιστορία μας ή αυτά που μου λέει ο παππούς μου θα ήμουν ρατσίστρια μέχρι το μεδούλι...

Δεν ξέρω πως εξηγείται... :blink:

Link to comment
Share on other sites

...τό λέω καί τό εννοώ. Θέλω μιά καί γιά πάντα, άν ήταν δυνατόν, νά κλείσουν οι τρύπες τής προκατάληψης!

 

Είναι πιθανόν πολλές φορές στήν ζωή μας νά βρεθούμε "έκπληκτοι" καί "εκτεθημένοι" στά γεγονότα. Πιθανόν είναι καί νά τρομάξουμε από τήν τροπή τών πραγμάτων.

 

Ένα δέν πρέπει νά αφήσουμε νά συμβεί. Νά χάσουμε τήν εμπιστοσύνη μας στήν βαθύτερη ισορροπία τού Κόσμου αυτού καί αλλόφρονες νά κλειστούμε στό "καβούκι" μας, εξωραϊζοντας τήν αδυναμία μας καί ρίχνοντας ότι μάς τάραξε στόν Καιάδα.

 

Ο πιό ύπουλος τρόπος σκλαβώματος τού εαυτού μας, είναι η προκατάληψη. Είναι προϊόν άγνοιας καί αδυναμίας. Ο σκλαβος δέν θά σηκώσει ποτέ κεφάλι γιατί δέν έχει μέσα ούτε μιά στάλλα ελπίδας. Φτερό στόν άνεμο θάναι, διαβαίνοντας μέ απελπισία από τήν μιά ημέρα στήν άλλη.

 

Θαύματα δέν γίνονται από τήν μιά στιγμή στήν άλλη. Οι σπουδές, η εργασία, οι σχέσεις καί οι επικοινωνίες μας, είναι ο στίβος όπου θά καταξιώσουμε τήν ύπαρξή μας στόν Κόσμο αυτό. Αυτά, τά απλά καί πρακτικά είναι οι πηγές μας γιά τό εύ ζείν. Από εκεί ξεκινάμε ανοιχτόκαρδα καί νοικοκυρεμένα καί τό μέλλον θά μάς επιφυλλάξει, ανάλογα τής προσφοράς μας, εκπλήξεις αγαθές!

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να δικαιολογηθει ο ρατσισμος σε καποιες περιπτωσεις?

Ο ρατσισμός στη βάση του έχει να κάνει με την έννοια της "φυλής" ? βέβαια, γι? αυτό και το όνομα: «φυλετισμός» στα Ελληνικά.

Στην ουσία πρόκειται για την αντίληψη ότι υπάρχει "φυλετικός διαχωρισμός" ανάμεσα στους ανθρώπους τέτοιος ώστε οι διαφορές στα φυλετικά χαρακτηριστικά να δίνουν ενδείξεις, μέχρι και να καθορίζουν, την συμπεριφορά.

Έτσι για να δώσουμε απάντηση στο αν είναι κάποτε δικαιολογημένος πρέπει να δούμε αν τέτοιος διαχωρισμός υπάρχει - κι αν υπάρχει τι ρόλο παίζει, κι αν αποτελεί επαρκή "δικαιολογία" ώστε να κρίνουμε τους ανθρώπους, όχι από τις πράξεις τους, αλλά από τα εξωτερικά τους γνωρίσματα (βασιμένοι στην εκ των προτέρων υπόθεση ότι τα εξωτερικά τους γνωρίσματα μπορούν να μας δώσουν ενδείξεις και για τη συμπεριφορά τους).

Μια πρόχειρη απάντηση εδώ είναι ότι τέτοιος διαχωρισμός πράγματι υπάρχει *παραδοσιακά*. Αυτό το βλέπουμε σε λαϊκές αντιλήψεις (π.χ. "το μήλο πέφτει κάτω απ' τη μηλιά", αλλά και στην εμπειρική παρατήρηση ότι στο ζωϊκό και φυτικό βασίλειο οι διαφορετικές "ράτσες" παίζουν πράγματι ρόλο στη συμπεριφορά ή το αποτέλεσμα. Όσοι ξέρουν από ζώα μας λένε ότι τα σκυλιά "ράτσας" εκπαιδεύονται καλύτερα*, ότι τα άλογα που δεν είναι ράτσας δεν είναι κατάληλα για αγώνες, ότι υπάρχουν ζώα που κάνουν πιο πολύ γάλα ή αυγά ανάλογα με τη ράτσα τους κτλ. κτλ. Όμοια και οι αγρότες ξέρουν ότι υπάρχουν "ποικιλίες" πιο παραγωγικές από άλλες κτλ. επίσης.

Έτσι έρχεται η ερώτηση: "Αν στη φύση, στα ζώα και στα φυτά, τα εξωτερικά γνωρίσματα μιας ράτσας αποτελούν ενδείξεις για (αλλά δεν καθορίζουν) τη συμπεριφορά της, γιατί όχι και στους ανθρώπους;"

Η απάντηση σ' αυτήν την ερώτηση, που δεν είναι καινούργια, είναι ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τους ανθρώπους.

Σίγουρα ίσχυε, έτσι εμφανίστηκε και διατηρήθηκε ο ρατσισμός από την αρχαιότητα. Σήμερα άραγε, ισχύει;

Εδώ η πρόχειρη απάντηση είναι ότι δεν ισχύει όπως ίσχυε στα παλαιότερα χρόνια. Κι αυτό οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το βλέπουν, γι? αυτό και ο «φυλετισμός» φθίνει στις μέρες μας.

Είναι γεγονός ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Όμοια είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον έχουν την τάση να αναπαράγουν τις συμπεριφορές που γνωρίζουν σ? αυτό ? αφού δεν ξέρουν κι άλλες.

Όταν όμως το κοινωνικό περιβάλλον είναι «ανοιχτό» - όπως στις μέρες μας, τουλάχιστον στον χώρο που κινούμαστε εμείς εδώ, τότε αυτό παύει να ισχύει και ο «φυλετισμός» όπως τον όριζε η ανθρωπότητα παλιά.

Με αυτή την έννοια οι Αλβανοί που μεγάλωσαν στην αεροστεγώς κλειστή Αλβανία μεταξύ 1950-1990 θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια «φυλετική» διάκριση (και την δικαιολόγησαν οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους). Στο θέμα της «παιδείας» τους όμως, και όχι «γονιδιακά», επειδή είναι Αλβανοί, γιατί Αλβανοί, «Αρβανίτες», είναι και πολλοί Έλληνες και διάκριση γι? αυτούς δεν υπήρχε.

Όταν λοιπόν συντρέχει το φαινόμενο του «απομονωτισμού» θα μπορούσαμε με κάποια υπερβολή να πούμε ότι δικαιολογείται κάποια φυλετική διάκριση με την έννοια του «κοντά στο νου κι γνώση»: Αν ξέρεις ότι μεγάλωσε σε ζούγκλα μην περιμένεις να πιάνει όπως εσύ τα μαχαιροπήρουνα? Αυτό όμως δεν τον κάνει «υπάνθρωπο» ή γενετικά «κατώτερο».

Έτσι η παλιά παραδοσιακή αντίληψη δεν ισχύει σήμερα εφόσον δεν ισχύουν και οι συνθήκες οι οποίες τη διαμόρφωσαν.

 

[Σημ. έχω δει υιοθετημένο από νεογέννητο «αλβανάκι» που μεγαλώνει σε σπίτι πολυτελείας, και που ποτέ δεν το έμαθε και ούτε και θα. Δεν θα μπορούσε κανένας να πει ότι δεν είναι Ελληνόπουλο, ούτε από την εμφάνιση, ούτε από τη συμπεριφορά (η οποία είναι και ολίγον ?υψηλής κοινωνίας?!). Αν το ίδιο παιδί είχε μεγαλώσει στην φυσική του οικογένεια και θα ήταν και θα έμοιαζε με το γνωστό στερεότυπο?]

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ρατσιστή. δεν λέω ψέματα σε κανέναν σε αυτό το θέμα και προπαντών στον εαυτό μου.

ο παπούς μου (ας είναι καλά όπου είναι) ήταν το 60 μετανάστης στην γερμανία...δεν του ζήτησα ποτέ να μου πεί ιστορίες από εκεί (ίσως ήταν λάθος) το θέμα είναι πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με όσους έρχονται να δουλέψουν ακόμα και αν είναι εσκιμώοι που λέει ο λόγος αν δεν δεχόμουν να δουλεύουν ξένοι εδω θα ήταν σαν να κατηγορούσα τον δικό μου παπού που πήγε τότε γερμανία οπως και τόσους 1000 τουλαχιστον έλληνες που ζουν έξω (έχω θείους Σουηδία, Αμερική και Γερμανία) το μόνο που δεν δέχομαι είναι η εγκληματικότητα....παντού υπάρχουν καλοι και κακοί....όμως όπως λένε "μην δαγκώνεις το χέρι που σε ταηζει"

 

πάντα είχα ιδεολογικό πρόβλήμα με τους νοτίους των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των αφρο-αμερικάνων....

ίσως η σκέψη μου είναι λάθος.....δεν χωνεύω τους αλβανούς όμως δεν πρόκειται ποτέ να διώξω ή να βρίσω κάποιον που ήρθε εδώ με το όνειρο ότι θα ζήσει καλύτερα από την πατρίδα του.....

 

Υ.Γ. διαφωνώ με την άποψη ότι επειδή ζούν εδώ πρέπει και να αφομοιωθούν....το μόνο που πρέπει είναι να σεβαστούν τον τρόπο ζωής μας και εμείς να σεβαστούμε τον δικό τους με ότι αυτό συνεπάγεται....

 

συγνώμη για την πολυλογία...

Link to comment
Share on other sites

"Ξέρετε δεν έχω πρόβλημα με τους ξένους, μερικοί μάλιστα από τους φίλους μου είναι ξένοι, όμως... αυτοί οι ξένοι δεν είναι από δω..." τάθε έφη Geriatrix (νομίζω Παλαιοντολογιξ στις Ελληνικές εκδόσεις).

Link to comment
Share on other sites

"Ξέρετε δεν έχω πρόβλημα με τους ξένους, μερικοί μάλιστα από τους φίλους μου είναι ξένοι, όμως... αυτοί οι ξένοι δεν είναι από δω..." τάθε έφη Geriatrix (νομίζω Παλαιοντολογιξ στις Ελληνικές εκδόσεις).

13564[/snapback]

:063laugh: Η ίδια δηλαδή είναι σίγουρη πως είναι από εδώ!!! :063laugh::063laugh::063laugh:

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως ο ρατσισμός πηγάζει κυρίως από το φόβο για το ξένο και τις συνέπειες που μπορεί να φέρει.ΠΕρα από όλα αυτά ο ρατσισμός στηρίζεται στην μισαλλοδοξία, μιας και ως ρατσιστής κάποιος δεν αποδέχεται την πολιτισμική κληρονομιά και την διαφορετικότητα των απόψεων και των παραδόσεων.Και το να μην δέχεται κανείς την διαφορετικότητα του άλλου,είναι αδικαιολόγητο από απόψεως ηθικής,αλλά και διότι μέσω της διαφορετικότητας μπορεί κάνεις να αυτοπροσδιοριστεί. Το να έχει κάποιος κάτι το ξένο να τον περιβάλλει,είναι ευεργετικό μιας και το ξένο κρύβει γνώσεις που ως τώρα δεν είχαμε.

Χοντροκομμένο παράδειγμα,αλλά δεχόμενοι πως ο ρατσισμός στηρίζρται στην μισαλλοδοξία,για πείτε μου πως θα σας φαινόταν να πετάξουν τους μισους από εδω μέσα σε γκέτο,μόνο και μόνο επειδή διαφέρει η άποψή τους για την πραγματικότητα,αλλά και οι δυνατότητές τους...

Ο ρατσισμός όχι μόνο δεν δικαιολογείται,αλλά είναι και επικίνδυνος και κατακριτέος.

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους κάποιος έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά σε αυτό το τόπικ! Όσοι δεν κατάλαβαν τον Σείριο και τον Outis, ελπίζω να κατάλαβαν τον Mandrake!

Kατα την ταπεινή μου γνώμη, δε δικαιολογείται καν ο τίτλος "Δικαιολογείτε ο ρατσισμός" (πέρα από το ότι είναι ανορθόγραφο)! :015annoyed:

Και πολύ πιο λυπηρό το ότι κάποιοι έσπευσαν να συμφωνήσουν! :headb:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...