Jump to content

Γνώση vs. Άγνοια


 Share

Recommended Posts

Διαβάζοντας διάφορα αλλά και παρατηρώντας γενικότερα καταστάσεις στη ζωή τείνω να συμφωνήσω με το εξής γνωμικό:Η γνώση είναι δύναμη, αλλά άγνοια είναι ευτυχία.

 

Σχόλια...;

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Χρόνια γνωστό!

 

Μια άλλη διατύπωση, αναφέρει πως, ο φιλόσοφος είναι ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος..

 

Και είναι απόλυτα σωστό, όποιος σκέφτεται και μαθαίνει, αντιλαμβάνεται αυτά που συμβαίνουν γύρω του, σε αντίθεση με αυτούς που δεν γνωρίζουν πολλά, οπότε και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν και να αναλύσουν..

Link to comment
Share on other sites

Η άγνοια είναι ευτυχία..καμάρι μου που δυστύχησα...

 

Θα συμφωνήσω...από μικρός κυνηγούσα την γνώση

και την μαγεία...μέχρι τα δεκατέσσερα μου οι πάντες

γύρω μου δεν με δούλευαν απλά...με γελοιοποιούσαν..

από εκεί και πέρα..απέκτησα κάποιους πραγματικούς

φίλους..Σπάνια κατάφερα να νιώσω πραγματική χαρά

ενώ άπειρες φορές ένιωσα πραγματική λύπη..Προτιμώ

ομως να βλέπω τα πράγματα όσο πιο καθαρά γίνεται

και ας μου στερούνται πράγματα(τα οποία στην πορεία

κατάλαβα οτι είναι ανούσια).Το πιο θλιβερό θα έλεγα

πως είναι οτι βλέπεις πως πρακτικά είσαι μόνος σου και

ελάχιστα ή κανένα άτομα γύρω σου δεν είναι σε θέση να

σε καταλάβουν,να σε ακολουθήσουν..ακόμα και να κάνουν

μια λογική συζήτηση μαζί σου..

 

Ένιγουέι επειδή το παραέκανα προσωπικό...η επιλογή

είναι..δήθεν χαζοχαρούμενος και τυφλός...ή συνειδητοποιημένος

(αλλά όχι πάντα σε καλή διάθεση)και με την όραση σου

να αναπτύσσεται...η επιλογή ανήκει στον κόσμο..

Η γνώση είναι δύναμη

 

Μόνο όταν ξέρεις πως να την χρησιμοποιήσεις

Link to comment
Share on other sites

απλά όσοι έχουν άγνοια ακολουθούν το ρεύμα του ποταμού με ευκολία και αφήνονται να τους οδηγήσει το ρεύμα όπου αυτό θέλει.

 

ο φιλόσοφος που έχει ένα μερίδιο γνώσης και αυτός μπορεί να αφεθεί στο ρεύμα, αλλά ξέρει και πώς να σώσει κάποιον που πνίγεται στον ποταμό.

 

και άλλοι φιλόσοφοι είναι πιο δίπλα και φτιάχνουν ένα παραπόταμο για ένα νέο ποτάμι που θα οδηγήσει άλλους ανθρώπους αλλού.

 

αυτές τις δυνατότητες δεν τις έχουν οι απλοί κολυμβητές αυτοί απλά ή κολυμπάνε ή αρνούνται να κολυμπήσουν.

 

Πάντως όπως και να έχει θα κολυμπήσουν σε ένα από τα υπάρχοντα ποτάμια.

 

Απλά άλλο ποτάμι έχει λασπόνερα και άλλο κρυστάλλινα νερά, άλλο έχει θαλασσινό νερό που σε σηκώνει στην επιφάνεια και άλλο γλυκό νερό που σε τραβάει προς τα κάτω.

 

Το θέμα είναι ότι οι κολυμβητές δεν έχουν επιλογή να μην κολυμπήσουν.

Ο φιλόσοφος έχει την επιλογή να μην κολυμπήσει αλλά να βγει στην στεριά και να εργαστεί για ένα άλλο ποτάμι.

 

Αυτά τα λίγα..

Link to comment
Share on other sites

Οταν καποιος εχει αγνοια δεν τον νοιαζουν πολλα πραγματα,γιατι πολυ απλα δεν εχει να σκεφτει και πολλα!

Τεινω να συμφωνησω με τα παιδια παραπανω.

Συμφωνω επισης στο οτι η γνωση ειναι δυναμη οταν ξερεις να τη χρησιμοποιησεις.

Αλλα ποιος θελει να εχει συνηδειτα αγνοια?..Εκεινος που θελει να ειναι ευτυχισμενος?

Αν καποιος ενδιαφεροταν για καποια θεματα...δε νομιζω οτι θα διαλεγε την ''ευτυχια'' τλκ..

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ κι εγώ γενικά με αυτό.

Εξαρτάται από τον άνθρωπο. Να μη σας πω ότι οι πολλοί έχουν άγνοια και ούτε τους ενδιαφέρει να μάθουν και μισούν εκείνους που ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω από φθόνο... Θα το 'χετε ζήσει και θα το ξέρετε. Λίγοι ενδιαφέρονται και ψάχνουν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι καμιά φορά βρίσκουν και ανεπιθύμητα πράγματα. Αλλά όλα έχουν ένα ρίσκο.

Εξαρτάται τι θέλει κανείς από τη ζωή.... Εγώ δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς γνώση, άλλος βαριέται να ασχοληθεί και χαζεύει στην τηλεόραση.

Edited by Grey
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα διαφωνήσω λίγο μαζί σας. Είναι αλήθεια πως κάποιοι ψάχνονται συνεχώς και άλλοι προτιμούν να κάθονται, αλλά στο βάθος πιστεύω πως αυτήν την τάση για γνώση την έχουμε όλοι ανεξαιρέτως. Απλά επειδή ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, δεν ανταποκρινόμαστε όλοι στα ίδια ερεθίσματα για αναζήτηση. Αν όμως του το φέρεις κατάλληλα, ακόμα κι αυτός που κάθεται όλη την ώρα στην τηλεόραση θα θελήσει να βρει γνώση.

 

Να φέρω ένα παράδειγμα από ένα δημοφιλές προϊόν ποπ κουλτούρας. Από το Μάτριξ (που το είδα και χθες, που βαριόμουνα). Στην κατάσταση "έχεις δυο επιλογές, αν πάρεις το κόκκινο χάπι θα μάθεις την αλήθεια, αν πάρεις το μπλε θα συνεχίσεις χωρίς να έχει γίνει τίποτα", πιστεύετε ότι είναι πολλοί αυτοί που θα διάλεγαν το μπλε;

 

Θυμηθείτε επίσης, πώς λεγόταν το δέντρο από το οποίο έφαγαν ο Αδάμ και η Εύα, και έγινε ό,τι έγινε μετά; Η δίψα για γνώσαη υπάρχει,απλά σε μερικούς... κοιμάται.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν όμως και απλοί άνθρωποι που ζουν απλός την ζωούλα τους όσο "φτωχή" και αν είναι... και όμως ξέρουν πράγματα, που αυτά βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή, που αρκετός κόσμος τα αγνοεί.. γιατί δεν γέμισε το κεφάλι του με τόσες συμβατικές γνώσεις, γιατί δεν χρειάστηκε να διαβάσει τόμους και τόμους ολόκληρους για να μάθει πως να ζει την στιγμή και πως να ζει ανθρώπινα.

 

Στην τελική ποια είναι η διαφορά κάποιου που έχει γνώση και κάποιου που έχει άγνοια? Τι κάνει με αυτά?

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διδακτορικά και όμως είναι ζώα και υπάρχουν και άνθρωποι που είναι απλά.. άνθρωποι.

 

Ο Σωκράτης είχε πει όταν τον ρώτησαν ποιους ανθρώπους θεωρεί μορφωμένους :

 

Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές, αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική, αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές, αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα, αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους, αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους, αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...

 

Και αν υπάρχουν αυτοί που φθονούν ανθρώπους που ξέρουν 2 πράγματα παραπάνω, υπάρχουν και αυτοί οι "γνώστες" που θεωρούν τους άλλους παρακατιανούς και ανόητους.

 

 

 

toon-11.gif

Link to comment
Share on other sites

σε προσωπικό επίπεδο ισχύει το ρητό, σε περιπτώσεις όπως αυτή: μια γυναίκα απατά τον άνδρα της. Όσο αυτός δεν το ξέρει είναι ευτυχισμένος. Όταν το μάθει, αυτομάτως αποκτά μια "εξουσία" επάνω στην κατάσταση, και μπορεί ο ίδιος να επιλέξει, συνειδιτοποιημένος πλέον, τι θέλει να κάνει.

 

σε φιλοσοφικό επίπεδο, όποιος αφήνει την λογική κατα μέρος, και κυριαρχείται απο τα ένστικτα, δλδ. όταν απλά ζεις τη στιγμή, είσαι ευτυχισμένος. Η άγνοια των επιπτώσεων - καθώς και η αδιαφορία για αυτές - σε καθηστούν άλογο, κι συνεπώς ευτυχισμένο. Απ'την άλλη η γνώση (ή και πρό-γνώση) διαφόρων καταστάσεων αυξάνει την ικανότητα σου να επιρρεάσεις διάφορες καταστάσεις προς όφελος σου, δλδ. σου δίνει δύναμη.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν όμως και απλοί άνθρωποι που ζουν απλός την ζωούλα τους όσο "φτωχή" και αν είναι... και όμως ξέρουν πράγματα, που αυτά βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή, που αρκετός κόσμος τα αγνοεί.. γιατί δεν γέμισε το κεφάλι του με τόσες συμβατικές γνώσεις, γιατί δεν χρειάστηκε να διαβάσει τόμους και τόμους ολόκληρους για να μάθει πως να ζει την στιγμή και πως να ζει ανθρώπινα...

 

Δεν αναφερόμαστε σε πρακτικές γνώσεις, αλλά κυρίως στην αντίληψη του περιβάλλοντος και στον τρόπο σκέψης.. έχει διαφορά... όσα βιβλία και να διαβάσει κάποιος, άμα είναι βλάκας, θα παραμείνει βλάκας, απλά θα ξέρει και 5 πράγματα που "διάβασα σε ένα βιβλίο..!" :wink:

Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφερόμαστε σε πρακτικές γνώσεις, αλλά κυρίως στην αντίληψη του περιβάλλοντος και στον τρόπο σκέψης.. έχει διαφορά...

Όχι πολύ μεγάλη, με τη λογική ότι οι πρακτικές γνώσεις ενισχύουν την αντίληψη του περιβάλλοντος και τον τρόπο σκέψης, απλώς με έναν πιο "πρακτικό" τρόπο.

Άλλωστε, οι πολλές γνώσεις δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα αν δεν μπορούν με κάποιον τρόπο, έστω και έμμεσο, να εφαρμοστούν πρακτικά στη ζωή του ανθρώπου. Και η πρακτικότητα μιας γνώσης δεν συνίσταται μόνο στο να μπορείς να αλλάξεις μια βρύση για παράδειγμα, αλλά και στο να βελτιώνεις γενικότερα τη ζωή σου και το περιβάλλον σου μέσα από τη διεύρυνση της αντιληπτικότητας και της συνείδησής σου.

 

Το να έχεις γνώσεις γενικά είναι καλό πράγμα. Ακόμα καλύτερο όμως - κι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο υστερούν πολλοί άνθρωποι, ακόμα και αν γνωρίζουν πολλά - είναι το να μπορείς να συνδυάσεις τις γνώσεις που έχεις. Κατά τη γνώμη μου, ο άνθρωπος που έχει πολλές πληροφορίες αλλά δεν μπορεί να τις συνδέσει μεταξύ τους, είναι εξίσου "φτωχός" (πνευματικά) με αυτόν που έχει άγνοια.

Link to comment
Share on other sites

Η γνώση είναι δύναμη, αλλά άγνοια είναι ευτυχία.

Οταν οι γυρω σου βρισκονται στην αγνοια ενω εσυ γνωριζεις, τοτε προφανως εχεις προβλημα.

Κι επειδη αυτοι που γνωριζουν (οι "πιο σοφοι" του κοσμου αν θελετε) ειναι μειοψηφια, τοτε το γνωμικο (δυστυχως) επαληθευεται κι ο κοσμος συχνα στρεφεται εναντιον τους.

 

Σε αρκετα παλιοτερο θεμα ειχε σχολιαστει η γνωστη ρηση του Χριστου "μακαριοι, οι πτωχοι τω πνευματι".

Τοτε οι περισσοτεροι αν θυμαμαι καλα, το ειχαν επικρινει ως "αντιεπιστημονικο, οπισθοδρομικο κλπ".

 

Ο ανθρωπος ομως δεν ελεγε παρα την αληθεια...

 

 

 

Υ.Γ. η ρηση αυτη πρεπει να σχετιζεται με την αλλη που λεει "μη δινετε μαργαριταρια (γνωση/σοφία προφανως) στους χοιρους διοτι δεν θα καταλαβουν τι ειναι και θα τα ποδοπατησουν" (ή καπως ετσι τελος παντων...)

Link to comment
Share on other sites

Οταν οι γυρω σου βρισκονται στην αγνοια ενω εσυ γνωριζεις, τοτε προφανως εχεις προβλημα.

Ο Πυθαγόρας (αν θυμάμαι καλά) έλεγε: «να θεωρείς μεγάλη μόρφωση αυτήν που θα σε κάνει να αντέχεις την αμορφωσιά», και κάποιος άλλος σοφός είχε πει ότι: «η φώτιση είναι πρόβλημα μονάχα για τον φωτισμένο». Υπάρχει βέβαια και η σχετική Ζενική ιστοριούλα με τον τύπο που βρήκε την φώτιση μονάχα για να νιώσει «πιο δυστυχισμένος από ποτέ»…

Διαβάζοντας διάφορα τέτοια να έχουν ειπωθεί από αναμφισβήτητα φωτισμένους ανθρώπους, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς για το μήπως τελικά είναι καλύτερα να παραμείνει την άγνοιά του…

 

 

[quote name='rasputin' date='18 August 2010 - 11:58 AM' timestamp='1282121916'

Σε αρκετα παλιοτερο θεμα ειχε σχολιαστει η γνωστη ρηση του Χριστου "μακαριοι, οι πτωχοι τω πνευματι".

[…]

η ρηση αυτη πρεπει να σχετιζεται με την αλλη που λεει "μη δινετε μαργαριταρια (γνωση/σοφία προφανως) στους χοιρους διοτι δεν θα καταλαβουν τι ειναι και θα τα ποδοπατησουν" (ή καπως ετσι τελος παντων...)

…Δεν βλέπω την σύνδεση… εξηγείς παρακαλώ;

 

Επίσης, με όλο τον σεβασμό, θα διαφωνήσω με την συγκεκριμένη προτροπή του Χριστού. Εάν αποκαλύψεις τα «μαργαριτάρια» με την σωστή σειρά, ακόμα και οι χοίροι θα τα σεβαστούν.

Link to comment
Share on other sites

…Δεν βλέπω την σύνδεση… εξηγείς παρακαλώ;

Υπαρχουν παρα πολλα παραδειγματα. Ο Γαλιλαίος π.χ. θελησε να κανει γνωστες στο κοσμο τις πρωτοποριακές ανακαλυψεις του σχετικα με το πλανητικο μας συστημα. Το αποτελεσμα ηταν να γελανε μαζι του και να κινδυνέψει η ιδια του η ζωη. Τυχαιο? Δε νομιζω…

 

Εάν αποκαλύψεις τα «μαργαριτάρια» με την σωστή σειρά, ακόμα και οι χοίροι θα τα σεβαστούν.

 

Σωστη σειρα ? Το λες σα να υποννοεις ότι η κατανοηση είναι μοναχα θεμα τεχνικης και δυνατοτητας. Το βασικο όμως για να καταλαβω κατι, είναι πρωτα-πρωτα να το θελω.

 

..

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν παρα πολλα παραδειγματα. Ο Γαλιλαίος π.χ. θελησε να κανει γνωστες στο κοσμο τις πρωτοποριακές ανακαλυψεις του σχετικα με το πλανητικο μας συστημα. Το αποτελεσμα ηταν να γελανε μαζι του και να κινδυνέψει η ιδια του η ζωη. Τυχαιο? Δε νομιζω…

Χαχαχα…

Αν δεν κάνω λάθος όμως, το θέμα είναι: «η άγνοια είναι μακαριότητα» και όχι: «όποιος πάει να μας ανοίξει τα μάτια, εμείς θα του βγάλουμε τα δικά του».

...Εκτός εάν το συνδέεις ως «τσαντίλα που μου χαλάς την ζαχαρένια μου, με το χαλάς την άγνοιά μου»... Οκ, αλλά αυτό προϋποθέτει ίσως μια κάποια υποσυνείδητη γνώση της άγνοιας, πράγμα που ψιλοδιαλύει την «μακαριότητα της άγνοιας», η οποία μπορεί να υπάρξει μονάχα όταν αγνοούμε ακόμα και την άγνοιά μας! Αλλιώς... είμαστε ο Σωκράτης :thumbsup:

( Μπερδεμένο; :wacko: )

 

Σωστη σειρα ? Το λες σα να υποννοεις ότι η κατανοηση είναι μοναχα θεμα τεχνικης και δυνατοτητας.

Φυσικά και είναι! Αλλιώς δεν θα υπάρξει ποτέ κατανόηση! Εάν δεν ήταν, θα διδάσκαμε στα παιδιά κατευθείαν λογάριθμους (για παράδειγμα), αντί να ξεκινήσουμε από τα βασικά (πρόσθεση, αφαίρεση, κλπ...).

Απλά αναλογίσου τι θα συνέβαινε εάν δεν διδασκόμασταν τα πάντα με την σωστή σειρά… χάος, σύγχυση και καταστροφή. Γι’ αυτό υπάρχει μια σειρά. Γι’ αυτό ακόμα και τα Μυστήρια αποκαλύπτονται σταδιακά, όταν ο μαθητευόμενος είναι έτοιμος να πάει παρακάτω. Ένα-ένα τα «μαργαριτάρια» και με τη σωστή σειρά.

 

Το βασικο όμως για να καταλαβω κατι, είναι πρωτα-πρωτα να το θελω.

Σωστά. Αλλά για να το θέλεις, πρέπει πρώτα να το δεις. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις κάτι του οποίου την ύπαρξη αγνοείς. Πως λοιπόν είναι δυνατόν να θελήσεις το "μαργαριτάρι" εάν πρώτα δεν σου το δείξει κάποιος;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...