Jump to content

Το χάρισμα να αμφισβητείς τον Θεό...


 Share

Recommended Posts

Κάποια μέρα ένα μεσημέρι είχα παρακολουθήσει μια εκπομπή στην τηλεόραση.

Ήταν μια συνέντευξη ενός λόγιου, δεν θυμάμαι όνομα τώρα, απλά θυμάμαι ότι ήταν συγγραφέας και ψαχνόταν φιλοσοφικά ο άνθρωπος.

 

Έλεγε λοιπόν ο τύπος, και αναρωτιόταν με πολύ σεβασμό...

 

"αυτός που είναι Θεός, μου έχει δώσει ένα χαρακτηριστικό που δεν καταλαβαίνω.

Μου έχει δώσει το χαρακτηριστικό να Τον αμφισβητώ παρόλο που εγώ πιστεύω στον Θεό και στην ύπαρξη του.

Τι Θεός είναι Αυτός, που μου δίνει αυτήν την ιδιότητα; Είναι μέρος της ψυχής η αμφισβήτηση προς τον Θεό;"

 

Όταν το πρωτο άκουσα και γω δεν μπόρεσα να βγάλω συμπέρασμα αν αυτό είναι σωστό να γίνεται ή όχι.

Είναι άραγε ελάττωμα της ψυχής; Είναι δώρο;

 

Είναι σαν να σου λέει κάποιος "ξέρεις υπάρχω για σένα αλλά θέλω να μπορείς να με αμφισβητείς, να μπορείς να αντιδράς σε αυτό που σου λέω, να μπορείς να μην με πιστεύεις. Αυτό θέλω να μπορείς να το κάνεις ελεύθερα, διότι έτσι πρέπει !!!"

 

Έτσι πρέπει...

Γιατί;

...

Γιατί;

 

...

 

Αυτές οι σκέψεις τριγύριζαν στο μυαλό μου.

Είναι το δικαίωμα της αθεϊας σωστό; Μήπως πρέπει να εξοβελίζουμε κάθε άνθρωπο που αισθάνεται άθεος; Τους άπιστους;

 

Μα οι λέξεις ήταν σαφείς... "Θέλω να μπορείς να μου λες όχι, να μην με πιστεύεις"

 

Τι παράξενη σοφία είναι αυτή που ο Θεός θέλει ακόμη να έχω και αυτό το χαρακτηριστικό... ???

 

Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποκαλυφθεί και αυτό το μυστικό.

Ήρθε ο καιρός να μάθω που στο καλό χρησιμεύει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό.

 

Η απάντηση δεν ήρθε από τα βιβλία αλλά από την εμπειρία με τα πνευματικά όντα που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της σκέψης και ήρθα πολλές φορές σε επαφή μαζί τους.

 

Όντως υπάρχουν όντα μυθολογικά που είναι πνευματικά αλλά δεν είναι Θεοί.

Μπορούν να επικοινωνήσουν με πνευματικό τρόπο αλλά δεν δίνουν την αγαθή αίσθηση στην ψυχή.

Οι Χριστιανοί γενικά τα λένε Δαίμονες.

Στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα διάφορα θηρία του Άδη και όχι οι Δαίμονες διότι οι Δαίμονες ήταν Θεοί αγαθοί ακόμη και τιμωρητικοί όταν ήταν.

 

Ωστόσο τα θηρία τους έλειπε λογική, μερικά από αυτά ήταν αθάνατα όπως οι αδερφές της Μέδουσας και άλλα θνητά, όπως η Μέδουσα

Γοργόνες

 

Έτσι το χαρακτηριστικό της αθανασίας κατά την μυθολογία δεν ήταν το αποκλειστικό χαρακτηριστικό του Θεού αλλά έπρεπε να συντρέχουν και άλλοι λόγοι όπως η αγαθότητα και η μακαριότητα και η ευδαιμονία.

 

Ωστόσο με την φιλοσοφία πολλές μυθολογικές περιγραφές άλλαξαν, το θείο για να υπάρχει έπρεπε να είναι αθάνατο και αγαθό και το κακό να είναι παράγοντας φθοράς και άρα το ον που δεν είναι αγαθό 100% να είναι θνητό.

Έτσι οι Θεοί είναι αγαθοί και αθάνατοι και τα θηρία, φιλοσοφικά, θνητά και μη αγαθά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για να υπάρξουν όμως βασίζονται σε ένα μικρό ποσοστό αγαθότητας. Αυτή η φύση του θηρίου που βασίζεται σε 1% αγαθότητα και όλο το άλλο 99% είναι κακία ονομάστηκε παρυπόσταση και έδειξε η φιλοσοφία ότι τα θηρία πλέον είναι θνητά, και ποτέ δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν υπάρχει μέσα τους μια στάλα αγαθότητας.

Έτσι η φιλοσοφία απέκλεισε το δρόμο των θηρίων προς την αιωνιότητα (καθιστώντας τα θνητά) και απέκλεισε την οντική κατάσταση του απόλυτου κακού αφού πάντα κάθε θηρίο θα είναι μια παρυπόσταση.

 

 

Όποιο δρόμο και αν διαλέξει κάποιος το θέμα είναι ότι τα όντα αυτά, τα θηρία, υπάρχουν και μας επηρεάζουν στο διάβα της σκέψεως μας.

 

Πολλά από αυτά όμως εμφανίζονται στις σκέψεις και θέλουν να μας παραπλανήσουν, θέλουν να μας κάνουν να τα λατρέψουμε ως Θεούς.

 

Εδώ λοιπόν είναι που ο Θεός έδωσε σοφά αυτό το χάρισμα στον άνθρωπο, να μπορεί να αμφισβητεί αυτό που του παρουσιάζεται σαν Θεός και να κάθεται να το κρίνει, ναι το κρίνει και να οδηγείται σε συμπέρασμα αν είναι όντως Θεός η θηρίο.

 

Το χαρακτηριστικό λοιπόν της αμφισβήτησης του Θεού έχει δοθεί σωστά για την προφύλαξη μας το μόνο που μένει είναι η σωστή του χρήση.

 

Σε μια ευνοούμενη φιλοσοφικά πολιτεία έχουν θέση και οι άθεοι και οι άπιστοι και οι σοφοί και γνωρίζοντες πρέπει να αντιλαμβάνονται σε ποια θέση είναι αυτοί οι άνθρωποι και να περιμένουν καρτερικά την σωστή τους λειτουργία του χαρακτηριστικού που είναι δώρο από τον Θεό.

Link to comment
Share on other sites

Πολλά από αυτά όμως εμφανίζονται στις σκέψεις και θέλουν να μας παραπλανήσουν, θέλουν να μας κάνουν να τα λατρέψουμε ως Θεούς.

 

Εδώ λοιπόν είναι που ο Θεός έδωσε σοφά αυτό το χάρισμα στον άνθρωπο, να μπορεί να αμφισβητεί αυτό που του παρουσιάζεται σαν Θεός και να κάθεται να το κρίνει, ναι το κρίνει και να οδηγείται σε συμπέρασμα αν είναι όντως Θεός η θηρίο.

...

Σε μια ευνοούμενη φιλοσοφικά πολιτεία έχουν θέση και οι άθεοι και οι άπιστοι και οι σοφοί και γνωρίζοντες πρέπει να αντιλαμβάνονται σε ποια θέση είναι αυτοί οι άνθρωποι και να περιμένουν καρτερικά την σωστή τους λειτουργία του χαρακτηριστικού που είναι δώρο από τον Θεό.

 

Συμφωνω απολυτως.

 

Οσον αφορα την αμφισβητηση, πιστευω οτι δεν ειναι αυτο το πραγματικο δωρο που μας δοθηκε, αλλα το χαρισμα της λογικης, της διανοησης, της ελευθερης βουλησης. Η αμφιβολια δημιουργειται οταν η θρησκεια -η το "θηριο"- προσπαθει να μας εξαπατησει, να μας αποπλανησει, να μας πει μισες αληθειες και η λογικη αντιδρα. Οποτε η αμφισβητηση ειναι αποτελεσμα της λογικης και οχι δωρο απο μονη της - ετσι πιστευω :) .

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω με πιο τρόπο λειτουργεί η λογική σε ένα μεταφυσικό βίωμα.

 

Συνήθως τα βιώματα αυτά είναι υπέρλογα όπως λένε οι Χριστιανοί.

Για παράδειγμα αν δεις μια φωτεινή σφαίρα κατά την θεία λειτουργία ή ένα μαύρο σύννεφο να πέφτει από τον ουρανό στο έδαφος... εμένα αυτά δεν ξέρω αν τα αναλύει η λογική μου διότι για την λογική μου είναι κάτι παράξενο....

 

οπότε δεν ξέρω να πω με ποια λειτουργία ο νους αναλύει τέτοια βιώματα...

 

 

όσο αφορά διαλόγους και λογισμούς με πνεύματα εκεί ναι, εκεί μπαίνει η λογική και η ηθική του ατόμου...

Link to comment
Share on other sites

Η "αμφισβητηση" μοιαζει με τον καρπο απο το δεντρο του καλου και του κακου....

 

"...Αμα φατε απο το δεντρο θα γνωρισετε το καλο και το κακο και θα ειστε οπως ο Θεος...."

 

 

Εννοει θα γνωρισετε, θα καταλαβετε οτι υπαρχει καλο και κακο;;;;

 

 

Η αμφισβητηση -ως χαρακτηριστικο της σκεψης- δεν εχει κανενα λογω υπαρξης αν δεν υπαρχει και το "κακο", ο κινδυνος, το "ψευτικο" ή τουλαχιστον η γνωση οτι υπαρχει και κακο(ψευδες). Αυτο φαινεται πολυ καλα σ ενα βρεφος που εμπιστευεται πληρως τη μητερα του, τους πρωτους ανθρωπους που γνωριζει, ενω στη συνεχεια, αφου νιωσει πονο, αρχιζουν και λειτουργουν αλλοι μηχανισμοι μεσα του που εξυπηρετουν στην επιβιωση....

Edited by Devaraja
Link to comment
Share on other sites

ναι αυτόν τον ρόλο έχει της προφύλαξης από την απάτη, αυτή είναι η καλή της χρήση.

 

ωστόσο από μόνη της μια ιδιότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή ή κακιά.

 

το καλό και το κακό είναι συνδυασμός πραγμάτων.

 

σε μια περίπτωση με κάποιες συνθήκες η αμφισβήτηση μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα

και σε άλλη περίπτωση με άλλες συνθήκες να έχει κακό αποτέλεσμα.

 

τώρα σε ιδανικές συνθήκες δλδ τέλειες και αγαθές έχει την ανάμνηση της καλής της χρήσης για ένα ον που ήταν σε μίξη καλού/κακού.

σε ιδανικές συνθήκες δλδ τέλειες και αγαθές για ένα ον που ποτέ δεν ήρθε σε μίξη του καλού/κακού όμως τι γίνεται;

 

αυτό μάλλον δεν θα μπορούμε να το απαντήσουμε διότι τέτοια όντα είναι Θεοί και δεν μπορούμε να σκεφτούμε σαν Θεοί.

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτή την κοινωνία- με τον τρόπο που λειτουργεί-αν δεν είχαμε το δικαιωμα της αμφισβήτησης το οποίο δεν περιορίζεται στην υπάρξη θεού μόνο,νομίζω ότι θα είχαμε χάσει την ελευθερία μας.

Link to comment
Share on other sites

Νοσταλγώ, το παιδάκι με την τριμμένη φανελλένια πιτζαμίτσα, που κάθε βράδυ, έκανε την προσευχή του για έναν υπνο με όνειρα γλυκά. Νοσταλγώ το φώς που το τύλιγε, σαν έκλεινε τα μάτια, και το οδηγούσε σ'εκείνο το ρόδινο πουπουλένιο σύννεφο που το ασφάλιζε και το κοίμιζε στην ζεστή αγκαλιά του.

 

Κάθε πρωί που ξυπνώ, σκέφτομαι εκείνο το παιδάκι κι αναρωτιέμαι που ...χάθηκε!

 

Κάθε πρωί που ξυπνώ, η αμφιβολία και ο φόβος φωλιάζουν στην καρδιά μου για την σκοτεινή νύχτα της καθημερινότητας που πρέπει να ξαναριχτώ.

 

Κάθε πρωί βγαινοντας από το σπίτι θα σταθώ, για λίγο, μπροστά στο μικρό πάρκο της γειτονιάς, και θα ...χαζέψω με την φύση και τα πλάσματά της που ξυπνούν, δοξαζοντας ανέμελα την καινούργια ημέρα.

 

Αφήνω την ομορφιά του Κόσμου να με κατακλύσει για να θυμηθώ ποιός ...είμαι!

Η αμφιβολία, μετουσιώνεται σε ερωτήματα και προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με βάση τα όσα γνωρίζω ή θα αναγκαστώ να μάθω.ί

Ο φόβος, μεταλλάσεται σε ενέργεια, αποφασιστικότητα και ελπίδα.

 

Ίσως εκείνη την ημέρα να κάνω το βήμα που θα με φέρει πιό κοντά σε εκείνο το παιδάκι με την τριμμένη φανελλένια πιτζαμίτσα.

 

:rose:

Link to comment
Share on other sites

Γιατί είναι αναγκαίο να δει τα διαβολάκια για να δει και το Θεό. Χωρίς τα διαβολάκια ο άνθρωπος δε θα αναγνώριζε το μεγαλείο των Θεών...Το παιδί αυτό υπάρχει πάντα μέσα μας για να μας θυμίζει τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε και να μας διδάξει πώς να τις ξαναζήσουμε στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω με πιο τρόπο λειτουργεί η λογική σε ένα μεταφυσικό βίωμα.

 

Η λογική βασίζεται σε κανόνες οι οποίοι προέρχονται απο οσα γνωρίζουμε [ αλλα ως διδαχή και αλλα ως γνώση] και απο την ικανότητα κρισεως και συγκρίσεως που αποκτάμε απο τις εμπειρίες μας.Λειτουργούμε ταξινομώντας. Οταν ειμαστε παιδιά παρατηρούμε πειραματιζόμαστε και εξερευνούμε με την βοήθεια των γονέων μας και κατόπιν μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να επεξεργαζόμαστε, μεσω του μηχανισμού της σκέψης τις εντυπώσεις που προσλαμβανουμε.

Ενα μεταφυσικό βίωμα ειναι κατι που συνήθως ξενίζει την ''λογικη'' αν δεν εχει κατι παρεμφερες καταγεγγραμενο για να το κατατάξει και να το εξηγήσει.

Αυτο γινεται αρχικά, διοτι αργότερα λειτουργει η αναμνηση της πρώτης φοράς και οσο περναει ο καιρός εκλογικέυεται.

Αν το παρατηρησουμε θα δούμε οτι ολοι οι ανήκοντες στην χριστιανικη ας πούμε θρησκεία θα ''δούνε'' αρχαγγέλους η αγίους της πίστεως τους ενω ενας βουδιστής θα ''βλέπει '' ντέβας '' και κάποιος αλλος νεράιδες και αλλα πνευματα ανάλογα του που πρόσκειται ιδεολογικά. Εχει σημασία η καταγραφή για να γινει η μεταφραση απο το νου μας.

Οπότε αν κάποιος δεν εχει ακουσει ποτέ για πνέυματα , φυσική η μεταφυσική ισως να μην μπορεί να χαρακτηρίσει το βιώμα και να πεί << ενιωσα>> η << φανταστηκα>> ενω ενα αλλος που εχει διαβάσει η ακουσει και επιθυμεί να το ζήσει προφανως θα το ταξινομίσει με καποια εκπληξη , χαρά και αγωνία...

 

γιατί όμως όταν το παιδάκι μεγαλώσει βλέπει διαβολάκια; αυτό δεν μπορώ να καταλάβω... αν και μέσα μας αυτό το παιδί υπάρχει ακόμ

 

Διότι οταν ηταν μικρούλι και αγραφο χαρτί δεν διαχωριζε αγγελούδια και διαβολάκια , απλως ζούσε ..Μεγαλωνοντας ομως του εμαθαν να κατατάσσει ως καλυτερα, χειρότερα κακότερα...κλπ και ο ανταγωνισμός και η συγκριση αρχισε..

Edited by ego
Link to comment
Share on other sites

Καλώς την ego. :)

 

Μεγαλωνοντας ομως του εμαθαν να κατατάσσει ως καλυτερα, χειρότερα κακότερα...κλπ και ο ανταγωνισμός και η συγκριση αρχισε..

 

Ίσως η κατάταξη να μην είναι και τόσο κακή....όμως η υπερβολή αναμφίβολα είναι.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν και περιπτώσεις που εικονοποιούμε πνευματικές οντότητες τελείως με άσχετη μορφή από τις γνωστές που έχει το μυαλό μας από την παιδεία μας.

 

Για παράδειγμα εγώ έχω δει ένα μαύρο σύννεφο να κατεβαίνει από μια πολυκατοικία και να χάνεται στο πεζοδρόμιο.

 

Αυτό δεν είναι ούτε αγγελάκι, ούτε διαβολάκι, ούτε νεράϊδα. Είναι κάτι που είδα για πρώτη φορά.

 

Εκεί τι εξήγηση δίνεις;

Link to comment
Share on other sites

Εάν ρωτάς εμένα λέω ότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας και μάλλον αυτά δεν είναι σχετικά μόνο με την παιδεία μας διότι οι όποιες καταγραφές γίνονται και υφίστανται κάποια αρχική επεξεργασία ανεξάρτητα συνειδητότητας.

Όταν μορφοποιούμε ανάλογα με την παιδεία μας κάνουμε χρήση για συγκεκριμένο σκοπό.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...