Jump to content

MEGAPOLISOMANSY του Παντελή Γιαννουλάκη


 Share

Recommended Posts

Έχει διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο;

Υπάρχει κάποια άποψη για το συγγραφέα του και το τι ήθελε να περάσει μέσα από αυτό το βιβλίο;

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω, ο Γιαννουλακης ειναι 'καπως'.

 

Ο τιτλος μου φαινετε ηλιθιος παντως (και παω στοιχημα οτι και το εξωφυλλο θα ειναι μια απο τα ιδια).

 

Εαν θες ριξε μια ματια στο www.barbelith.com, ειναι community που αναπτυχθηκε απο φανς του

Grant Morrison (The Invisibles) και εκει εχουν αρκετα threads για τις πολεις. Τελευταια φορα που

ειχα κοιταξει νομιζω ετοιμαζανε ενα βιβλιο καποια μελη εκει.

 

Επειτα ψαξε στο google για keywords οπως : psychogeography derive drift

 

για να παρεις πληροφοριες για το αγαπημενο σπορτ των γαλλων καταστασιακων το '60 με '70 που απο εκει πιστευω πως ξεκινησε η φαση, απλα τωρα το ενσωματωσαν σε εσωτερικες πρακτικες.

 

Καλες βολτες :)

Link to comment
Share on other sites

Κρίμα ήλπιζα να βρω κάποιο άτομο να το έχει διαβάσει και αυτός...

 

Αλήθεια τι εννοείς όταν λες ότι ο Γιαννουλάκης είναι «κάπως»;(ελεύθερα δεν παρεξηγούμε :) )

 

 

Αυτό που έχω να πω για το βιβλίο έχει έναν πολύ περίεργο τρόπο γραφής που μου άρεσε

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω, ειχα παρει ενα βιβλιο με μια συλλογη απο ιστοριες με προλογο του Γιαννουλακη και απλα

μου φανηκε ψιλο-υπερβολικος, αλλα καταλαβαινω τους λογους για τους οποιους θα αρεσε σε καποιον.

Επισης και η συλλογη ηταν σκουπιδια.

 

Απλα εχω την υποψια οτι αυτοι που αυτο-ονομαζονται 'ερευνητες' σε αυτα τα θεματα ειναι ενα ματσο

επιφανειακοι δειλοι που κοτευουν να τα βαλουν πραγματικα ολα αυτα στην ζωη τους αλλα με καποιον

τροπο υποτιθετε οτι τα 'ερευνανε' απο μια ασφαλη γωνια. Υπαρχουν και αλλα παραδειγματα σε αυτο.

 

Προσωπικη πορωμενη γνωμη σαφως.

Link to comment
Share on other sites

Έχει διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο;

Υπάρχει κάποια άποψη για το συγγραφέα του και το τι ήθελε να περάσει μέσα από αυτό το βιβλίο;

4411[/snapback]

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο (γι' αυτό και πούλησε). Για μένα μια κοιλιά έκανε κάπου στη μέση (άρχισα να βαριέμαι) αλλά αυτό ήταν, γενικά διαβάζεται ευχάριστα.

Τώρα, όπως λέει και στην αρχή του πρόκειται για μυθιστόρημα. Οπότε ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ενσωματώνει κομμάτια από διάφορα βιβλία μαζί με κάποια "αυτοβιογραφικά" στοιχεία (φανταστικά και μη) και δίνει αυτό που θέλει μέσω μιας χαλαρής μυθιστορηματικής πλοκής.

Τώρα το τί ήθελε να περάσει;

Ότι υπάρχει μια "μαγεία" στις μεγαλουπόλεις κι ένα μυστήριο το οποίο όποιοι τολμούν μπορούν να το εξερευνήσουν και να τη βιώσουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ο συγγραφέας του βιβλίου δεν φαίνεται να έχει βιώσει αυτή την μαγεία (αν και σίγουρα το επιχείρησε) τουλάχιστον όχι αρκετά για να δώσει μια "ζωντανή" περιγραφή. Έτσι βασίζεται στα πολλά στοιχεία που δίνει και στις μαρτυρίες άλλων.

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί πρώτα όμως ως μυθιστόρημα (αρκετά πρωτότυπο στο στυλ) κι έπειτα ως πηγή πληροφοριών για το θέμα του.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Υπάρχει κάποια άποψη για το συγγραφέα του;

 

Η άποψη μου για τον Π. Γιαννουλάκη είναι ότι διαβάζει παρα παρα πολύ μελετάει πολύ προσπαθεί κ ίσως τα καταφέρνει να ασχοληθεί με πολλά κ μάλιστα είναι κ πολύ παραγωγικός, αλλά ως εκεί. Δε νομίζω ότι παρουσιάζει κάποια στοιχεία σαν αποτελέσματα πραγματικής έρευνας που δεν έχει κάποιος άλλος εκτός ίσως από αυτά που φαντάζεται. Πολλά από όσα γράφει τα δημιουργεί στη φαντασία του όπως ο ίδιος αναφέρει ή άλλα είναι copy - paste από άλλα βιβλία. Οτι ψάχνει κ βρίσκει προφανώς σε παλιά βιβλία ναι. Αλλά εγώ δε θα αγόραζα ένα βιβλίο του ή περιοδικό απλά για να διαβάσω τι φαντάζεται αυτός γύρω από κάποιο θέμα. Κι εγώ μπορώ να φανταστώ κ ο καθένας μας. Ασε που τώρα τελευταία διαπιστώνω ότι το χει κάνει επάγγελμα. Τόσα βιβλία, τόσα περιοδικά με φανταχτερά εξώφυλλα κ τίτλους. Ποτέ δεν αγόραζα κάποιο αλλά τις προάλλες έτσι από περιέργεια πήρα μια ειδική έκδοση του "Η Ελλάδα που δεν ξέρουμε''απλά για να έχω άποψη για αυτόν κ τις εκδόσεις του αν κ φανταζόμουν... Τι να πω ρε παιδιά, τσάμπα τα 5 ευρώ που έδωσα. Υπάρχει νομίζω παραπλάνηση σ αυτές τις εκδόσεις. Διαβάζεις τίτλο 'Υπόγεια Αθήνα" λες ωραία για να δούμε τι θα μάθουμε. Ανοίγεις κ βρίσκεις κοινά θέματα που έχουν ήδη εξαντληθεί γραμμένα πρόχειρα χωρίς λεπτομέρειες κ με ένα πολύ προσπαθητά τεχνητό κλίμα μυστηρίου που δημιουργείται από τον όποιο αρθρογράφο. Αυτό δεν είναι έρευνα! Τουριστικός οδηγός είναι κ επιγραμματική αναφορά σε άλλα βιβλία που έχουν εκδοθεί! Μέχρι κ φωτογραφίες από το ...σταθμό του μετρό Ακρόπολη είχε! Έλεος!

Επίσης, άλλο άρθρο θέμα του ίδιου του Γιαννουλάκη: Οι υπόγειες στοές της Θεσσαλονίκης. Λες ωραία εδώ κάτι θα διαβάσω. Δε λέω αναφέρει πράγματα αλλά παντού κυριαρχεί αυτό το τεχνητό κλίμα μυστηρίου για τα πάντα, άσε που οτιδήποτε αναφέρεται σαν εμπειρία δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ότι διανύει υπόγειες στοές κ να επισκεπτεί τα σοκκάκια της συμπρωτεύουσας. Ασε που ο ίδιος εξομολογείται ότι...φοβάται να κατέβει στα σκοτάδια αυτά. Για μένα κακώς ο άνθρωπος αυτός παρουσιάζει αυτά τα θέματα με αυτό τον τρόπο. Ακόμη κ μέσα στο άρθρο υπάρχει πχ επικεφαλίδα 'ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ' λες ωραία, θα έχει κατέβει κάτω. Κ ανακαλύπτεις ότι η περιπλάνηση είναι υπόγεια μόνο στη φαντασία του! Εγώ δε θα ξαναέπαιρνα μια τέτοια έκδοση... Νιώθω ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο γιατί απλά είδαν ότι αυτά τα χιλιογραμμένα θέματα πιάνουν κ ενδιαφέρουν. Ετσι παίρνεις ανυποψίαστος να βρεις κάτι νέο κ πέφτεις πάνω στα ίδια κ μάλιστα σε κακή αντιγραφή τους.

Συγνώμη για την έντονη αυτή περιγραφή μου αλλά...αγανακτώ. Ίσως πάλι να μην είμαι αντικειμενικός... Προσπαθώ, διορθώστε με αν σφάλλω. Ίσως αγόραζα μια έκδοση του (ΑΓΝΩΣΤΟ) που λέγεται ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ. Υποθέτω ότι θα γράφει αναφορές φαντασμάτων που με ενδιαφέρει πολύ. Δε νομίζω ότι θα ναι έρευνα, απλά συλλογή αναφορών θα ναι. Ίσως το πάρω γιατί δεν ξέρω που αλλού να βρω κάτι τέτοιο. Αν έχετε κάτι καλύτερο υπ όψιν σας ενημερώστε με!

Link to comment
Share on other sites

Λυκάων θα συμφωνήσω μαζί σου. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το διάβασα αλλά το έχουμε σπίτι. Το έχει διαβάσει ο Cheth που απλώνει νωχελικά σαν λεοπάρδαλη πάνω στον καναπέ απέναντι. Τον ρώτησα τώρα να μου πεί για το βιβλίο "ωραίο σαν μυθιστόρημα και καλός συγγραφέας ο Γιανουλάκης, αλλά τίποτα παραπάνω"...

 

Το πρόβλημα τώρα με τα περιοδικά κατά τη γνώμη μου δεν είναι το αν γράφουν κάτι το φανταστικό ή όχι, άλλωστε μου αρέσει το φανταστικό. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα βάζουν κάτω απο τίτλους "Όλη η αλήθεια για..." , "Αποκαλύπτουμε..." , "Τολμηρή διείσδυση στο τάδε μυστήριο" κτλ και ο αναγνώστης παραπλανείτε στο να πιστεύει ότι αυτά που θα διαβάσει είναι αποτελέσματα εμπειρικής έρευνας, ενώ είναι απλώς αποτέλεσμα διαβάσματος πολλών βιβλίων και πασπαλίσματος απο τη φαντασία του συγγραφέα. Στο τέλος μένεις με μια ξενέρωτη έκφραση σαν τα παλιά καρτούν, με ένα μπαλονάκι πάνω απ'το κεφάλι σου που γράφει "JACKASS!" :lol: (Άσε που πολλές φορές μπορεί να είναι και καθαρές αντιγραφές :015annoyed: )

 

Και κάτι offtopic (απλώς τώρα μου ήρθε που μίλησα για περιοδικά), διότι δεν θέλω να συσχετιστεί με τον συγκεκριμένο συγγραφέα και το βιβλίο του (που πιστεύω είναι αρκετά αξιόλογος σαν συγγραφέας, το καλύτερο του οποίου θεωρώ "Χ.Φ. Λαβκραφτ. Ταξίδι στη μοναξιά του χρόνου")..

 

Αυτή η συζήτηση σηκώνει (κάτι που ήθελα να θίξω εδώ και καιρό) δικό της τόπικ που πιστεύω πώς πρέπει να ανοικτεί (αν και ξέρω ότι θα ενοχλήσει "πολλούς", γι'αυτό και το αφήνω στην κρίση των συντονιστών).

 

Γενικά η όλη κατάσταση με τα περιοδικά, τα βιβλία και τώρα τελευταίως στο ίντερνετ έχει καταντήσει αηδία. Κάποτε κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν με πραγματική αγάπη για τη Τέχνη να ερευνούν διάφορα θέματα. Τότε αυτοί πεινούσαν. Τα κατάφεραν όμως. Όταν κάποιοι "κύριοι" είδαν ότι το "μεταφυσικο" το "παράξενο" κτλ πουλάνε το έκαναν επιχείρηση. Έτσι όποιος του κατεβεί τώρα ξεκινά ένα φόρουμ, εκδίδει περιοδικά, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα και αγάπη για όλα αυτά και ποζάρει σαν ειδήμονας και ερευνητής. Ειλικρινά αγανακτώ και προσπαθώ να είμαι όσο ήρεμος γίνεται, αλλά όταν βλέπω να εκπορνεύεται η Τέχνη σε τέτοιο βαθμό τα παίρνω στο κρανίο. Μα επιτέλους κανείς δεν κάνει τίποτα πλέον αν δεν υπάρχει χρήμα και συμφέρον στη μέση; Όχι δεν νομίζω να γίνομαι "ρομαντικός". Όταν κάποιος κοπιάσει και κάνει πραγματική έρευνα και γνωρίζει το θέμα του τότε ναι να εκδόσει κάτι και να ζήσει απο αυτό. Δυστυχώς ο χώρος έχει γεμίσει με κάθε λογής τυχάρπαστους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του αναγνώστη.΄Αν κάποιος γνωρίζει κάποια πράγματα τότε μπορεί να αναγνωρίσει απο μίλια μακριά τον κάλπικο ερευνητή. Το πρόβλημα είναι γι'αυτούς που τώρα ξεκινούν και τους γεμίζουν τα κεφάλια με μπουρμπουλήθρες, αδειάζοντας παράλληλα τις τσέπες τους...

Link to comment
Share on other sites

Αν κάθε τόπικ χρειαζόταν να περάσει από το κριτήριο του πόσους θα ενοχλήσει, το φόρουμ θα ήταν το μισό απ'όσο είναι τώρα Κουράνη. :P

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει αλλά έχω ακούσει αρκετά καλές κριτικές γι'αυτό, από αρκετό κόσμο. Το έχω στα υπόψην να το διαβάσω κάποια στιγμή...

Γενικώς ο Παντελής έχει ένα ιδιαίτερο ύφος που μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί ή να μην κατανοηθεί από κάποιους που δεν το ξέρουν. Το θέμα είναι να κρατάμε την ουσία από το κάθε τι, και τα κείμενα του Παντελή έχουν πάντα κάποια ουσία.

Απο 'κει και πέρα, πολλοί θα 'θελαν να διαβάσουν σε κάποιο άρθρο του κάτι σαν "πήγα εκεί, κατέβηκα εκεί κάτω, είδα αυτό, ένιωσα εκείνο" κτλ (κάτι το οποίο έχει κάνει κατά καιρούς για τρομερά σημεία ενδιαφέροντος, όπως το mystery spot στη Santa Cruz, California για το οποίο είχε μιλήσει σε μια παλιά ομιλία του), αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο λόγοι που δε γίνεται κάτι τέτοιο, σε τόσο πρακτικό επίπεδο.

Αφενός, αν αρχίσει να αναφέρει όλα τα "περίεργα" μέρη στα οποία ενδεχομένως έχει πάει και τα οποία δεν έχουν προλάβει να μπαζώσουν ακόμα, τα ίδια τα μέρη την επόμενη μέρα θα γίνουν τόπος συγκέντρωσης των απανταχού (wannabe ή μη) ερευνητών (ένα πετυχημένο παράδειγμα είναι η σπηλιά του Νταβέλη), με ό,τι αποτέλεσμα κι αν έχει αυτό (εκφυλισμός του θέματος, ρύπανση του χώρου, εμπορευματοποίηση κτλ). Ίσως λοιπόν να προσπαθεί να προστατέψει μερικά "ιδιαίτερα" σημεία με το να μη μιλάει δημόσια γι'αυτά. Ίσως επίσης να προσπαθεί να προστατέψει τον ίδιο τον κόσμο από μερικά "ιδιαίτερα" σημεία με το να μη μιλάει δημόσια γι'αυτά.

Αφετέρου, πρέπει να αναλογιστείτε μήπως χάνουμε το νόημα και το συμβολικό χαρακτήρα της "καθόδου" από κάποιο σημείο και μετά, με το να προσμένουμε την κυριολεκτική κάθοδο σε υλικό επίπεδο. Η εξερεύνηση του αγνώστου δεν είναι μόνο το να παίρνεις παραμάζωμα τις σπηλιές και τα δάση, αλλά μόνο ένα μέρος της.

 

Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην αδικούμε τον Παντελή αλλά και τον κάθε αρθρογράφο που δεν μας δίνουν αυτό που θέλουμε να μας δώσουν. Τις περισσότερες φορές έχουν καλό λόγο, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να μας τον πουν. Επιπλέον, οι πληροφορίες που δίνονται σε κάθε άρθρο δεν μπορούν παρά να δρουν ως ερέθισμα για την περαιτέρω έρευνα που θα θελήσει να κάνει ο καθένας, εφόσον τον ενδιαφέρει το εκάστοτε θέμα. Είναι άσχημο να ζητάμε "μασημένη τροφή" ή αλλιώς "θα πας σε εκείνο το σημείο, στο τρίτο στενό δεξιά κάτω από την κοντούλα λεμονιά είναι η είσοδος για τη στοά".

Στην τελική, αν μας έλεγαν τα πάντα, τί θα έμενε να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι? Όταν φτάνεις δεύτερος ή τρίτος κάπου δεν μπορείς να μιλάς για ανακάλυψη (ωστόσο, μπορεί να προσέξεις κάτι που δεν το πρόσεξε ο πρώτος ή ο δεύτερος αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Αυτά ως προς το σκέλος των εξερευνήσεων.

 

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω και μια ακόμη συζήτηση που έχει γίνει για τα ελληνικά περιοδικά, εδώ.

Κουράνη, έχεις σκεφτεί πως δεν φταίει τόσο το συμφέρον και το χρήμα στη συγκεκριμένη περίπτωση?

Γιατί παραδείγματα ρομαντικών ενεργειών υπάρχουν, όπως αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στο unicorn. :)

Το θέμα είναι στις ιδέες... Μήπως έχουν αρχίσει να εξαντλούνται? Βλέπω, ας πούμε, κυκλοφορίες ειδικών τευχών με θέματα που ήδη έχουν βγει υπό τη μορφή άρθρων σε περιοδικά, βλέπω βιβλία με συγκεντρωμένα άρθρα από διάφορα περιοδικά αλλά και το αντίστροφο. Με μια λέξη: ανακύκλωση. Ανακύκλωση άρθρων, ανακύκλωση ιδεών, ανακύκλωση γνώσεων.

Και αυτό με ενοχλεί περισσότερο και από το οικονομικό ζήτημα, διότι αν τουλάχιστον έδιναν και κάτι καινούριο ως αντάλλαγμα στο 5ευρω που δίνουμε, θα λέγαμε χαλάλι. Και για τον ίδιο λόγο ενοχλούμαι όταν ξέρω πως υπάρχουν νέα πράγματα τα οποία για κάποιο λόγο δεν βγαίνουν ακόμη.

Ωστόσο, και πάλι πρέπει να δείξουμε μια σχετική κατανόηση καθώς αν χρειάζεται να ζήσεις ώντας δημοσιογράφος, εκ των πραγμάτων δε γίνεται να εμφανίζεσαι πάντα με κάτι καινούριο (ζήτημα χρόνου, χρήματος, αλλά και διάθεσης).

Τον τελευταίο καιρό πάντως βλέπω νέους ανθρώπους που βαδίζουν στον ίδιο δρόμο της έρευνας, χωρίς ιδιοτελή κίνητρα και με σκοπό την εξερεύνηση του αγνώστου. Ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό τους και στο στόχο τους, έχοντας πάρει το μάθημα των μεγαλύτερων ερευνητών (το οποίο δεν είναι άλλο από αυτά που συζητάμε εδώ) και σκοπεύοντας να χαράξουν ένα νέο μονοπάτι, πέρα από εκδοτικούς οίκους και άλλα οικονομικο-πολιτικά τριπάκια. Εύχομαι να μην αλλοτριωθούν και αυτοί...

 

Α, και κάτι ακόμα! το Ταξίδι στη μοναξιά του χρόνου είναι και από τα δικά μου αγαπημένα βιβλία, επειδή όμως το δάνεισα κάπου και δε μου επιστράφηκε ποτέ (και δε θυμάμαι και πού το δάνεισα :headb: ), όποιος το έχει διπλό ή τέλος πάντων για κάποιο λόγο το δίνει, το θέλω! (με το αζημείωτο φυσικά)

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Johnny δεκτή οπωσδήποτε η άποψή σου αλλά συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ με το παραπάνω ποστ του Κουράνη. Ο τίτλος είναι που σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις κάτι τέτοιο που λες. Ο τίτλος κ τα εξώφυλλα. Και σίγουρα συμφωνώ με χίλια σ αυτό που λες για τη μασημένη τροφή. Όπωσδήποτε να μη μας τα λένε όλα. Μόνο ότι ανακαλύπτεις μόνος σου έχει αξία. Υποδείξεις όμως δεκτές από αυτούς που γνωρίζουν. Τώρα όσο για το Γιαννουλάκη, μου έχει δημιουργηθεί μια εικόνα που εσύ ίσως να ξέρεις κάτι να μου την αλλάξεις αν κάνω λάθος. Το ερώτημα είναι το εξής: Από που προήλθε ο τίτλος του συλλογικού έργου των εκδόσεων ΑΡΧΕΤΥΠΟ (με επικεφαλής το Γιαννουλάκη όμως) ''ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ'' καθώς κ το πολυδιαφημισμένο και πολυαγορασμένο θα έλεγα περιοδικό με το ίδιο όνομα των εκδόσεων του εν λόγω συγγραφέα; Ίσως καταλαβαίνεις που το πάω αλλά αν έχω κάνει λάθος, πες μου να αλλάξω άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και γω απόλυτα με τον Λυκάων και τον Κουράνη. Παιδιά το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη. Πιστεύω πως η φράση "το χρήμα πολλοι εμίσησαν, τη δόξα ουδείς" δεν ισχύει για την εποχή μας. Τώρα είναι πιο σωστό να λέμε "τη δόξα πολλοι εμίσησαν, το χρήμα ουδείς". Καταντήσαμε αηδία. Είναι τραγικό.

Link to comment
Share on other sites

Αν θες τη γνώμη μου, το βιβλίο και το περιοδικό θα μπορούσαν να λέγονται και "Εναλλακτική" Ελλάδα αντί για "Μυστική"...

Όχι επειδή σου δείχνει κάτι το οποίο δεν μπορείς να προσεγγίσεις, αλλά επειδή σου παρουσιάζει κάτι με έναν τρόπο που δεν είχες σκεφτεί να δεις.

Σαφώς όμως σου παρουσιάζει και πράγματα για τα οποία δεν είχες ιδέα, αλλά ακόμα και αυτά για τα οποία ήξερες την ύπαρξή τους, στα παρουσιάζει με μια διαφορετική οπτική, με μια άλλη προσέγγιση.

 

Γενικά σε ένα βιβλίο ποτέ μην κάνεις το λάθος να βασιστείς στον τίτλο του για το τί περιεχόμενο θα συναντήσεις...

 

...γιατί αν ήταν έτσι, το "μισοκοιμισμένοι στις βατραχοπιτζάμες μας" του Τομ Ρόμπινς, δεν θα είχε πουλήσει ούτε 10 αντίτυπα! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε κάτσε φίλε μου γιατί το πάμε αλλού τώρα. Ναι εντάξει αυτά που λες αλλά άλλο πράγμα εννοούσα κ μάλλον δεν το έχεις υπ όψιν σου. Δε ρώτησα με αυτή την έννοια από που προήλθε ο τίτλος. Ρώτησα που σκέφτηκαν αυτό τον τίτλο ή ο Γιαννουλάκης που τον σκέφτηκε. Γιατί φεύγοντας απ το Αρχέτυπο τον πήρε μαζί του στο περιοδικό, άρα συμπερασματικά ο τίτλος του ανήκει κ δεν ανήκει στις εκδόσεις αρχέτυπο. Τώρα θα φανώ κακός κατηγορηματικός ή ότι άλλο σχετικό αλλά θέλω να το πω. Αν οι υπεύθυνοι κρίνουν ακατάλληλη σαν κατηγορία την αναφορά μου ας κοπεί. Λοιπόν, λέω ότι ο τίτλος αυτός προήλθε από αλλού. Και μάλιστα θα ήταν καλύτερα να λέγεται εναλλακτική κ όχι μυστική. Αλλά νομίζω (όπου κάνω λάθος σ αυτά που θα πω παρακαλώ όποιος ξέρει να με διορθώσει κ θα ζητήσω κ συγνώμη) ότι η λέξη ''μυστική'' ήταν ήδη δοκιμασμένη από αλλού, έπιανε, άρεσε στον κόσμο. Λοιπόν ζήτα από κάποιον που έχει το βιβλίο (ή αν κ εσύ το έχεις δες το μόνος σου) Μυστική Αθήνα κ Αττική των εκδόσεων Εσοπτρον του γνωστού συγγραφέα κ κοίτα το εξώφυλλό του. Λέει ''ΣΕΙΡΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ'' ή δε λέει; Διάβασε στην τελευταία σελίδα στο οπισθόφυλλο το βιογραφικό του συγγραφέα. Λέει ότι ετοιμάζει βιβλίο με τίτλο "ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ'' ή δε λέει; Κοίτα επίσης στο σημείωμα του εκδότη ότι θα ακολουθήσει βιβλίο ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ προφανώς με θέμα τη ''ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ'' ή δε λέει; Λέει. Λέει επίσης ποιος οργάνωνε εκδρομές στην άγνωστη Μυστική Ελλάδα. Όλα αυτά τα λέει. Τί σήμαινε λοιπόν ό τίτλος ΣΕΙΡΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ; Ότι βιβλία που θα εκδίδονταν μαζί με το παρών κ το επόμενο ομώνυμο θα ανήκαν σε μια ομάδα. Αυτό δε σήμαινε ότι άλλος συγγραφέας κ σε άλλες εκδόσεις θα κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο όπως κ έγινε. Έτσι πολλοί μπορεί να μπερδεύτηκαν (βλέπεις μοιάζουν κ τα ονόματά τους, έχουν το Γιανν-) κ ενώ περίμεναν Μυστική Ελλάδα από κάπου τους ήρθε από αλλού. Και φυσικά τι έκαναν; την αγόρασαν. Ποιος ωφελήθηκε από αυτό; Ποις ζημιώθηκε από αυτό; Ποιος αδικήθηκε από αυτό; Ποιος συνεχίζει να ωφελείται από αυτό; Ερωτήματα. Ποιος ξεκίνησε να παρουσιάζει θέματα υπό τον τίτλο Μυστική Ελλάδα κ ποιος τελικά το εκμεταλλεύτηκε; Γι αυτό λέω φίλε ότι ο τίτλος κ το εξώφυλλο είναι τα πάντα. Και προς θεού δεν κολλάω στις λέξεις αλλά το παιχνίδι που στήθηκε κ κερδήθηκε απ το ένα στρατόπεδο δεν ήταν, πάντα κατά τη γνώμη μου, καθαρό. Κάποιος ξεκίνησε κάτι. Κάποιος άλλος του το πήρε κ έχει ωφεληθεί κερδίζοντας πολλά χρήματα δημιουργώντας επιχείρηση γιατί έπαιξε έξυπνα κ τον παραδέχομαι αλλά όχι καθαρά.... Γι αυτό έχω αυτή τη γνώμη για τον Παντελή Γιαννουλάκη κ τη λέω ανοιχτά αφού ζητείται. Επαναλαμβάνω αν σφάλλω να διορθωθώ. Δε νομίζω όμως. Τώρα πολύ έξυπνα θα μου πεις, να δούμε πότε εκδόθηκε το κάθε βιβλίο. Πολύ έξυπνα παρουσιάζεται να μη φαίνεται καθαρά το πότε ακριβώς εκδόθηκε η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ή έχουν βάλει να φαίνεται ότι βγήκε τότε που να μη δημιουργείται θέμα αντιγραφής του τίτλου. Όμως γνωρίζω ότι δεν κυκλοφόρησε πρώτα η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ του ΑΡΧΕΤΥΠΟ από τη ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ του ΕΣΟΠΤΡΟΥ. Δε θα είχε νόημα εξάλλου να προαναγγέλεται βιβλίο που έχει ήδη εκδοθεί από αλλού. Η αν το σκέφτηκαν ταυτόχρονα;Σύμπτωση που μάλλον την αποκλείω. Επίσης ρίξε μια ματια στο βιβλίο ''Μυστικά κ ξεχασμένα" που βγήκε πολύ πιο μετά απ το Εσοπτρον. Με μικρά γράμματα κάτω από τον τίτλο λέει ''ερευνώντας την άγνωστη ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ'' . Αυτό ήταν προφανώς φίλε το βιβλίο που προοριζόταν να βγεί όπως αναγγέλθηκε στη Μυστική Αθήνα αλλά πρόλαβαν άλλοι κ χρησιμοποίησαν τον τίτλο κ αναγκαστικα καθυστέρησε. Όλα αυτά για να καταλάβεις γιατί έχω κακή άποψη για το Γιαννουλάκη. Αντικρύζω μια αδικία κ μια βρόμικη κίνηση, γι αυτό. Η οποία προφανώς τον ευνόησε οικονομικά. Τώρα τι να σου πω αν δε συμφωνείς, δε θα επιμείνω. Εγώ βλέπω τι έχει συμβεί κ πράττω αναλόγως. Είναι στην κρίση του καθενός.

(Φυσικά δε θέλω να δημιουργήσω έχθρα με το ποστ μου αυτό, κάθε άλλο, αλλά είναι ένα γεγονός που το βλέπω καθαρά να χει συμβεί κ με ενοχλεί φοβερά). Εξέτασέ το κ συ, δε φάνηκε να το γνώριζες...

Link to comment
Share on other sites

Όντως δεν το γνώριζα...

Η έκδοση της Μυστικής Ελλάδας που έχω εγώ είναι του 1999 (Β' έκδοση), αλλά δεν ξέρω πως συνδέεται με την υποτιθέμενη έκδοση του άλλου βιβλίου του Γιαννόπουλου.

Αυτό που ξέρω είναι πως θα μπορούσε άνετα να δεσμεύσει το όνομα κάτω από ένα ISBN, κάτι το οποίο βλέπω πως έγινε ση Μυστική Ελλάδα. Άρα, νομικά είναι καλλυμένο το Αρχέτυπο.

Μιας και αρχίσαμε να καρφώνουμε όμως ( :P ), παρατηρώ πως το συντονισμό έκδοσης τον είχε ο Στ. Ελμάζης και όχι ο Γιαννουλάκης. Το λέω αυτό γιατί τον Ελμάζη τον έχω ικανό για πολλές απατεωνιές, τον Γιαννουλάκη όχι... Το ίδιο πρόσωπο ίσως και να αποτέλεσε αφορμή για να φύγει ο Γιαννουλάκης και κάποιοι άλλοι από το αρχέτυπο για να φτιάξουν το άγνωστο. Αλλά ας μην επεκταθούμε επ'αυτών, γιατί μόνο υποθέσεις κάνουμε και θίγουμε πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε ακριβή γεγονότα.

 

Πάντως και η Μυστική Ελλάδα δεν είναι καθόλου άσχημο σαν βιβλίο... ^_^

Link to comment
Share on other sites

Κατά 99% συνέβη έτσι: Βγήκε η Μυστική Αθήνα στην οποία προαναγγέλθηκε ότι θα ακολουθήσει η Μυστική Ελλάδα. Εκεί το όνομα αυτό πως να κατοχυρωθεί;προαναγγελία ήταν όχι έκδοση. Μετά έσπευσαν απ το αρχέτυπο αφού μύρισαν επιτυχία, μάζεψαν τους συνεργάτες τους για να γίνει γρήγορα η δουλεια (γι αυτό κ συλλογικό έργο) κ πρόλαβαν κ εξέδωσαν τη Μυστική Ελλάδα! Δεν ήταν τίμιο αυτό που έκαναν!Κατοχύρωσαν κ το όνομα όπως λες, κ ας τους άλλους να κουρεύονται! Έτσι συνέβη, άκου που σου λέω. Τώρα ίσως να μη φταίει κ ο Γιαννουλάκης όπως λες αλλά ο άλλος. Εγώ τον συνέδεσα μονό για το λόγο ότι φεύγοντας χρησιμοποίησε κ χρησιμοποιεί τον τίτλο Μυστική Ελλάδα (κ λόγω κούφιας γης, αλλά αυτό είναι άλλη ίσως παρόμοια ιστορία), άρα... Δεν ξέρω τώρα ακριβώς ποιος έκανε τη λαδιά αλλά σίγουρα έγινε λαδιά. Απλά στο έσοπτρον ήθελαν να βγάλουν Μυστική Ελλάδα όπως είχαν πει αλλά αφού ξεπήδησε απ το αρχέτυπο, αναγκαστικά το καθυστέρησαν κ όταν βγήκε (αφού είχαν προηγηθεί 2 άλλα βιβλία του Γιαννόπουλου) φυσικά ονομάστηκε αλλιώς (Μυστικά κ ξεχασμένα) κ με μικρά γραμματάκια (μην κατηγορηθούν κ για κλοπή τίτλου!!!) έγραψαν 'ερευνώντας την Αγνωστη Μυστική Ελλάδα' κλπ. Πρέπει να γινε κ παιχνίδι με τις ημερομηνίες ώστε να φαίνεται ότι η Μυστ Ελλ κυκλοφόρησε σχεδόν παράλληλα ή λιγο πριν από τη Μυστ Αθήνα να μη μπορεί κανείς να τους πει τίποτα κ να ναι κατοχυρωμένοι όπως κ έγινε. Γι αυτό σου λέω δεν είναι τόσο αθώα τα πράγματα, παίζονται παιχνίδια βρώμικα για το χρήμα. Όσο για το πως είναι σα βιβλίο, καλό θα ναι το χω ξεφυλλίσει σε πάγκους εκθέσεων (εξ άλλου από το ένθετο φωτογραφιών είδα ότι ακολουθεί δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας) αλλά δεν το αγόρασα ποτέ! Νιώθω ότι κλέβω λεφτά από κάποιον άλλο αγοράζοντάς το! Οκ, αυτά κ περί αυτής της ''κόντρας'' , υπάρχουν κι άλλα φυσικά αλλά όπως είπες κ εσύ ας μην επεκταθούμε!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...