Jump to content

Απόκρυφα Κείμενα Παλαιάς Και Καινής Διαθήκης


Sabrina
 Share

Recommended Posts

Ειχα μια ιδεα για το πως ειναι τα πραγματα με το τι αποδεχονται οι εκκλησιες και τι οχι, αλλα μου δημιουργισατε μια απορια, οι Αιθιοπιες ορθοδοξοι με την παλια ορολογια αποδεχονταν τα κειμενα του Ενοχ????? Ειχα την εντυπωση οτι τα κειμενα αυτα επαψαν να ειναι αποδεκτα μετα την πρωτη-δευτερη οικουμενικη συνοδο απο ολους και παντου... Και δεν βρικα καπου να αναγραφεται οτι οι αιθιοπικη εκκλησια συνεχισε να τα χρησημοποιει... Διαφωτιστεμε αν και εφοσον γνωριζεται γτ χαθηκα ιστορικα απο οτι φενεται...
Η αιθιοπική εκκλησία το χρησιμοποιεί ως κανονικό (για την παλιά διαθήκη).

Το βιβλίο αυτό "έπαιζε" ως κανονικό (για παλιά διαθήκη στους χριστιανούς) επειδή 1-2 αποσπάσματα από αυτό υπάρχουν στην καινή διαθήκη (επιστολές β'Πέτρου και Ιούδα, νομίζω) χωρίς αυτό να είναι αρκετό για "κανονικότητα". Πληροί κάποια κριτήρια και δεν πληροί κάποια άλλα οπότε το πράγμα έμεινε αμφιλεγόμενο μ΄χρι που το ελληνικό και λατικό κείμενο χάθηκε (πιθανότατα το 1204, γιατί ήταν γνωστό στους "βυζαντινούς" πιο πριν). Ένα google θα σου πει περισσότερα.

Η αιθιοπική εκκλησία - κάπως απομονωμένη - διατήρησε το κείμενο σε δική τους γλώσσα και κάποιος το πήρε χαμπάρι το 19ο αιώνα οπότε επανήλθε στο προσκύνιο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...