Jump to content

Οι Γυναίκες Στην Αγγλία Εγκαταλείπουν Τις Εκκλησίες Για Την Μαγεία (Wicca)


Grey
 Share

Recommended Posts

Οι γυναίκες στην Αγγλία εγκαταλείπουν τις εκκλησίες για την μαγεία (Wicca)

 

Το διαβάσαμε από το: Οι γυναίκες στην Αγγλία εγκαταλείπουν τις εκκλησίες για την μαγεία (Wicca) http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/02/wicca.html#ixzz1F1AdjB6o

 

Ρεπορτάζ από την Μ. Βρετανία υποστηρίζει ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περισσότερες από 50.000 γυναίκες κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τις χριστιανικές εκκλησίες, διότι θεωρούν ότι η εκκλησία δεν έχει σχέση με τη ζωή τους. Η αναφορά λέει ότι τις νέες γυναίκες τις προσελκύει η ειδωλολατρική θρησκεία, η λεγόμενη Wicca, όπου οι γυναίκες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, ενώ η δημοτικότητα της επανεμφανιζόμενης ειδωλολατρικής θρησκείας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, μέσα από την θετική εικόνα με την οποία την παρουσιάζουν κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία.

 

Έχει περάσει η αντίληψη στον απλό κόσμο ότι πας μη πιστεύων στο Γιαχβέ, ειδωλολάτρης... Είναι λάθος, ειδωλολάτρης είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η Wicca ΔΕΝ είναι ειδωλολατρεία. Πιο ειδωλολάτρεις είναι οι... χριστιανοί αφου προσκυνούν εικόνες και περιμένουν και θαύματα ακόμα από αυτές. Σωστά; Πολύ περισσότερο όταν η μια εικόνα του ιδίου προσώπου θεωρείται θαυματουργή και η άλλη όχι, τότε η δικαιολογία ότι η τιμή πάει στο εικονιζόμενο πρόσωπο δε στέκεται και πολύ...

 

Θα ήθελα να πω επίσης λίγα λόγια για τις κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία κλπ. Η ύπαρξη όλων αυτών ούτε ευθύνη ούτε καν επιθυμία των γουικανών είναι. Όλο αυτό το καραγκιοζηλίκι με μάγισσες που πετάνε fireballs και εξάπτουν τη φαντασία των πιτσιρικάδων, έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της "σιγής" και της "μυστικότητας". Οι παραγωγοί απλά είδαν ότι έχει κόσμο η Wicca και προσαρμόζουν τις ταινίες ανάλογα ώστε να αρέσουν στο κοινό. Ο κόσμος όμως ας έχει υπόψιν του ότι οι γουικανοί και η Wicca δεν έχουν καμιά σχέση με τις ταινίες αυτές.

 

Η Wicca άρχισε να υπάρχει "δημόσια" (φανερά) από τις αρχές του 20ου αιώνα, λιγότερα από 100 χρόνια χρειάστηκαν για να αρχίσει ο κόσμος να έρχεται μαζικά (μόνο οι γυναίκες είναι 50.000 το χρόνο). Αν συνεχιστεί με την ίδια δυναμική το φαινόμενο, στα επόμενα 100 χρόνια, η Wicca θα είναι επικρατούσα θρησκεία και ο χριστιανισμός μειονότητα... Και όλα αυτά σε ένα δημοκρατικό (όσο γίνεται) περιβάλλον που δεν επιτρέπει τη θρησκευτική βία και η γνώση και η επιστήμη κυκλοφορεί ελεύθερα (όσο γίνεται). Ο χριστιανισμός χρειάστηκε 400 χρόνια και τη βία των όπλων για να επιβληθεί μέσα σε ένα μοναρχικό καθεστώς με μπόλικη θρησκευτική βία και με στραγγαλισμένη τη γνώση και την επιστήμη. Η διαφορά είναι εμφανής...

 

 

Η μελέτη αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση στις διάφορες χριστιανικές ομολογίες, σχετικά με το ρόλο των γυναικών. (Βλέπε και πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως & Πραιτωρίας). Τον περασμένο μήνα το διοικητικό συμβούλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας ψήφισε να επιτρέπουν στις γυναίκες να γίνουν επίσκοποι, την ώρα που «συντηρητικοί» επίσκοποι έχουν προειδοποιήσει ότι εκατοντάδες κληρικοί και ενορίες θα αποχωρήσουν αν η κίνηση αυτή προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

 

Θα σας εκπλήξω εδώ αλλά αυτοί που διαμαρτύρονται έχουν... δίκιο!!! Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ο χριστιανισμός δεν αναγνωρίζει στη γυναίκα δικαίωμα να ιερουργεί. Στα χίλια πρώτα χρόνια του χριστιανισμού μέχρι το σχίσμα που όλοι ήταν ενωμένοι και πίστευαν τα ίδια δεν υπήρξε ποτέ ένα σχετικό περιστατικό. Ότι έχει γραφτεί και εφαρμοστεί την περίοδο εκείνη τους δεσμεύει όλους, λογικά... Αν τώρα ισχύει ότι η Ανάγκη πείθει και τους Θεούς, τότε μπορεί κι ο Γιαχβέ να.... άλλαξε γνώμη, αλλά μέχρι τώρα, δεν μας το γνωστοποίησε αυτό με κάποιον προφήτη κατά την προσφιλή του πρακτική...

 

Πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα όταν κάποιος αντιγράφει κάποιον άλλον αναγνωρίζει έμμεσα την ανωτερότητά του και ο κόσμος φυσικά προτιμά το πρωτότυπο, από το αντίγραφο.

 

 

Η συντάκτρια της έκθεσης, Δρ Kristin Aune, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι, δήλωσε: "Με λίγα λόγια, οι γυναίκες εγκαταλείπουν την εκκλησία".

 

Λόγω του ότι δίνεται έμφαση στον ηγετικό ρόλο των γυναικών, οι νέες γυναίκες προσελκύονται από την θρησκεία της Wicca, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από αμερικάνικη την τηλεοπτική σειρά ‘BUFFY THE VAMPIRE SLAYER’. Οι νέες γυναίκες μιλάνε για την αξία της ‘ισότητας’ και εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τις κατεστημένες ιεραρχίες και την προσκόληση στην παράδοση, ζητήματα που θεωρούν ότι είναι αναπόσπαστα με την εκκλησία.

 

Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύθηκε σε ένα νέο βιβλίο που ονομάζεται ‘Γυναίκες και Θρησκεία στη Δύση’, αναφέρει μια απογραφή που έγινε στην Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία αποκάλυψε ότι έχουν εγκαταλείψει την εκκλησία πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες από το 1989. Κατά την τελευταία δεκαετία, όπως ισχυρίζεται η έρευνα, το ποσοστό των γυναικών που εγκαταλείπουν τις εκκλησίες είναι διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Επιπλέον, σύμφωνα με την απογραφή τα αγόρια εφηβικής ηλικίας υπερτερούν αριθμητικά από τα κορίτσια για πρώτη φορά.

 

Πηγή: http://www.prophecynewsheadlines.com/2008/08/25/uk-women-leaving-church-for-witchcraft-wicca/

 

Περισσότερα για τη Δρ Kristin Aune στο:

http://www.derby.ac.uk/staff-search/dr-kristin-aune

 

Το βιβλίο θα το βρείτε στο:

https://www.ashgate.com/default.aspx?page=637&calcTitle=1&pageSubject=412&title_id=9295&edition_id=9945

 

Επί της ουσίας τώρα να σχολιάσω ότι υπάρχει η λάθος αντίληψη ότι η Wicca προωθεί την... κυριαρχία των γυναικών. Δεν ισχύει. Η Wicca προωθεί την ισότητα και την ισορροπία. Ακόμα κι αν κυριαρχήσουν οι γυναίκες, δε θα είναι ευτυχισμένες. Η ευτυχία είναι μόνο στην ισότητα και στην ισορροπια και όχι στην κυριαρχία κάποιου πάνω στον άλλο.

 

 

Σχετικά με την Wicca.

 

Ο όρος “Wicca” πιστεύεται ότι αποτελεί αρχαία εκδοχή της λέξης “Witchcraft” (Μαγεία). Οι οπαδοί βέβαια, της Wicca υποστηρίζουν ότι δεν εξασκούν μαγεία «με σκοπό το κακό του ανθρώπου». Σύμφωνα με τους ίδιους ο βασικός κανόνας για την Wicca είναι “Εφόσον δεν βλάπτεις κανένα, κάνε αυτό που θέλεις”.

 

Όντως πιστεύεται αλλά δεν είναι αληθές. Wicca = Wisedom.

 

Το “Εφόσον δεν βλάπτεις κανένα, κάνε αυτό που θέλεις” είναι ότι πιο σωστό έχει ειπωθεί και δεν είναι το ίδιο με το "Κάνε αυτό που θέλεις” του Θελήματος και των σατανιστών. Είναι καλύτερο από τις δέκα εντολές γιατί αυτές είναι ανελαστικές και δεν επιτρέπουν σε δυο αλληλεπιδρώντα πρόσωπα να προσδιορίσουν τι είναι "βλάβη".

 

 

Ως ‘Wicca’ αναφερεται η σύγχρονη νεο-παγανιστική θρησκεία, η οποία βασίζεται στην λατρεία της ‘Φύσης’ σαν ιερή και έχει τις ρίζες της σε μη χριστιανικές και προ-χριστιανικές θρησκείες της Ευρώπης. Σαν φιλοσοφία αλλά και πρακτική μαγεία είναι κράμα των προχριστιανικών θρησκειών και τελετουργικών της Ευρώπης με έντονες επιρροές από την αρχαία Ελληνική, την Κέλτικη και Σαξονική θρησκεία. Πρωταρχική υπέρτατη δύναμη κατά τους wiccan είναι η Φύση η οποία εκφράζεται μέσα από τον «θεό» και την «θεά» που προσλαμβάνουν συχνά την μορφή από το αρχαίο Ελληνικό πάνθεο. Στις τελετές Wicca χρησιμοποιούνται διάφορα σύμβολα, φυσικά κεριά μέλισσας, sticks βοτάνων για τον εξαγνισμό και προστασία του χώρου, φυλαχτά είτε σε μορφή κοσμημάτων, κρυστάλλων ή χειροποιήτων αρχαίων συμβόλων κλπ.

 

Ο όρος παγανισμός είναι υβριστικός όρος που απέδωσε η εκκλησία σε όλα τα προχριστιανικά θρησκεύματα, όταν είχε την ισχύ και έκαιγε ανθρώπους...

 

Τα "φυλακτά" με τους κρυστάλλους δεν είναι μόνο θρησκευτικά αντικείμενα που απλά οι οπαδοί της γουίκα πιστεύουν ότι τους κάνουν καλό. Η κρυσταλλοθεραπεία είναι αναγνωρισμένη πρακτική ιατρική. Η επιστήμη έχει αποδείξει ενάντια στο δόγμα του χριστιανισμού (που τα απαγόρευε με ποινή θανάτου) αρκετά από τα στοιχεία της γουίκα και των προχριστιανικών θρησκειών.

 

 

Το 2003, ο αγγλικανός ιερέας και υπεύθυνος επικοινωνίας της επισκοπής της Οξφόρδης, Richard Thomas, πέρασε ένα τρίμηνο συναντώντας μέλη της Wicca, και παρακολουθώντας τις τελετουργίες τους. Το γεγονός, συνέβη στα πλαίσια του μεταπτυχιακού του ιερέα, και μάλιστα με τη χρηματοδότηση του Αρχιεπισκόπου του Canterbury! Τα συμπεράσματά του; Πως η χριστιανική κοινότητα πρέπει να κατανοήσει καλύτερα τη Wicca, και πως για να γίνει ένας διάλογος, πρέπει η χριστιανική πλευρά να προσέλθει με ταπεινότητα, και όχι από "θέση ισχύος"... Να θυμήσουμε ότι ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Ρόουαν Ουΐλλιαμς, τον Αύγουστο του 2002, δυο μόλις μήνες πριν από την επίσημη ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Αρχιεπίσκοπος, με μία κίνηση που προκάλεσε «θύελλα διαμαρτυριών», έγινε επίτιμο μέλος της «Αδελφότητας των Δρυίδων της Ούαλλίας» σε μια μεγάλη τελετή στο Σαίντ Νταίηβιντς της Ούαλλίας!!! "Εχρίσθη" Δρυϊδης-Βάρδος από τον Αρχιδρυΐδη της Βρετανίας Δρα Ρόμπυν Λιούζ.

ΠΗΓΗ:http://redskywarning.blogspot.com/

http://sapfiros.blogspot.com/2011/02/wicca.html

 

 

Ιερέας συμμετείχε σε μαγείες και ο αρχεπίσκοπος έγινε δρυίδης; Τι άλλο θα ακούσω; Τρελάθηκαν τελείως εκεί πέρα. Ο πανικός από τη μεγάλη διαρροή πιστών (75.000 το χρόνο) είναι νομίζω εμφανής... Σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους, πρέπει να τους διώξουν και τους δύο...

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτά ισχύουν.... δεν έχω και τον χρόνο για να τα ψάξω. Πάντως αν ισχύουν δεν μου αρέσουν καθόλου, μα καθόλου.

Η Γουίκα δεν είναι μια απλή θρησκεία που μπορεί να την ακολουθήσει ο καθένας. Ούτε είναι αγγαλίτσες γουτσου γουτσου λαγουδάκια, που πολύς κόσμος πιστεύει...

Αλλά δεν και είναι μόνο τελετουργίες και μπλα μπλα.

Είναι γεμάτη από νοήματα και αξίες που έχουν χαθεί στις μέρες μας και είναι πραγματικά δύσκολο να γίνουν όλα αυτά αντιληπτά από την πλειοψηφία.

Από τη μια, καλό είναι να έρθει κόσμος σε αυτή τη Θρησκεία από την άλλη όμως... θα γίνει ότι έγινε με με τις περισσότερες θρησκείες.. χάθηκαν τα νοήματα τους στους αιώνες.

 

Αυτά από μένα...

Link to comment
Share on other sites

Οι Άγγλοι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι απ' τους έλληνες. Λογικό να αποδέχονται πιο εύκολα το διαφορετικό.

 

Το γεγονός λοιπόν, δεν με παραξενεύει. Λογικοί οι προβληματισμοί σου Dartsan

, αλλά που ξέρεις: μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα...μακροπρόθεσμα!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι Άγγλοι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι απ' τους έλληνες. Λογικό να αποδέχονται πιο εύκολα το διαφορετικό.

 

 

Πέρα από αυτό όμως, ας μην ξεχνάμε και ότι στην Αγγλία άρχισαν όλα...... η Αγγλία είναι η καρδιά της παραδοσιακής Wicca.

 

Το γεγονός λοιπόν, δεν με παραξενεύει. Λογικοί οι προβληματισμοί σου Dartsan

, αλλά που ξέρεις: μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα...μακροπρόθεσμα!!!

 

Μακροπρόθεσμα ναι! Αφού μαζευτεί κόσμος μέσα σε αυτούς θα υπάρχουν σίγουρα άτομα που αξίζουν.

Το Θετικό σε αυτό το θέμα είναι πως υπάρχουν πολλές παραδόσεις και έτσι ο καθένας μπορεί να βρει ότι τον εκφράζει καλύτερα και σε συνδυασμό με την ανεξαρτησία που υπάρχει μεταξύ των coven, η προσέγγιση νέων και πολυάριθμων πιστών δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. (σε σχέση με αυτά που είπα παραπάνω)

Βέβαια όλο αυτό θα δημιουργήσει - ήδη έχει δημιουργήσει - μια φωτεινή ταμπέλα με λαμπάκια που γράφει WICCA αλλά αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο.

Link to comment
Share on other sites

Οι Άγγλοι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι απ' τους έλληνες. Λογικό να αποδέχονται πιο εύκολα το διαφορετικό.

 

Το γεγονός λοιπόν, δεν με παραξενεύει. Λογικοί οι προβληματισμοί σου Dartsan

, αλλά που ξέρεις: μπορεί να εκπλήξουν ευχάριστα...μακροπρόθεσμα!!!

Φυσικά η είδηση όπως μεταδίδεται δεν είναι ακριβώς αξιόπιστη (και η "έρευνα" που επικαλείται επίσης) γιατί μιλά στην πράξη για "μετάγγιση" από εκκλησίες σε wicca που δεν συμβαίνει.

 

Συμβαίνει αυξημένος αριθμός γυναικών (με την χαλαρή σχέση με την εκκλησία που έχει η μέση νεοελληνίδα, δηλ. έξω από την εκκλησία το Πάσχα θα πει "Χριστός Ανέστη" αλλά δεν θα απαντήσει "Αληθώς!") να πλησιάζουν τη wicca ΄πράγμα αναμενώμενο (όχι αναγκαστικά να εντάσσονται, ο αριθμός 50,000 είναι εξωπραγματικός).

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά η είδηση όπως μεταδίδεται δεν είναι ακριβώς αξιόπιστη (και η "έρευνα" που επικαλείται επίσης) γιατί μιλά στην πράξη για "μετάγγιση" από εκκλησίες σε wicca που δεν συμβαίνει.

 

Συμβαίνει αυξημένος αριθμός γυναικών (με την χαλαρή σχέση με την εκκλησία που έχει η μέση νεοελληνίδα, δηλ. έξω από την εκκλησία το Πάσχα θα πει "Χριστός Ανέστη" αλλά δεν θα απαντήσει "Αληθώς!") να πλησιάζουν τη wicca ΄πράγμα αναμενώμενο (όχι αναγκαστικά να εντάσσονται, ο αριθμός 50,000 είναι εξωπραγματικός).

 

 

 

Φυσικά δεν γίνεται αναφορά για άτομα που ακολουθούν πιστά τον χριστιανισμό, εσπερινές λειτουργίες, εκδρομές σε μοναστήρια κλπ, αλλά για άτομα τα οποία ακολουθούν τουλάχιστον επιφανειακά τον χριστιανισμό . Όπως λες, για τη μέση νεοελληνίδα.

 

Όσο για τον αριθμό 50.000 γυναικών το χρόνο, είναι πραγματικά υπερβολικός αν θεωρήσουμε πως κάθε χρόνο αυξάνεται κατά αυτόν τον αριθμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο αριθμός στη πραγματικότητα δεν είναι μεγάλος.

Για την ακρίβεια μελέτες έχουν δείξει πως η Γουίκα αποκτά όλο και περισσότερο κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς.

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο που αναφέρω είναι επιστημονικό ερευνητικό βιβλίο. Για όσους δεν είναι επιστήμονες και δεν γνωρίζουν τι λέω, εξηγώ ότι αυτά τα βιβλία είναι συλλογές επιλεγμένων δημοσιευμένων εργασιών. Πράγμα που σημαίνει ότι για να μπει κάτι εκεί πέρα πρέπει να κριθεί δυο φορές από τρεις κριτές κάθε φορά. Οι κριτές είναι όλοι καθηγητές πανεπιστημίου και επιλέγονται τυχαία από λίστα ειδικών κατά θεματική ενότητα. Μιά φορά κρίνεται για να δημοσιευτεί σε περιοδικό και δεύτερη φορά για να συμπεριληφθεί στο βιβλίο. Άρα οι πιθανότητα να λέει αρλούμπες είναι η ίδια με την πιθανότητα να λέει αρλούμπες ο Αϊνστάιν, ο Πλανκ και ο Σρέντιγκερ...

 

Οι αριθμοί 50,000 γυναίκες και 25,000 άνδρες είναι σωστοί και προκύπτουν από τα επίσημα αρχεία της εκκλησίας εκεί. Γιατί στην Αγγλία δεν είναι όλοι με το ζόρι χριστιανοί, μπορούν να πάνε να διαγραφτούν από τα αρχεία χωρίς συνέπειες... και επίσης η εκκλησία εκεί διαθέτει υπολογιστές και με ένα κλικ, βλέπεις πόσοι φεύγουν. Λοιπόν για να τελειώνουμε με τις "εξυπνάδες" αυτές περί αμφισβητήσεων στοιχείων, πιστέψτε ότι θέλετε. Και μετά από 10 - 20 χρόνια που θα είναι μειονότητα η "επικρατούσα" θα δούμε ποιος έχει δίκιο. Αν κάποιοι δεν θέλουν να δουν και ελέφαντας να περνάει από μπροστά τους, ποντικός θα λένε ότι πέρασε και στο τέλος του πρωτότυπου άρθρο από την εφημερίδα (η οποία κάνει ότι μπορεί για να γελοιοποιήσει το θέμα, βάζοντας στον τίτλο την... Μπάφυ), η άρνηση της εκκλησίας να σχολιάσει, τα λέει όλα. Πονάνε πολύ κάποιες αλήθειες...

 

Για το θέμα των ανησυχιών τώρα μήπως αλλοιωθεί η Wicca από την αθρόα προσέλευση έχω να κάνω μια ερώτηση: Ποια Wicca να αλλοιωθεί, υπάρχουν τόσες παραδόσεις που δεν τις θυμάμαι όλες για να τις μετρήσω... Η Wicca δεν είναι δόγμα, ούτε η Θεά είναι μια αυστηρά προσδιορισμένη οντότητα που να βγαίνει η ιέρεια και να λέει "Τάδε λέγει Κυρία", επί παντός επιστητού, όπως στις Αβρααμικές θρησκείες. Οπότε ο καθένας όπως αντιλαμβάνεται τη φύση, αντιλαμβάνεται και τη Θεά και δημιουργεί το προσωπικό του μαγικό - θρησκευτικό - φιλοσοφικό σύστημα... Υπάρχουν μόνο κάποιες κοινές βασικές αρχές αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει.

 

Για άλλο ανησυχώ εγώ... και ανησυχω πολύ... Μήπως πλακώσουν τίποτα μαυρομάγοι - σατανιστές με σολομωνικές, γκοέτιες και νεκρονομικά και παρασύρουν νεαρά άτομα που δεν γνωρίζουν τι είναι το καθένα, σε καταστροφικές λατρείες και διαόλους που είναι κατ' ουσίαν οι Αβρααμικές θρησκείες από την ανάποδη. Παίρνουμε τους διαόλους και τους κάνουμε θεούς... Και επίσης ανησυχώ μήπως διεισδύσουν τίποτα τεκτονικές στοές και καπελώσουν κάποια κόβενς. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει πολύ που πάει και τι του δίνουν να διαβάσει. Προσοχή λοιπόν σε μαύρη μαγεία και τεκτονισμό.

 

Για να προλάβω τυχόν επιθέσεις χαοτιστών, διευκρινίζω ότι το νεκρονομικόν όντως δεν έχει σχέση με αβρααμικούς δαίμονες, αλλά αποτελεί καταστροφική λατρεία, αφού επικαλείται καταστροφικές δυνάμεις, τους Old Ones οι οποίοι μάλλον είναι οι "κακοί" της σουμέριας μυθολογίας και τα σκοτεινά κλιφώθ στην καμπάλα. Συμπίπτουν όλα αυτά τα όντα, απλά κάθε φορά προσεγγίζονται με διαφορετικό τρόπο από το κάθε σύστημα...

Link to comment
Share on other sites

...Οι αριθμοί 50,000 γυναίκες και 25,000 άνδρες είναι σωστοί και προκύπτουν από τα επίσημα αρχεία της εκκλησίας εκεί. Γιατί στην Αγγλία δεν είναι όλοι με το ζόρι χριστιανοί, μπορούν να πάνε να διαγραφτούν από τα αρχεία χωρίς συνέπειες...

Στην Αγγλία η Αγγλικανική εκκλησία (που είναι και η πολυπληθέστερη, και η πιο πιθανή να έχει διαρροή μελλών) έχει γενική ενοριακή συμμετοχή. Αυτό θα πει ότι αν μένεις σε μια Αγγλικανική ενορία τότε είσαι "μέλος" χωρίς να γραφτείς πουθενά (άρα δεν γίνεται να ζητήσεις διαγραφή) ακόμα κι αν είσαι μουσουλμάνος. Αν τώρα η κάθε ενορία έχει και στενότερο κύκλο μελών δεν το έχω ακούσει (αλλά λογικά θα είναι και πιο "σκληροπυρηνικά" οπότε λιγότερο επιρρεπή στις "διαρροές", αν από αυτά φεύγαν 50000 από τους πιο έξω θα είχαν φύγει όλοι!).

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η απευθείας μετακίνηση από εκκλησία σε wicca.

Αριθμοί στρογγυλοί συνήθως δεν υπάρχουν σε έρευνες (50,000 γυναίκες και 25,000 άνδρες, θα ήταν 49.678 & 25034 πχ σε μια σωστή έρευνα)

 

Εκεί που θα μπορούσε να μετρηθεί είναι στις ανεξάρτητες εκκλησίες (μεθοδιστές, βαπτιστές κτλ.) όπου υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη. Λόγω όμως της φύσης αυτών των εκκλησιών όσοι/όσες είναι μέλη είναι πιο "σκληροπυρηνικοί" οπότε λιγότερο επιρρεπείς στις "διαρροές".

 

Οι αριθμοί χοντρικά 50,000 γυναίκες και 25,000 άνδρες θα μπορούσαν να ισχύουν για ανθρώπους που λογαριάζεται ότι αφήνουν εκκλησίες (για διάφορους λόγους, μπορεί να είναι για να πάνε σε κάποια άλλη) αλλά αν αυτό ισχύει στην αγγλικανική εκκλησία δεν είμαι βέβαιος λόγο της γενικής ένοιας του "μέλους" που έχει.

 

Έβγαλα μια άκρη από εδώ:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1048302/50-000-women-abandoning-church-year-Buffy-Vampire-Slayer-turns-witchcraft.html

 

Η έρευνα δεν λεει (τουλάχιστον στο άρθρο) ότι όσες φεύγουν πάνε στη wicca αλλά ότι 50000 έχουν φύγει από το 1989 (διόρθωση: λέει κάθε χρόνο, αλλά όχι ότι και οι 50000 γίνονται μέλη wicca) και ότι έγινε με στοιχεία απογραφής και όχι με έρευνα σε λίστες μελών (που εξηγώ γιατί δεν υπάρχουν).

Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα Grey, η αναφορά της Buffy (και του Charmed, σε άλλα παρόμοια άρθρα) δεν είναι καθόλου τυχαία. Ξέρεις πόσα 15χρονα γίνονται wiccanές (και wiccanοί, απλά τα κορίτσια είναι πιο... επιρρεπή) μόνο και μόνο επειδή έχουν δει κάτι στην τηλεόραση που τους φάνηκε.. cool και θέλουνε να τσαντίσουν τους γονείς τους; Αρχίζουν ξαφνικά να φοράνε πεντάλφες, τρικέτρες, και λοιπά "witch stuff", που τα ακριβοπληρώσανε στο γκοθάδικο της γειτονιάς, κουνάνε ραβδάκια και μαγικά μαχαιράκια, που επίσης ακριβοπληρώσανε στο "witch shop" της γειτονιάς - αμα λέω εγώ μετά ότι το occult έχει γίνει μεγάλο εμπόριο με λένε κακό... και φυσικά κυκλοφορούν με το ύφος του "είμαι ενωμένη με τη θεά μου, νιώθω τα vibes, εσείς δεν ξέρετε..."

Το παλεύουν όσο μπορούν μεχρι να καταλάβουν ότι δεν είναι τελικά τα πράγματα αυτό που περίμεναν: ότι δηλαδή η wicca δεν είναι ραβδιά και ξορκάκια, ούτε "μαγεία" (magick, ή witchcraft αν δεν προτιμάς τον πιο "occult" όρο) με την πλήρη έννοια του ρόλου, αλλά ουσιαστικά ένα ακομη θρησκευτικό σύστημα που όμως έχει λίγο πιο έντονο - και αποδεκτό - το μαγικό στοιχείο. Έτσι, φεύγουν. Στις ΗΠΑ ειδικά το φαινόμενο "teen witch" είναι ακόμα ζωντανό. Και το ίδιο δυστυχώς ισχύει και στη δική μας τη χώρα. Απλά δες πόσα forums με "ερωτικά ξόρκια, μαγικά λάδια, συνταγές επιθυμίας κλπ" υπάρχουν στο ελληνικό internet (και που πολλά μάλιστα αντιγράφουν υλικό κι από εδώ μέσα και από τα βιβλία του Αρχέτυπου). Φαντάζομαι ότι και στη Βρετανία ισχύουν παρόμοια οπότε, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η εικόνα. Σε τελική ανάλυση, αυτήν την εικόνα προσφέρουν οι ίδιοι οι υποτιθέμενοι "γουικανοί"

 

Θα μου πεις, "δεν είναι όλοι έτσι. Εννοείται αυτό, μιας και οι πιο σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα πολύ απλά, ούτε το διαφημίζουν, ούτε κάνουν καραγκιοζιλίκια. Αλλά τι εικόνα περιμένεις να σχηματίσει ο άλλος, όταν βλέπει αυτά που βλέπει; Και τα ΜΜΕ σε τελική ανάλυση τι θέλουν; Να τους βλέπει ο κοσμος, να πουλάνε φύλλα, και να κάνει οχρήστης κλικ για να πάρουν λεφτά από την Google... εννοείται ότι δίνουν έμφαση στο κραυγαλέο.

 

Αυτό το "50.000" που φεύγουν ίσως φαίνεται εντυπωσιακό (αν κι εγώ συμφωνώ με τον outis, τα νούμερα είναι πολύ... τέλεια). Αλλά πόσοι πάνε στη Wicca και στην κάθε Wicca είναι άλλη υπόθεση. Και το τι είναι αυτοί που πάνε, επίσης.Και, σε τελική ανάλυση, σε δυο χρόνια, πόσοι από αυτούς τους born again witches θα υπάρχουν ακόμα;

 

edit: Και τελικά, η ερευνήτρια δεν έχει καθόλου άδικο. Στις μαζες η "wicca" από την TV και τα σήριαλ έγινε γνωστή. Κι αν δεν συμπαθείς την Buffy, και θες κάτι πιο κοντά, θυμήσου τι έγινε την περίοδο που παίζονταν εδώ οι Μάγισσες της Σμύρνης...

Edited by irenicus777
Link to comment
Share on other sites

Στην Αγγλία η Αγγλικανική εκκλησία (που είναι και η πολυπληθέστερη, και η πιο πιθανή να έχει διαρροή μελλών) έχει γενική ενοριακή συμμετοχή. Αυτό θα πει ότι αν μένεις σε μια Αγγλικανική ενορία τότε είσαι "μέλος" χωρίς να γραφτείς πουθενά (άρα δεν γίνεται να ζητήσεις διαγραφή) ακόμα κι αν είσαι μουσουλμάνος. Αν τώρα η κάθε ενορία έχει και στενότερο κύκλο μελών δεν το έχω ακούσει (αλλά λογικά θα είναι και πιο "σκληροπυρηνικά" οπότε λιγότερο επιρρεπή στις "διαρροές", αν από αυτά φεύγαν 50000 από τους πιο έξω θα είχαν φύγει όλοι!).

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετρηθεί η απευθείας μετακίνηση από εκκλησία σε wicca.

Αριθμοί στρογγυλοί συνήθως δεν υπάρχουν σε έρευνες (50,000 γυναίκες και 25,000 άνδρες, θα ήταν 49.678 & 25034 πχ σε μια σωστή έρευνα)

 

Εκεί που θα μπορούσε να μετρηθεί είναι στις ανεξάρτητες εκκλησίες (μεθοδιστές, βαπτιστές κτλ.) όπου υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη. Λόγω όμως της φύσης αυτών των εκκλησιών όσοι/όσες είναι μέλη είναι πιο "σκληροπυρηνικοί" οπότε λιγότερο επιρρεπείς στις "διαρροές".

 

Οι αριθμοί χοντρικά 50,000 γυναίκες και 25,000 άνδρες θα μπορούσαν να ισχύουν για ανθρώπους που λογαριάζεται ότι αφήνουν εκκλησίες (για διάφορους λόγους, μπορεί να είναι για να πάνε σε κάποια άλλη) αλλά αν αυτό ισχύει στην αγγλικανική εκκλησία δεν είμαι βέβαιος λόγο της γενικής ένοιας του "μέλους" που έχει.

 

Έβγαλα μια άκρη από εδώ:

http://www.dailymail...witchcraft.html

 

Η έρευνα δεν λεει (τουλάχιστον στο άρθρο) ότι όσες φεύγουν πάνε στη wicca αλλά ότι 50000 έχουν φύγει από το 1989 (διόρθωση: λέει κάθε χρόνο, αλλά όχι ότι και οι 50000 γίνονται μέλη wicca) και ότι έγινε με στοιχεία απογραφής και όχι με έρευνα σε λίστες μελών (που εξηγώ γιατί δεν υπάρχουν).

 

Σύμφωνοι, και εγώ που κοίταξα τώρα είδα ότι είναι από το "English Church Census", αλλά και πάλι οι αριθμητικές εκτιμήσεις-στρογγυλοποιήσεις 50,000 και 25,000 είναι ακριβείς. Φυσικά το ακριβές νούμερο από την απογραφή που ζητάς για να πειστείς πρέπει να υπάρχει στην εργασία. Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή 2 φορές εργασία που στηρίζεται σε ψεύτικα νούμερα. Από τη συντριπτική διαφορά αγοριών-κοριτσιών είναι προφανές που πηγαίνουν όλοι... Σαν να μου λες "δεν σε πιστεύω ότι γάτα νιαουρίζει στη σκεπή, φέρε μου φωτογραφία της γάτας πάνω στα κεραμίδια...". Πόσοι θα έφευγαν από χριστιανοί για να γίνουν εβραίοι ή μουσουλμάνοι; και μάλιστα μιλάμε για διπλάσιες γυναίκες από άνδρες. Μη λέμε ότι θέλουμε, δυο διαφορετικές εφημερίδες δεν ξέρουν τι γράφουν; Μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, δεν ξέρει τι γράφει; 4 - 6 κριτές συνάδελφοι της δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Η εκκλησία γιατί δε σχολίασε; δε θα έβγαιναν να πουν ότι δεν είναι τόσοι και είναι λιγότεροι; Η απογραφή γίνεται από την εκκλησία, όχι από τους wiccaνους. Να μη σου πω ότι είναι και παραπάνω δηλαδή...

 

 

Κοίτα Grey, η αναφορά της Buffy (και του Charmed, σε άλλα παρόμοια άρθρα) δεν είναι καθόλου τυχαία.

edit: Και τελικά, η ερευνήτρια δεν έχει καθόλου άδικο. Στις μαζες η "wicca" από την TV και τα σήριαλ έγινε γνωστή. Κι αν δεν συμπαθείς την Buffy, και θες κάτι πιο κοντά, θυμήσου τι έγινε την περίοδο που παίζονταν εδώ οι Μάγισσες της Σμύρνης...

 

Μ' αρέσουν πολύ όλες αυτές οι σειρές και να διορθώσω κάτι που ΕΓΩ είπα πιο πάνω. Το καραγκιοζιλίκι δεν βρίσκεται στις σειρές αυτές καθ' αυτές, φανταστική τέχνη είναι και διασκεδάζουν τα παιδιά. Το καραγκιοζιλίκι είναι ενήλικοι δημοσιογράφοι να βγαίνουν και να λένε ότι η γουίκα είναι.... Μπάφυ και Σαμπρίνα και Charmed. Να κάνει τέτοια σύγχιση ένα πιτσιρίκι οκ, να την κάνει όμως ένας ενήλικος είναι απαράδεκτο και μόνο με νοητική υστέρηση μπορεί να εξηγηθεί.

 

 

Ξέρεις πόσα 15χρονα γίνονται wiccanές (και wiccanοί, απλά τα κορίτσια είναι πιο... επιρρεπή) μόνο και μόνο επειδή έχουν δει κάτι στην τηλεόραση που τους φάνηκε.. cool και θέλουνε να τσαντίσουν τους γονείς τους; Αρχίζουν ξαφνικά να φοράνε πεντάλφες, τρικέτρες, και λοιπά "witch stuff", που τα ακριβοπληρώσανε στο γκοθάδικο της γειτονιάς, κουνάνε ραβδάκια και μαγικά μαχαιράκια, που επίσης ακριβοπληρώσανε στο "witch shop" της γειτονιάς - αμα λέω εγώ μετά ότι το occult έχει γίνει μεγάλο εμπόριο με λένε κακό... και φυσικά κυκλοφορούν με το ύφος του "είμαι ενωμένη με τη θεά μου, νιώθω τα vibes, εσείς δεν ξέρετε..."

 

Στοοοοοπ! Μια στιγμή όμως. Είναι ευτυχισμένες, έτσι; Και που ξέρεις ότι δεν λένε αλήθεια; Τα παιδιά πιστεύουν αυτά που λένε, σπάνια υποκρίνονται. Αυτή τη στιγμή μιλάς με κάποιον που δε διαφέρει παρά μόνο στην ηλικία... Ξέρεις τι έζησα τους 9 αυτούς μήνες που ασχολούμαι; Αν πιστεύουν λοιπόν και είναι ευτυχισμένες και δεν ζητούν το κακό κανενός είναι εντάξει με τη wicca. Κανονικότατες wiccanές είναι, απλά είναι αρχάριες. Μόνο στο Γιαχβέ πρέπει να σου βγει το λάδι για να είσαι εντάξει απέναντι σε κάποια από τις τρεις αβρααμικές θρησκείες του.

 

 

Το παλεύουν όσο μπορούν μεχρι να καταλάβουν ότι δεν είναι τελικά τα πράγματα αυτό που περίμεναν: ότι δηλαδή η wicca δεν είναι ραβδιά και ξορκάκια, ούτε "μαγεία" (magick, ή witchcraft αν δεν προτιμάς τον πιο "occult" όρο) με την πλήρη έννοια του ρόλου, αλλά ουσιαστικά ένα ακομη θρησκευτικό σύστημα που όμως έχει λίγο πιο έντονο - και αποδεκτό - το μαγικό στοιχείο. Έτσι, φεύγουν. Στις ΗΠΑ ειδικά το φαινόμενο "teen witch" είναι ακόμα ζωντανό. Και το ίδιο δυστυχώς ισχύει και στη δική μας τη χώρα.

 

Εγώ βλέπω τη Wicca σαν σύστημα πρακτικής μαγείας με κάποιο θρησκευτικό κομμάτι, άρα για μένα η Wicca είναι κατά 70% magick - witchcraft και 30% θρησκεία... Τα βιβλία καλύπτουν το δεύτερο επειδή μόνο αυτό μπορούν να καλύψουν... Το πρώτο πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου και να φτιάξεις το δικό σου BoS. Και μια "teen witch" μπορεί να κάνει διάφορα πραγματικά ξόρκια... ξέρω τι σου λέω (16-25 είναι οι πιο πολλές), και σε πληροφορώ ότι είναι απίθανη παρέα και δεν είναι καθόλου τα "χαζοκόριτσα" που νομίζεις. Έχω καμιά 30αριά γνωστές...

 

 

Απλά δες πόσα forums με "ερωτικά ξόρκια, μαγικά λάδια, συνταγές επιθυμίας κλπ" υπάρχουν στο ελληνικό internet (και που πολλά μάλιστα αντιγράφουν υλικό κι από εδώ μέσα και από τα βιβλία του Αρχέτυπου). Φαντάζομαι ότι και στη Βρετανία ισχύουν παρόμοια οπότε, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η εικόνα. Σε τελική ανάλυση, αυτήν την εικόνα προσφέρουν οι ίδιοι οι υποτιθέμενοι "γουικανοί"

 

Κοίτα, καλύτερα να αντιγράφουν από το σάιτ μας, που ξέρουμε εμείς τι γράφουμε, παρά να αντιγράφουν από τίποτα σάιτ με τρελαμένα σατάνια για προσφορές αίματος και επικλήσεις διαόλων...

 

 

Θα μου πεις, "δεν είναι όλοι έτσι. Εννοείται αυτό, μιας και οι πιο σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα πολύ απλά, ούτε το διαφημίζουν, ούτε κάνουν καραγκιοζιλίκια. Αλλά τι εικόνα περιμένεις να σχηματίσει ο άλλος, όταν βλέπει αυτά που βλέπει; Και τα ΜΜΕ σε τελική ανάλυση τι θέλουν; Να τους βλέπει ο κοσμος, να πουλάνε φύλλα, και να κάνει ο χρήστης κλικ για να πάρουν λεφτά από την Google... εννοείται ότι δίνουν έμφαση στο κραυγαλέο.

 

Ε ναι, για αυτό ακριβώς αυτοί που προβάλλονται είναι οι καραγκιόζηδες.

 

 

Αυτό το "50.000" που φεύγουν ίσως φαίνεται εντυπωσιακό (αν κι εγώ συμφωνώ με τον outis, τα νούμερα είναι πολύ... τέλεια). Αλλά πόσοι πάνε στη Wicca και στην κάθε Wicca είναι άλλη υπόθεση. Και το τι είναι αυτοί που πάνε, επίσης. Και, σε τελική ανάλυση, σε δυο χρόνια, πόσοι από αυτούς τους born again witches θα υπάρχουν ακόμα;

 

Το 50,000 προφανώς είναι στρογγυλοποίηση των δημοσιογράφων Το πραγματικό νούμερο δεν πρέπει να απέχει πολύ. Υπάρχει ακόμα η δημοσιογραφική δεοντολογία...

 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι σε κάθε θρησκεία υπάρχουν τρεις ομόκεντροι κύκλοι. Στον εξωτερικό είναι οι πολλοί και αδιάφοροι που απλά δηλώνουν, πιο μέσα είναι οι λιγότεροι και συνεπείς που πηγαίνουν στις τελετές και στο κέντρο είναι οι πολύ λίγοι και γνώστες. Και κάτι τελευταίο, κάποιες γυναίκες φεύγουν από την εκκλησία και πάνε εκεί λόγω φεμινισμού όμως αυτό αποτελεί φυσιολογική αντίδραση στον παραλογισμό των αβρααμικών (αλλά και πολλών άλλων) θρησκειών να θεωρούν τις γυναίκες ανθρώπους β κατηγορίας. Άσχετα από το λόγο για τον οποίο πάνε στη Wicca, εκεί κάτι θα μάθουν και θα ωφεληθούν.

 

Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πω ότι όλες αυτές οι θρησκείες θεωρούν τις γυναίκες ανθρώπους β κατηγορίας επειδή κατασκευάστηκαν σε εποχές που θεωρούσαν τις γυναίκες ανθρώπους β κατηγορίας. Αλλά από την άλλη ο ισχυρισμός ότι αυτά που λένε τα είπε ο Θεός είναι από γελοίος έως προκλητικός... Ποιος μπορεί σήμερα να υποστηρίξει σοβαρά ότι ο Θεός θεωρεί τις γυναίκες ανθρώπους β κατηγορίας;

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα Grey, η αναφορά της Buffy (και του Charmed, σε άλλα παρόμοια άρθρα) δεν είναι καθόλου τυχαία.

 

Μ' αρέσουν πολύ όλες αυτές οι σειρές και να διορθώσω κάτι που ΕΓΩ είπα πιο πάνω. Το καραγκιοζιλίκι δεν βρίσκεται στις σειρές αυτές καθ' αυτές, φανταστική τέχνη είναι και διασκεδάζουν τα παιδιά. Το καραγκιοζιλίκι είναι ενήλικοι δημοσιογράφοι να βγαίνουν και να λένε ότι η γουίκα είναι.... Μπάφυ και Σαμπρίνα και Charmed. Να κάνει τέτοια σύγχιση ένα πιτσιρίκι οκ, να την κάνει όμως ένας ενήλικος είναι απαράδεκτο και μόνο με νοητική υστέρηση μπορεί να εξηγηθεί.

 

Εμένα πάλι δεν μου αρέσουν καθόλου και για την ακρίβεια τις θεωρώ.....γελοίες; Αλλά όπως και να έχει τέχνη είναι, και την τέχνη δεν μπορείς να την κρίνεις.

 

Ξέρεις πόσα 15χρονα γίνονται wiccanές (και wiccanοί, απλά τα κορίτσια είναι πιο... επιρρεπή) μόνο και μόνο επειδή έχουν δει κάτι στην τηλεόραση που τους φάνηκε.. cool και θέλουνε να τσαντίσουν τους γονείς τους; Αρχίζουν ξαφνικά να φοράνε πεντάλφες, τρικέτρες, και λοιπά "witch stuff", που τα ακριβοπληρώσανε στο γκοθάδικο της γειτονιάς, κουνάνε ραβδάκια και μαγικά μαχαιράκια, που επίσης ακριβοπληρώσανε στο "witch shop" της γειτονιάς - αμα λέω εγώ μετά ότι το occult έχει γίνει μεγάλο εμπόριο με λένε κακό... και φυσικά κυκλοφορούν με το ύφος του "είμαι ενωμένη με τη θεά μου, νιώθω τα vibes, εσείς δεν ξέρετε..."

 

Δυστυχώς έτσι είναι... έχω γνωρίσει πολλούς/λες wiccan του είδους..

 

Στοοοοοπ! Μια στιγμή όμως. Είναι ευτυχισμένες, έτσι; Και που ξέρεις ότι δεν λένε αλήθεια; Τα παιδιά πιστεύουν αυτά που λένε, σπάνια υποκρίνονται. Αυτή τη στιγμή μιλάς με κάποιον που δε διαφέρει παρά μόνο στην ηλικία... Ξέρεις τι έζησα τους 9 αυτούς μήνες που ασχολούμαι; Αν πιστεύουν λοιπόν και είναι ευτυχισμένες και δεν ζητούν το κακό κανενός είναι εντάξει με τη wicca. Κανονικότατες wiccanές είναι, απλά είναι αρχάριες. Μόνο στο Γιαχβέ πρέπει να σου βγει το λάδι για να είσαι εντάξει απέναντι σε κάποια από τις τρεις αβρααμικές θρησκείες του.

 

Είναι ευτυχισμένες..γιατί νομίζουν ότι έπιασαν τον παπά απτά αρ...

Καθώς η Γουίκα ουσιαστικά είναι μια "ομπρέλα" θρησκειών, και αφού υπάρχει και η εκλεκτική παράδοση, ναι είναι εντάξει με την wicca και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κανονικότατες wiccan αν και η wicca τους απέχει πολλά χιλιόμετρα από την ίδια τη wicca.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η γνωριμία με την wicca και όντος να βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Όμως έχω γνωρίσει κόσμο που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο αλλά δεν γνωρίστηκε με τη γουικα με αυτόν τον τρόπο.

Ο κάθε αρχάριος οποιουδήποτε συστήματος ειδικά αν είναι στην ηλικία των 15 θα αρχίσει να "παίζει" με τα διάφορα αντικείμενα του συστήματος.

Όσο για τις Αβρααμικές θρησκείες (υπάρχει τέτοιος όρος) μπορεί να σου βγει το λάδι για να είσαι εντάξει, αλλά όχι ότι η wicca είναι εύκολη υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε και τους όρκους που παίρνει ο Γουικανός κατά τη Μύηση του.

 

 

Το παλεύουν όσο μπορούν μεχρι να καταλάβουν ότι δεν είναι τελικά τα πράγματα αυτό που περίμεναν: ότι δηλαδή η wicca δεν είναι ραβδιά και ξορκάκια, ούτε "μαγεία" (magick, ή witchcraft αν δεν προτιμάς τον πιο "occult" όρο) με την πλήρη έννοια του ρόλου, αλλά ουσιαστικά ένα ακομη θρησκευτικό σύστημα που όμως έχει λίγο πιο έντονο - και αποδεκτό - το μαγικό στοιχείο. Έτσι, φεύγουν. Στις ΗΠΑ ειδικά το φαινόμενο "teen witch" είναι ακόμα ζωντανό. Και το ίδιο δυστυχώς ισχύει και στη δική μας τη χώρα. Απλά δες πόσα forums με "ερωτικά ξόρκια, μαγικά λάδια, συνταγές επιθυμίας κλπ" υπάρχουν στο ελληνικό internet (και που πολλά μάλιστα αντιγράφουν υλικό κι από εδώ μέσα και από τα βιβλία του Αρχέτυπου). Φαντάζομαι ότι και στη Βρετανία ισχύουν παρόμοια οπότε, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η εικόνα. Σε τελική ανάλυση, αυτήν την εικόνα προσφέρουν οι ίδιοι οι υποτιθέμενοι "γουικανοί"

 

Ας το πάρουμε αυτό από την αρχή. Ναι δεν είναι ραβδάκια και ξορκάκια αλλά Θρησκευτικό σύστημα. Για αυτόν τον λόγο θα παραμείνουν στα ξόρκια τους και όλα οκ. Αν όμως ενδιαφέρονται για κάτι πιο ουσιαστικό... προχωράνε.

Και λέω πιο ουσιαστικό, γιατί ας μην γελιόμαστε, τα περισσότερα αποτελέσματα ξορκιών μπορούν και επιτυγχάνονται και με πιο γήινους τρόπους.

 

Εδώ θα ήθελα να πω και κάτι άλλο όμως.. κατά την διάρκεια του μαγικού μου περιπάτου στον χώρο του αποκρυφισμού, γνώρισα διάφορους wiccan οι οποίοι τότε, ήταν σε αρχικό στάδιο. Λόγο των παραπάνω που αναφέρει ο 'irenicus αλλά και επειδή μετά από ένα σημείο και έπειτα είναι δύσκολο να προχωρήσει κανείς στη wicca, μπερδεύτηκαν αρχικά θα έλεγα.. και κατέληξαν αλλού. Βέβαια εκεί που είναι τώρα, προφανώς είναι καλά, αλλά στο διάστημα μετάταξης που μεσολάβησε θεωρούσαν τον εαυτό τους wiccan αλλά ουδεμία σχέση δεν είχαν με wiccan.

 

 

Εγώ βλέπω τη Wicca σαν σύστημα πρακτικής μαγείας με κάποιο θρησκευτικό κομμάτι, άρα για μένα η Wicca είναι κατά 70% magick - witchcraft και 30% θρησκεία... Τα βιβλία καλύπτουν το δεύτερο επειδή μόνο αυτό μπορούν να καλύψουν... Το πρώτο πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου και να φτιάξεις το δικό σου BoS. Και μια "teen witch" μπορεί να κάνει διάφορα πραγματικά ξόρκια... ξέρω τι σου λέω (16-25 είναι οι πιο πολλές), και σε πληροφορώ ότι είναι απίθανη παρέα και δεν είναι καθόλου τα "χαζοκόριτσα" που νομίζεις. Έχω καμιά 30αριά γνωστές...

 

Η Γουίκα είναι θρησκεία, με παγανιστικό θρησκευτικό περιεχόμενο. Η πρακτική της όμως, οι τελετουργίες της, είναι πρακτική μαγεία (υπό την έννοια ότι εφαρμόζεται συνεχώς μαγεία, μαγεία στην πράξη).

Τα βιβλία όμως δεν καλύπτουν τίποτα!!! Απλά παρουσιάζουν την επιφάνεια του θρησκευτικού της μέρους.

Όσο για την μαγεία που χρησιμοποιείται η οποία εκ πρώτης όψεως είναι ανεξάρτητη από το θρησκευτικό της μέρος, έχει να κάνει με την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, και αυτό θεωρείται μέρος της θρησκείας.

Βέβαια μπορεί να υπάρξουν ξόρκια, γητείες και για άλλους σκοπούς, τα οποία κυριολεκτικά είναι εκτός θρησκείας αλλά η wicca τα αποδέχεται από τη στιγμή που δεν έρχονται σε αντίθεση με τους όρκους.

 

Θα μου πεις, "δεν είναι όλοι έτσι. Εννοείται αυτό, μιας και οι πιο σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα πολύ απλά, ούτε το διαφημίζουν, ούτε κάνουν καραγκιοζιλίκια. Αλλά τι εικόνα περιμένεις να σχηματίσει ο άλλος, όταν βλέπει αυτά που βλέπει; Και τα ΜΜΕ σε τελική ανάλυση τι θέλουν; Να τους βλέπει ο κοσμος, να πουλάνε φύλλα, και να κάνει οχρήστης κλικ για να πάρουν λεφτά από την Google... εννοείται ότι δίνουν έμφαση στο κραυγαλέο.

 

Ακριβώς, βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα..

αγγαλίτσες γουτσου γουτσου λαγουδάκια,

και

ραβδάκια και μαγικά μαχαιράκια ..... ραβδιά και ξορκάκια,

 

Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Είναι δύσκολο να βρεθούν "πραγματικοί" wiccan καθώς υπάρχει ένα είδος "αστικού ασκητισμού" (αρχή της σιωπής) το οποίο βγαίνει αυθόρμητα από αυτά τα άτομα με αποτέλεσμα να υπερισχύει η παραπάνω εικόνα.

 

Κοίτα, καλύτερα να αντιγράφουν από το σάιτ μας, που ξέρουμε εμείς τι γράφουμε, παρά να αντιγράφουν από τίποτα σάιτ με τρελαμένα σατάνια για προσφορές αίματος και επικλήσεις διαόλων...

 

Ο καθένας όπως τη βρίσκει!

 

Και κάτι τελευταίο, κάποιες γυναίκες φεύγουν από την εκκλησία και πάνε εκεί λόγω φεμινισμού όμως αυτό αποτελεί φυσιολογική αντίδραση στον παραλογισμό των αβρααμικών (αλλά και πολλών άλλων) θρησκειών να θεωρούν τις γυναίκες ανθρώπους β κατηγορίας. Άσχετα από το λόγο για τον οποίο πάνε στη Wicca, εκεί κάτι θα μάθουν και θα ωφεληθούν.

 

Ναι με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο πολλές φορές να νομίζουν πως αυτές είναι η Α κατηγορία και οι άνδρες η Β.

Φυσικά όμως δεν είναι έτσι, αφού η Wicca βασίζεται στην διπολική ισορροπία. Έτσι το αρσενικό συμπληρώνει το θηλυκό και αντίστροφα.

Άλλωστε στη wicca, το θηλυκό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο λόγο της μητρότητας. Φέρνει τη ζωή. Ομως για να υπάρξει μητρότητα θα πρέπει να υπάρχει και το αρσενικό.

Τα δύο φίλα διαφέρουν τόσο πολύ αλλά είναι ισάξια μεταξύ τους.

 

 

Όσο για τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν θεωρώ πως τα νούμερα προσεγγίζουν την πραγματικότητα.

 

Δεν μπορούν όμως να είναι πραγματικά αφού τα coven είναι πολύ καλά κρυμμένα αλλά και οι solutary κρύβονται.

Το να κάτσει να μετρήσει κανείς τους Χριστιανούς και τις απώλειες τους, γίνεται. Αλλά να μετρηθούν οι wiccan....αδύνατο!

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάλι δεν μου αρέσουν καθόλου και για την ακρίβεια τις θεωρώ.....γελοίες; Αλλά όπως και να έχει τέχνη είναι, και την τέχνη δεν μπορείς να την κρίνεις.

 

Αν τα δεις σαν φανταστικές ιστορίες, θα συμφωνήσεις μαζί μου. Και εγώ έτσι την έπαθα στην αρχή και μετά το είδα και διόρθωσα τον εαυτό μου... Ξεκινάς (όπως και εγώ) από την αφετηρία του πώς είναι πραγματικά η μαγεία και συγκρίνεις μετά τις ταινίες και λες: μα τι απαράδεκτα ψεύδη!!! Μα κανείς δεν είπε ότι είναι πραγματικότητα, παραμυθάκια είναι για να περνάει ευχάριστα η ώρα. Άρα ούτε ψεύδος ούτε συκοφαντεία υπάρχει.

 

Αλήθεια, είσαι τόσο σίγουρος ότι είναι όλα φανταστικά; Πόσο σίγουρος είσαι ότι π.χ. δεν υπάρχουν άγγελοι και δαίμονες με μορφή ανθρώπου ανάμεσά μας και ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι μάγοι με το μέρος τους; Μπορείς να το ξέρεις αυτό;

 

 

Δυστυχώς έτσι είναι... έχω γνωρίσει πολλούς/λες wiccan του είδους...

Είναι ευτυχισμένες... γιατί νομίζουν ότι έπιασαν τον παπά απ τα αρ...

 

Τώρα γίνεσαι κακός... Άσε τα κοριτσάκια να παίξουν λίγο να χαρούν, μη πέσεις στην παγίδα του θρησκευτικού φανατισμού. Άσε το φανατισμό στην άλλη πλευρά.

 

 

Καθώς η Γουίκα ουσιαστικά είναι μια "ομπρέλα" θρησκειών, και αφού υπάρχει και η εκλεκτική παράδοση, ναι είναι εντάξει με την wicca και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κανονικότατες wiccan αν και η wicca τους απέχει πολλά χιλιόμετρα από την ίδια τη wicca.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η γνωριμία με την wicca και όντως να βρίσκονται στο αρχικό στάδιο.

Ο κάθε αρχάριος οποιουδήποτε συστήματος ειδικά αν είναι στην ηλικία των 15 θα αρχίσει να "παίζει" με τα διάφορα αντικείμενα του συστήματος.

 

Είδες; Και αυτά τα "πολλά χιλιόμετρα" είναι μέσα στην περιοχή της Wicca που συμπεριλαμβάνει και αυτές τις περιπτώσεις. Μπορείς να το δεις και σαν αρχικό στάδιο, με τη μόνη διαφορά ότι στην επιλογή του πιστού να προχωρήσει ή να μη προχωρήσει. Αυτή η ελευθερία χωρίς τρομοκρατία, εξαναγκασμούς, απειλές και απαίτηση θυσιών είναι που με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι από αυτήν την πλευρά βρίσκεται το σωστό και στην άλλη πλευρά το λάθος...

 

 

Όσο για τις Αβρααμικές θρησκείες (υπάρχει τέτοιος όρος) μπορεί να σου βγει το λάδι για να είσαι εντάξει, αλλά όχι ότι η wicca είναι εύκολη υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε και τους όρκους που παίρνει ο Γουικανός κατά τη Μύηση του.

 

Υπάρχει ο όρος, απλά κάποιοι δεν διαβάζουν. :P

 

Είναι εύκολη υπόθεση για όποιον είναι καλόπιστος και δεν έχει κακό στο μυαλό του...

 

 

Ας το πάρουμε αυτό από την αρχή. Ναι δεν είναι ραβδάκια και ξορκάκια αλλά Θρησκευτικό σύστημα. Για αυτόν τον λόγο θα παραμείνουν στα ξόρκια τους και όλα οκ. Αν όμως ενδιαφέρονται για κάτι πιο ουσιαστικό... προχωράνε. Και λέω πιο ουσιαστικό, γιατί ας μην γελιόμαστε, τα περισσότερα αποτελέσματα ξορκιών μπορούν και επιτυγχάνονται και με πιο γήινους τρόπους.

 

Γνώμη μου είναι, ότι η Wicca είναι 70% σύστημα πρακτικής μαγείας και 30% θρησκεία, αλλά είναι όπως το βλέπει κανείς. Η Θεά στη Wicca δεν έχει συγκεκριμένο όνομα αλλά αποκαλείται ως κάποια από τις προχριστιανικές Θεές και αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι το κύριο κομμάτι είναι η μαγεία και όχι η θρησκεία. Αν το κύριο κομμάτι ήταν η θρησκεία θα είχαν ορίσει αυστηρά σε ποιά Θεά (και ποιό Θεό - υπάρχει και Wicca μόνο με Θεά) πιστεύουν... Και αν ρίξετε μια ματιά στο "Book of Shadows" του Gardner θα δείτε ότι μιλάει ΡΗΤΑ και για την "τέχνη" και όχι μόνο για θρησκεία.

 

The Witches' Chant (από το "Book of Shadows")

 

Darksome night and Shining Moon,

East, then South, then West, then North,

Harken to the Witches Rune:

Here come I to call thee forth.

 

Earth and Water, Air and Fire,

Wand and Pentacle and Sword,

Work ye unto my desire,

Harken ye unto my word.

 

Cords and Censer, Scourge and knife,

Powers of the Witches Blade,

Waken all ye into life,

Come ye as the Charm is made:

 

Queen of Heaven, Queen of Hell,

Horned Hunter of the Night,

Lend your power unto the Spell,

Work my will by Magic Rite.

 

(If chant is used to reinforce a work already begun, end with this:)

 

By all the power of land and sea,

by all the might of moon and sun,

What is my will- "So mote it be,"

What I do say- "It shall be done."

 

Είναι νομίζω ολοφάνερο...

 

 

Εδώ θα ήθελα να πω και κάτι άλλο όμως.. κατά την διάρκεια του μαγικού μου περιπάτου στον χώρο του αποκρυφισμού, γνώρισα διάφορους wiccan οι οποίοι τότε, ήταν σε αρχικό στάδιο. Λόγο των παραπάνω που αναφέρει ο 'irenicus αλλά και επειδή μετά από ένα σημείο και έπειτα είναι δύσκολο να προχωρήσει κανείς στη wicca, μπερδεύτηκαν αρχικά θα έλεγα.. και κατέληξαν αλλού. Βέβαια εκεί που είναι τώρα, προφανώς είναι καλά, αλλά στο διάστημα μετάταξης που μεσολάβησε θεωρούσαν τον εαυτό τους wiccan αλλά ουδεμία σχέση δεν είχαν με wiccan.

 

Ή μπορεί να δηλώνουν Wicca για να μη τους αποστρέφεται ο κόσμος, όπως π.χ. κάτι Wiccanοσατάνια που έχουν εκτός από Wicca και σολομωνικές και γκοέτιες... Για αυτό προσοχή που πηγαίνετε και τι σας δίνουν να διαβάσετε...

 

 

Η Γουίκα είναι θρησκεία, με παγανιστικό θρησκευτικό περιεχόμενο. Η πρακτική της όμως, οι τελετουργίες της, είναι πρακτική μαγεία (υπό την έννοια ότι εφαρμόζεται συνεχώς μαγεία, μαγεία στην πράξη).

Τα βιβλία όμως δεν καλύπτουν τίποτα!!! Απλά παρουσιάζουν την επιφάνεια του θρησκευτικού της μέρους.

Όσο για την μαγεία που χρησιμοποιείται η οποία εκ πρώτης όψεως είναι ανεξάρτητη από το θρησκευτικό της μέρος, έχει να κάνει με την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, και αυτό θεωρείται μέρος της θρησκείας.

Βέβαια μπορεί να υπάρξουν ξόρκια, γητείες και για άλλους σκοπούς, τα οποία κυριολεκτικά είναι εκτός θρησκείας αλλά η wicca τα αποδέχεται από τη στιγμή που δεν έρχονται σε αντίθεση με τους όρκους.

 

Έχω υπόψιν μου ένα σκασμό από σπελς που γίνονται σε Wiccaνό βωμό και αυτά ΔΕΝ είναι εκτός, φαίνονται εκτός μόνο αν θεωρηθεί η Wicca 100% θρησκεία, κάτι που ΔΕΝ ισχύει.

 

 

Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Είναι δύσκολο να βρεθούν "πραγματικοί" wiccan καθώς υπάρχει ένα είδος "αστικού ασκητισμού" (αρχή της σιωπής) το οποίο βγαίνει αυθόρμητα από αυτά τα άτομα με αποτέλεσμα να υπερισχύει η παραπάνω εικόνα.

 

Ε όχι και έτσι... Σιγά μη φτιάξουμε και μοναστήρια... Η αρχή της σιγής υπήρχε για δυο λόγους πρώτα γιατί υπήρχε διωγμός από τους χριστιανούς και μετά γιατί έπρεπε να γίνεται επιλογή στο ποιος θα διδάσκεται την "τέχνη"... Τώρα που ξέρει όλος ο κόσμος από τα βιβλία που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες, είναι πια περιττή η σιγή, στο εξωτερικό τουλάχιστον. Γιατί στο ελλαδιστάν μπορεί ακόμα να χάσεις τη δουλειά σου, από τον "ευσεβή" προϊστάμενο ή αφεντικό...

 

 

Ο καθένας όπως τη βρίσκει!

 

Δεν είναι τόσο απλό. Κάνουν κακό σε τρίτους και παρασύρουν και πολύ κόσμο. Σαν να λέμε ότι οι συμμορίες δολοφόνων είναι "Ο καθένας όπως τη βρίσκει!" Το ότι αυτούς τους ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ δε μπορεί να τους πιάσει ο νόμος δε σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτά τα πράγματα. Το λέω και ας φανώ συντηρητικός, άλλωστε από άλλες κουβέντες από έχω κάνει στο φόρουμ, ξέρετε ότι μόνο συντηρητικός δεν είμαι...

 

 

Ναι με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο πολλές φορές να νομίζουν πως αυτές είναι η Α κατηγορία και οι άνδρες η Β.

 

Θα είμαι ψεύτης αν ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, έχω μάθει και για τρισχειρότερες περιπτώσεις από αυτές...

 

 

Φυσικά όμως δεν είναι έτσι, αφού η Wicca βασίζεται στην διπολική ισορροπία. Έτσι το αρσενικό συμπληρώνει το θηλυκό και αντίστροφα. Άλλωστε στη wicca, το θηλυκό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο λόγο της μητρότητας. Φέρνει τη ζωή. Ομως για να υπάρξει μητρότητα θα πρέπει να υπάρχει και το αρσενικό. Τα δύο φύλα διαφέρουν τόσο πολύ αλλά είναι ισάξια μεταξύ τους.

 

Αυτό λέω κι εγώ πιο πάνω...

 

 

Όσο για τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν θεωρώ πως τα νούμερα προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Δεν μπορούν όμως να είναι πραγματικά αφού τα coven είναι πολύ καλά κρυμμένα αλλά και οι solutary κρύβονται. Το να κάτσει να μετρήσει κανείς τους Χριστιανούς και τις απώλειες τους, γίνεται. Αλλά να μετρηθούν οι wiccan....αδύνατο!

 

Οι αριθμοί είναι μια χαρά. Είναι από επίσημη απογραφή της εκκλησίας εκεί. Και δημοσιευμένοι σε επιστημονική εργασία. Τώρα όπως είπα και προηγούμενα, τους wiccan μπορεί να μη μπορούμε να τους μετρήσουμε, αλλά από τις αναλογίες ανδρών-γυναικών σε όσους φεύγουν είναι φως-φανάρι που πηγαίνουν... Άρα ξέρουμε πόσο αυξάνονται και μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι περίπου είναι με άθροιση των αυξήσεων ενώ με μεθόδους χρονοσειρών μπορούμε να προβλέψουμε και πόσοι θα είναι στο μέλλον...

Link to comment
Share on other sites

Ή μπορεί να δηλώνουν Wicca για να μη τους αποστρέφεται ο κόσμος, όπως π.χ. κάτι Wiccanοσατάνια που έχουν εκτός από Wicca και σολομωνικές και γκοέτιες... Για αυτό προσοχή που πηγαίνετε και τι σας δίνουν να διαβάσετε...

 

offtopic.gif

Grey αν διαβασεις εμπειριες απο ατομα που εχουν κανει evocations και invocations σε αγγελους

και σε σε δαιμονες θα δεις οτι υπαρχουν πολλες ομοιοτητες μεταξυ των δυο κατηγοριων οντοτητων.

Και για να μην τα πολυλογω η κατηγοριοποιηση δινει απλως "ταμπελες" συμφωνα με το εκαστοτε συστημα

που δεν ειναι και τοσο αντικειμενικες. Εν πασει περιπτωσει καθε ειδους επικληση ειναι (το ιδιο??) επικίνδυνη

οποτε αν θες να εφιστισεις την προσοχη καντο γενικα και οχι μονο για τη σολομωνική και το νεκρονομικον....

 

(πχ ενα invocation της Θεας μπορει καλιστα να στειλει καποιον στο ψυχιατρειο και να μην ξερει τι του γινεται.)

Edited by Devaraja
Link to comment
Share on other sites

Grey αν διαβασεις εμπειριες απο ατομα που εχουν κανει evocations και invocations σε αγγελους και σε σε δαιμονες θα δεις οτι υπαρχουν πολλες ομοιοτητες μεταξυ των δυο κατηγοριων οντοτητων. Και για να μην τα πολυλογω η κατηγοριοποιηση δινει απλως "ταμπελες" συμφωνα με το εκαστοτε συστημα που δεν ειναι και τοσο αντικειμενικες. Εν πασει περιπτωσει καθε ειδους επικληση ειναι (το ιδιο??) επικίνδυνη οποτε αν θες να εφιστισεις την προσοχη καντο γενικα και οχι μονο για τη σολομωνική και το νεκρονομικον....

 

(πχ ενα invocation της Θεας μπορει καλιστα να στειλει καποιον στο ψυχιατρειο και να μην ξερει τι του γινεται.)

 

Καταρχήν, αμέσως - αμέσως έχουμε ΑΠΑΤΗ από αυτούς που αναφέρω γιατί ενώ λένε Wicca κάνουν Σατανισμό. Αν έλεγαν Σατανισμός δεν θα εφιστούσα καμία προσοχή διότι ο άλλος είναι ενήλικος και άρα κατά νόμον ελεύθερος να ρισκάρει όσο θέλει.

 

Δεύτερον για αγγέλους και δαίμονες που ανέφερες, ξέρω άτομα και από τις δυο περιπτώσεις και θα μου επιτρέψεις να εμπιστευτώ τις δικές μου εμπειρίες περισσότερο από τα βιβλία που διάβασες... Τα μεν είναι ηρεμότατα, χαρούμενα και ζουν φυσιολογικές ζωές και τα δε απλά δεν είναι στα καλά τους, ειναι μισότρελα με τάσεις αυτοκαταστροφής και με το ζόρι μιλάνε. Άρα λοιπόν είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Έχω ήδη εξηγήσει γιατί είναι διαφορετικό στο τόπικ "Σατανισμός"...

 

Τρίτον και τελευταίο για το "invocation" της Θεάς που θα με στείλει στο... ψυχιατρείο, έχω να σου πω ότι δεν ανησυχώ καθόλου. Κι αυτό γιατί δεν είναι "κανονικό" invocation με σφραγίδες, συμπράγκαλα και τελετές. Είναι απλά μια προσευχή όπως η χριστιανική που λέει "... ελθέ και σκήνωσον εν ημίν..." και αυτό "invocation" είναι. Δε χρειάζεται κανονικό invocation γιατί η Θεά είναι η Γαία, ο συλλογικός νους της φύσης, είμαστε ήδη μέσα του και είναι ήδη μέσα μας.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...