Jump to content

Θρησκευτικά Σύμβολα


Recommended Posts

Ας κάτσουμε να τα μαζέψουμε λίγο κι ας ξεκινήσουμε από τις αβρααμικές θρησκείες.

 

Χριστιανισμός:

200px-Christian_cross.svg.png

 

Ενδιαφέρον βέβαια έχουν οι παραλλαγές του. Διότι υπάρχει ο (προχριστιανικός) ελληνικός σταυρός, ο οποίος επίσης χρησιμοποιείται:

200px-Greek_cross.svg.png

 

Ο κοπτικός σταυρός ο οποίος μοιάζει με τον ελληνικό:

Coptic_Cross_Large.png

 

Και φυσικά ο κελτικός σταυρός:

200px-CelticCross.svg.png

 

Το έμβλημα του ιουδαϊσμού, είναι πιο στάνταρ και επίσης γνωστό:

200px-Star_of_David.svg.png

 

Ας δώσω όμως και κάποιο hint:

Φωτιά:

Alchemy_fire_symbol.png

Γη:

Alchemy_earth_symbol.png

Αέρας:

Alchemy_air_symbol.png

Νερό:

Alchemy_water_symbol.png

 

 

Ας παραλείψουμε για την ώρα το μουσουλμανισμό (σε επόμενο ποστ) κι ας πάμε στον ταοϊσμό. Το σύμβολο το οποίο έχει επικρατήσει, είναι το γνωστό γιν-γιανγκ:

200px-Yin_and_Yang.svg.png

 

Ενώ για το βουδισμό, πολλές φορές χρησιμοποιείται ο τροχός του Dharma, ο οποίος έχει πολλές παραλλαγές, με την παρακάτω να είναι μια από τις απλές:

200px-Dharma_Wheel.svg.png

 

Αρχίζει και προκύπτει κάποιο πρότυπο, σωστά; :)

Link to comment
Share on other sites

Ειδα οσα εχετε εδω, την μερα που ανοιξε το ποστ, γιατι δεν προχωραει το θεμα??? Περιμενω τοσες μερες ΑΝΤΕ!!!!(τροπος του λεγειν παντα) :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Η ισορροπια αναφερεται πρωτον στην υλη και στο πνευμα και

δευτερον στα 4 στοιχεια. Αυτο μπορει να συμβολιστει ξεκαθαρα

με τον ισοσκελη σταυρο.

 

* γενικα δεν ειδα ενδιαφερον για το παρον τοπικ και δε το συνεχισα

Link to comment
Share on other sites

Ρε παίδες, έχετε ιδέα τι έχω τραβήξει τόσες μέρες; Παπαπαπαπαααα...

 

Τεσπα, δεν ήθελα να πω και καμμία τρελή σοφία, το όλο νόημα είναι πως, κάθε θρησκεία, με το σύμβολό της, δίνει μια περιεκτική εικόνα για το πως βλέπει τον κόσμο.

 

Από αυτήν την πλευρά, ο χριστιανισμός κι ο εβραϊσμός περιγράφουν σχεδόν το ίδιο ακριβώς πράγμα (με το Χριστιανισμό να προεκτείνει συνήθως το βραχίονα της Γης).

 

Και πάμε στο μουσουλμανισμό:

 

200px-Star_and_Crescent.svg.png

 

Όπου, το καταπληκτικό είναι πως έχουμε τα σύμβολα της Θεάς: Σελήνη και Αφροδίτη.

 

Ας βάλουμε και το μικρό κουΐζ σχετικά: γιατί η Σελήνη κι η Αφροδίτη είναι τα μόνα κοριτσάκια στους παραδοσιακούς πλανήτες; (του γεωκεντρικού συστήματος). Τι κοινό έχουν;

 

(Ας δώσω και μια μικρή βοήθεια)

Link to comment
Share on other sites

Και οι δυο αυτοι "πλανητες" εχουν "φασεις"!!! οπως και οι γυναικες! laugh.gif

 

Ακριβώς! :worthy:

 

* το αστερι γιατι συμβολιζει την αφροδίτη???

 

Αυτό δεν το ξέρω. Πάντως έτσι λένε.

Link to comment
Share on other sites

Σαν μεγαλος fun της αστρονομιας να πω οτι, η Αφροδιτη ειναι ο μονος πλανητης που βρισκεται στην ζωντανει ζωνη πλανητων και ειχε προηποθεσεις ζωης περα απο την γη. Για πολλους πολιτισμους ηταν συμβολο της ζωης (τυχαιο? καλα προφανως αλλα νταξ). Η Σεληνη μας, Σελενα για το μεγαλητερο μερος του δυτικου πολιτισμου ειναι το μεγαλητερα αμφιλεγομενο ειδος "πλανητη", φεγγαριου πλεον, καλο η κακο, λογο των φασεων της αρκετοι τη ονομασαν φορεα κακων ιωνων, και λογο της ομορφης φωτεινης οψης της πολλοι την ονομασαν φορεα καλων ιωνων.

 

Γιατι ομως επικρατησε στο σημερα να βρισκεται στους καλους ιωνους και μαλιστα ειναι ενα απο τα συμβολα πολλων θρησκευτικων ομαδων?

 

Οταν ειπα οτι μ αρεσει η αστρονομια δεν εννοουσα οτι ειμαι καλος, μην το παρεξηγησετε και εχουμε καμια ερωτηση δυσκολων και πολυ συγκεκριμενων λεπτομεριων. :018bleh:

Edited by Zepert
Link to comment
Share on other sites

 

* το αστερι γιατι συμβολιζει την αφροδητη???

 

Βρήκα αυτό:

 

"A symbol of the Mesopotamian Goddess Ishtar (Anath, Astarte, Inanna). The eight points represent the movements of the planet Venus associated with this Goddess, and the eight gates of the city of Babylon". (http://symboldictionary.net/?p=2990)

 

Η Αφροδίτη συνδέεται με τη Βαβυλωνιακή θεότητα Ισταρ. Και η Αφροδίτη (ως πλανήτης) είναι φωτεινότερη των άλλων αστεριών στον ουρανό.

 

Οι Βαβυλώνιοι είχαν μελετήσει τις κινήσεις της στον ουράνιο θόλο. (http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_tablet_of_Ammisaduqa)

 

Και στο wiki υποστηρίζει ότι τα δύο σύμβολα (μισοφέγγαρο και αστέρι) έχουν εμφανιστεί πρώτη φορά στην περιοχή της Μεσοποταμίας και συνδέονται με συγκεκριμένες θεότητες.

Αυτό θα μπορούσε να δίνει μια εξήγηση.

Link to comment
Share on other sites

Η Σεληνη μας, Σελενα για το μεγαλητερο μερος του δυτικου πολιτισμου ειναι το μεγαλητερα αμφιλεγομενο ειδος "πλανητη", φεγγαριου πλεον, καλο η κακο, λογο των φασεων της αρκετοι τη ονομασαν φορεα κακων ιωνων, και λογο της ομορφης φωτεινης οψης της πολλοι την ονομασαν φορεα καλων ιωνων.

 

Γιατι ομως επικρατησε στο σημερα να βρισκεται στους καλους ιωνους και μαλιστα ειναι ενα απο τα συμβολα πολλων θρησκευτικων ομαδων?

 

 

Δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται ότι είναι "φορέας καλών ή κακών οιωνών". Αναφέρεσαι σε κάτι συγκεκριμένο;

 

Έμμεσα στο θέμα που θέτεις αναφέρεται και ο Dimulator εδώ και υπάρχει και μια συζήτηση (όχι ακριβώς στο θέμα σου, αλλά ίσως σε ενδιαφέρει) εδώ.

 

Φαντάζομαι ότι αναλόγως τη θρησκευτική ομάδα, η κάθε φάση της σελήνης έχει και μια ανάλογη χρήση/συμβολισμό.

Link to comment
Share on other sites

Καλά, μόνο ο συμβολισμός της Σελήνης είναι τεράστιο θέμα και θέλει δικό του νήμα: το τριπλό φεγγάρι ως σύμβολο της Εκάτης, η σύνδεση κάθε φάσης με τις φάσεις της γυναικείας ζωής κ.ο.κ.

 

Κακός οιωνός θεωρείται η έκλειψη της Σελήνης, όπως θεωρούνται όλες οι εκλείψεις. Κατά τα άλλα, η Σελήνη φαίνεται τόσο συχνά που δε γίνεται να είναι από μόνη της κακός οιωνός.

 

Για να επιστρέψουμε στο θέμα, τα σύμβολα τα παρέθεσα, διότι φαίνονται κάποιες συγκλίσεις και κάποιες αποκλίσεις.

 

Ας πούμε, το σύμβολο του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού παρουσιάζουν μια ιδανική κατάσταση ισορροπίας, αλλά την παρουσιάζουν στατική. Αντίθετα, οι ανατολικότερες θρησκείες, παρουσιάζουν μεν μια ισορροπία, αλλά δείχνουν και τη διάσταση της ροής. Το σύμβολο του Ισλάμ έχει ξεφύγει διότι δεν παρουσιάζει καμμία εικόνα ισορροπίας, απλώς επικεντρώνεται στην ίδια τη ροή.

 

Σε αυτά τα πλαίσια, η αριστερόστροφη σβάστικα θα μπορούσε να περιγραφεί άραγε ως η "ρέουσα" μορφή του ισοσκελούς σταυρού; (Αναρωτιέμαι, δεν ξέρω.)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ψηλο μπερδευτικα, οι ανατολικοτερες θρησκευτικες αρχες δεν ειναι κατα πολυ περισσοτερο ισορροπιμενες απο οτι οι δυτικες οπως του χριστιανισμου για παραδειγμα, στις περισσοτερες παραλλαγες τουλαχιστον.Αν εχω δικιο η ερωτηση μου ειναι γιατι τα συμβολα να ειναι αντιστροφος αναλογα?

 

Δαναη με συγχωρεις απλα το ειπα με λαθος τροπο, εννουουσα οτι η σεληνη για πολλους πολιτισμους ηταν συμβολισμος για τον θεο των νεκρων η για τους νεκρους γενικοτερα, για την πανσεληνο συγκεκριμενα μεχρι σημερα υπαρχει η γνωμη πως επιρεαζει αρνητικα... Μη μου πει κανεις γιατι το λεω αυτο απο την γιαγια μου το ακουγα οτι οταν υπαρχει πανσεληνος να προσεχω.. whatever

Edited by Zepert
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...