Jump to content

Ψυχολογικεσ Παθησεισ Και Διαταραχεσ


 Share

Recommended Posts

Τέτοια "σκαλώματα" μερικές φορές υπάρχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, την αποδοτικότητά σου, την κοινωνικότητά σου κοκ.

Επίσης, αυτοί οι "ελαφριοί" ψυχαναγκασμοί δε μένουν για πολύ και δεν είναι της ίδιας μορφής. Για παράδειγμα, αν εκείνη την ώρα έχεις ανοίξει μια συζήτηση με κάποιον φίλο σου, συνήθως σταματάς να ενδιαφέρεσαι για το πού πατάς.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Είναι γεγονός ότι τα φαινόμενα και οι εμπειρίες της ενασχόλησης με εσωτερισμό, μαγεία, θρησκεία και τα παρόμοια δεν διαφέρουν στην περιγραφή από τα ψυχωτικά φαινόμενα (γι' αυτό και υπήρξαν χώρες που πχ τους θρησκευόμενους δοκίμασαν να τους στέλνουν σε τρελάδικα)

Ο αποδεκτός διαχωρισμός σήμερα είναι ότι τα φαινόμενα της ενασχόλησης με εσωτερισμό, μαγεία, θρησκεία όταν βιώνονται δεν αποτελούν ψυχική διαταραχή - και εκείνο που τα ξεχωρίζει είναι ότι οι "υγιείς" μπορούν και συνεχίζουν τη ζωή τους ενταγμένοι στις κοινωνίες τους χωρίς να αποτελούν πρόβλημα ή κίνδυνο στον εαυτό τους και τους άλλους.

Πρόκειται για "υγιείς" ψυχικά ανθρώπους.

Παραπλήσια πράγματα όταν κάνουν όσους τα βιώνουν να αποτελούν πρόβλημα ή κίνδυνο στον εαυτό τους και τους άλλους αποκαλούνται "ψυχικές διαταραχές" ψυχώσεις κτλ.

Είναι χρήσιμο να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε.

Όταν λοιπόν κάποιος έρχεται και κοινοποιεί κάποια εμπειρία σχετική, αν αυτή η εμπειρία δεν έχει διαταράξει τη συμπεριφορά του σε βαθμό ώστε να αποτελεί κίνδυνο δεν υπάρχει λόγος να αποδίδεται σε διαταραχές του μυαλού (αν και είναι ορθό να λαμβάνεται και αυτή η πιθανότητα υπόψη. Όχι όμως μόνον αυτή.)

 

 

 

Συνεχίζω από την εννότητα "Παράξενη εμπειρία"

 

Αν και έχει ξαναθιχτεί το θέμα, ξανακάνω μια προσέγγιση.

H ψυχική «υγεία» (ή και γενικότερα η ουσία της Υγείας) , από τη στιγμή που ζούμε σ’ ένα κατά βάση διπολικό γνωστό κόσμο, σχετίζεται με τη ρευστότητα.

Δηλαδή ποτέ δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια εμπειρία μόνο Έτσι αλλά και Αλλιώς ή ενδιάμεσα. Τα προβλήματα συνήθως ξεκινούν όταν γραπωνόμαστε ή οχυρωνόμαστε από μία θέση.

 

Κοινώς Υγεία είναι να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξεκολλάμε και όχι να κολλάμε. Αυτός θεωρώ ότι είναι ένας σωστός μπούσουλας.

 

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις την όποια εμπειρία θέλεις, να νομίζεις ότι θέλεις ή να ζεις τον όποιο κόσμο θέλεις (που είναι και το θεμιτό), ΑΛΛΑ.. όταν βρίσκεσαι στον ίδιο Χώρο με τον άλλον οφείλεις να τον σεβαστείς και αυτός να σεβαστεί εσένα και για όσο θα διαρκεί η επαφή.

Αν για κάποιο λόγο ο ένας από τους δύο (ή περισσότερους) μπαίνει επιθετικά σε κοινό χώρο και χωρίς να έχει συνείδηση επιβάλλει ετσιθελικά τον κόσμο του, οφείλεις αν έχεις τη δύναμη (του κόσμου σου) να του θέσεις τα όρια τα δικά σου.

Από αυτό ναι συμπεραίνω (όπως και αρκετοί άλλωστε) ότι ο σημερινός κόσμος είναι ψυχικά ανθυγιεινός γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν συνείδηση ότι οι κόσμοι είναι πρόσκαιροι (όπως και εμείς είμαστε πρόσκαιροι), δεν είμαστε παντρεμένοι (ουσιαστικά) μαζί τους και γι’ αυτό είναι διπλά ανόητο να δεχόμαστε αυθαίρετα την επιβολή πλαναρισμένων κόσμων είτε επιδέξιων επαγγελματιών είτε ματαιόδοξων ερασιτεχνών της κακιάς ώρας .

 

Ψυχική Υγεία λοιπόν είναι η δυνατότητα του να μπορούμε να μαζεύουμε ή να κόβουμε άγκυρες, στο σκεπτικό, τις εμπειρίες και κυρίως του πως τις φιλτράρουμε.

 

Άραγε οι εμπειρίες καθορίζουν τα φίλτρα ή τα φίλτρα τις εμπειρίες; Εμένα μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει «ή» διαζευτικό.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απο μικρός είχα την τάση να γυρίζω όλα τα αντικείμενα προς την δύση..ειτε αυτό ήταν παντόφλες ειτε τηλεκοντρόλ, στα πάντα έβαζα την μύτη τους να κοιτάει δύση..προφανός πρόκειται για OCD..τώρα το έμαθα..πλέον δεν το κάνω, μου έχει φύγει αυτό το συνήθειο κατά 70%..

Edited by everfrost
Link to comment
Share on other sites

Πολλά από αυτά τα πράγματα είναι καλά (χρήσιμα) και όχι ενοχλητικά, και εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα... δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχουν ειδική χρησιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...