Jump to content

Έρωτας Και Ορμόνες


Recommended Posts

Πριν από χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα ωραίο άρθρο στο περιοδικό Ζενίθ όσον αφορά τη λειτουργία των ορμονών και τη συμπεριφορά/ψυχολογία των ανθρώπων ως άμεσα αποτελέσματα της δράσης τους.

Παραθέτω ένα απόσπασμα του άρθρου που πραγματεύεται τη δράση των ορμονών σε σχέση με τα συναισθήματα που υπάρχουν στα διάφορα στάδια μιας σχέσης:

 

Ο σύγχρονος τρόπος της ζωής μας είναι γεμάτος με φόβους και νευρώσεις, φουλ στο στρες και την τοξικότητα, με διατροφή επίσης κακής ποιότητας και περιορισμένο ύπνο. Ας μη μιλήσω για τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα που έχουν γίνει καραμέλες, καθώς και την συνεχή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην οποία υποβαλλόμαστε! Όλα αυτά εκθέτουν σε πολλούς κινδύνους την καλή λειτουργία του ενδοκρινικού μας συστήματος, μιας και όλα αυτά διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονών. Καθώς όμως ο υδράργυρος ανεβαίνει, παρασύρει μαζί του από τη μια την ευερεθιστικότητά μας, αλλά συγχρόνως, και την ερωτική μας διάθεση η οποία «χτυπάει» κόκκινο. Οι ορμόνες στο αίμα μας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές: Στους ερωτευμένους άνδρες η ορμόνη τεστοστερόνη, που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται. Αντίθετα στις γυναίκες, η τεστοστερόνη, που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή των γυναικών, αυξάνεται. Και στα δύο φύλα αυξάνεται σημαντικά η κορτιζόνη που είναι η κατ’ εξοχήν ορμόνη του στρες. Και το ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες ενώ αυξάνεται στις γυναίκες, ερμηνεύεται από τους ερευνητές ως μια προσπάθεια της φύσης να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο!

 

Η δε μείωση των διαφορών, που προνοεί η φύση για τους ερωτευμένους, συμβάλλει στη σύναψη πιο στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ τους. Και σε έρευνες με ερωτευμένους φάνηκε ότι υπάρχει αδρανοποίηση των κυκλωμάτων εκείνων που σχετίζονται με την άσκηση κριτικής προς τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα. Οι ορμονικές, λοιπόν, αλλαγές και η απενεργοποίηση της κριτικής διάθεσης του εγκεφάλου, βοηθούν στη διαμόρφωση καλύτερων και πιο στενών σχέσεων στο ερωτευμένο ζευγάρι.

 

Εξ’ άλλου ήδη είναι γνωστό ότι οι ερωτευμένοι τυφλώνονται από την αγάπη τους και δεν βλέπουν τα λάθη ή τις ατέλειες του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους. Βιώνουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «στρεσογόνος». Ακριβώς, δηλαδή, όπως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους, ο οργανισμός απελευθερώνει κατεχολαμίνες, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης και επομένως παρουσιάζεται ταχυκαρδία. Ως αποτέλεσμα, το ερωτευμένο άτομο συνήθως ιδρώνει, ανατριχιάζει και κοκκινίζει το πρόσωπό του. «Κόμπος» επίσης και το στομάχι, γιατί όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν έχουμε όρεξη να φάμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του συναισθήματος, παίζει σημαντικό ρόλο και στις διεργασίες πρόσληψης της τροφής!

 

Τον πρώτο καιρό οι ερωτευμένοι είμαστε έρμαια των σεξουαλικών ορμονών μας. Έπειτα από μερικούς μήνες, οπότε και θεωρείται ότι ξεκινάει το πραγματικό πάθος, τότε ο οργανισμός ενεργοποιεί το σύστημα παραγωγής ντοπαμίνης, ουσία η οποία κάνει κάθε άτομο να ποθεί το ταίρι του. Ταυτόχρονα, στον εγκέφαλο μειώνεται η συγκέντρωση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να δημιουργεί έμμονες σκέψεις. Ο ερωτευμένος σκέφτεται μόνο το άτομο που ποθεί. Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται η έκφραση «τρελός από έρωτα». Οι επιστήμονες εξηγούν αυτό το φαινόμενο παρομοιάζοντας τους ερωτευμένους με τους καταθλιπτικούς, που εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους, παρουσιάζουν διάφορες εμμονές.

 

Σε αυτή την περίοδο, τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σωστή κρίση υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που επιθυμούμε να φαίνεται ιδανικός και χωρίς κανένα ελάττωμα. Η κατάσταση αυτή δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δημιουργεί ένταση και πίεση. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα της υδροκορτιζόνης (ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το στρες) αυξάνονται, έχει φτάσει η στιγμή να εδραιωθεί η σχέση. Τον ρόλο τότε αναλαμβάνουν η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, που σχετίζονται με το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας.

 

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, όπως είναι οι ερωτευμένοι, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή προσβολή και Διαβήτη Τύπου 2, ενώ παρουσιάζουν σπανιότερα υψηλή πίεση στη ζωή τους (και όχι στα πρώτα στάδια του έρωτα, που η πίεση ανεβαίνει λόγω αδρεναλίνης). Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικές έρευνες, τα ανοσοκύτταρα των ευτυχισμένων είναι περισσότερα απ’ ότι των υπολοίπων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν καλύτερο ανοσοποιητικό, ενώ η χωρητικότητα των πνευμόνων τους είναι μεγαλύτερη.

 

Όταν η απόσταση με το αντικείμενο του πόθου μας μειώνεται, τα ηνία αναλαμβάνει… η μύτη! Συνηθίζουμε να λέμε: «Μήπως μας ‘σέρνουν από τη μύτη’?». Σύμφωνα, λοιπόν, με επιστημονικά στοιχεία, η όσφρηση φαίνεται να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της σχέσης. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια μυρωδιά που αναδίδει το σώμα του, η οποία είναι μοναδική, όπως τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Αυτή ακριβώς η οσμή μπορεί να προκαλέσει ερωτική επιθυμία σε κάποιον ή να απωθήσει έναν άλλον. Μάλιστα, η οσμή συνδέεται άμεσα με την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά.

 

Υπεύθυνες για όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι φερομόνες, ουσίες που παράγει το σώμα από αδένες που βρίσκονται στο στόμα, τις μασχάλες, το στήθος και τα γεννητικά όργανα. Παράγονται κατά την περίοδο της εφηβείας και σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση. Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές, η παραγωγή φερομονών σχετίζεται και με το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να επιλέξει – βάσει της μυρωδιάς – τον ιδανικό σύντροφο, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο ατόμων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γερά παιδιά. Αυτή είναι η φύση! Βάζει σε χρήση όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των λειτουργιών κάθε έμβιου όντος, όπως και του ανθρώπου, και κάνει ό,τι το δυνατόν καλύτερο για τη διαιώνισή τους!

 

Από μια «τεχνολογική» βιολογική άποψη, ο άνθρωπος, όπως είδαμε, είναι «ρυθμισμένος» να αισθάνεται ευτυχής όταν αναλαμβάνει δύσκολες ψυχικές ή σωματικές αποστολές. Αυτό που λείπει σήμερα ,είναι ένα σκίρτημα καρδιάς. Συνειδητοποιώντας την αξία της ζωής και της υγείας, είναι καλύτερα να αναζητήσουμε αυτό το σκίρτημα μέσα από τον έρωτα και την αγάπη, παρά μέσα από το «τρεχαλητό του Βέγγου» και τους πολέμους. Και μήπως ήρθε η ώρα να ξαναθυμηθούμε εκείνο το… «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο»?

 

Γνωρίζοντας ότι οι ορμόνες επηρεάζουν όλη την ψυχοσύνθεση, καθώς επίσης και την υγεία του σώματος, επεκτείνεται η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς του εαυτού μας μα και των άλλων. Το παν, λοιπόν, είναι η σωστή διαχείριση των «θέλω» μας. Και αν αυτό υιοθετηθεί ως τρόπος ζωής, είναι η υγεία μας, καθώς και η αντίσταση στις μόδες και τις αρρώστιες του καιρού μας γιατί… αγαπάμε τη ζωή!

 

Περ. Ζενίθ, τ. 25, σ.73

 

Πόσο καθορίζεται τελικά η συμπεριφορά μας και η ψυχολογία μας από τις ορμόνες μας?

Link to comment
Share on other sites

...Πόσο καθορίζεται τελικά η συμπεριφορά μας και η ψυχολογία μας από τις ορμόνες μας?

Εντελώς και καθόλου ταυτόχρονα! Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό η ψυχολογία μας καθορίζει τις ορμόνες αλλά είναι πιθανό να έχει τον πρώτο λόγο και όχι από την ανάποδη.
Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οι ορμονες και η ψυχολογια -αν θεωρηθουν δυο ανεξαρτητα κομματια- αλληλοεπιρεαζονται

συνεχως. Στην πραγματικοτητα δε νομιζω πως ειναι ξεχωριστα κομματια αλλα το ενα απόρια του αλλου.

Δηλαδη οι ορμονες δημιουργουν την ψυχολογια και η ψυχολογια επιρεαζει τις ορμονες.

 

Αρα το θεμα ειναι πιο εχει τον πρωτο λογο, πιο εχει μεγαλυτερη δυναμη και πιο ξεκιναει αυτο τον κυκλο.

Μαλλον οι ορμονες...

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Αρα το θεμα ειναι πιο εχει τον πρωτο λογο, πιο εχει μεγαλυτερη δυναμη και πιο ξεκιναει αυτο τον κυκλο.

Μαλλον οι ορμονες...

 

Οι ορμονικές διαταραχές είναι βέβαιον και καταγεγραμμένο πώς επηρεάζουν την ψυχολογία. Για το αντίστροφο δεν υπάρχει κάποια απόδειξη.

Link to comment
Share on other sites

Οι ορμονικές διαταραχές είναι βέβαιον και καταγεγραμμένο πώς επηρεάζουν την ψυχολογία. Για το αντίστροφο δεν υπάρχει κάποια απόδειξη.

Είναι δεδομένο ότι και κάτι άλλο "πυροδοτεί" τις ορμόνες (πλην εκείνων που εξαρτώνται από φυσικούς κύκλους). Δηλαδή λένε "όταν είναι κάποιος ερωτευμένος... ο εγκέφαλος... χημικά ... ορμόνες μπλα, μπλα......" Ναι, άλλα τι προξένησε το πράγμα;

Το ότι σε δεδομένες συνθήκες συμβαίνει να βρεθούν στον εγκέφαλο ορισμένες χημικές ενώσεις δεν σημαίνει ότι αυτές προκάλεσαν τις συνθήκες, αλλά και ότι οι συνθήκες προκάλεσαν τις ορμόνες.

Link to comment
Share on other sites

Οι αισθήσεις είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την έκκριση ορμονών. Προφανώς και η ψυχολογία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αισθήσεις. Σωματικά τουλάχιστον δεν έχουμε άλλο μέσο να λαμβάνουμε ερεθίσματα εκτός από τις 8 αισθήσεις μας...

Link to comment
Share on other sites

Είναι δεδομένο ότι και κάτι άλλο "πυροδοτεί" τις ορμόνες (πλην εκείνων που εξαρτώνται από φυσικούς κύκλους). Δηλαδή λένε "όταν είναι κάποιος ερωτευμένος... ο εγκέφαλος... χημικά ... ορμόνες μπλα, μπλα......" Ναι, άλλα τι προξένησε το πράγμα;

Το ότι σε δεδομένες συνθήκες συμβαίνει να βρεθούν στον εγκέφαλο ορισμένες χημικές ενώσεις δεν σημαίνει ότι αυτές προκάλεσαν τις συνθήκες, αλλά και ότι οι συνθήκες προκάλεσαν τις ορμόνες.

 

 

Ναι, κατά βάση δεν διαφωνώ με αυτό.

 

Όμως, για αναλογίσου πόσο εύκολα ερωτευόσουν στην εφηβεία (όταν οι ορμόνες σου ήταν σε έκρηξη) και πόσο εύκολα ερωτεύεσαι ή θα ερωτευόσουν τώρα (υποθέτω ότι είσαι 40 +). Θα μου πεις, ίσως, ότι με το χρόνο μετριάζεται ο αυθορμητισμός και φιλτράρεται από τη λογική. Από την άλλη, οι ορμόνες και οι διαταραχές τους είναι ανεξέλεγκτο πράγμα. Για του λόγου το αληθές δείτε ένα ακραίο παράδειγμα.

 

Οι αισθήσεις είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν την έκκριση ορμονών. Προφανώς και η ψυχολογία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αισθήσεις. Σωματικά τουλάχιστον δεν έχουμε άλλο μέσο να λαμβάνουμε ερεθίσματα εκτός από τις 8 αισθήσεις μας...

 

Και οι 18, μπορώ να σου πω!

Link to comment
Share on other sites

...(υποθέτω ότι είσαι 40 +). ...

Για κάποιο λόγο σφήνωσα μεταξύ 16 και 17 :cheerful_h4h:

... εδώ και καμιά 30αριά χρόνια :angel_not:

ΥΓ.

...(όταν οι ορμόνες σου ήταν σε έκρηξη) και πόσο εύκολα ερωτεύεσαι ή θα ερωτευόσουν τώρα ...

Άλλο θέμα οι φυσικοί κύκλοι, είπα.

Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Και οι 18, μπορώ να σου πω!

Δεν ήταν αριθμητικό λάθος, από ανατομικής πλευράς έχουμε 8 αισθήσεις, συγκεκριμένα 4 "ειδικές" αισθήσεις (όραση, ακοή, γεύση και όσφρηση) και 4 "γενικές" αισθήσεις (αφή, πίεση, πόνος και θερμοκρασία). :wink:

Κάθε μία απ' αυτές επικοινωνεί μέσω του νευρικού συστήματος με τον εγκέφαλο, ο οποίος τις ελέγχει και τις διαχειρίζεται ανάλογα (και η έκκριση ορμονών ανάλογα με το εκάστοτε ερέθισμα είναι κομμάτι αυτής της διαχείρισης).

Link to comment
Share on other sites

 

Aν το ξερα οτι μπορεί να κερδίσω τετοιο δικαστήριο θα το είχα χρησιμοποιήσει και εγώ σε προηγούμενες δουλειές και δεν ήταν και δουλειές γραφείου.Θα αναζητούσα και μια χείρα βοηθείας για περισσότερη απόλαυση.. :063laugh: .

 

Πάντως το θέμα "αυτοΪκανοιποίηση" δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη πράξη.Είναι ένα μεγάλο θέμα και αφορά συμπεριφορές και συγκεκριμένη ψυχολογία που αναπτύσσεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους και έχει να κάνει με μια διαστρεβλωμένη,εκφυλιστική μορφή υποτιθέμενης χαράς και μάλιστα στιγμιαίας.Η αυτο-ικανοποίηση σημαίνει ικανοποίηση που ξεκινάει από εμένα και καταλήγει σε μένα.Αυτός που αυτοϊκανοποιείται στην ουσία δεν τον ενδιαφέρει η χαρά των υπολλοίπων παρά μόνο η δική του.Μπορεί κάποιος κάλιστα να αυτοϊκανοποιείται ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα αιδοίο.Το ίδιο συμβαίνει και στο γυναικείο φύλο αντίστροφα.

Κάποιος μπορεί να αυτοϊκανοιποιείται βλέπωντας τους άλλους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο ή απλά να θέλει να περνάει το δικό του άσχετα αν είναι σωστό ή λάθος.

Δεν είναι είναι τυχαίο που η αυτοϊκανοποίηση (όχι σαν πράξη αλλά σαν συμπεριφορά) θεωρείτε από συστήματα όπως η εσωτερική θεραπευτική σαν ένα είδος αυταπάτης. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν αριθμητικό λάθος, από ανατομικής πλευράς έχουμε 8 αισθήσεις, συγκεκριμένα 4 "ειδικές" αισθήσεις (όραση, ακοή, γεύση και όσφρηση) και 4 "γενικές" αισθήσεις (αφή, πίεση, πόνος και θερμοκρασία). :wink:

Κάθε μία απ' αυτές επικοινωνεί μέσω του νευρικού συστήματος με τον εγκέφαλο, ο οποίος τις ελέγχει και τις διαχειρίζεται ανάλογα (και η έκκριση ορμονών ανάλογα με το εκάστοτε ερέθισμα είναι κομμάτι αυτής της διαχείρισης).

 

 

Με πιάνεις αδιάβαστη... Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε "ειδικές" και "γενικές" αισθήσεις; :unsure:

Δεν είναι είναι τυχαίο που η αυτοϊκανοποίηση (όχι σαν πράξη αλλά σαν συμπεριφορά) θεωρείτε από συστήματα όπως η εσωτερική θεραπευτική σαν ένα είδος αυταπάτης.

 

Ε, καλά τώρα, υπερβολές. Τι αυταπάτη και αηδίες, μάλλον με σωματική αυτογνωσία μοιάζει περισσότερο. :018bleh:

 

Το θέμα είναι, ότι οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.

Link to comment
Share on other sites

Με πιάνεις αδιάβαστη... Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε "ειδικές" και "γενικές" αισθήσεις; :unsure:

Διαφορές έχουν έτσι κι αλλιώς όλες οι αισθήσεις μεταξύ τους, ωστόσο αυτός ο διαχωρισμός γίνεται πιο πολύ για λόγους λειτουργικής ταξινόμησης. Οι ειδικές αισθήσεις έχουν συγκεκριμένα υποδεκτικά όργανα (μάτια, μύτη κτλ) ενώ οι γενικές αισθήσεις χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα (δηλ. το δέρμα) ως υποδεκτικό όργανο, μέσω του Νευρικού Συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

...Ε, καλά τώρα, υπερβολές. Τι αυταπάτη και αηδίες, μάλλον με σωματική αυτογνωσία μοιάζει περισσότερο. :018bleh:

 

...

Η γυναικεία άποψη (και "ενεργειακή" διαχείριση) είναι διαφορετική από την ανδρική. Αν σκεφτείς ότι τα πιο πολλά (όλα;) "εσωτερικά" βασίζονται σε πράγματα που είπαν, έγραψαν και έκαναν άνδρες, καταλαβαίνεις γιατί το βλέπεις από άλλη θέση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...