Jump to content

Τυχαίο; Δεν Νομίζω...


Recommended Posts

Δεκαετίες πριν, οι μαθηματικοί που μελέτησαν τους τυχαίους αριθμούς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργήσεις τυχαίους αριθμούς που να είναι πραγματικά τυχαίοι. Ακόμα, η θεωρία του Χάους έδειξε ότι φαινόμενα που πιστεύαμε ότι ήταν τυχαία, στην πραγματικότητα παρουσιάζουν μια υπαρκτή πολύπλοκη δομή. Η γνώμη μου είναι ότι η αν δεν υπάρχει πραγματικά το «τυχαίο» ενισχύεται η ιδέα ότι όλα στο σύμπαν είναι αλληλένδετα και το ένα επηρεάζει το άλλο μέσα από μια πολύπλοκη και σύνθετη δομή. Εσείς τι λέτε;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Θα πω την αγαπημένη φράση του καθηγητή μου στην εξελικτική βιολογία:

 

"Η ασυμμετρία της χαοτικής συμμετρίας είναι προνόμιο της φύσης".

 

Και όποιος κατάλαβε...

 

tomato_slice.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

irenicus εννοεις ότι στην βιολογία παρολο που κατι μπορει να μοιαζει σαν πιστο αντιγραφο ενος αλλου δεν ειναι ποτε κατα βάθος ιδιο?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως ο irenicus εννοεί κάτι τέτοιο... Τουλάχιστον αυτό που ήρθε στο μυαλό από την φωτογραφία της τομάτας. Μπορεί πάλι να είναι off-topic παρολαυτα είναι ένα χρησιμότατο άρθρο.

 

http://www.tlife.gr/Article/HEALTHANDFITNESS-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%97/0-105-8219.html

Link to comment
Share on other sites

Στην εξέλιξη της ζωής σίγουρα τα είδη αλλάζουν. Αλλα αν υποθέσουμε οτι οι επιστημονικές θεωρίες ισχύουν, τότε όλοι οι ζωντανοι οργανισμοι στον πλανητη προερχόμαστε απο την θάλασσα και απο λίγους μονοκύταρους οργανισμούς. Ποιος λεει οτι δεν υπαρχει μοντελο στην εξελιξη της ζωης? Το πιθανότερο είναι να υπάρχει και να επηρεάζεται απο τους παράγοντες που επικρατούν στον πλανήτη (απειροι παράγοντες μπορούν να το επηρεάσουν). Επειδη δεν το γνωριζουμε ακομα, δεν παει να πει οτι δεν ειναι εκει. Εγώ δεν μιλησα για "συμμετρία", μιλησα για το αν υπάρχει το τυχαίο στην εξέλιξη, στο σύμπαν και στην φύση. Kαι προς τα εκει τουλάχιστον πάει και η επιστήμη. Η "θεωρία των πάντων", theory of everything ουσιαστικά προσανατολίζεται στο να περιγράψει και να συνδέσει μεταξύ τους, όλους τους φυσικούς νόμους που γνωρίζουμε. Δηλαδή με λιγα λογια οτι όλα μεταξύ τους συνδεονται.

 

Aπο το wiki.. "A theory of everything (TOE) or final theory is a putative theory of theoretical physics that fully explains and links together all known physical phenomena, and predicts the outcome of any experiment that could be carried out in principle."

Link to comment
Share on other sites

Το ενδεχόμενο δηλαδή να υπάρχει ένα τυχαίο το οποίο να πυροδοτεί εναν "καταρράκτη" από μη τυχαία, που σε μια συνεργασία με άλλους καταρράκτες που υλοποιήθηκαν από άλλα τυχαία, να δημιουργούν ένα σύστημα το οποίο με την πρώτη ματιά φαίνεται χαοτικό, αλλά με προσεκτικότερη παρατήρηση βλέπεις μια αρμονία, δεν θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι; Γιατί δηλαδή να είναι μόνο τυχαίο, ή μόνο μη τυχαίο; Γιατί να μην υπάρχει μια δυναμική (και οχι στατική) ισορροπία μεταξύ τους; Γιατί να μην υπάρχει μια συμμετρία στο φαινομενικό χάος, η οποία όμως να εξαρτάται από το αρχικό ερέθισμα; Στην τελική, αυτό ήταν το έναυσμα της Χαοτικής Θεωρίας (http://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_theory). Το ότι και η παραμικρή αλλαγή της αρχικής τιμής (μια στρογγυλοποίηση ας πούμε) σε ένα ντετερμινιστικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αποκλίσεις.

 

Όσο για την φέτα της ντομάτας... είναι απίστευτο το πόσο το σχήμα της ακολουθεί την φαινομενικά ανύπαρκτη αλλά στην πραγματικότητα πανέμορφη συμμετρία των fractals.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μην υπάρχει μια συμμετρία στο φαινομενικό χάος, η οποία όμως να εξαρτάται από το αρχικό ερέθισμα;

Το ότι και η παραμικρή αλλαγή της αρχικής τιμής (μια στρογγυλοποίηση ας πούμε) σε ένα ντετερμινιστικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αποκλίσεις.

 

Irenicus, περιπου το ίδιο πράγμα λέμε. Η ζωη σιγουρα παιρνει τον δρομο της και οι αποκλισεις γινονται απο μικρες μεχρι τεραστιες. Για να γινει μια αλλαγη ομως, υπαρχει και μια αιτια. Απλα η αρχικη κατασταση δεν ειναι τυχαια αυτο εννοω. Εγω τουλαχιστον αυτο υποστηριζω. Οτι οι βασικοι κανονες αν μπορεις να τους πεις ετσι είναι ότι όλα έχουν μια αιτία και ολα ειναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Π.χ. σε καποιο σημειο του πλανητη, λογο πχ της αυξησης της θερμοκρασιας λιωνουν οι παγοι, μαζευεται νερο, γινεται λιμνη, η σταθμη της ξεπερναει το χαμηλοτερο σημειο, δημιουργειται καταράχτης και ποταμος, μεσα στον ποταμο δημιουργειται ζωη χλωριδα και πανιδα, γυρω απο τον ποταμο, η χερσα γη γίνεται γόνιμη, ο ποταμος ενωνεται με την θαλασσα και αυξανεται και η ζωη στην θαλασσα εξαιτίας όλων εκεινων που καταληγουν απο τον ποταμο στη θαλασσα. Ολα ειναι ενας μεγαλος κυκλος που οτι γινεται επηρεαζει την ζωη και το περιβαλλον γυρω του. Και αυτο δεν γινεται μονο στην γη, γινεται και σε κβαντικο επιπεδο, γινεται και στο συμπαν. Πχ ενα τεραστιο αστερι φτανει στο τελος της ζωης του, γινεται super nova, τα υλικα του αστεριου διασκορπιζονται στο διαστημα, δημιουργουν ενα νεφελωμα, που το ιδιο το νεφελωμα γινεται αιτια για την δημιουργία νεων αστεριων. (εξου και η θεωρια οτι ολοι ειμαστε παιδια των αστεριων - ασχετο)

Edited by reckless
Link to comment
Share on other sites

...Όσο για την φέτα της ντομάτας... είναι απίστευτο το πόσο το σχήμα της ακολουθεί την φαινομενικά ανύπαρκτη αλλά στην πραγματικότητα πανέμορφη συμμετρία των fractals.

Το σταυρό της Μάλτας σχηματίζει - είναι βέβαιη η εμπλοκή των Ναϊτών στην υπόθεση

:cheerful_h4h:

Link to comment
Share on other sites

Το σταυρό της Μάλτας σχηματίζει - είναι βέβαιη η εμπλοκή των Ναϊτών στην υπόθεση

:cheerful_h4h:

 

Εσύ κάνεις πλάκα, αλλά ο Σταυρός της Μάλτας είναι ένα αρκετά διαδεδομένο πρότυπο στη φύση.yes.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Η μελέτη και δημιουργεία τυχαίων αριθμών είναι ένα κεφάλαιο μαθηματικών. Μπορούμε να προσεγγίσουμε τυχαίες κατανομές αρκετά σωστά, κάνοντας χρήση των υπολογιστών και των αριθμιτικών λαθών ακρίβειας.

Όσον αφορά ότι όλα είναι συνδεδεμένα στο σύμπαν, ισχύει και υπάρχει νόμος της φυσικής που λέγεται η απαγορευτική αρχή του Παόλι. Η τελευταία μας λέει κάτι απίστευτο και σχεδόν μυστικιτικό. Η κβαντική ενέργεια κάθε ηλεκτρονίου είναι μοναδική σε ολόκληρο το σύμπαν. Πράγμα που σημαίνει ότι άμα θερμάνεις ένα μοναδικό άτομο, όλα τα ηλεκτόνια του σύμπαντος, μόνιμα πρέπει να αλλάξουν απειροελάχιστα την κβαντική τροχιά τους! Όλα τα άτομα στο σύμπαν λοιπόν αλληλεπιδρούν, αλλά αυτή η αλληλεπίδραση βρίσκεται σε χορικές και χρονικές συχνότητες που δε μπορούμε να αντιλυφτούμε. Ένα καλό βίντεο στα αγγλικά σχετικά με αυτό είναι το εξείς:

 

http://www.youtube.com/watch?v=4f9wcSLs8ZQ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...