Jump to content

Εκλογές 2012 Απόψεις Και Διλήμματα


Dalia
 Share

Recommended Posts

  • Replies 139
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ποιοι; Εμείς; Προσωπικά δεν κατατάσσω τον εαυτό μου στους καρχαρίες.

Δεν κατάλαβες για τι μιλώ, μια αναλογία έκανα. Όπως η όρεξη του καρχαρία είναι ακόρεστη όσο ζει, έτσι και η βλακεία γιατί είναι 'ενσωματωμένη' στην ανθρώπινη φύση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβες για τι μιλώ, μια αναλογία έκανα. Όπως η όρεξη του καρχαρία είναι ακόρεστη όσο ζει, έτσι και η βλακεία γιατί είναι 'ενσωματωμένη' στην ανθρώπινη φύση.

 

 

Κατανοητόν, το πρόβλημα δεν είναι εάν η βλακεία είναι ενσωματωμένη στην ανθρώπινη φύση. Το ππρόβλημα βρίσκεται στο κατά πόσον είναι μεταδοτική...

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγμα είναι τόσο απλά όσο και περίπλοκα. Αν ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην ιστορία (η οποία συνεχώς επαναλαμβάνεται) μπορούμε να συμπεράνουμε σε ποια φάση ακριβώς βρισκόμαστε. Εν ολίγοις, τα καλά χρόνια που ζήσαμε στην Ελλάδα στη δεκαετία του '80 και του '90 οφείλονται εξ ολοκλήρου σε πολιτικές εξελιξεις της παγκόσμιας κλήμακας που διαδραματήστικαν από την Αναγέννηση και μετά. Για την ακρίβεια μετά τον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό του, που θα μπορούσαμε να πουμε πως εκείνη η περίοδος είχε φασιστικά χαρακτηριστικά ήρθε η Αναγέννηση η οποία προοόθησε τότε τον πρώιμο καπιταλισμό. Κατά συνέπεια ήρθε οικονομική ανάπτυξη αλλά και πολιτισμική. Λογικό αφού για την ανάπτυξη της τέχνης, της παιδείας και γενικότερα του πολιτισμού απαραίτητη προυπόθεση είναι να υπάρχει πλούτος. Το αρνητικό ειναι οτι αυτός ο πλούτος άργησε να έρθει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να ζήσουμε την ανάπτυξη λίγο πριν την πτώση της, ίσα και μόνο για λίγες δεκαετίες. Ο καπιταλισμός έφτασε στα φυσκά όρια του, και όπως κάθε τι έχει τον κύκλο του, έτσι και αυτός τον έκανε. Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε για κάτι νέο και ταυτόχρονα άγνωστο κατά το ήμιση.

 

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν τώρα, έχει δύο πόλους : Ο πρώτος είναι η ανακατεύθυνση του παγκόσμιου πλούτου, και λόγω αυτού δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως η οικονομική κρίση είναι τεχνιτκή - ακόμα όμως και αν είναι, δεν μπορούμε να αναιρέσουμε το γεγονός πως σύντομα θα ερχόταν από φυσικά αιτια λόγο αξιών της παγκόσμιας αγοράς και οικονομίας.

Ο δεύτερος πόλος είναι η άνοδος των δύο πολιτικών άκρων, της δεξιάς και της αριστεράς. Και τα δύο άκρα, δίνουν περισσότερη αξία στον λαό, αλλά το καθέ ενα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Και τα οικονομικά μοντέλα που προτάσουν, βοήθουν στην ανακατανομή του πλούτου, δημιουργότνας με τον καιρό πρόσφορο έδαφος, για νέο καπιταλισμό και ανάπτυξη. Για ακόμη μια φορά αξίζει να δούμε που βρισκόταν πριν μερικά χρόνια η Γερμανία με τον Ναζισμό, (ο οποίος προκλήθηκε και αυτός λόγω οικονομικών αιτίων) , το που βρισκόταν οικονομικά, πολιτισμικά, κοινωνικά κλπ τα προηγούμενα χρόνια και το που οδηγείται τώρα. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να δούμε την Ροσία, με το κουμουνιστικό καθεστός, και στην συνέχεια την άνοδο της με τον Καπιταλισμό.

Αυτά λοιπόν ισχύουν κατά τη προσωπική μου άποψη σχετικά με το πολιτικό - οικονομικό σκέλος της κατάστασης της οποίας βιώνουμε. Παρόλαυτα δεν μπορω να αγνοήσω την ραγδαία άνοδο της ακρας δεξίας και τον αντίκτυπο που έχει στη καθημερινότητα μας. Αν και γνωρίζω πως ανέκαθεν σε περιόδους κρίσης ο φασισμός ερχόταν πάντα στο προσκείνιο δεν μπορώ να το αποδεχτώ, ή τουλάχιστον δεν το επιθιμώ. Πόσο μάλλον όταν οι Έλληνες σαν λαός έχουν πολεμήσει και έχουν σταθεί ενάντια σε ολοκληροτικά καθεστότα. Τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και οι πολιτικές εξελήξεις που ακολούθησαν, απέδειξαν για μια ακόμα φορά το προφανές: Ο Ελληνικός λαός έχει απλά έλειψη παιδείας.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να σταθώ στην πλευρά κάποιας παράταξης, αλλά ούτε και κάποιας πολιτικής ιδεολογίας, καθώς θεωρώ πως πλέον όσο ρομαντικά και αν φαίνονται τα "εναλκτικά" πολιτικά και οικονομικά συστήματα, οι εποχές έχουν αλλάξει τόσο, που αυτά πλέον δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις ανάγκες της εποχής. Φυσικά τα πάντα είναι σχετικά, αλλά για να γίνει μια βαριά πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα που να προσφέρει θεττικά αποτελέσματα στον τόπο, θα πρέπει να κυριαρχούν και οι κατάληλες συνθήκες σε Παγκόσμιο Επίπεδο - πράγμα που δεν ισχύει.

Συνεπώς καταλίγω πως για να φέρουμε - αν το επιθυμούμε φυσικά - μια καλή σε πολλούς τομείς, αλλαγή σε πρώτη φάση θα πρέπει να κοιτάξουμε την αυτό-μόρφωση μας, να καλιεργήσουμε την αυτογνωσία και να διευρίνουμε την συνείδηση μας, ενώ παράλληλα να παροτρίνουμε και τους γύρο μας να μας ακολουθήσουν σε αυτές τις "συνήθειες", διότι δυστυχώς ή ευτυχώς σε κάποιο ανώτερο επίπεδο τύπου πολιτικό, δεν μπορύμε να κάνουμε και πολλά, αφού τα νήματα κινούνται συντονισμένα, όχι από μια αλλά από πολλές δυνάμεις, κρατικές και μη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβες για τι μιλώ, μια αναλογία έκανα. Όπως η όρεξη του καρχαρία είναι ακόρεστη όσο ζει, έτσι και η βλακεία γιατί είναι 'ενσωματωμένη' στην ανθρώπινη φύση.

 

Αναλόγως τι εννοούμε με τον όρο «ενσωματωμένο». Ενσωματωμένο, με την έννοια του αναπόδραστου, στην ανθρώπινη φύση, δεν είναι τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...