Jump to content

Τί είναι αγάπη?


Recommended Posts

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

"Τι είναι η αγάπη;

Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη.

Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει.

Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται.

Μα στην αγάπη είναι ένας.

Σμίγουν οι δύο και γίνοναι ένα.

Δεν ξεχωρίζουν.

Το εγώ κι εσύ αφανίζονται.

ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΟΜΑΙ..."

 

Νίκος Καζαντζάκης

Link to comment
Share on other sites

ΑΓΑΠΗ

Πώς προέκυψε αυτή η λέξη ;

Η πρώτη ερμηνεία της λέξης "αγάπη" που άκουσα ήταν ότι απέδιδε "τα συναισθήματα των ζωντανών για τους προσφιλείς τους νεκρούς". Πράγματι με αυτό το νόημα την χρησιμοποιεί ο Ευριπίδης τις "Φοίνισσες" (στιχ. 1327) αλλά η λέξη τελικά έχει μεγαλύτερη ιστορία και έχει χρησιμοποιηθεί με πολλά περισσότερα νοήματα.

Η λέξη "αγάπη" είναι τουλάχιστον Ομηρική. Φαίνεται να σχηματίζεται από το πρόθεμα (προσχηματισμό) "αγα-" που σημαινει "πολύ" (βλ. και "άγαν") και βρίσκεται σε λέξεις που συχνά εκφράζουν συναισθήματα θαυμασμού, έκπληξης με (συνήθως) "θετική" σημασία στον Όμηρο: άγαμαι=θαυμάζω, αγαθό=καλό / θαυμαστό, και αγαπάω=υποδέχομαι φιλικά.

Φαίνεται ακόμα ότι σχτίζεται με το "άγε"=έλα καθώς μια μορφή του είναι το "άγαγε"=φέρε.

Τώρα το δεύτερο μέρος της λέξης δεν είναι ξεκάθαρο γιατί παρουσιάζεται με πολλές μορφές "-πα", "-πη", "-πω" και η κάθε μια έχει διαφορετικό νόημα. Μπορεί τελικά να είναι μια απλή κατάληξη (λιγότερο πιθανό) ή να προέρχεται από κάποια ρίζα (το πιθανότερο) όπως το "πα" ή "ποι" που δείχνουν "(με ποιο) τρόπο" γίνεται κάτι (βλ. και "ποίημα")- , "κλήση", "τάση", αλλά το "πα" σημαίνει και "πατέρας".

Έτσι π.χ. η φράση "πη μ' άγουσι", που περιέχει και τα δύο συνθετικά του "αγα-πη", από τον Προμηθέα του Αισχύλου σημαίνει "με πηγαίνουν μακριά"

Τα διάφορα νοήματα που αποδίδει είναι π.χ. Στον Αίσωπο (Ο αετός κι αλεπού) όπου η Αγάπη είναι το αντίθετο της Εχθρας. Αλλού αγάπη = εύνοια. Για τον Εμπεδοκλή Φιλότητα (έλξη) = Συγκριτική αγάπη. Αλλά στον Δημοσθένη (Ολυνθιακός 1.14.5) αγάπησε = αρκέστηκε.

Τελικά σε σχέση με το "φιλώ" το "αγαπητό" είναι το "προσφιλές" και συνολικά η έννοια του "προσφιλούς" (εκείνου στο οποίο έχουμε αδυναμία ή και μας έλκει) είναι εκείνη που φαίνεται να επικρατεί, τόσο ιστορικά όσο και νοηματικά.

Link to comment
Share on other sites

Guest ioklis

αγαπη ειναι το αντιθετο του φοβου οτι δεν φοβομαστε το αγαπαμε και οταν αγαπαμε κατι αφηνομαστε. αυτο μας δημιουργει φοβο οτι θα πληγωθουμε και οταν νικησουμε και αυτον τον φοβο και τον αλλο φοβο κλπ τοτε ισως αγαπησουμε χωρις ορους. τοτε ισως αγαπησουμε!

Link to comment
Share on other sites

Aπλώς μιά λέξη;! :shocked:

 

Οχι δα!

 

Τι να πω βρε παιδιά ... την έχω νιώσει μιά φορά και θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου! Ενιωσα, φούσκωμα στο στήθος, τον κοίτουσα και έλιωνα, πονούσε και πονούσα, και δεν έφυγε ποτέ από κοντά μου! Κάποια ημέρα χρειάστηκε να φύγει μακρυά ... να ζήσει αλλού ... χωρίς εμένα. Μπορεί το σώμα του να μην είναι δίπλα μου είναι όμως η ψυχή του, είναι η σκέψη του, και γνωρίζει καλά πώς η ψυχή μου του ανήκει και η σκέψη μου είναι κοντά του!

Του υποσχέθηκα ...

 

Γειά σας Μάγισσες και Μάγιστροι. Ηλθα να σας δω , διότι σας πεθύμησα! Εκανα αρκετό καιρό να σας γράψω και μού λείψατε, όμως έπρεπε να μελετήσω τον Ανθρωπο! Δεν ολοκλήρωσα την μελέτη μου ... ένα διάλειμμα κάνω!

 

Φιλάκια σε όλους σας!

 

Οι Νεράϊδες χαίρονται που τις αναγνωρίζουμε. Σας περιμένουν στους τόπους τους. Μια επίσκεψη πρέπει να τους την κάνετε!

Link to comment
Share on other sites

Η επιστήμη της ανθρωπολογίας υποστηρίζει ότι η "αγάπη" στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι η εκδήλωσει τρυφερότητας που αν δεν έχει σεξουαλικές προεκτάσεις (πχ μητέρα - παιδί) έχει τουλάχιστον εγωιστικές.

 

Η υποστήριξη για αυτή τη θεωρία οφείλεται στο αποδεδηγμένο γεγονός ότι τα πάντα στην ύπαρξη λειτουργούν βάση αλληλεπίδρασης γονιδίων-περιβάλλοντος και αλληλουχίας αιτίας-αποτελέσματος.

 

Κάθε δράση έχει την αντίδραση οπότε, το εγωιστικό ακόμη και στην αγάπη που προσφέρουμε είναι ότι θέλουμε να έχουμε ανταπόδωση.

 

Μα θα μου πείτε, "δεν υπάρχει αλτρουισμός? "

 

Οι νεώτερες μελέτες υποστηρίζουν μάλλον πως όχι, καθώς τίποτα στη Φύση (που τόσο γουστάρουμε) δεν γίνεται αν δεν υπάρχει ενεργειακό κέρδος μεγαλύτερο από την ενεργειακή ζημία. Αν θεωρήσουμε ακόμη και την ψυχική ικανοποίηση ως ενεργειακό κέρδος, τότε δεν υπάρχει αλτρουισμός με την κυριολεκτική έννοια. Τότε αν το προεκτείνουμε αυτό τι βγαίνει? Ότι δεν υπάρχει αγάπη? Ίσως.

 

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω. Και μάλλον κανένας που θέτει αυτό το ερώτημα δεν το ξέρει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ακόμη και τα παραπάνω συμπεράσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν "κακά", καθώς αν θέλουμε να λατρεύουμε τη Φύση πρέπει να το κάνουμε μέσω της οπτικής γωνίας της Φύσης και όχι την οπτική γωνία του Ανθρωποκεντρισμού.

Link to comment
Share on other sites

Και που καταλήγω εγώ...

 

Αγάπη είναι η ανάγκη του ανθρώπου να καλήψει τον φόβο της μοναξιάς. Απλά πράγματα... Την "ιδέα" μιας αγάπης αλτρουιστικής και "καθαρής", την συναντάμε μόνο σε μυθιστοριματικά βιβλία και σε απραγματοποιήσιμα όνειρα.

 

ΥΓ. Σήμερα με ψηφίσατε? :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Έλα bro, μόλις σε ψήφισα!!!

 

Έπρεπε νε με είχες ενημερώσει νωρίτερα ρε %&%#%& αλλά πάλι καλά που σε ξέρω και δεν παρεξηγώ την (για άλλη μια φορά) εξαφάνισή σου.

 

Βέβαια, έχοντας δει και τα νεότερα σχέδιά σου, πρέπει να πω ότι θα σε ψήφιζα ακόμη και αν δεν σε ήξερα. Good work man !

 

(Άντε τσακίσου τώρα να κεράσεις τον καφέ)

:evilbl:

Link to comment
Share on other sites

Τι χαθηκα ρε bro! Κι εσυ μια χαρά χαμένος είσαι :angel:

 

Και που'σαι, ο καφές είναι αμα πιάσω Top10! Αλλά εσένα στον κερνάω έτσι κι αλλιώς

 

Στο Rock Wave θα παμε? Έρχονται και οι παππούδες με την Σιδηρά Κυρία! (Iron Maiden) Ψήσου ψήσου!

Link to comment
Share on other sites

Όχι απλά έχω ψηθεί... Έχω γίνει barbeque !!!

 

Η μαλακί@ είναι ότι οι Maiden έρχονται τον Ιούνιο και δεν έχω την πολυτέλεια να χάνω εξεταστικές... :headb: (ας πρόσεχα)

 

Το αστείο είναι ότι κυκλοφορούν κάτι φήμες για απεργία των καθηγητών τον Ιούνιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, καθώς οι απεργίες ανακοινώνονται τη τελευταία στιγμή. Πράγμα που σημαίνει πως αν δεν έρθω για να δώσω μαθήματα και τελικά η εξεταστική χαθεί...... :censored:

Link to comment
Share on other sites

Τί είναι αγάπη?

 

Οταν ο όποιος διαχωρισμός ανάμεσα στό "εγώ" καί τό "εσύ", "αυτός", "αυτή", "αυτό" εκλείπει!

 

ΥΓ1: κάτι διάβασα γιά ...παπούδες πού έχονται, παρέα μέ κατιτίς! Από πού, πότε πώς έρχομαι ρέ παληκάρια καί δέν τό ξέρω;

 

ΥΓ2: Μόλις ψήφισα καί μπαίνω στήν λιστα!

 

:angel:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...