Jump to content

Άνδρες Και Γυναίκες Στην Ιστορία


Αrtzuna
 Share

Recommended Posts

Μια μέρα πριν πολλά χρόνια όταν το επάγγελμα μου ήταν "φοιτήτρια" στεκόμουν στην ουρά της βιβλιοθήκης στο πανεπιστήμιο για να δανειστώ βιβλία... κάποια στιγμή μου έπεσε το καπάκι του στυλό και μετακινήθηκα από τη θέση μου για να το πάρω όταν άκουσα μια γυναικεία φωνή να φωνάζει : Γιατί πας να κλέψεις τη θέση μου, μήπως επειδή είμαι μαύρη? την κοίταξα εμβρόντητη δεν περίμενα το σχόλιο. Όχι, έπεσε το καπάκι, απάντησα, και ήθελα να το πάρω... αυτή έξαλλη είπε : Ναι, ναι σας ξέρω εσάς τους λευκούς πάτε να μας εκμεταλλευτείτε γιατί είμαστε μαύροι! Μαζεύτηκαν και άλλες μαύρες υποστηρίκτριες γύρω της και άρχισαν ομαδικώς να φωνάζουν...

Ε! όχι δεν πάνε όλοι να μας εκμεταλλευτούν, ούτε να μας μειώσουν, ούτε και ασχολούνται μαζί μας συνέχεια επειδή είμαστε μαύροι, γυναίκες, άνδρες μπλα μπλα μπλα... εμείς φοράμε τις ταμπέλες και τις διαιωνίζουμε, εμείς τις φοράμε και βγαίνουμε έξω. Κανένας δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε μειονεκτικά αν εμείς τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας και στηρίζουμε τις επιλογές μας.

Edited by Dalia
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ φίλτατη Dalia! Μου θύμισες ανάλογο περιστατικό που μου συνέβη!!!

Συμφωνώ μαζί σου στο γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την πρόθεση να μας μειώσουν για τον οποιοδήποτε λόγο από αυτούς που αναφέρεις...:rolleyes:

Πααρ'όλα αυτά κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να το καταφέρνουν, μειώνοντας ουσιαστικά τον ίδιο τους τον εαυτό...:wink:

Δυστυχώς, εκτός από εμάς, όπως πολύ σωστά γράφεις, ταμπέλες μας φορούν και τα διάφορα κρατικά συστήματα...Εκεί τουλάχιστον, έχουμε κάθε δικαίωμα να επιλέξουμε την δική μας...

Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία φράση σου...Και ένας τρόπος επίσης για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας είναι να στηρίζουμε τις επιλογές μας... :flowers:

Link to comment
Share on other sites

Πάντως θα έλεγα να μην αφήνετε στην άκρη το πώς έχει στηθεί η κοινωνία που ζούμε. Μπορεί να έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την ισοτιμία των δύο φύλων, όμως υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που υποβαθμίζουν τη γυναικεια φύση, τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι οι εικόνες που χρησιμοποιούνται σε βιβλία για να απεικονίσουν διάφορες καταστάσεις που αναφέρονται (το οποίο μπορέι να θεωρήσει κάποιος αμελητέο - και τότε θα τον παρέπεμπα στα σχολικά βιβλία) και ένα άλλο είναι η ίδια η γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και δε θα αναφέρω λεπτομέρεις για τη θρησκεία (κυρίως γιατί είναι ευαίσθητο θέμα αυτό τον καιρό).

 

Οπότε συμφωνώ στο ότι έχει γίνει πρόοδος στο θέμα άνδρας-γυναίκα-κοινωνία, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, έχουμε ακόμα καιρό μέχρι να δούμε πραγματική ισάξια αντιμετώπιση των δύο φύλων. Και δεν είναι μόνο τα δύο φύλα που έχουν πρόβλημα, αλλά είναι και οι περιπτώσεις εκείνων (των ενδιάμεσων) που δεν έχουν ξεκάθαρη αρσενικότητα ή θηλυκότητα αντιστοίχως.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως θα έλεγα να μην αφήνετε στην άκρη το πώς έχει στηθεί η κοινωνία που ζούμε. ....

Μια κοινωνία δεν "στήνεται" εσκεμμένα με τον τρόπο που ένας σκηνοθέτης στήνει τη σκηνή. Κάθε τι είναι εκεί για κάποιο λόγο (τώρα ή κάποτε αύξανε τις πιθανότητες ομαλής λειτουργίας και επιβίωσης) και τίποτα δεν 'φεύγει' εύκολα γιατί ακόμα κι αν κάτι δεν έχει πια ενεργό ρόλο, έχει ήδη μια θέση και δεν υπάρχει μια θέληση να αποφασίσει. Κι αν εξυπηρετεί και κάποιους...

Link to comment
Share on other sites

Ίσως ξεφύγουμε λίγο, αλλά έχουμε συζητήσει και παλαιότερα για τη δημιουργία κοινωνιών. Ίσως η "πρώτη" κοινωνία δε στήνεται, αλλά η έβδομη, όγδοοη ναι. Στήνονται με παράδειγμα την πρώτη και δύσκολα αλλάζουν. Κάθε αλλαγή ανά τα χρόνια έχει προκύψει μετά από πολύ κόπο, θυσίες και αίμα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...