Jump to content

Η Ταινία Για Τον Μωάμεθ


johnny
 Share

Recommended Posts

Εμένα πάντως από την αρχή μου έχει κάνει εντύπωση ο ντόρος με μια ταινία που, σε κανονικές συνθήκες, δε θα τη μάθαιναν ούτε οι μανάδες των ηθοποιών που παίζουν σε αυτή. Δηλαδή, είναι σαν να ξεσηκώνεται ολόκληρη η Ιαπωνία γιατί παρεξηγήθηκαν από τη βιντεοταινία «ο θειος μου ο νίντζα» - που και πάλι, αυτήν την ταινία την είδε πολύ περισσότερος κόσμος.

 

Γενικότερα, παρατηρώ μια όξυνση του κλίματος με τους μουσουλμάνους η οποία υποκινείται ξεκάθαρα από διάφορες κατευθύνσεις. Και το μόνο που μπορώ να συνδέσω, είναι πως η Ευρώπη, έχει πραγματικό πρόβλημα με τους μουσουλμάνους, πολύ μεγαλύτερο από μας. Όταν πόλεις όπως π.χ. το Birmingham κοντεύουν να είναι πόλεις όπου οι μουσουλμάνοι θα είναι πάνω από τους μισούς, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και, όσο κι αν το παίζουν ανεκτικοί και δεν ξέρω τι, εγώ είμαι σίγουρος πως «κάτι» θα γίνει κάποια στιγμή να τους διώξουν. Απλώς, πρέπει να το κάνουν να φαίνεται πως φταίνε οι «άλλοι».

 

Αλλά αυτό το «κάτι» να ξεκινάει από την Ελλάδα, αυτό δε μου κολλάει στο συλλογισμό. Όχι πως είναι απίθανο, αλλά είναι κουλό.

 

Για όποιον ακούει γι' αυτή την ταινία όλες αυτές τις ημέρες αλλά δεν έχει τύχει να τη δει, μπορεί να πάρει μια γεύση από 'δω:

 

http://www.youtube.com/watch?v=mjoa3QazVy8

 

Ολόκληρη η ταινία είναι 74 λεπτά αλλά νομίζω πως το παραπάνω απόσπασμα είναι αρκετό για να σχηματίσει κανείς μια ενδεικτική άποψη γι' αυτή.

 

Το να ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος λαός για μια τέτοια 'ταινία', που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ερασιτεχνικό βίντεο μιας παρέας ατάλαντων ανθρώπων που παρ' ολ' αυτά κάνουν την πλάκα τους, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε αθώο. Φαίνεται ότι ο στόχος της (που εκπληρώθηκε από την ανάλογη δημοσιότητα που δόθηκε) είναι αποκλειστικά το να προκαλέσει το μουσουλμανικό λαό.

 

Γιατί όμως? Ποιός μπορεί να βγάζει κέρδος από αυτό? Το να αποζητάς με έναν τέτοιο τρόπο αφορμή για να διώξεις ένα κομμάτι -μεταναστευτικού- πληθυσμού, παίρνοντας το ρίσκο να αποσταθεροποιηθεί όλη η κοινωνία, δεν είναι παρακινδυνευμένο?

Link to comment
Share on other sites

.... Φαίνεται ότι ο στόχος της (που εκπληρώθηκε από την ανάλογη δημοσιότητα που δόθηκε) είναι αποκλειστικά το να προκαλέσει το μουσουλμανικό λαό.....

Αυτό δεν το πιστεύω, ούτε αποτελεί λογικό συμπέρασμα. Είναι απλά μια εικασία που βασίζεται στο ότι αποτέλεσε αφορμή για κάτι. Το ότι προκάλεσε κάποια γεγονότα με κανένα τρόπο δεν είναι απόδειξη ότι φτιάχτηκε για να ποκαλέσει τα γεγονότα. Σα να λες επειδή όταν έκανα βόλτα έσπασα το πόδι μου σημαίνει ότι βγήκα για να σπάσω το πόδι μου (!) βάλτο έτσι και βλέπεις πόσο παράλογο είναι να βγάζει συμπεράσματα για προθέσεις από αποτελέσματα που μπορεί μια χαρά να είναι και τυχαία. Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

η Wall Street Journal, φέρεται να εντόπισε τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία, έναν εργολάβο ονόματι Sam Bacile, ο οποίος δηλώνει εβραϊκής καταγωγής και όπως είπε στην εφημερίδα, γύρισε το φιλμ για να παρουσιάσει το Ισλάμ ως θρησκεία του μίσους:

 

«Το Ισλάμ είναι καρκίνος. Η ταινία είναι πολιτική και όχι θρησκευτική».

 

 

 

 

Ο Bacile ανέφερε ότι συγκέντρωσε περί τα 5 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 100 Εβραίους δωρητές τους οποίους αρνήθηκε να κατονομάσει. Με 60 ηθοποιούς και 45 άτομα συνεργείο, ο Bacile σημείωσε ότι γύρισε την 2ωρη ταινία εντός τριών μηνών, πέρυσι, στην Καλιφόρνια.

 

 

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, δεν υπάρχει αρχείο στο οποίο να καταγράφεται ο Bacile ως Ισραηλινός πολίτης, αλλά επίσης δεν έχει βρεθεί στοιχείο που να πιστοποιεί την ύπαρξη εργολάβου με αυτό το όνομα στην Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει το ΒΒC, o ακροδεξιός Στιβ Κλάιν, που συνδέεται με διάφορες αντι-ισλαμικές ομάδες, προώθησε το βίντεο της ταινίας, χωρίς να γνωρίζει όπως ισχυρίστηκε, ποιος είναι ο σκηνοθέτης. Εν τέλει φαίνεται να παραδέχθηκε ότι πιστεύει πως το όνομα Bacile είναι ψευδώνυμο και αμφιβάλλει για τους ισχυρισμούς του ότι είναι Ισραηλινός.

 

 

http://www.ethnos.gr...&pubid=63711225

Edited by Devaraja
Link to comment
Share on other sites

Καλό, πραγματικά εμπιστεύεσαι κάτι που γράφει ελληνική εφημερίδα; (αν θυμάμαι καλά το έθνος είναι από αυτές που στήριξαν και στηρίζουν τους πολιτικούς που έφεραν την ελλάδα στην παρούσα κατάντια..."

Φαίνεται ότι πίσω από την ταινία είναι κόπτες αλλά (και εβραίοι να είναι) δεν αλλάζει τίποτα. Έχουν μια γνώμη και την εκφράζουν - το πράγμα είναι περίπλοκο - αλλά αν θεωρείς τον 'προφήτη' μούφα (και όχι μουφτή) πως να το πεις;

 

προσωπικά έχω διαβάσει το κοράνι και είναι από τα βιβλία που βρήκα καταπληκτικά. αυτό δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα 'μουσουλμανική' τακτική αν τους κατηγορείς τη θρησκεία πχ ότι είναι βίαια, βγαίνουν και τα... σπάνε για να δείξουν ότι δεν είναι (!) :shocked::wacko::blink: πρέπει να είναι ανεκτή ή σεβαστή (και τη έννοια που το απαιτούν βίαια)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν το πιστεύω, ούτε αποτελεί λογικό συμπέρασμα. Είναι απλά μια εικασία που βασίζεται στο ότι αποτέλεσε αφορμή για κάτι. Το ότι προκάλεσε κάποια γεγονότα με κανένα τρόπο δεν είναι απόδειξη ότι φτιάχτηκε για να ποκαλέσει τα γεγονότα. Σα να λες επειδή όταν έκανα βόλτα έσπασα το πόδι μου σημαίνει ότι βγήκα για να σπάσω το πόδι μου (!) βάλτο έτσι και βλέπεις πόσο παράλογο είναι να βγάζει συμπεράσματα για προθέσεις από αποτελέσματα που μπορεί μια χαρά να είναι και τυχαία.

 

Καλά, αυτή η λογική παραπέμπει και στη μήνυση που έκανε ο πρωταγωνιστής στον σκηνοθέτη/παραγωγό της ταινίας λέγοντας με λίγα λόγια πως δεν ήξερε σε τί ταινία παίζει.

Δες στη wikipedia ποιοί εμφανίζονται ανοιχτά να προωθούν την ταινία, μεταξύ των οποίων ένας αμερικανός πάστορας, ένας αιγύπτιος κόπτης και ένα γερμανικό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα.

 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ότι μπορεί οι συντελεστές να το έκαναν εντελώς για την πλάκα τους χωρίς να φαντάζονται τη δημοσιότητα ή τις εντάσεις που θα δημιουργούσε, είναι όντως μια πιθανότητα (αν και μικρή, κατά τη γνώμη μου). Η δημοσιότητα που δόθηκε όμως φαίνεται να είναι εσκεμμένη όχι μόνο από τα αποτελέσματα (που διαφωνείς μ' αυτό) αλλά και από τους ανθρώπους που την προώθησαν και τους τρόπους με τους οποίους την προώθησαν.

Edited by johnny
Link to comment
Share on other sites

... ένας αμερικανός πάστορας, ...

Καλό αυτό! ένας! και μάλιστα γνωστός ακραίος με εκκλησίασμα 50 ανθρώπους... (που αν δεν έκανε τον ακραίο δεν θα τον ήξερε κανείς) μπράβο του με 50 ανθρώπους πίσω του να ξεσηκώνει τον ισλαμικό κόσμο :woot:

Τι και ποιους εκφράζει; Μπορεί ένα γραφικός τύπος που εκφράζει 50 ιδιόρυθμους να αποτελεί 'απόδειξη'; η αμερική έχει 600.000 πάστορες, με τους 599.999 να μην τους εκφράζει ο ένας που λες... δεν μπορείς να παίρνεις την εξαίρεση και να την κάνεις κανόνα και μετά με αυτό ν τον κανόνα να κρίνεις και να καταλήγεις σε συμπεράσματα.

Link to comment
Share on other sites

...Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ότι μπορεί οι συντελεστές να το έκαναν εντελώς για την πλάκα τους χωρίς να φαντάζονται τη δημοσιότητα ή τις εντάσεις που θα δημιουργούσε, είναι όντως μια πιθανότητα ....

Είναι η μόνη πιθανότητα που μπορεί να στηριχθεί από τα γεγονότα.

Άλλο αν κάποιοι που έχουν τα μάτια ανοιχτά για τέτοιες 'πλάκες' πάτησαν εκεί για την προώθηση της δικής του ατζέντας - και τέτοιοι υπάρχουν και στο ισλάμ και τη δύση... που αφελείς καλοθελητές ψάχνουν...

Link to comment
Share on other sites

Ψυχραιμία.

 

Πρώτον, εμένα δε μου φαίνεται καθόλου πως είναι μερικοί μαζεμένοι να κάνουν την πλάκα τους. Το σενάριο, είναι ό,τι κόμπλεξ μπορεί να έχει κανείς εναντίον του Μωάμεθ και των μωαμεθανών και μάλιστα υπάρχουν σκηνές που είναι δοσμένες με τον κλασικό αμερικανικό προπαγανδιστικό τρόπο (η σκηνή με τον αποκεφαλισμό μπροστά στα μάτια της συζύγου μου θύμισε σκηνές από την «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη-Nick Gage).

 

Δεύτερον, είναι πολύ βάσιμο οι ηθοποιοί να υποστηρίζουν πως παραπλανήθηκαν. Παρ' όλο που αυτή θα ήταν η λογική στάση ενός ανθρώπου που κινδυνεύει να εκδοθεί φετφά με το όνομά του, ωστόσο το ντουμπλάρισμα είναι εμφανές (και ερασιτεχνικό όσο δεν πάει) σε ορισμένες σκηνές. Κάποιος παρατηρητικός, διέκρινε μάλιστα πως το όνομα του πρωτότυπου ήρωα είναι «George» (διασταυρώστε το).

 

Τρίτον, το πρόσωπο του «παραγωγού» είναι πολύ μυστήριο. Ένας τύπος από το πουθενά, ο οποίος, από όσο διάβασα, κάθε φορά δήλωνε και άλλη ηλικία (ανάμεσα στα πολλά περίεργα). Και, συγνώμη, αλλά ούτε η ταυτότητα του αιγύπτιου Κόπτη μου κολλάει. Οι κόπτες στην Αίγυπτο είναι κατά κανόνα εύποροι, άρχουσα τάξη σαν να λέμε. Το ένας αιγύπτιος κόπτης να αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους ως «πλέμπα» είναι τελείως διαφορετικό από το hate speech της ταινίας.

 

Και, τέλος, με ποιον τρόπο κάτι το τόσο περιθωριακό προκαλεί τόσες εξεγέρσεις. Το youtube βρίθει από βιντεάκια εναντίον του Ισλάμ.

 

Εν κατακλείδι, κάτι βρωμάει σ' αυτήν την υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

.... ένας αιγύπτιος κόπτης να αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους ως «πλέμπα» είναι τελείως διαφορετικό από το hate speech της ταινίας....

Αιγύπτιος κόπτης ταξιτζής (στην ερώτηση πως κι επιβιωνουν με τους μουσουλμάνους να τους περιτριγυρίζουν): μας καίνε μια εκκλησία; τους καίμε 4 τζαμιά (Αλεξάνδρια 1988 Αυγουστος) και δεν είναι όλοι οι κόπτες ένα πράμα...
Link to comment
Share on other sites

Καλό αυτό! ένας! και μάλιστα γνωστός ακραίος με εκκλησίασμα 50 ανθρώπους... (που αν δεν έκανε τον ακραίο δεν θα τον ήξερε κανείς) μπράβο του με 50 ανθρώπους πίσω του να ξεσηκώνει τον ισλαμικό κόσμο :woot:

Τι και ποιους εκφράζει; Μπορεί ένα γραφικός τύπος που εκφράζει 50 ιδιόρυθμους να αποτελεί 'απόδειξη'; η αμερική έχει 600.000 πάστορες, με τους 599.999 να μην τους εκφράζει ο ένας που λες... δεν μπορείς να παίρνεις την εξαίρεση και να την κάνεις κανόνα και μετά με αυτό ν τον κανόνα να κρίνεις και να καταλήγεις σε συμπεράσματα.

 

 

Καλά, δεν είναι ακριβώς έτσι...

 

http://www.huffingtonpost.com/2012/09/20/rick-perry-satan_n_1901280.html?utm_hp_ref=politics

 

Η φονταμενταλιστική Δεξιά στις Η.Π.Α. έχει ρεύμα. Πόσο τυχαίο είναι να σκάσει η καυτή πατάτα της μουσουλμανικής αντίδρασης στα χέρια του (κατά τους ακροδεξιούς "φιλο"μουσουλμάνου) Obama δύο μήνες πριν τις εκλογές; Και πόσο τυχαίο είναι ότι κάτι εκατομμύρια πανάσχετοι με το you tube έμαθαν για την γκροτέσκα ταινία και ξεσηκώθηκαν στη Λιβύη ανήμερα της 11/9;

 

Στο αρχικό ερώτημα, όχι δεν τους ενδιαφέρει αν θα αποσταθεροπιηθεί όλος ο κόσμος. Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση ο πόλεμος είναι η μόνη τους λύση για να πάρει μπρος η οικονομία.

Link to comment
Share on other sites

Ουπς!

 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2239629

 

Ο αμερικανο-αιγύπτιος που βρίσκεται πίσω από την αντιισλαμική ταινία η οποία έχει πυροδοτήσει βίαιες διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο συνελήφθη χθες στην Καλιφόρνια για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, έπειτα από παλαιότερη καταδίκη του για τραπεζική απάτη.

 

Οι υπεύθυνοι για τις αναστολές διεξήγαγαν έρευνα σε βάρος του 55χρονου Νακούλα Μπασελέι Νακούλα για το αν φτιάχνοντας την ταινία παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του το 2011 και εντόπισαν οκτώ παραβιάσεις. Ωστόσο οι υπεύθυνοι διευκρίνισαν ότι η ίδια η ταινία δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

 

Φαίνεται πως ο Νακούλα Μπασελέι Νακούλα (μαθεύτηκε το πραγματικό του όνομα) δεν είναι και το καλύτερο παιδί, αλλά άντε τώρα να μας πείσουν οι αμερικάνοι πως ΔΕΝ τον συνέλαβαν λόγω της ταινίας και πως δεν πρόκειται για παραβίαση της αρχής του ελεύθερου λόγου, προκειμένου να κατευναστούν οι μάζες των μαινόμενων ισλαμιστών ανά τον κόσμο.

 

Κατάσταση... παστίτσιο!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το απόσπασμα της ταινίας είναι...αστείο. Πραγματικά, ακόμα κι αν ήθελαν να κοροϊδέψουν τους μωαμεθανούς, το έκαναν με τόσο ηλίθιο τρόπο που κανονικά θα έπρεπε απλώς να πέσει στην αφάνεια αυτό το μακρύ σκετς (αδυνατώ να το περιγράψω ως ταινία).

 

Βεβαίως αν θέλουμε μπορούμε να το τραβήξουμε πολύ...έστω ότι κάποιοι επιθυμούν επεισόδια από το μουσουλμανικό κόσμο, ώστε να δικαιολογήσουν μία ακόμα εισβολή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πολύ τραβηγμένο, ο Α' Π.Π. ξεκίνησε με ανάλογη - αν όχι μικρότερη - αφορμή.

 

Εκτός αυτού, θεωρώ ότι θα έχουν κάθε δίκιο να ξεκινήσουν άλλη μια τζιχάντ με μια τέτοια αφορμή, γιατί οι επιρροές και η πάγια προσπάθεια επιβολής των δυτικών στις μουσουλμανικές χώρες έχει καταντήσει αηδία.

"Διαίρει και βασίλευε" αποικιοκρατικές πολιτικές, απομύζηση των αραβικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, οικονομικοί πόλεμοι, απειλές, εμφύλιοι, ανεβοκατεβάσματα κυβερνήσεων κτλ κτλ κτλ... και αφού σου επιβάλλονται με κάθε τρόπο, στο τέλος έρχονται και κοροϊδεύουν και τη θρησκεία σου! Και ποιός δεν θα 'θελε να κρεμάσει ανάποδα μέχρι και τον τελευταίο δυτικό αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση?!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...