Jump to content

Σοφία


Recommended Posts

...ΠΟΙΑ είναι αυτή η υπέρτατη ελευθερία... ΠΩΣ επιτυνχάνεται και ΠΟΙΑ η σχέση της με την σοφία και ύψιστη ευτυχία... (διότι υπάρχει...)

...πιθανόν, ίσως, νά σχετίζεται μέ τήν ελευθερία βούλησης.

Κάνεις ότι γουστάρεις (Ελευθερίά) διότι έτσι τήν ...βρίσκεις (Ευτυχία), καί κατόπιν τά λούζεσαι (Σοφία)!

Τελικά τό Head & Shoulders κάνει φοβερό μαλλί!

:angel:

XAXAXA έγραψες πάλι! :clapping:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Παιδιά, σήμερα μου ήρθε μια αναλαμπή και θα ήθελα τη γνώμη σας:

 

Σοφός δεν είναι αυτός που δεν κάνει λάθη, αλλά αυτός που μαθαίνει από τα λάθη του.

Link to comment
Share on other sites

Τι ειναι σοφια δυστηχως δεν μπορω να βρω τις λεξεις για την περιγραψω αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι "ειναι μακρυς ο δρομος για την "σοφια" (Ιθακη)"......

Οποτε θα συμφωνισω οτι η σοφια ειναι κατι που επερχετε μεσα απο τις εμπειρειες μας αλλα και την επεξεργασια που τους κανουμε.

 

:004unicorny:

Link to comment
Share on other sites

Τι ορισμό θα δίνατε για την Σοφία;

Τι είναι η Σοφία;

Η "Σοφία" με τη μορφή "σοφίη" εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Όμηρο (Ιλιάδα Ο 412) με την έννοια της "τέχνης" που έχει επωφελές αποτέλεσμα - το να κάνεις κάτι, και επιπλέον να το κάνεις καλά, να μπορείς να τελειώνεις τη δουλειά που άρχισες, καλά. Στον Ησίοδο πάλι με την έννοια της γνώσης κάθε τέχνης, δηλαδή το να ξέρεις πότε να κάνεις κάτι και να το κάνεις καλά, ταυτιζόταν δηλαδή με την σημερινή έννοια της «Σύνεσης» που αφορά την πράξη.

Ίσως προέρχεται από τη λέξη "σάω" = κοσκινίζω (πιθανώς ο ήχος "Σσσσσ" αντικατοπτρίζει τον ήχο του κόσκινου" και ετυμολογικά συνδέεται με τις λέξεις "Σωτήρ", "Σωτηρία" (μέσα από τη σύνδεση "σάω" και "σώω" (=σώσω=διατηρώ κάτι υγιές/ολόκληρο), έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σοφία είναι η τέχνη (η γνώση/ικανότητα) της πληρότητας (είτε με την έννοια της επιδίωξης της πληρότητας, είτε της διατήρησης).

 

Πρακτικά η λέξη "Σοφία" περιέκλειε την έννοια της "κάθε γνώσης (επιστήμης) και τέχνης".

Στην αρχή η "Σοφία" στους ανθρώπους θεωρούνταν πρωταρχικά εμπειρική. Δηλαδή σοφότερος ήταν (και στατιστικά άλλωστε) οι πιο έμπειρος και (λογικά) ο ποιο ηλικιωμένος. Αυτή ήταν η σοφία του Νέστωρα.

Παράλληλα έγινε φανερό ότι μερικοί άνθρωποι ήταν σοφότεροι από τους άλλους λόγω εξυπνάδας. Αυτή ήταν η «σοφία» του Οδυσσέα.

Πέρα από αυτά υπήρχε και η σοφία του? αποτελέσματος: Αν κάποιος κατάφερνε με τις ικανότητές του να αποκτήσει πλούτη, εκ των πραγμάτων θεωρούνταν «σοφός» με την έννοια του «επιτυχημένος».

Υπήρχε και η «Σοφία» από μάθηση (μαθητεία κοντά σε κάποιον σοφό), όπως τον Κένταυρο Χείρωνα.

 

Συμπλήρωμα:

Αυτές ήταν οι αρχικές μορφές της Σοφίας οι οποίες ήταν στατικές. Δηλαδή ή ήσουν σοφός/σοφή ή δεν ήσουν. Πριν γίνεις δεν ήσουν κι όταν γινόσουν, αυτό ήταν!. Αρκετοί από τους «7 σοφούς» (που αν μαζέψει κανείς τα ονόματά τους είναι 13-14) άνηκαν σ? αυτό το είδος «Σοφίας».

Αυτή η «Σοφία» άλλαξε με την έννοια της «Φιλοσοφίας», η οποία είναι κινητική. Όπου κάποιος/κάποια, γίνεται «κυνηγός» της Σοφίας (την επιδιώκει, την αναζητά όπου μπορεί και έλκεται από αυτή («Φιλο-σοφία»=«έλξη» προς την Σοφία).

Ο φιλόσοφος δεν *είναι* Σοφός, θέλει να γίνει και ποτέ δεν θεωρεί «έφτασε» πια στην απόλυτη Σοφία, δεν αρνείται όμως την «σχετική» (να είναι δηλαδή κάθε μέρα έστω και λίγο «σοφότερος/η» από τις προηγούμενες μέρες. Πάντα βλέπει περιθώρια «βελτίωσης». Δεν χρειάζεται να είναι ηλικιωμένος, ή με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ή «επιτυχημένος» (κοινωνικά, πλούσιος δηλ.), ούτε απαραίτητα να έχει «μαθητεύσει» κοντά σε κάποια «κορυφή» Σοφίας (αν και αυτό δεν βλέπτει!). Αρκεί να θέλει να γίνεται όλο και πιο πλήρης.

Link to comment
Share on other sites

Σοφία για εμένα είναι συνώνυμο της αγιότητας, της λογικής, της ηθικής..

Αν έχεις φτάσει στη Σοφία...μπορείς να απαντήσεις σε οτιδήποτε...

Σοφία μπορείς να αποκτήσεις αν έχεις προσωπική φιλοσοφία...

 

*Δεν μπορώ να αποδώσω καλύτερα τα συναισθήματα που μου προκαλούνται με αυτή τη λέξη, ή καλύτερα την έννοια... :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Η γνώση είναι η πιο όμορφη κοπέλα...όσο πλησίαζει τόσο σε μαγευεί και σε εγκλωβίζει,αν και σιγά σιγά νομίζεις πως μετατρέπεται σε μία ασθένεια που σε κάνει να ουρλιάζεις απο πόνο...Η σοφία είναι μια μπουρμπουλήθρα που σε περιβάλει και σε κάνει να βλέπεις την γνώση σαν την κοπέλα που ερωτεύτηκες κεραυνοβόλα...

Edited by mandrake
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σοφία? τι είναι αλήθεια? :headb:

 

νομίζω πως σοφός είναι αυτός που ψάχνει απαντήσεις μέσα του αλλά και εξωτερικά...που αναζητά την γνώση (χωρίς γνώση δεν υφίσταται σοφία) αλλά που ξέρει το σημείο που πρέπει να σταματήσει να ψάχνει και να καταχωρίσει όσα βρήκε...έπειτα συνεχίζει το ψάξιμα

Link to comment
Share on other sites

"Σοφος ειναι οποιος ξερει πραγματα χρησιμα

                              και οχι οποιος ξερει πραγματα πολλα"

 

 

 

                                                  Σμαραγδα

12557[/snapback]

Και το χρήσιμο,ποιός είναι σε θέση να το κρίνει????????????Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας πχ μπορεί να χρειάζεται να δουλεύει μέρα νύχτα για να παρέχει στα παιδιά της τα αναγκαία,οπότε επιλέγει να περάσει χίλιες δυο κακουχίες για να προσφέρει,να κάνει κάτι χρήσιμο...

Εγώ πχ από την άλλη έχω την οικονομική δυνατότητα να "αμπελοφιλοσοφήσω"(πωπω,μαρέσει..τα χώνω στον εαυτό μου :063laugh: ),αλλά να θεωρώ πως κάνω κάτι χρήσιμο,μιας και ψάχνοντας μέσα μου βελτιώνομαι και αν μπορούσαν να το κάνουν όλοι αυτό,ίσως να είχαμε κάποιο όμορφο αποτέλεσμα.

Η γυναίκα όμως δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό και να το θεωρήσει χρήσιμο,λόγω των συνθηκών που βιώνει,αλλά παρ'όλα αυτά παλεύει ασυνείδητα για να κάνουν αύριο τα παιδιά της αυτό που κάνω κι εγώ...Δεν χαρακτηρίζεται και αυτή η γυναίκα από ένα είδος σοφίας λοιπόν...?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Το να ορίσεις και να προσδιορίσεις την λέξη σοφία είναι δύσκολο. Αν ηθελα να πω σε μια πρόταση τι είναι, θα έλεγα ότι Σοφία είναι να καταλάβεις την γλώσσα της φύσης. Σοφός δεν είναι όμως αυτός, που μόνο κατέχει τη γνώση. "Σοφός είναι αυτός που δεν βλέπει καμία πόρτα κλειστή". Και για να το εξηγήσω λίγο καλύτερα αυτό θα αναφέρω μια ιστορία..

 

Κατά την διάρκεια μιας γιορτής, ένας ξένος έκανε την εμφάνιση του στην πύλη και πρόσφερε την υπηρεσία του.

«Κανείς δεν εισέρχεται χωρίς να κατέχει μια τέχνη» απάντησαν απο την πύλη.

 

-Είμαι ναυπηγός. Δήλωσε ο ξένος.

-Έχουμε ναυπηγό απάντησαν απο την πύλη.

-Είμαι σιδεράς, συνέχισε ο ξένος.

-Έχουμε σιδερά..

 

Ο ξένος είπε μια προς μία όλες τις τέχνες και αρετές που κατείχε.. Πρωταθλητής, ποιητής, πολεμιστής, μάγος.

Μόνο και μόνο για να ακούσει ότι άνθρωποι που γνωρίζαν αυτές τις τέχνες υπήρχαν εκεί…

 

Όταν ο ξένος ρώτησε αν υπήρχε κάποιος που να δηλώνει ότι κατέχει όλες αυτές τις τέχνες, η απάντηση ήταν αρνητική.

Τον καλοδέχτηκαν και μετέπειτα τον αναγνώρισαν σαν δάσκαλο όλων των τεχνών.

Edited by reckless
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Η Σοφία είναι η βαθιά πνευματικότητα και η ικανότητα κάποιου να κάνει αναλύσεις στα γεγονότα,να συσχετίζει στοιχεία,να κατανοεί την πραγματικότητα και να αξιοποιεί την πείρα και τις γνώσεις του,παράγοντας λογικές,ωφέλιμες κρίσεις,και δίνοντας σωστές και δίκαιες συμβουλές.Πάνω απ'όλα.όμως,χρειάζεται ταπεινοφροσύνη·δεν πρέπει να υπερηφανεύεται γι'αυτή,εάν την κατέχει(λογικά,για να υπερηφανεύεται κάποιος,είναι σίγουρο πως δεν την κατέχει...αλλά ας πούμε...).Αυτό,κατ'εμέ ονομάζεται Σοφία.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...