Jump to content

Λίγα Χρόνια Πολλές Εξελίξεις


Dartsan
 Share

Recommended Posts

Μια συζήτηση που την έχω κάνει αρκετές φορές με γνωστούς μου αφορά το γεγονώς, το πως και πόσο έχει εξελιγχθεί ο τρόπος ζωής μέσα σε λίγα χρόνια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκατιές (για να μη παω και πιο πίσω).


Από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, βλέπει τα πάντα να εξελίσονται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, σχεδόν απιάστους και ασύλυπτους.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως ο άνθρωπος ανάλογα με τις ανάγκες του, εξελίσει την τεχνολογία...  φτάσαμε όμως σε  ένα σημείο που η ίδια η τεχνολογία θέτει στους ανθρώπους νεες ανάγκες νέες συνήθειες, και μια απο αυτές είναι η όλο πιο συνεχής ανάπτυξη της.
Μεσα σε όλο αυτό, βρίσκεται και η δημιουργία και κατόπιν η ανάπτυξη των Social Νetworks, τα οποία αν και υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια,  τα τελευταία είναι που μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον υπάρχει και δημιουργείται ένας νέος εικονικός κόσμος που τείνει να αντικαταστήσει τον πραγματικό, αποτυχιμένα δε. Μέσα σε όλο αυτό το παραλίρημα βρίσκεται και η τάση χρηστών να προσπαθούν να προβάλουν τον εαυτό τους, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγαλοποιήσουν την εικόνα του εαυτού τους στα μάτια του πλήθους, ή έστω στα μάτια του ίδου τους του εαυτού..
Το καλύτερο φυσικα είναι ότι όλο αυτό αναπτυσεταί συνεχώς με νέες μεθόδους και συνήθειες, νέα προιόντα και συσκευές, όπως τα πλεον εντελώς διαδραστηκά με τον χρήστη κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, που είται μιλάμε για συσκευή είται μιλάμε για λογισμικό και προγράμματα, το ένα φέρνει το άλλο, και τα πάντα πλέον είναι  αλυσιδωτα.

 

Ένα άλλο, περίεργο γεγονός της εποχής μας είναι η ταχύτατη διάδωση της εναλακτικής πνευματικότητας, των εναλακτικών θεραπειών, και γενικότερα το φάσμα του New Age (το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει υπερ απλουστεύσει τα θέματα που το αφορούν). Θα μου πείτε το λέει το όνομα του..  αλλά δε με καλύπτει αυτή η απάντηση.  Κάποτε θέματα σαν και αυτά που αφορούσαν το πνευματικό επίπεδο, τη μη ύλη, τη μη αποδεκτική από αναγνωρισμένα ιδρύματα φιλοσοφία, ήταν ταμπού και για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε αυτά έπρεπε να ψάνχει απο εδώ και από εκεί, και ακόμα και όταν το ιντερνετ ήταν πλεον διαδεδομένο, η πρόσβαση σε τέτοιους ιστιοτόπους δεν ήταν και το ότι πιο εύκολο.
Σήμερα εκτως απο το οτι γίνεται πανικός,  βομβαρδισμός πληροφοριών,  διοργανόνονται και πάρα πολλά σεμηναρια.

Και όμως, πάνω σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μια ισχυρή αντίθεση...   Όταν ήμουν παιδί και όταν περνούσα την εφηβία μου ήταν ακόμα "της μοδας" στα διάφορα πάρτυ να λέμε τρομαχτικές ιστορίες με βαμπιρ, φαντασματα, μαυρη μαγεια κλπ.  Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έπαιζαν με τον πίνακα Ouija ή με παρόμοιες μεθόδους για επικοινονία με πνεύματα, δεν ήταν λίγες οι αναφορές σε συζητήσεις για σολομονικές και νεκρονομικα,  ενώ  όταν ήμουν στην ηλικιά του δημοτικού κυκλοφορούσαν διάφορα μεταφυσικά σενάρια όπως η ιστορία της  Bloody Μary  και άλλα που δεν τα θυμάμαι..   
Μας έτρωγε τότε να ψαχτούμε με το κρυφό, το παράξενο, το υπερφυσικό / μεταφυσικό, ότι και αν ήταν αυτό..   
Μήπως τελικά η τεχνολογία καταστέλει τη φαντασία υπερκαλύπτοντας την;


Αναρωτιέμαι λοιπόν.. πόσο άλλαξαν οι καιροί μέσα σε τόσα λίγα χρόνια;
 

 

Link to comment
Share on other sites

Μέσα στην (10)δεκαετία  2003 – 2013 .
Σίγουρα άλλαξα πολλά , και η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον μερικές αλλαγές φαινόταν πως θα έρθουν !
 

 

π.χ. το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας φαινόταν πως θα έρθει ήδη  από το 2006 !
Αρκεί να είχε κανείς της κατάλληλες γνώσεις (δεν χρειαζόταν να είναι μάγος :angel_not: ) , χωρίς αυτό να σημαίνει αυτό ότι μπορούσε να προβλέψει και το πόσο παρακμή θα καταντήσουμε αυτό κρίθηκε πιο μετά στην πορεία ….





Τα Social Νetworks κάποιος θα μπορούσε να τα παρομοιάσει με την φωτιά . Εγώ όμως θα τα παρομοίαζα με την πυρηνική ενέργεια !
Είναι από τα λίγα πράγματα των <νέων ανακαλύψεων>  που ναι μεν έκαναν την ζωή μας πιο υποφερτή και σε αρκετό βαθμό βοήθησαν στην επικοινωνία τον ανθρώπων σε έναν νέο πρωτοφανείς βαθμό . Ταυτόχρονα κατέστρεψαν και καταστρέφουν ζωές !





Το καλύτερο φυσικα είναι ότι όλο αυτό αναπτυσεταί συνεχώς με νέες μεθόδους και συνήθειες, νέα προιόντα και συσκευές, όπως τα πλεον εντελώς διαδραστηκά με τον χρήστη κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ, που είται μιλάμε για συσκευή είται μιλάμε για λογισμικό και προγράμματα, το ένα φέρνει το άλλο, και τα πάντα πλέον είναι  αλυσιδωτα.



Αν και έχω αλλάξει κινητό σε νέας τεχνολογίας , προσωπικά γενικά μόνο ακουστά τα έχω αυτά τα νέα gadgets και δεν έχω καταλάβει και πολύ το γιατί θα έκανα την ζωή μου καλύτεροι … Μόνο φανταστικές υποθέσεις κάνω με το μυαλό μου , αλλά και πάλι κάτι με απωθεί σε αυτά !
Πιο χρήσιμο μου φαντάζει ένα Drone ή μια γεννήτρια αιθερικής ενέργειας !




Η αλήθεια είναι γίνονται πολλά σεμινάρια , αλλά για μένα ούτε είναι πάρα πολλά  και  ούτε καταφέρνουν να ξεπεράσουν το επίπεδο μετριότητας !
Και για αυτό ευθύνονται πολλοί παράμετροι ….
Κάτι η δύσκολοι στον χειρισμό φύση της μαγείας , κάτι που τα συμφέροντα τον αόρατων ομάδες κ.τ.λ.  , κάτι η παρακμή της εποχής , άλλο .


 

 

 

Μήπως τελικά η τεχνολογία καταστέλει τη φαντασία υπερκαλύπτοντας την;


 

 

Ίσως   :010angelnot: 



Το σίγουρο από έρευνες που έχουν γίνει είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια με της νέες τεχνολογίες τύπου  smartphones . Οι πλειοψηφίες των νέων ανθρώπων γίνονται λιγότερο Ευφυής από της προηγούμενες γενεές !
Τώρα ποιόν  να εξυπηρετεί αυτό ;  αναρωτιέμαι :w00t:


 

 


 



Μερικά τεχνολογικά επιτεύγματα  <νέων ανακαλύψεων> δεν είναι και τόσο νέες απλά τώρα έχει ωριμάσει το περιβάλλον σαν Δυστοπία . Και κάνουν την κίνηση τους μερικοί (από πολυεθνικές μέχρι και ….. ) .
Όπως τα Drone strikes – αεροπλανάκια θανάτου . Που μετά την επιτυχία τους στις στρατιωτικές εφαρμογές καλούνται να υπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα < Μετά τα drone της Amazon, οι ρομποτικοί κούριερ της Google > .




 

Edited by panas o trismegistos
Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που λες.
 
Δεν θα αναφερθώ στο φακέλωμα, αλλά στην αλλοίωση που έχει υποστεί ο τρόπος ζωής μας. Η ανάπτυξη των social network και συγκεκριμένα του facebook, πέρα από κάποια -λίγα- καλά που προσφέρει σε επαγγελματίες (ευκολίες προώθησης της δουλειάς μας) έχει δημιουργήσει και μεγάλη αλλοίωση -ηθική πολλές φορές- στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Η ιδέα του facebook έχει ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό που ήταν να δικτυώσει ένα μικρό αριθμό φοιτητών για ευκολίες επικοινωνίας και έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο τέρας παρακμής και αποξένωσης.
 
Εχει χαθεί η μαγεία.
 
Χάσαμε την μαγεία της αληθινής επικοινωνίας-η μαγεία του τηλεφώνου και της επικοινωνίας από κοντά-. Η αξία σου μετριέται με "likes", όσο περισσότερα είναι, τόσο μεγαλύτερη κοινωνική αξία έχεις (social value/status/proof). Πέρα απ'όλα τα άλλα έχει αλλοιωθεί και η οπτική που βλέπουμε τους γύρω μας. Έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η κατάθλιψη λόγο του facebook αφού οι χρήστες θεωρούν ότι οι Υπόλοιποι χρήστες που βλέπουν στο facebook "περνάνε καλά". 
 
Συν τις άλλης, παρατηρώ ότι στο facebook υπάρχει ένας καταιγισμός σκουπιδιών είτε αυτά είναι σε μορφή ειδήσεων(ψεύτικων πολλές φορές) είτε viral ιδεών που με κάποιο τρόπο διαμορφώνουν συνειδήσεις.
 

 

Οι πλειοψηφίες των νέων ανθρώπων γίνονται λιγότερο Ευφυής από της προηγούμενες γενεές !
 
Γράφω ένα άρθρο στο blog μου γιαυτό ακριβώς το πράγμα. Ο άνθρωπος αντί να εξελίσσεται πνευματικά λόγο περισσότερης και ελεύθερης γνώσης, παρακμάζει, γίνεται πιο χαζός και διασκεδάζει με ανούσια, βλακώδη πράγματα. Το χιούμορ έχει αντικατασταθεί με το trolling, την μάστιγα του διαδικτύου. Μια μορφή κακοπροαίρετων αηδιαστικών αστείων/αλλοιώσεων πάνω σε μια ιδέα.
 
Που οδεύουμε? Αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη: στην απόλυτη κατακρεούργηση του πνεύματος, στον απόλυτο ξεπεσμό και στην ηλιθιότητα, άλλωστε ένας ηλίθιος ελέγχεται ευκολότερα.
Edited by everfrost
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ συμφωνώ με όλα όσα λες, και τα βλέπω ως "συνέχεια"  όσων έγραψα.   
Παλαίοτερα ήμουν θερμός υποστηριχτής της επιστιμονικής εξέλιξης, καθώς έβλεπα την θεττική της όψη, αγνοόντας την αρνητική - θεωρούσα φως φανάρι το πόσο καταστροφική μπορεί να είναι, σε σημείο που θεωρούσα πως κανείς δεν θα έπεφτε στη παγίδα της.
Είναι όμως δεδομενο πως ο ξεπεσμός του πνεύματος,   - ας μου επιτραπεί η φράση -  η αμορφοσία,   σπέρνει τους σπόρους της πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από την αντίθετη της όψη, την ανάπτυξη του πνεύματος, καθώς η απαρξία που συνάγει στον ξεπεσμό, είναι ο εύκολος δρόμος.
Φυσικά δεν ιδανοποιώ τα παλαιότερα χρόνια, ίσως όμως να νοσταλγώ, την λιγότερο περίπλοκη καθημερινότητα αλλά με το περισσότερο βάθος και ουσία.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς βλέπω να συνδέονται λίγο ασύνδετα πράγματα και να θάβονται άλλα,χωρίς ιδιαίτερη επιχειρηματολόγηση.
Ενώθηκαν τα social media,με την πτωση του μυστικιστικου χώρο και την καταστροφή της φαντασίας..

Δεν σας αρέσουν τα social media?Γιατί?Επειδή οι άνθρωποι προσπαθούν να μεγαλοποιήσουν την εικόνα τους στους
γύρω τους και υπάρχει επιφανειακή επικοινωνία?Μήπως αυτό είναι χαρακτηριστικό των κοινωνιών μας και όχι των sm?

Προσωπικά,αν δεν υπήρχε η λαθραποθήκευση προσωπικών δεδομένων,δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.Ανεβάζω τα
τραγούδια μου,έχω άμεση επικοινωνία με άτομα που αλλιώς δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ(και από μακριά και από κοντά)
διαβάζω άπειρες καλές απόψεις,έχω την ευκαιρία να "αλληλογραφώ ηλεκτρονικά".Πού είναι το πρόβλημα?
Στα "agp mmmm ti omorfh pou eicCcC <3" ή στον χρόνο που χάνεται εκεί μέσα?Υποθέτω οτι δεν θυμάστε τι έλεγαν οι
γιαγάδες σας στα τηλέφωνα και για πόση ώρα.Αν θέλεις να κρατήσεις επίπεδο,κρατάς,αν δεν θέλεις,δεν κρατάς.Όσο
για το "να βγούνε στον δρόμο να παίξουν τα παιδάκια",λυπάμαι αλλά ούτε δρόμοι υπάρχουν πια,ούτε "παιδάκια" και
όποιος θέλει να μην είναι άζωο ζόμπι,δεν είναι άζωο ζόμπι.

~~
Όσο για τον μυστικιστικό χώρο θεωρώ οτι απλά πέρασε μια περίοδο φούσκας όπως όλοι..Μέχρι πριν 40 χρόνια δεν
ξέραμε ούτε τι πάει να πει Ισλαμ και ξαφνικά πήξαμε στα τάι τσι,τα ρέικια,τους διαλογισμούς,τους "ερευνητές",στις θεωρίες
συνωμοσίες και γενικώς σε πράγματα που ήταν ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ για να περνάς την ώρα σου και να προβληματίζεσαι αλλά
ως συγκροτημένες ομάδες ανθρώπων,γενικά,ήταν πάτος.Πόσοι ήταν οι σοβαροί μυστικιστές?Ελάχιστοι.Πόσοι είναι τώρα?
Ελάχιστοι.Απλά ο κόσμος ξεφοβήθηκε λίγο.


~~

Τελευταίο.
Ξέρετε τι λένε για τους Αρχαίους Αθηναίους?Οτι φιλοσοφούσαν επειδή δεν είχαν δουλειά να κάνουνε,τα βρίσκανε όλα έτοιμα.
Δεν ξέρω αν είναι έτσι και σήμερα.Αλλά όταν όλα είναι πιο πιεστικά μόνο οι λίγοι που το έχουν πραγματικά μέσα τους θα το ψάξουν

σοβαρά.Οι άλλοι θα το κάνουν την κατάλληλη στιγμή.
 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς βλέπω να συνδέονται λίγο ασύνδετα πράγματα και να θάβονται άλλα,χωρίς ιδιαίτερη επιχειρηματολόγηση.

Ενώθηκαν τα social media,με την πτωση του μυστικιστικου χώρο και την καταστροφή της φαντασίας..

 

 

Φαινομενικά είναι ασύνδετα, αλλά με μια εκτενέστερη εξέταση δεν είναι. Φυσικά δεν οφείλονται μόνο τα SM αλλά το γενικότερο κλήμα αλλαγών με την κλήση που έχει.

 

 

 

Προσωπικά,αν δεν υπήρχε η λαθραποθήκευση προσωπικών δεδομένων,δεν θα είχα κανένα πρόβλημα.Ανεβάζω τα

 

τραγούδια μου,έχω άμεση επικοινωνία με άτομα που αλλιώς δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ(και από μακριά και από κοντά)

 

διαβάζω άπειρες καλές απόψεις,έχω την ευκαιρία να "αλληλογραφώ ηλεκτρονικά".Πού είναι το πρόβλημα?

 

Σε αυτό το σημείο πρόβλημα δεν υπάρχει, και όπως και εσύ, έτσι και εγώ ακολουθώ μια τέτοια χρήση. Το πρόβλημα ξεκινά από εκεί και μετά.

 

Αν θέλεις να κρατήσεις επίπεδο,κρατάς,αν δεν θέλεις,δεν κρατάς.Όσο για το "να βγούνε στον δρόμο να παίξουν τα παιδάκια",λυπάμαι αλλά ούτε δρόμοι υπάρχουν πια,ούτε "παιδάκια" και όποιος θέλει να μην είναι άζωο ζόμπι,δεν είναι άζωο ζόμπι.

 

Όσο και να θες, πάντα θα σε τρώει να το ρίξεις.. και θα υπάρξουν στιγμές που θα πιάσεις τον εαυτό σου να έχει ρίξει το επίπεδο ασυνείδητα.  Επιπλέον το τι είναι επιπέδου και τι όχι, είναι σχετικό.   

Μια χαρά δρόμοι υπάρχουν. Αλλο το αν έχουμε χάσει την οικιότητα μαζί τους, ή αν  ο κόσμος επιλέγει την πόλη αντί για το χωριό.

 

Αν ποτέ τύχει να βρεθείς σε κάποιο χωρίο, με λίγους κατοίκους, που να πέφτει το ρεύμα το απόγευμα λόγο άσχημων καιρικών συνθηκών και κακής εγκατάστασης λόγο γεωγραφικών συνθηκών, τότε μετά τη δύση του ηλιού, θα αρχήσεις να ακούς περίεργους θορύβους, θα αρχήσεις να βλέπεις περίεργες οπτασίες. Θα ακούσεις ιστορίες από άλλους, για νεραιδες, ξωτικα, για τραπεζια ξωτικων, για βρυκολακες και λυκανθρωπους και αλλα τοσα. Θα τα ακους απο το στόμα του γείτονα, της  γιαγιας της απεναντι πόρτας, και παει λεγοντας. Δεν εχει σημασια αν αυτα που θα ακουσεις ή θα δεις, ισχύουν ή αν θα σου πουν απλα ιστοριες: Σημασία έχει οτι θα τα ακουσεις ζωντανά, θα τα βιώσεις. Δεν θα τα διαβασεις ουτε απο βιβλια, ουτε απο καποια οθώνη. Το ένα απέχει από το άλλο, χιλιόμετρα.

 

 

Στα υπόλοιπα τα οποία λες, σύμφωνω. Όμως αυτή η περίοδο φουσκας που λες,  ίσως να τελείωσε για καποιους απο εμας, αλλά ίσως και να αρχίζει για καποιους αλλους. Έχω την εντύπωση πως ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή..

 

Edited by Dartsan
Link to comment
Share on other sites

 

Όσο και να θες, πάντα θα σε τρώει να το ρίξεις.. και θα υπάρξουν στιγμές που θα πιάσεις τον εαυτό σου να έχει ρίξει το επίπεδο ασυνείδητα.  Επιπλέον το τι είναι επιπέδου και τι όχι, είναι σχετικό.  

 

Εχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να ρίχνει το επίπεδο και το κατάλαβα μέρες αργότερα. Εύκολα Παρασύρεσαι.

Γενικά αυτά που λέμε ισχύουν για την πλειοψηφία, σίγουρα μπορείς να κάνεις σωστή χρήση, ο περισσότερος κόσμος δεν κάνει όμως..

Link to comment
Share on other sites

Μια συζήτηση που την έχω κάνει αρκετές φορές με γνωστούς μου αφορά το γεγονώς, το πως και πόσο έχει εξελιγχθεί ο τρόπος ζωής μέσα σε λίγα χρόνια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκατιές (για να μη παω και πιο πίσω).

 

...

Αναρωτιέμαι λοιπόν.. πόσο άλλαξαν οι καιροί μέσα σε τόσα λίγα χρόνια;

 

Μιλάς γι’αυτό: http://en.wikipedia.org/wiki/Accelerating_change

Τα όσα παρατηρείς είναι γενικά ορθές παρατηρήσεις – το πως τα ερμηνεύει κανείς, άλλο θέμα!

Μερικά πράγματα έφεραν στο νου μου τα λόγια σου:

1. Την απαξίωση της μεγάλης ηλικίας και

2. Το ζήτημα της δημιουργικότητας

3. Η «αλεξάνδρια που χάνεται»

4. το «νόμο» του Μουρ -

1. Σ'έναν κόσμο όπου τα εγγόνια ζούσαν απαράλλακτα ίδιες ζωές με τους παππούδες και γιαγιάδες – η εμπειρία της μεγάλης ηλικίας ήταν «κεφάλαιο» - τώρα η μεγάλη ηλικία είναι «εμπόδιο» στην «απόλαυση» της τεχνολογίας.... ή τη να σου πει ένας που μεγάλωσε τη δεκαετία του 1930 για πράγματα που καλά-καλά δεν καταλαβαίνει. Πάει το πλεονέκτημα του ηλικία=εμπειρία.

2. Η δημιουργικότητα και το ζήτημα της περιπλοκότητας...

«εμείς στην ηλικία σου φτιάχναμε μόνοι μας το...,βάλε διάφορα εδώ>»

«εμείς όταν εμφανίστηκαν τα κομπιούτερ γράφαμε μόνοι μας τα προγράμματα, εφαρμογές και παχνίδια» - καί έμοιαζαν και με τα εμπορικά! Μόνο που τώρα τα «σπιτικά» (homebrew) δεν πλησιάζουν καν τα εμπορικά. Αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες για έκφραση δημιουργικότητας ανακατευθύνονται (στην κατανάλωση υποψιάζομαι!)

3. Φέτος 2013 ήταν για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια μια χρονιά χωρίς βίντεοκλαμπ! Τά μαγαζιά που νοίκιαζες κασέττες (κι αργότερα DVD ή και παιχνίδα για παιχνιδομηχανές) πήγανε όπου πριν 70 χρόνια πήγανε οι λατέρνες, γανωματίδες, τα σαμαράδικα, οι πεταλωτές και οι αμαξάδες (τον ίδιο δρόμο που ήδη παίρνουν και τα βιβλιοπωλεία και τα «δίσκοι – κασέττες»....) – τη δεκαετίες των 1960-1980 τα ηλεκτρονικά ήταν «η τέχνη του μέλλοντος» - το 2010 άρχισαν να κλείνουν τεχνικές σχολές ηλετρονικών – το μέλλον είναι ημερομηνία λήξης! Γιατί κανείς πια δεν διορθώνει χαλασμένο ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Η τεχνολογία είναι τέτοια ώστε από τη μια πολλά που κάποτε τα έφτιαχνε ο τεχνικός τώρα τα κάνει ο άνθρωπος μόνος στο σπίτι, αλλά και κάποια είναι τόσο BLR – που είναι αντιοικονομικό να το διορθώσεις, και φτηνότερο να αγοράσεις καινούργιο!

4. Για το «νόμο» του Μουρ δείτε - http://en.wikipedia.org/wiki/Moore's_law - http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%81

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως, επειδή το χρησιμοποιώ το fb και άλλα social Medias (πρόσφατα goodreads - το συνιστώ για βιβλιοφάγους), βλέπω πως υπάρχει αρκετός κόσμος που ακόμη ψάχνεται. Και αυτός ο κόσμος είναι που εκτιμά την σωστή επικοινωνία, γνωρίζοντας τους SM κινδύνους, και που απλά ψάχνει πληροφορίες μέσω αυτών. Η χαζομάρα δεν έχει αυξηθεί, απλά πλέον την τρως κατάμουτρα, άσχετα με το ποιους έχεις φίλους - συναναστρέφεσαι.

Το κάθε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως θέλουμε, και η βλακεία πάντα θα υπάρχει, όσο κι αν εξελιχθεί η ανθρωπότητα (Και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που με απασχολεί τελευταία, θα το συζητήσουμε κάποια στιγμή)

Link to comment
Share on other sites

 

Μήπως τελικά η τεχνολογία καταστέλει τη φαντασία υπερκαλύπτοντας την;

 

 

Nομίζω ότι το σκεπτικό σου (μέσα από την αίσθηση που αφήνει) κινείται κατεμέ πάνω σε δυο άξονες.

 

Ο ένας είναι η "ευκολία¨του μέσου της τεχνολογίας και ο άλλος είναι η "απομυθοποίηση" της εποχής.

 

Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία (περισσότερο οι αγορές που βασίζονται πάνω σε αυτή) προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της βασίζεται στην ευκολία. Ευκολία..  δηλαδή λιγότερη δράση, λιγότερη ενέργεια και άρα ασύγκριτα προτιμητέα ως επιλογή σε σύγκριση με κάτι που απαιτεί περισσότερα.Πάνω σε αυτό βασίζεται η επιτυχία του μηχανιστικού μοντέλου  ..ανάπτυξης.

Σε θέματα επικοινωνίας αλλά και virtual κόσμου-κόσμων, σημαίνει ότι από το στιγμή που υιοθετούνται οι προκάτ "πλατφόμες" επικοινωνίας, υιοθετούνται και προκάτ "πλατφόρμες" φαντασίας.

Η φαντασία δηλαδή δεν καταστέλλεται αλλά υφαίνεται σε προκάτ μοτίβα. Τα pc games είναι χαραχτηριστικό παράδειγμα, τα κινούμενα σχέδια γίνονται ψηφιακά τέλεια χάνοντας όμως τα κινηματογραφικά κενά, ο ερωτισμός εξαφανίζεται σε "πλατφόρμα" πορνό εκτόνωσης κ.λ.π. κ.λ.π.

Το μήνυμα είναι σαφές και παλιό. Προκάτ=ποιοτική έκπτωση

 

Η "απομυθοποίηση" της εποχής από την άλλη, αναπόφευκτα διαλύει και τους τρόπους με τους οποίους το "πνευματικό" γινόταν κάποτε προσιτό, το new age δηλαδή. Αναπόφευκτα αυτό αλλάζει και η βαρύτητα πολλών πραγμάτων θα χαθεί. Ο εσωτερισμός και η πνευματικότητα καλούνται να φύγουν από τις γενικότητες και να γειωθούν με διαφορετικό τρόπο προκειμένου να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Link to comment
Share on other sites

Ένα μόνο για τώρα,σχετικά με την απομυθοποίηση στην εποχή μας σε σχέση με την φανατασία..

Μπείτε σε ένα internet caffe,πηγαίντε σε ένα τυχαίο άτομο και ρωτήστε τον τι είναι μαγεία..
Αφού τον πείσετε οτι δεν είστε ανώμαλος και του δώσετε και κανένα 20άυρω λέγοντάς του
οτι κάνετε κάποια έρευνα θα σας πει για 10 παιχνίδια στα οποία έχει συναντήσει,λίγο ή πολύ,
την μαγεία και το φανταστικό.Για τις φυλές των ξωτικών,για lores(ιστορίες/χρονικά),για ταινίες..
Αν είναι ψαγμένος θα σας πει και για τον κόσμο του Τόλκιν,για virtual reality κόσμους κτλ κτλ..
Αν είναι πολύ ψαγμένος θα σας αρχίσει και για τα pen & paper mmos,από το D&D έως "όπου
φτάσει"..

Έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά ζωηρή και καλπάζουσα φαντασία?Όχι.Γιατί όπως πάντα
υπάρχουν οι λίγοι που έχουν μια εξωφρενική ενεργή φαντασία,οι πολλοί που την βρίσκουν...
"ενδιαφέρουσα" και την χρησιμοποιούν..Και οι ακόμα πιο πολλοί που απλά θέλουν κάτι για να
περνάνε την ώρα τους και βλέπουν την ενεργή φαντασία ως κάτι "ανιαρό".

Δεν πιστεύω οτι η φαντασία περνάει κρίση.Αντιθέτως,και αυτοί που δεν την έχουν ξεκινάνε πλέον
με όλη αυτή την τροφή να την εξελίσσουν..Ξέρετε που διακρίνω το πρόβλημα?
Στο οτι πλέον δεν βαριόμαστε λόγω της αδράνειας.Σε ένα χωριό,που λέτε,οι άνθρωποι δεν είχαν
πράγματα να κάνουν.Δεν είχαν μουσική,τηλεόραση,ίντερνετ,βιβλία,μουσικά όργανα,caffe..
Ένα καφενείο υπήρχε για τους άντρες και για τα παιδιά ένα σχολείο(και αν)..Λογικό είναι να γέμιζαν
την υπόλλοιπη ώρα με διαπροσωπικές σχέσεις και με την ενεργοποίηση του μυαλού τους..Τι άλλο είχαν?

 

Edited by Βηλφεγώρ
Link to comment
Share on other sites

'Αν και αλληλοσυνδέονται άλλο πράγμα το πεδίο της ελεύθερης φαντασίας και άλλο πράγμα το κανάλι που εκδηλώνει κόπιες & γίνεται σύστημα.
Ένα ανοικτό πεδίο δεν απομυθοποιείται αλλά το καναλιζάρισμα που εξυπηρετεί την αγορά και την χειραγώγηση του φαντασιακού κάποτε θα αμφισβητηθεί ή απλώς θα ξεπεραστεί.

Link to comment
Share on other sites


 

Σ'έναν κόσμο όπου τα εγγόνια ζούσαν απαράλλακτα ίδιες ζωές με τους
παππούδες και γιαγιάδες – η εμπειρία της μεγάλης ηλικίας ήταν «κεφάλαιο»
- τώρα η μεγάλη ηλικία είναι «εμπόδιο» στην «απόλαυση» της
τεχνολογίας.... ή τη να σου πει ένας που μεγάλωσε τη δεκαετία του 1930
για πράγματα που καλά-καλά δεν καταλαβαίνει. Πάει το πλεονέκτημα του
ηλικία=εμπειρία.

 

Θέλω να πω πως διαφωνώ με το πνεύμα της αρχικής ανάρτησης αλλά στο κουοταρισμένο ιδίως δεν βρίσκω την παραμικρή αλήθεια. Εάν η φαντασία δεν αναπτυσσόταν παρά μόνο σε κόσμους  όπου οι άνθρωποι ΔΕΝ ζούσαν απαράλλακτα ίδιες ζωές με τους προγόνους τους θα ήμαστε ακόμα στην εποχή των σπηλαίων (σημειωτέον πως θεωρώ τη φαντασία πρωταρχική δύναμη δημιουργίας)

Link to comment
Share on other sites

Σ'έναν κόσμο όπου τα εγγόνια ζούσαν απαράλλακτα ίδιες ζωές με τους παππούδες και γιαγιάδες – η εμπειρία της μεγάλης ηλικίας ήταν «κεφάλαιο» - τώρα η μεγάλη ηλικία είναι «εμπόδιο» στην «απόλαυση» της τεχνολογίας.... ή τη να σου πει ένας που μεγάλωσε τη δεκαετία του 1930 για πράγματα που καλά-καλά δεν καταλαβαίνει. Πάει το πλεονέκτημα του ηλικία=εμπειρία.

Το ότι οι άνθρωποι της μεγαλύτερης ηλικιάς δε μπορούν να καταλάβουν τον κόσμο, είναι γεγονός.  Ομως, η εμπειρία της ζωης δεν χάνεται όσο και αν η ζωή έχει αλλάξει, καθώς οι βάσεις παραμένουν ίδιες.

 

Nομίζω ότι το σκεπτικό σου (μέσα από την αίσθηση που αφήνει) κινείται κατεμέ πάνω σε δυο άξονες.

 

Ο ένας είναι η "ευκολία¨του μέσου της τεχνολογίας και ο άλλος είναι η "απομυθοποίηση" της εποχής.

 

 

 

Ουσιαστικά ναι.

 

 

 

 

 

Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία (περισσότερο οι αγορές που βασίζονται πάνω σε αυτή) προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία της βασίζεται στην ευκολία. Ευκολία..  δηλαδή λιγότερη δράση, λιγότερη ενέργεια και άρα ασύγκριτα προτιμητέα ως επιλογή σε σύγκριση με κάτι που απαιτεί περισσότερα.Πάνω σε αυτό βασίζεται η επιτυχία του μηχανιστικού μοντέλου  ..ανάπτυξης.

Σε θέματα επικοινωνίας αλλά και virtual κόσμου-κόσμων, σημαίνει ότι από το στιγμή που υιοθετούνται οι προκάτ "πλατφόμες" επικοινωνίας, υιοθετούνται και προκάτ "πλατφόρμες" φαντασίας.

 

Αυτό το προκάτ που αναφέρεις, είναι αυτό που εγώ αποκαλώ, κονσερβοποίηση, κονσερβοποίηση της ζωής: (Σχεδόν) τα πάντα έτοιμα (σχεδον) με χαμηλή ποιότητα, αλλά με μια στάνταρ, προκάτ μορφή.

 

Εγώ πάντως, επειδή το χρησιμοποιώ το fb και άλλα social Medias (πρόσφατα goodreads - το συνιστώ για βιβλιοφάγους), βλέπω πως υπάρχει αρκετός κόσμος που ακόμη ψάχνεται. Και αυτός ο κόσμος είναι που εκτιμά την σωστή επικοινωνία, γνωρίζοντας τους SM κινδύνους, και που απλά ψάχνει πληροφορίες μέσω αυτών. Η χαζομάρα δεν έχει αυξηθεί, απλά πλέον την τρως κατάμουτρα, άσχετα με το ποιους έχεις φίλους - συναναστρέφεσαι.

Το κάθε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως θέλουμε, και η βλακεία πάντα θα υπάρχει, όσο κι αν εξελιχθεί η ανθρωπότητα (Και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που με απασχολεί τελευταία, θα το συζητήσουμε κάποια στιγμή)

 

Σίγουρα η τεχνολογική εξέλιξη μας έχει προσφέρει πολλά και θα μας προσφέρει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Δεν αντιλέγω σε αυτό. Μάλιστα απολαμβάνω και εγώ τις ευκολίες της.

Κάθε τι έχει την "καλή" του χρήση και την "κακή" του: αν και είναι δύσκολο κανείς να κάνει πλήρη διαχωρισμό, τι είναι τι, το σίγουρο είναι ότι η κακή χρήση είναι πιο "εύκολη" από την καλή. 

Αυτή η αντίθεση με την καλή και κακή χρήση,  θα τη φέρω σε ένα άλλο επίπεδο : Το να παίζεις τάβλι απέχει πολύ από το να παίζεις σκάκι. Όχι γιατί είναι διαφορετικά παιχνίδια, αλλά γιατί το ένα απαιτεί σκέψη και ηρεμία, ενώ το άλλο άμα το μάθεις.. το έμαθες.  Και προτιμώ το τάβλι, να πετάω τα ζάρια, να χτυπάω τα πούλια κλπ.

Από την άλλη τώρα, υπάρχει και το τάβλι στο pc...  όπως και  να το κάνουμε όμως δε συγκρίνεται με το κανονικό γιατί δεν έχει αυτή τη δράση, την εκτόνωση (εκτός αν σπάσει κανείς οθόνες, πληκτρολόγια κλπ).

Αντίστοιχα και η τακτοποίηση καθημερινών ζητημάτων σε υπηρεσίες κλπ. Αλλιώς είναι να πηγαίνεις στο γραφείο της υπηρεσίες, γραμματείες κλπ,  που όσο άσχημες αναμνήσεις και αν υπάρχουν,  αποτελεί ένα είδος καθημερινής περιπέτειας του τύπου "πήγα... και περίμενα 2 ώρες στην ουρά.. και αντί να γίνει η ....  με στείλανε στο...  από εκεί κατέληξα για ... και για..... και πήγα στο....  και εντάξει, τα κατάφερα αλλά καθώς έφευγα με έπιασε βροχή, και να πηγαίνω από υπόστεγο σε υπόστεγο, όσπου μπαίνω σε ένα καφέ γιατί δε γινόταν αλλιώς.....  "   και άλλο να κάνεις τη δουλειά σου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποστειρωμένα.

 

Το όλο θέμα θεωρώ πως είναι  σαν ένα κουβάρι το οποίο ενώ φαίνεται, ένα και κάτι απλό, ένα κουβάρι, καθώς το ξετυλίγεις διαπιστώνεις πως υπάρχουν από αυτό διάφορες διακλαδώσεις, και τελικά από ένα απλό νήμα που περίμενες πως είναι διαπιστώνεις πως πρόκειται για δίχτυ. Ο κάθε κόμπος του, είναι και το κάθε ζήτημα.

Link to comment
Share on other sites

...

Δεν πιστεύω οτι η φαντασία περνάει κρίση.Αντιθέτως,και αυτοί που δεν την έχουν ξεκινάνε πλέον

με όλη αυτή την τροφή να την εξελίσσουν..Ξέρετε που διακρίνω το πρόβλημα?

Στο οτι πλέον δεν βαριόμαστε λόγω της αδράνειας.Σε ένα χωριό,που λέτε,οι άνθρωποι δεν είχαν

πράγματα να κάνουν.Δεν είχαν μουσική,τηλεόραση,ίντερνετ,βιβλία,μουσικά όργανα,caffe..

Ένα καφενείο υπήρχε για τους άντρες και για τα παιδιά ένα σχολείο(και αν)..Λογικό είναι να γέμιζαν

την υπόλλοιπη ώρα με διαπροσωπικές σχέσεις και με την ενεργοποίηση του μυαλού τους..Τι άλλο είχαν?

Δεν περνά κρίση η φαντασία, περνά κρίση η δημιουργικότητα - αυτό που βγάζει τη φαντασία από το... φανταστικό και υλοποιεί τα όνειρα. Όχι μόνο οι συνθήκες (όπως περιγράφεις πιο πάνω δεν βοηθούν) αλλά και το όλο "σύστημα" (δε το λέω συνομωσιολογικά!) δεν δίνει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες - ή μάλλον τις δίνει αλλά ταυτόχρονα τους απασχολεί όλους τόσο ώστε να όλοι είναι πολύ απασχολημένοι (με ανούσια SM?) για να τις αδράξουν...

 

ΥΓ Θυμάμαι είχα πάει κάποτε στο νήσι των.... Μαγκάιβερ! Όλοι εκεί ήταν και μηχανικοί, και υδραυλικοί, και ηλεκτρολόγοι, και ηλεκτρονικοί και κομπιουτεράδες και ραδιοτεχνίτες μέχρι και... μαμές και γιατροι (!) - ΓΙΑΤΙ;

Γιατί είναι ένα απομονωμένο νησί (χωρίς μηχανικούς, και υδραυλικούς, και ηλεκτρολόγους, και ηλεκτρονικούς και κομπιουτεράδες και ραδιοτεχνίτες άσε για μαμές και γιατρούς...) - ένα των "Μικρών Κυκλάδων" ήταν Ηρακλειά νομίζω.

 

ΥΓ2 Πόσες σελίδες για "δωρεάν ενέργεια" (τέσλα κτλ) υπάρχουν; Πόσοι προσπάθησαν έστω να υλοποιήσουν ένα από τα χιλιάδες σχέδια; Πολλοί μιλάνε γι'αυτά, κανένας δεν τα φτιάχνει (και όλοι κατηγορούν το κατεστημένο για συγκάλυψη!)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...