Jump to content

Η Χρησιμότητα Της Θρησκείας...;


Recommended Posts

 

Η θρησκεία ως μέσο εξήγησης ανεξήγητων φαινομένων;

Η θρησκεία ως μέσο ψυχολογικής στήριξης; (η αίσθηση του "ανήκειν" είναι πολύ δυνατός λόγος)

Η θρησκεία ως μέσο αυτοβελτίωσης;

Ηθρησκεία ως μέσο χειραγώγησης των μαζών; (Αυτό το "εγώ ξέρω την αλήθεια και ο θεός μου είναι καλύτερος από τους άλλους" ελέγχει πολύ άνετα τις μάζες)

 

Υπάρχει και κάτι άλλο που δένει τις παραπάνω λειτουργίες (ή όποιε άλλες),και είναι πολύ φανερό για να διαφεύγει.

Η θρησκεία και η κάθε θρησκεία είναι ενας  ..εύκολος :rolleyes: τρόπος για να κάνεις τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα. Είναι ο πιο σύντομος,εύκολος και προπαντώς ετοιματζίδικος τρόπος.

Αυτό το pattern βέβαια του σύντομου,εύχερου δρόμου που δεν απαιτεί κόπο,συναντάται όχι μόνο στις θρησκείες αλλά και σε πάρα πολλές περιπτώσεις γνωστών πνευματικών μονοπατιών αυτο-βελτίωσης και εξέλιξης,σε μικρότερη φυσικά κλίμακα και ίσως όχι τόσο συμπαγή. Μια επανάληψη του κλασικού τρόπου που συναντάται δηλαδή και στην κοινωνία γενικότερα.

Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για μονοπάτια αλλά για ασφαλτωμένους δρόμους,αυτοκινητόδρομους με ταμπέλες,οδοδείκτες και απαγορευτικά σήματα, και φυσικά πιθανά ..διόδια κ.λ.π.

Edited by Aqua Marine
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η θρησκεία ξεπρόβαλε από μια ανθρώπινη ανάγκη. Μπορεί να την καλύψει - χωρίς τυπικότητες ή και οργανωμένα. Το ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη αυτή και κερδοσκοπούν με την οργανωμένη θρησκεία ή και με προθέσεις και πράξεις βλάπτουν τους γύρω τους για να προστετεύσουν την κερδοσκοπία τους δεν αναιρεί την ύπαρξη της ανάγκης ή τη χρησιμότητα της θρησκείας. Ακριβώς όπως το ότι κάποιοι κερδοσκοπούν από το εμπόριο τροφίμων και φαρμάκων δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν τα έχουν ανάγκη. Είναι η ανάγκη που δημιουργεί τη ζήτηση και η οποία γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Η ανάγκη αυτή έχει να κάνει με την ανάγκη των ανθρώπων για Επίγνωση. Επίγνωση της θέσης τους στον κόσμο και των προοπτικών τους.

 

Η (οργανωμένη) θρησκεία είναι σαν μια εργαλειοθήκη που περιέχει απλά εργαλεία που κάνουν αντιληπτή αυτή την Επίγνωση.

Κάποιοι θεωρούν ότι δεν τα έχουν ανάγκη και άλλοι θεωρούν ότι έχουν βρει καλύτερα εργαλεία ή φυλάνε τα εργαλεία τους αλλού. Μπορεί.

Οι άνθρωποι διαφέρουν. Ένας που είναι 2 μέτρα μπορεί να έχει εργαλεία στο ψηλώτερο ντουλάπι κι ένας που είναι 1,50 να τα έχει σε χαμηλό συρτάρι ή το πάτωμα. Αλλά και οι δύο έχουν την ίδια ανάγκη που εξυπηρετούν τα εργαλεία και τελικά δεν έχει σημασία που φυλάς τα εργαλεία, αλλά το τι κάνεις με αυτά που έχεις και φτάνεις.

Κι όπως άλλος έχει 2μ μπόι κι άλλος 1,50 έτσι και στην επιδίωση της Επίγνωσης άλλος τα καταφέρνει καλύτερα κι αλλουνού το χέρι δεν πιάνει το ίδιο.


Σημασία έχει να χρησιμοποιείς τα εργαλεία που έχεις για να καλλιεργήσεις την Επίγνωση που σου χρειάζεται και έχεις ανάγκη.

Κι αν τα καταφέρνεις χωρίς την εργαλειοθήκη που λέγεται θρησκεία – με γεια σου με χαρά σου. Κοίτα να χαρείς ότι καταφέρνεις. Σκέψου όμως ότι υπάρχουν και άλλοι λιγότερο επιδέξιοι ή λιγότερο ευνοημένοι από τις συνθήκες. Ε, γι’αυτούς είναι η εργαλειοθήκη. Τους δίνει ίσες ευκαιρίες μ’εσένα που λόγο εξυπνάδας και ευνοϊκών συνθηκών δεν την έχεις ανάγκη. Γιατί είπαμε, όλοι έχουν την ίδια ανάγκη αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά και κάποιων τα χαρακτηριστικά που δίνουν πλεονέκτημα και άλλων τους βάζουν σε μειονεκτική θέση. Τι θα γίνει με αυτούς τους λιγότερο προικισμένους; Γιατί μπορεί να κοροϊδεύεις τη γιαγιούλα ή τον ταλαίπωρο που ανάβει το κεράκι και ανεβαίνει την Τήνο με το γόνατα αλλά σκέψου πως ίσως (τι ίσως, σίγουρα) είχες ευκαιρίες και συνθήκες που δεν είχαν. Τι θα γίνει λοιπόν. Είναι για πέταμα αυτοί;

Ε, λοιπόν η (οργανωμένη) θρησκεία δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την Επίγνωση που έχουν ανάγκη εκείνοι που δεν θα μπορούσαν αλλιώς, έστω και αλλιώτικα από σένα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Kαλησπέρα..

Υπάρχει στον άνθρωπο μία παράμετρος που λέγεται πνευματική εξέλιξη.Αυτήν την παράμετρο έρχεται να εξυπηρετήσει η εκάστοτε θρησκείαε

Είναι ένα μέσο για τον σκοπό.Και μιας και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, για τον καθένα η θρησκεία του είναι ιερή όποια και να ναι αυτή.

Ακόμα και ένας άθρησκος ή άθεος προφανώς διαθέτει τα δικά του μέσα πνευματικής εξέλιξης τα όποια δεν προς κρίση φτάνει να εξυπηρετούν τον σκοπό.

Μέτρο σύγκρισης στην πνευματική εξέλιξη θα ήταν μη αντικειμενικό.

Εκ του αποτελέσματος θα μπορούσε να κριθεί και σε σχέση με την γενικότερη ψυχολογική ισορροπία ή ανισορροπία του θρησκευτικά ασκούντως ή του μη θρησκευτικά ασκούντος..

Edited by GiorgosDelav
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

<<...Η λογική απορρίπτει τη θρησκεία ενώ η εμπειρία αποδεικνύει τη χρησιμότητά της...>>

Vauvenargues

 

Συμφωνείτε;

Αν μου είναι επιτρεπτο να εκφρασω τη δικη μου ταπεινή αποψη...Βασικά προβληματισμό...

Δεν βρίσκω γιατί η λογικη να μην συμβαδιζει με την εμπειρια.Στο ρητό ετσι οπως τίθενται,εκφραζουν αντιθεση και το θεωρω λίγο παραλογο.Εννοω οτι η λογικη καποιου για να έιναι εγκυρη,προκυπτει μεσα απο την εμπειρια,Ωριμάζει κτλ.

Εκτος αν οριζουμε λογική τον τρόπο σκεψης καποιου,την "λογικη"διεργασία,είτε αυτο συμπιπτει υποκειμενικα με τη βλακεια είτε την στοιχειωδη κοινή νοημοσυνη.Τοτε Ναι,γιατί όχι?Ολα είναι δυνατα και επιτρεπτά...

Επειτα,όταν μιλάμε γαι "θρησκεία" εννοουμε το όλο συστημα ή τον Θεό?

Καθως,θαρρώ,αμα απορριπτει λογικά κανεις την εκκλησια κτλ δεν βρισκω γιατι η εμπειρια του να αποδεικνυει το αντιθετο?Δεν εχουμε να κανουμε με "δεν πιστευω στην υπαρξη της εκκλησίας"ή"δεν υπαρχει παπάς,δεν εχω δει στη ζωή μου"αλλα με "οι παπαδες είναι υποκριτες","οι ισλαμιστές είναι εξτρεμιστες"κτλ.Δηλαδη κατ εμε,βασει λογικης διεργασίας έχουμε απορριψη μιας παραπανω εξουσίας και με φιλοσοφία ζωης γενικότερα.Για τον μόνο λογο που σκέφτομαι οτι κανεις θα αλλαζε αποψη,και η εμπειρια του θα αποδεικνυε μια χρησιμοτητα,θα ηταν αν επωφελούταν απο το συστημα υλιστικά,και ψυχολογικά λόγω μόρφωσης.Τοτε ναι...

Απο την αλλη αν κανεις αρνειται την υπαρξη του Θεου,δεν θεωρω ανορθόδοξο,η εμπειρια του να μη του δειχνει το παραδοξο των πιστεύω του.Βασικά δεν θεωρω παραλογο ακομα και η λογική να μην του δειχνει το λαθος της απολυτότητας του.Διοτι ως οντοτητες,κατα την ταπεινη μου αποψη,δεν γνωριζουμε τιποτα ουσιαστικό για κατι αγνωστο και αοριστο που "βαφτίσαμε",σ αντιθεση με μια εξουσία που δημιουργησαμε...(εκανα και ρίμα).

Επιπλέον,εχω να πω,πως το ρητο αν ηταν καπως ετσι"η εμπειρια απορριπτει την θρησκεία(θεός),ενω η λογική αποδεικνυει την υπαρξη/χρησιμοτητα της" μαλλον θα ταν αποδεκτο,ακομα και κοινοτυπο,συγκεκριμενα για 21ο αιων.,καθως θα 'ταν το κλασικο φιλοσοφικό ζευγος αισθητός κόσμος-κόσμος ιδεων ή εμπειρισμου-ορθολογισμού ή εμπειρισμού-ιδεαλισμου(λογική=τροπος σκεψης) κτλ 

Αληθεια αυτό το ρητό,ποιανου και που είναι αν επιτρέπεται?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δεν ξέρω τι ακριβώς δείχνει η εμπειρία.

Νομίζω ότι σε τελευταία ανάλυση περισσότερο κακό κάνει η θρησκεία στον απλό κόσμο και εξυπηρετεί τους ''μεγάλους''.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η συλλογική δράση είναι πάντα πιο αποτελεσματική από την "ανεξάρτητη μεμονωμένη." Η θρησκεία, ιδεωδώς, αυτα καλύπτει:

Συλλογικότητα στην προσωπική βελτίωση.

Πλαίσιο κατάρτησης (ώστε να μην ξανα-ανακαλύπτει καθένας μας τον 'τροχό' από την αρχή) αλλά και

μπούσουλας πορείας (ώστε να δεν είναι στραβός ο... γιαλός να μπορεί ο άνθρωπος να καταλάβει ότι 'στραβά αρμενίζει.')

Κοινωνική κάλυψη ώστε να διατηρεί κοινωνία ευνοϊκή στο δεδομένο "δρόμο."

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 16/8/2016 at 4:10 PM, outis said:

Η συλλογική δράση είναι πάντα πιο αποτελεσματική από την "ανεξάρτητη μεμονωμένη." Η θρησκεία, ιδεωδώς, αυτα καλύπτει:

Συλλογικότητα στην προσωπική βελτίωση.

Πλαίσιο κατάρτησης (ώστε να μην ξανα-ανακαλύπτει καθένας μας τον 'τροχό' από την αρχή) αλλά και

μπούσουλας πορείας (ώστε να δεν είναι στραβός ο... γιαλός να μπορεί ο άνθρωπος να καταλάβει ότι 'στραβά αρμενίζει.')

Κοινωνική κάλυψη ώστε να διατηρεί κοινωνία ευνοϊκή στο δεδομένο "δρόμο."

Επειδή συμφωνώ με αυτά, θα ήθελα να πάω την συζήτηση ένα βήμα παραπέρα:

Πιστεύετε ότι οι κοινωνίες μας σήμερα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες;

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Νεφέλη said:

οι κοινωνίες μας σήμερα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες;

Υπάρχουν ήδη αρκετές κοινωνίες που λειτουργούν κανονικότατα χωρίς θρησκεία. Οι περισσότερες βόρειες χώρες της Ευρώπης (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία κλπ) έχουν εγκαταλείψει προ πολλού το όποιο "θρησκευτικό" κοινωνικό μοντέλο.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι εκεί απαγορεύτηκαν οι θρησκείες, απλά δεν ασχολούνται και δεν τους δίνεται καμία βαρύτητα.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2/24/2018 at 11:01 PM, Νεφέλη said:

Πιστεύετε ότι οι κοινωνίες μας σήμερα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες;

Κανόνας: όλα τα επιχειρήματα που βασίζονται στο ρητορικό ερώτημα "πιστεύετε πως η κοινωνία / οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το Χ" είναι πάντα το επιχείρημα της συντηρητικής πλευράς.

Το διασημότερο παράδειγμα ανατροπής του ήταν εκεί, τον 18ο αιώνα όπου πολλοί ρωτούσαν "πιστεύετε πως οι χώρες μας μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς βασιλιά;"

Στην πραγματικότητα το ερώτημα δεν έχει καν νόημα. Δεν είναι ούτε οι άνθρωποι ούτε οι κοινωνίες που χρειάζονται το Α ή το Β για να λειτουργήσουν, αλλά ένα συγκεκριμένο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης. Ναι, ένα Βασίλειο, εξ ορισμού, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς βασιλιά. Αν στο μυαλό σου το μοναδικό πολίτευμα είναι η Βασιλεία, τότε, ναι, οι άνθρωποι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς βασιλιά. Στο μυαλό σου. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν και οι Δημοκρατίες. Και οι Τυρρανίες.

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, rasputin said:

Υπάρχουν ήδη αρκετές κοινωνίες που λειτουργούν κανονικότατα χωρίς θρησκεία. Οι περισσότερες βόρειες χώρες της Ευρώπης (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία κλπ) έχουν εγκαταλείψει προ πολλού το όποιο "θρησκευτικό" κοινωνικό μοντέλο.

Έχω την εντύπωση ότι αυτές οι χώρες ανέκαθεν ήταν πιο "χαλαρές" προς τις θρησκείες, έτσι κι αλλιώς. Όχι ότι δεν είχανε, απλά δεν ήταν τόσο ένθερμες όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Θα πρέπει όμως να το επιβεβαιώσω αυτό που λέω (ή να το επιβεβαιώσει/απορρίψει κάποιος άλλος που ξέρει καλύτερα).

 

7 minutes ago, Τράγου Κέρατο said:

Κανόνας: όλα τα επιχειρήματα που βασίζονται στο ρητορικό ερώτημα "πιστεύετε πως η κοινωνία / οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το Χ" είναι πάντα το επιχείρημα της συντηρητικής πλευράς.

ΜΕ ΕΙΠΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ?!? :devil-smiley-033:

 

8 minutes ago, Τράγου Κέρατο said:

Δεν είναι ούτε οι άνθρωποι ούτε οι κοινωνίες που χρειάζονται το Α ή το Β για να λειτουργήσουν, αλλά ένα συγκεκριμένο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης.

Νομίζω ότι λες περίπου το ίδιο πράμα... ;

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Νεφέλη said:

ΜΕ ΕΙΠΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ?!? :devil-smiley-033:

Είπα πως χρησιμοποίησες ένα από τα κλασικότερα επιχειρήματα των συντηρητικών. Όπου συντηρητισμός, η πεποίθηση πως η οργάνωση της κοινωνίας πρέπει να παραμείνει ως έχει.

2 minutes ago, Νεφέλη said:

Νομίζω ότι λες περίπου το ίδιο πράμα... ;

Όχι.

Πες πως γινόταν ένα θαύμα. Μια θεϊκή παρέμβαση. Και αύριο ξυπνούσαμε κι η χώρα ήταν ξαφνικά οργανωμένη κατά το σκανδιναβικό μοντέλο.

Είμαι σίγουρος πως τώρα που το γράφω η αντίδρασή σου είναι "καλά, πιστεύεις πως μπορεί σε αυτή τη χώρα να λειτουργήσει το σκανδιναβικό μοντέλο;"

Τεσπα, μιλάμε για θεϊκή παρέμβαση. Ξυπνάμε και το βρίσκουμε έτοιμο, στημένο. Σε μια ιδανική εκδοχή.

Αυτό που θα παρατηρούσαμε θα ήταν το εξής: θα βλέπαμε ξαφνικά ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς και δασκάλους να κάνουν θαύματα, πολιτικούς που να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και άλλα θαυμαστά. Όλα από ανθρώπους που μπορεί να ήταν γείτονές μας αλλά, πριν, ούτε που τους ξέραμε. Και θα αναφωνούσαμε τότε "που ήσουν κρυμμένος εσύ άνθρωπέ μου;"

Εδώ είναι λίγο μάταιο να ψάχνουμε για αίτιο και αιτιατό. Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι πως είναι ανατροφοδοτούμενο: δημιουργεί το ίδιο τις συνθήκες διαιώνισής του. Οπότε, το παρόν σύστημα δημιουργεί λύμματα στα οποία ευδοκιμούν τα σαπρόφυτα. Αν είχαμε καλό έδαφος, θα ευδοκιμούσαν τα άνθη (κι αν είχαμε άνθη, θα είχαμε καλό έδαφος).

Ζητώ συγνώμη, ξέφυγα.

Ρεζουμε: υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην κοινωνία για ένα σύστημα το οποίο δε θα έχει ανάγκη τη θρησκεία. Απλώς, αυτή τη στιγμή, το σύστημα στο οποίο ζούμε, είναι "κουρδισμένο" ώστε να έχει ανάγκη την οργανωμένη θρησκεία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 24/2/2018 at 9:01 PM, Νεφέλη said:

Επειδή συμφωνώ με αυτά, θα ήθελα να πάω την συζήτηση ένα βήμα παραπέρα:

Πιστεύετε ότι οι κοινωνίες μας σήμερα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες;

Ε, θα τα βγάλουν πέρα για λίγες μέρες μέχρι να ξανανακαλυψει κάποιος μια θρησκεία. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 2/24/2018 at 11:01 PM, Νεφέλη said:

Επειδή συμφωνώ με αυτά, θα ήθελα να πάω την συζήτηση ένα βήμα παραπέρα:

Πιστεύετε ότι οι κοινωνίες μας σήμερα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες;

Νομίζω ότι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς τις θρησκείες. Ο λόγος είναι γιατί οι λαοί ανά τους αιώνες έχουν συνδέσει τη ζωή/καθημερινότητα (ήθη και έθιμα π.χ.) με την θρησκεία. Είναι συνυφασμένα μεταξύ τους και δεν ξέρεις που τελειώνει το ένα και που αρχίζει το άλλο. Νομίζω ότι αν έπαιρνες τη θρησκεία από το λαό, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καθόλου από ένα τέτοιο σοκ. Αν αναλογιστούμε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην πιστεύουν με την κλασσική έννοια του ρήματος, αλλά λειτουργούν με το εορτολόγιο για παράδειγμα, τότε θα αντιληφθούμε ότι η θρησκεία έχει γίνει αδιαχώριστο κομμάτι της ζωής μας, ακόμη κι αν είναι θρησκεία του τόπου μας, σε αντίθεση με τη δική μας κοσμοθέαση. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...