Jump to content

''προφητικά'' Όνειρα


Recommended Posts

Έχω καλή σχέση με τα όνειρα. Βλέπω ένα όνειρο, όπως βλέπω μία ταινία στον υπολογιστή. Μάλιστα, σε όσα όνειρα πρωταγωνιστώ εγώ ο ίδιος, έχω διπλή σκέψη, δηλαδή του εαυτού μου που είναι στο όνειρο και εμένα που το βλέπω. Ο πρωταγωνιστής εαυτός σκέφτεται και δρα βάση ονείρου και εγώ παράλληλα σχολιάζω και αναλύω αυτά που βλέπω ότι γίνονται, σαν να βλέπω ταινία.

 

Τα περισσότερα όνειρά μου τα θυμάμαι, ή καλύτερα, όταν ξυπνήσω τα θυμάμαι πολύ καλά και μετά επιλέγω αν ήταν κάτι σημαντικό ή όχι, ώστε να το διατηρήσω ή όχι στη μνήμη μου. 

 

Ξεχωρίζω τα όνειρα σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία είναι η σουρεάλ έκδοση των όσων έζησα την προηγούμενη μέρα, σκέψεις, δράσεις, εικόνες, μηνύματα κλπ. Είναι μία ταχεία επεξεργασία όλων όσων μου έκαναν εντύπωση, σε μία άλλη διάσταση. Αυτά τα όνειρα δεν τα κρατάω στη μνήμη, διότι δεν μου χρησιμεύουν κάπου. 

 

Στην δεύτερη κατηγορία, κατατάσσω όνειρα τα οποία μου φανερώνουν(/φανερώνω) αλλαγές, κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο, που αφορούν χρονικά τις τελευταίες 2-3 μέρες που έζησα και μου δίνουν(/δίνω) μηνύματα του στυλ ''είσαι/είμαι αγχωμένος, κάνε κάτι γι'αυτό'', ''είσαι/είμαι χαρούμενος, απόλαυσε το, αλλά μην το παρακάνεις'', ''η πολλή στεναχώρια αρχίζει να σε/με κουράζει'' κλπ. Τα όνειρα αυτά συνήθως τα κρατάω στη μνήμη μέχρι να αλλάξει η ψυχολογική μου κατάσταση, άρα να επιτελέσουν τον σκοπό τους. Μετά δεν με απασχολούν ιδιαίτερα.

 

Στην τρίτη κατηγορία, κατατάσσω τα ''προφητικά'' όνειρα, για τα οποία θα ήθελα να μιλήσουμε.

Αυτά τα όνειρα είναι τελείως διαφορετικά από τα άλλα. Καταρχήν η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι όταν τα ''βλέπω'' είναι μοναδική εμπειρία. Στα όνειρα αυτά είμαι εκεί. Δεν τα βλέπω απλά, τα βιώνω. Δεν βλέπω απλά έναν τοίχο, πιάνω έναν τοίχο. Δεν βλέπω ένα λουλούδι, μυρίζω λουλούδι. Δεν χτυπάω απλά, πονάω. Τα όνειρα αυτά τα βιώνω σαν μία μετάβαση σε άλλη διάσταση.

 

Τα θυμάμαι σχεδόν όλα και μάλλον με όλες τους τις λεπτομέρειες, τόσο σε εικόνες όσο και σε αισθήσεις.

Πάντοτε ο πρωταγωνιστής είμαι εγώ και πάντοτε τα πάντα έχουν να κάνουν με εμένα. Το κεντρικό πρόσωπο είμαι εγώ και φυσικά παρατηρώ τα πάντα από πρώτο πρόσωπο (ενώ στα άλλα όνειρα, όχι πάντα). Αρκετές φορές, στην κατάσταση αυτή, ξεχνάω ότι είμαι σε όνειρο, παρότι ξέρω ότι βλέπω όνειρο. Για να το πω πιο απλά, εγώ ως πρωταγωνιστής του ονείρου και εγώ ως παρατηρητής του ονείρου γινόμαστε ένα.

 

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στα όνειρα αυτά τα μηνύματα και τα γεγονότα είναι πολύ έντονα και πολύ φορτισμένα. Τα συναισθήματα που βιώνω είναι πολύ έντονα και οι καταστάσεις ξεκάθαρες, αν και σουρεαλιστικές ή συμβολικές. Πάντα από τα όνειρα αυτά ξυπνάω απότομα, αλλά όχι από φόβο. Απλά είναι σαν κάποιος να τραβάει το καλώδιο από τη πρίζα, μόλις το όνειρο ολοκληρωθεί.

 

Τα όνειρα αυτά, ανέκαθεν τα σκεφτόμουν και τα ανέλυα και τα θεωρούσα προφητικά. Θεωρούσα δηλαδή ότι αφορούν σε γεγονότα και καταστάσεις του μέλλοντος. Πράγματι, τα γεγονότα που ακολουθούσαν, πάντοτε αποδείκνυαν ότι έτσι είναι. Πάντα τα ''προφητικά'' μου όνειρα, έβγαιναν αληθινά.

 

Τον τελευταίο καιρό τείνω να αλλάξω την άποψη αυτή και η ερμηνεία που δίνω είναι η εξής.

Θεωρώ ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι δεν είναι μία απλή επικοινωνία με το ασυνείδητο/υποσυνείδητο, αλλά μία μεταφορά μέσα σε αυτό. Τα μηνύματα που παίρνω, δεν είναι μελλοντικές καταστάσεις, αλλά παρελθοντικές ή του παρόντος, που απλά δεν έχουν ακόμα περάσει στο συνειδητό μου κομμάτι. Είναι τόσο έντονες και σημαντικές για την ζωή μου που δεν μπορούν να περιμένουν την ''γραφειοκρατική'' διαδικασία μεταφοράς από το ασυνείδητο στο συνειδητό ή ακόμα, είναι τόσο σημαντικές που δεν επιτρέπεται να μπλοκαριστούν από τις άμυνες του συνειδητού.

Από την στιγμή που τα γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο, εκ των πραγμάτων εν καιρώ θα κατοπτριστούν και στο συνειδητό. Ή για να το πω αλλιώς, εφόσον η αλλαγή έχει συμβεί στον εσωτερικό/ ψυχικό κόσμο, σύντομα θα μεταφερθεί στον εξωτερικό/ υλικό κόσμο.

Ο χρόνος λοιπόν για να ''εκπληρωθεί η προφητεία'' είναι ουσιαστικά η χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της αλλαγής στον εσωτερικό και της αλλαγής στον εξωτερικό κόσμο.

 

Σχόλια;

 

Link to comment
Share on other sites

....

Από την στιγμή που τα γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο, εκ των πραγμάτων εν καιρώ θα κατοπτριστούν και στο συνειδητό. Ή για να το πω αλλιώς, εφόσον η αλλαγή έχει συμβεί στον εσωτερικό/ ψυχικό κόσμο, σύντομα θα μεταφερθεί στον εξωτερικό/ υλικό κόσμο.

Ο χρόνος λοιπόν για να ''εκπληρωθεί η προφητεία'' είναι ουσιαστικά η χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της αλλαγής στον εσωτερικό και της αλλαγής στον εξωτερικό κόσμο.

 

Σχόλια;

Θέσε κάποιους αντικειμενικούς (συγκεκριμένους και μετρήσιμους) όρους και τέσταρε τις εναλλακτικές ερμηνείες που υποπτεύεσαι ως προς αυτούς:

Πως λες θα ήταν αν είναι "προφητικά" τι θα σε έπειθε πως ήταν (και τι θα σε έπειθε πως δεν;)

Πως λες θα ήταν αν η νέα σου ερμηνεία είναι ορθή (και τι θα την κατέρριπτε ενδεχόμενα;)

 

Βάλε όρους και δες σε κάποιο βάθος χρόνου το πως ικανοποιούνται (ή όχι) και το ξανασυζητάμε.

Link to comment
Share on other sites

α.To "προφητικό" περιλαμβάνει την έννοια της "υπερβατικής πρόβλεψης".  (και υποννοεί της ύπαρξη κάποιου εξίσου "υπερβατικού αντιληπτικού μηχανισμού).
β. Αυτό που περιγράφεις περιλαμβάνει την έννοια ενός "ασυνειδήτου" που για κάποιον λόγο είναι πιο "έξυπνο" από τον κάτοχό του -και τον ενημερώνει όποτε του ξεφεύγει κάτι σημαντικό.

Παραδείγματα για το άλφα: Eίμαι ένας "απλός" βραδύγλωσσος βοσκός, αλλά είδα στο όνειρό μου οτι η Αίγυπτος θα έχει εφτά χρόνια ευημερίας και εφτά χρόνια τρομακτικής ξηρασίας. Και έγινε. Είμαι μια "απλή" αγράμματη γυναίκα, αλλά είδα στο όνειρό μου οτι η κόρη μου θα παντρευτεί γιατρό και θα μείνουν σε ένα σπίτι που απ΄έξω θα έχει δύο μεγάλα δέντρα και θα κάνουν τρία παιδιά. Και έγινε. Είδα οτι ο θείος μου με παίρνει αγκαλιά και μου λέει να είμαι καλό κορίτσι και να προσέχω την αδερφή μου. Το πρωί η μητέρα μου, μου λέει οτι ο θείος μου πέθανε. 

Παραδείγματα για το βήτα: Είχα ένα φίδι για κατοικίδιο και περπατούσαμε σε έναν τεράστιο αγρό, με πολύ έντονα χρώματα. Σε κάποια φάση του λέω βρε Μπάμπη, πάμε δεξιά? Με δαγκώνει, νιώθω πόνο και ξυπνάω. Ένα μήνα αργότερα ο φίλος μου που συνεργαζόμασταν επαγγελματικά με παρατάει "αναπάντεχα". Είμαι γεωργός και βλέπω οτι στέκομαι μπροστά στην αποθήκη με το σιτάρι μου, η οποία είναι άδεια επειδή έχουν καταφάει τα πάντα ποντίκια. Όντως ποντίκια μου τρώνε μέρος της παραγωγής. Βλέπω ένα μαύρο σύννεφο να με πλακώνει και νιώθω μια απίστευτη μελαγχολία. Όντως, περνάω μια μεγάλη περίοδο θλίψης. 

Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο (εκτός των πολλών άλλων) είναι οι διαθέσιμες λογικές συνδέσεις. Ο βοσκός δεν θα μπορούσε με συμβατικά μέσα να συμπεράνει οτι θα ακολουθήσουν 7 χρόνια ευημερίας και 7 ξηρασίας. Η γυναίκα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το ακριβές επάγγελμα αυτού που θα παντρευτεί η κόρη του, ούτε το πώς θα ήταν ο κήπος του σπιτιού τους, ούτε πόσα παιδιά θα έκαναν. Ούτε το κοριτσάκι μπορούσε να ξέρει οτι πέθανε ο θείος της. Είναι πράγματα που απαιτούν την ύπαρξη κάποιου υπερβατικού "αισθητηρίου οργάνου", κάποιας "υπερφυσικής βοήθειας" ή γενικά κάποιου πράγματος που ξεφεύγει από τα συμβατικά ανθρώπινα δεδομένα. Ο γεωργός είναι το όριο ανάμεσα στα δύο. Είχε λογικές συνδέσεις διαθέσιμες αλλά το οτι συνέβη αυτή που είδε, και όχι κάποια άλλη, κάνει την υπόθεση περίεργη. Το φίδι που προδίδει τον άντρα έχει να κάνει με πράγματα που ο άντρας αρνιόταν να συνειδητοποιήσει, αλλά το μυαλό του είχε γνώση, ενώ το μαύρο σύννεφο είναι αυτό που λες, μια εσωτερική κατάσταση που αναδύεται και σκάει με τον καιρό. 

Σχόλιο: Αναρωτιέμαι αν το πρόβλημά σου είναι περισσότερο ετυμολογικό παρά πρακτικό. Παρατηρώ οτι χρησιμοποιείς τον όρο "προφητικό" αποστραγγιγμένο από την μεταφυσική του σημασία και αυτό ίσως μπερδεύει την γενικότερη συλλογιστική σου. Ίσως να ήθελες να κοιτάξεις καλύτερα τους όρους που χρησιμοποιείς και να τους ορίσεις (για λίγο) όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς (βλέποντας πώς χρησιμοποιούνται και γενικότερα και από ποιούς).

Edited by Φοίνικας
Link to comment
Share on other sites

Ο Φοίνικας επισημαίνει ορθά κάτι που ήθελα να επισημάνω και εγώ :)

 

Αρχάγγελε, η ερμηνεία που δίνεις στα όνειρα που αναφέρεσαι είναι σημαντική, κατά την άποψή μου σωστή, και μπορεί να αποδειχτεί και στην πράξη, αλλά αφήνει ένα εύρος ονείρων ακάλυπτο. Υπάρχουν μεν τα όνειρα στα οποία μιλά το Υποσυνείδητο πριν ακόμη δει καθαρά το Συνειδητό, αυτό που βλέπουμε συμβαίνει έπειτα από λίγο καιρό αποκωδικοποιημένο, και έτσι υπάρχει όντως το στοιχείο της πρόβλεψης. Αλλά υπάρχουν και τα όνειρα τα οποία προβλέπουν πράγματα που είναι αδύνατον να τα υποπτευθεί/ ψυχανεμιστεί κανείς, ακόμη και με το Υποσυνείδητο, όπως ξαφνικοί θάνατοι, ατυχήματα ή ευτυχήματα. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι και τα μεν και τα δε αξίζουν την ονομασία "προφητικά". Θα έβαζα τα δε σε μία 4η κατηγορία, χωρίς όμως να ακυρώνω την προφητική ικανότητα των μεν.

Link to comment
Share on other sites

Μου δίνεις ένα παράδειγμα σε παρακαλώ, διότι δυσκολεύομαι να σε καταλάβω.

Να δω πως θα το εκφράσω καλύτερα.

 

Κατ'αρχήν μου φαίνεται καλύτερο το να βιώνεις (και να καταγράφεις, αν θέλεις) τα όνειρα χωρίς να τα βάζεις σε κουτάκια κατηγοριών. Είναι πρακτικός ο λόγος που το λέω αυτό. Αν τα όνειρά σου τα χωρίσεις σε πχ 3 κατηγορίες, αν προκύψει κάποιο που δεν θα ανήκει σε καμιά από της τρεις τότε ή θα πας να το στριμώξεις σε μια από τις τρεις (χωρίς να ανήκει εκεί) και θα πνιγεί από ασφυξία ή και μπορεί να είναι μπροστά σου και να μη το βλέπεις επειδή δεν κατατάσσεται στις παρούσες κατηγορίες. Όμοια χρησιμότερη βλέπω την "παρατήρηση" του ονείρου παρά την προσπάθεια ερμηνείας. Νομίζω πως η σημασία γίνεται φανερή αν είναι να γίνει φανερή. Η ερμηνεία έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τις προϋπάρχουσες ιδέες κι έτσι πρακτικά έχει την τάση να ενισχύει το ότι είμαστε παρά να το αλλάζει και να το μεταμορφώνει σε κάτι πέρα από τα τετριμμένα.

Για την 3η κατηγορία που εστιάζεις, έχει ενδιαφέρον η ερμηνεία σου και πρότεινα πως ίσως θα μπορούσες να σχεδιάσεις κάποια τεστ για να διαπιστώσεις το αν είναι το ένα ή το άλλο.

Παρά το «προ» στην «προφητεία» η προφητεία είναι δυνατόν να αφορά το παρόν ή και τα παρελθόν αλλά με μια κατανόηση που δεν είχες «πριν» και σαν να σου έρχεται από το πουθενά.

 

Το ζήτημα είναι (όπως βλέπω να το θέτεις) :

Είναι αυτά τα «προφητικά» όνειρα επειδή

1.         Κάπως συνδέεσαι με το μέλλον με κάποιο τρόπο (πχ επικοινωνία με το ασυνείδητο/υποσυνείδητο ) και σου γίνεται γνωστό; Ή

2.         όπως λες «ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι δεν είναι μία απλή επικοινωνία με το ασυνείδητο/υποσυνείδητο, αλλά μία μεταφορά μέσα σε αυτό. Τα μηνύματα που παίρνω, δεν είναι μελλοντικές καταστάσεις, αλλά παρελθοντικές ή του παρόντος, που απλά δεν έχουν ακόμα περάσει στο συνειδητό μου κομμάτι.»

 

Πρότεινα λοιπόν να βάλεις συνθήκες ή παράμετρους που θα μπορούσαν να στηρίξουν το 1 ή το 2 (ή και κάποιο άγνωστο 3!) και να δεις ποιο ικανοποιείται πιο αποτελεσματικά.

Ποιες ή τι; Εξαρτάται από τη «γλώσσα» των ονείρων σου αλλά και το με ποια κριτήρια το βλέπεις έτσι ή αλλιώς. Δεν με έχει απασχολήσει το θέμα αρκετά με τον τρόπο που το θέτεις κι έτσι δεν έχω πρόχειρα κριτήρια να προτείνω (άσε που κριτήρια δικά μου ίσως δεν καλύπτουν εσένα.)

Προτείνω λοιπόν κατ’αρχήν να θέσεις δοκιμαστικά κριτήρια και να δεις το πως και ποια από αυτά ικανοποιεί η πράξη.

Edited by outis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)

Θυμήθηκα μια –σχετική/άσχετή – περίπτωση πριν από καμιά 10αριά χρόνια.

Ένα φίλος «ονειρευτής» έψαχνε για να δοκιμάσει την αυθεντικότητα του εξής ονείρου:

Ενώ κοιμώταν «ξυπνούσε» και έβλεπε στο δωμάτιο κάποιον να κοιμάται στο κρεβάτι του – τον εαυτό του! Αργότερα ξυπνούσε κανονικά και καταλάβαινε ότι ήταν όνειρο αυτό που είχε δει.

Ήθελε να διαπιστώσει το κατά πόσο ήταν ‘πραγματικό’ ότι συνέβαινε. Λογική επιθυμία, αλλά στο σουρρεαλιστικό χώρο των ονείρων η λογική είναι ένα μόνο στοιχείο ανάμεσα σε πολλά.

Το είδος αυτό του «ονείρου» (αν θέλουμε να βρούμε κουτάκι να το βάλουμε) μπαίνει στο κουτάκι: «3η πύλη ονειρέματος» και η έμφαση είναι: έχε ένα τέτοιο όνειρο όσο περισσότερες φορές μπορείς, η εξήγηση και οι ερμηνείες δεν θα σου δώσουν ότι μπορεί να σου δώσει η επανάληψη του ονείρου: τη δυνατότητα να κινηθείς μέσα στο όνειρο σα να είσαι κανονικά σε εγρήγορση για όσο θέλεις.

Όπως και να έχει το τεστ – που αναφέρω εδώ ως δείγμα κριτήριου «δοκιμής με αντικειμενικούς (συγκεκριμένους και μετρήσιμους) όρους» - ήταν το εξής:

-         Έχει ντουλάπα το δωμάτιο;

-         Έχει

-         Φτάνει μέχρι το ταβάνι;

-         Όχι

-         Μπορείς να δεις την επιφάνεια της οροφής της χωρίς προσπαθεια;

-         Όχι

-         Ωραία, πέτα ένα τραπουλόχαρτο επάνω στην οροφή – με τρόπο ώστε να στροβιλίζεται – ή ένα κέρμα ή ένα βιβλίο που θα πέσει ανοιχτό ή κάτι τέτοιο.Όταν σου ξανασυμβεί ενώ ονειρεύεσαι να ονειρευτείς πως είσαι στο δωμάτιο και βλέπεις τον εαυτό σου να κοιμάται, ρίξε μια ματιά στην οροφή της ντουλάπας. Ποια πλευρά του χαρτιού είναι (ή πιο χαρτί;) ή αν είναι νόμισμα είναι κορώνα ή γράμματα; Ή σε ποια σελίδα είναι το βιβλίο; Μετά που θα ξυπνήσεις τσέκαρε να δεις αν αυτό που είδες στο ονείρεμα και αυτό που είναι όταν ξύπνησες ταυτίζονται.

-         ΟΚ

 

Δεν ξέρω αν το δοκίμασε, και τι έγινε, γιατί δεν ξαναβρεθήκαμε από τότε.

 

Για κάτι τέτοιο μιλώ προσαρμοσμένο στις δικές σου εξερευνήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τα όνειρα αυτά, ανέκαθεν τα σκεφτόμουν και τα ανέλυα και τα θεωρούσα προφητικά. Θεωρούσα δηλαδή ότι αφορούν σε γεγονότα και καταστάσεις του μέλλοντος. Πράγματι, τα γεγονότα που ακολουθούσαν, πάντοτε αποδείκνυαν ότι έτσι είναι. Πάντα τα ''προφητικά'' μου όνειρα, έβγαιναν αληθινά.

 

Τον τελευταίο καιρό τείνω να αλλάξω την άποψη αυτή και η ερμηνεία που δίνω είναι η εξής.

Θεωρώ ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι δεν είναι μία απλή επικοινωνία με το ασυνείδητο/υποσυνείδητο, αλλά μία μεταφορά μέσα σε αυτό. Τα μηνύματα που παίρνω, δεν είναι μελλοντικές καταστάσεις, αλλά παρελθοντικές ή του παρόντος, που απλά δεν έχουν ακόμα περάσει στο συνειδητό μου κομμάτι. Είναι τόσο έντονες και σημαντικές για την ζωή μου που δεν μπορούν να περιμένουν την ''γραφειοκρατική'' διαδικασία μεταφοράς από το ασυνείδητο στο συνειδητό ή ακόμα, είναι τόσο σημαντικές που δεν επιτρέπεται να μπλοκαριστούν από τις άμυνες του συνειδητού.

Από την στιγμή που τα γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο, εκ των πραγμάτων εν καιρώ θα κατοπτριστούν και στο συνειδητό. Ή για να το πω αλλιώς, εφόσον η αλλαγή έχει συμβεί στον εσωτερικό/ ψυχικό κόσμο, σύντομα θα μεταφερθεί στον εξωτερικό/ υλικό κόσμο.

Ο χρόνος λοιπόν για να ''εκπληρωθεί η προφητεία'' είναι ουσιαστικά η χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της αλλαγής στον εσωτερικό και της αλλαγής στον εξωτερικό κόσμο.

 

Σχόλια;

 

Καλημέρα σε όλους!

 

Αρχάγγελε  μπορείς να διευκρινήσεις λίγο τι εννοείς όταν λες τα μηνύματα που παίρνω δεν είναι μελλοντικές καταστάσεις αλλά παρελθοντικές ή του παρόντος...  θέλω να εστιάσω την προσοχή μου στο σημείο που γράφεις από τη στιγμή που τα  γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο, εκ των πραγμάτων εν καιρώ θα κατοπτριστούν στο συνειδητό... αυτό με έχει απασχολήσει συχνά στο παρελθόν. (έχω την αίσθηση ότι το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ είχα ψάξει να βρω τη σχετική συζήτηση αλλά δεν)

Η ερώτηση που τριγυρίζει στο μυαλό μου είναι αν ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ως έναν βαθμό αυτά τα γεγονότα ώστε να αποτρέψει κάτι ή να δουλέψει συνειδητά ώστε να πετύχει κάτι...  Δηλαδή στα συνειδητά ή προφητικά όνειρα που λες μπορούμε να επέμβουμε στη ροή των πραγμάτων αλλάζοντας το αποτέλεσμα? και αν δεν μπορούμε να επέμβουμε τότε τι νόημα έχει να βλέπουμε ή να προβλέπουμε κάτι αν είμαστε ανίσχυροι να το αλλάξουμε?

Link to comment
Share on other sites

....από τη στιγμή που τα  γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο, εκ των πραγμάτων εν καιρώ θα κατοπτριστούν στο συνειδητό... ...

 

Αυτό είναι κάπως δύσκολο να δειχτεί. τι θα πει "τα  γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο";;; Ότι είναι "γραμμένο" να συμβούν;

Θυμίζει και λίγο το χριστιανικό "η προσευχή έχει ήδη απαντηθεί στον Ουρανό" και μένει να φτάσει η απάντηση στη γη (βασισμένο σε απόσπασμα του βιβλίου του Δανιήλ)

 

...

Η ερώτηση που τριγυρίζει στο μυαλό μου είναι αν ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ως έναν βαθμό αυτά τα γεγονότα ώστε να αποτρέψει κάτι ή να δουλέψει συνειδητά ώστε να πετύχει κάτι...  Δηλαδή στα συνειδητά ή προφητικά όνειρα που λες μπορούμε να επέμβουμε στη ροή των πραγμάτων αλλάζοντας το αποτέλεσμα? και αν δεν μπορούμε να επέμβουμε τότε τι νόημα έχει να βλέπουμε ή να προβλέπουμε κάτι αν είμαστε ανίσχυροι να το αλλάξουμε?

Ένα πρόβλημα με την αλλαγή είναι ότι το προβλεπόμενο (αν το αλλάξουμε) δεν γίνεται τελικά. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλεψη!

Θυμάμαι "κινητοποίηση" για να εμποδιστεί μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη - που είχε προφητευτεί! Τέτοιος σεισμός δεν έγινε. Πέτυχε η κινητοποίηση ή ήταν απλή κινδυνολογία; Ποτέ δεν θα το μάθουμε.

 

Άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το "αν δεν μπορούμε να επέμβουμε τότε τι νόημα έχει να βλέπουμε ή να προβλέπουμε κάτι αν είμαστε ανίσχυροι να το αλλάξουμε."

Δεν είμαστε εντελώς ανίσχυροι αλλά και να είμαστε η έγκαιρη προειδοποίηση - ότι πχ θα βρέξει - έχει πάντα νόημα κι ας μη μπορείς να εμποδίσεις τη βροχή. Παίρνεις ομπρέλα, ελαχιστοποιείς τις συνέπειες.

 

Τέλος η προειδοποίηση έχει και αξία "σημαδιού" προς τα που φυσά ο αγέρας, ποια τα αδύνατα σημεία μας (αυτογνωσίας)

Link to comment
Share on other sites

Ένα πρόβλημα με την αλλαγή είναι ότι το προβλεπόμενο (αν το αλλάξουμε) δεν γίνεται τελικά. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλεψη!

Θυμάμαι "κινητοποίηση" για να εμποδιστεί μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη - που είχε προφητευτεί! Τέτοιος σεισμός δεν έγινε. Πέτυχε η κινητοποίηση ή ήταν απλή κινδυνολογία; Ποτέ δεν θα το μάθουμε.

 

Άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το "αν δεν μπορούμε να επέμβουμε τότε τι νόημα έχει να βλέπουμε ή να προβλέπουμε κάτι αν είμαστε ανίσχυροι να το αλλάξουμε."

Δεν είμαστε εντελώς ανίσχυροι αλλά και να είμαστε η έγκαιρη προειδοποίηση - ότι πχ θα βρέξει - έχει πάντα νόημα κι ας μη μπορείς να εμποδίσεις τη βροχή. Παίρνεις ομπρέλα, ελαχιστοποιείς τις συνέπειες.

 

Ούτις θα προσπαθήσω να εξηγήσω λίγο το σκεπτικό μου. Πες ότι βλέπεις ένα σημαντικό όνειρο, μετά από καιρό και ενώ το έχεις απωθήσει κάτι συμβαίνει και το όνειρο επανέρχεται στη μνήμη σου γιατί αναγνωρίζεις κάποια ονειρικά στοιχεία στην καθημερινότητά σου. Βλέπεις κάτι και θυμάσαι αυτόματα το όνειρο. Τότε μπορείς βάσει αυτών των στοιχείων να επιλέξεις πώς θα κινηθείς αν θέλεις να συμβεί κάτι ή όχι. Δηλαδή μπορεί να μην εμποδίσεις τη βροχή αλλά θα πάρεις ομπρέλα όπως λες ή δε θα βγεις καθόλου για να μην βραχείς.

Link to comment
Share on other sites

Ούτις θα προσπαθήσω να εξηγήσω λίγο το σκεπτικό μου. Πες ότι βλέπεις ένα σημαντικό όνειρο, μετά από καιρό και ενώ το έχεις απωθήσει κάτι συμβαίνει και το όνειρο επανέρχεται στη μνήμη σου γιατί αναγνωρίζεις κάποια ονειρικά στοιχεία στην καθημερινότητά σου. Βλέπεις κάτι και θυμάσαι αυτόματα το όνειρο. Τότε μπορείς βάσει αυτών των στοιχείων να επιλέξεις πώς θα κινηθείς αν θέλεις να συμβεί κάτι ή όχι. Δηλαδή μπορεί να μην εμποδίσεις τη βροχή αλλά θα πάρεις ομπρέλα όπως λες ή δε θα βγεις καθόλου για να μην βραχείς.

Ο άνθρωπος που έχει εμπιστοσύνη σε ότι του "έδειξε" αρχικά το όνειρο - μη σου πω πως θα βγει και μάλιστα χωρίς ομπρέλα. Και βρεχόμενος (μικρό το κακό) θα γλυτώσει άλλο κακό χειρότερο. Αλλά η σοφία είναι να ξέρεις και πότε σε παίρνει να πάρεις ομπρέλα και πότε όχι.

Οι σοφοί λένε ότι αν υπάρχει πρόγνωσή ότι σε χτυπά αυτοκίνητο μη μέινεις σπίτι νομίζοντας πως θα γλυτώσεις. Απλά θα σε βρει στο σπίτι το αυτοκίνητο! Βγες και πήγαινε να το βρεις εσύ πρώτος/πρώτη και δες πως η έκβαση δεν είναι τόσο κακή όσο σου είχε φανεί!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους!

 

Αρχάγγελε  μπορείς να διευκρινήσεις λίγο τι εννοείς όταν λες τα μηνύματα που παίρνω δεν είναι μελλοντικές καταστάσεις αλλά παρελθοντικές ή του παρόντος...  θέλω να εστιάσω την προσοχή μου στο σημείο που γράφεις από τη στιγμή που τα  γεγονότα αυτά έχουν συμβεί ήδη στο ασυνείδητο, εκ των πραγμάτων εν καιρώ θα κατοπτριστούν στο συνειδητό... αυτό με έχει απασχολήσει συχνά στο παρελθόν. (έχω την αίσθηση ότι το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ είχα ψάξει να βρω τη σχετική συζήτηση αλλά δεν)

Η ερώτηση που τριγυρίζει στο μυαλό μου είναι αν ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ως έναν βαθμό αυτά τα γεγονότα ώστε να αποτρέψει κάτι ή να δουλέψει συνειδητά ώστε να πετύχει κάτι...  Δηλαδή στα συνειδητά ή προφητικά όνειρα που λες μπορούμε να επέμβουμε στη ροή των πραγμάτων αλλάζοντας το αποτέλεσμα? και αν δεν μπορούμε να επέμβουμε τότε τι νόημα έχει να βλέπουμε ή να προβλέπουμε κάτι αν είμαστε ανίσχυροι να το αλλάξουμε?

 

Γειά σου κι εσένα Dalia, χαίρομαι που είσαι στην παρέα μας ύστερα από τόσο καιρό :)

 

Να το διευκρινήσω. 

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το ''προφητικά'' το βάζω σε εισαγωγικά, διότι προφανώς δεν αναφέρομαι σε προφητείες γεγονότων, αλλά προσωπικών καταστάσεων. Οι προσωπικές αυτές καταστάσεις, και πάλι δεν είναι προφητείες, απλά πιο έντονα μηνύματα του ασυνείδητου προς το συνειδητό. Είναι καμπανάκια που χτυπάνε.

Δεν μιλάμε για πρόβλεψη καιρού και σεισμών, αλλά για αναμενόμενα αποτελέσματα που έπονται δικών μου μοτίβων συμπεριφοράς.

 

Για παράδειγμα:

Βλέπω ότι είμαι ξανά φαντάρος, βρίσκω τα πράγματα αλλαγμένα, την συμπεριφορά των ανωτέρων αυταρχική. Οι ίδιοι όμως, δεν είναι συνεπείς στους κανόνες τους. Ο στρατηγός με πάει να κόψω τα μαλλιά μου, τα οποία τελικά κόβω μόνος μου. 

Αποσυμβολισμός: ανέχομαι τις παράλογες απαιτήσεις της ''εξουσίας'', η οποία δεν τηρεί τους ίδιους της τους κανόνες.

Το γεγονός αυτό έγινε και θα ξαναγίνει. Παλαιότερα, δεν θα παρατηρούσα την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά (την παρελθοντική ή την παρούσα), αλλά μόνο την επανάληψη, που αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Όταν λοιπόν γινόταν σκεφτόμουν ''να που το είχα δει το όνειρο...''.

Το μήνυμα λοιπόν δεν είναι ''θα γίνει το τάδε συμβάν'', αλλά στην πραγματικότητα είναι ''μεγάλε ξεκόλλα, επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος, σύντομα θα ξαναγίνει''.

 

Επομένως, ναι. Προφανέστατα μπορούμε να επέμβουμε στη ροή των πραγμάτων, δεδομένου ότι ορίζουμε την σκέψη, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας.

 

Των προσωπικών πραγμάτων όμως, όχι των γεγονότων της Φύσης.

Link to comment
Share on other sites

Ο άνθρωπος που έχει εμπιστοσύνη σε ότι του "έδειξε" αρχικά το όνειρο - μη σου πω πως θα βγει και μάλιστα χωρίς ομπρέλα. Και βρεχόμενος (μικρό το κακό) θα γλυτώσει άλλο κακό χειρότερο. Αλλά η σοφία είναι να ξέρεις και πότε σε παίρνει να πάρεις ομπρέλα και πότε όχι.

Οι σοφοί λένε ότι αν υπάρχει πρόγνωσή ότι σε χτυπά αυτοκίνητο μη μέινεις σπίτι νομίζοντας πως θα γλυτώσεις. Απλά θα σε βρει στο σπίτι το αυτοκίνητο! Βγες και πήγαινε να το βρεις εσύ πρώτος/πρώτη και δες πως η έκβαση δεν είναι τόσο κακή όσο σου είχε φανεί!

 

Οι σοφοί έχουν σίγουρα δίκιο σε αυτό? :ermm:  γιατί υπάρχουν και άλλοι που λένε φύλαγε τα ρούχα σου. Δηλαδή οι σοφοί της ιστορίας υποστηρίζουν ότι αν είναι ''γραμμένο'' να γίνει θα γίνει οπότε μην προσπαθείς να αποφύγεις κάτι αναπόφευκτο. Το έχω ακούσει αυτό, έχω δει και θρίλερ με το θέμα. 

Ούτις, τι εννοείς και βρεχόμενος μικρό το κακό θα γλυτώσει άλλο κακό χειρότερο? 

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου κι εσένα Dalia, χαίρομαι που είσαι στην παρέα μας ύστερα από τόσο καιρό :)

 

Να το διευκρινήσω. 

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το ''προφητικά'' το βάζω σε εισαγωγικά, διότι προφανώς δεν αναφέρομαι σε προφητείες γεγονότων, αλλά προσωπικών καταστάσεων. Οι προσωπικές αυτές καταστάσεις, και πάλι δεν είναι προφητείες, απλά πιο έντονα μηνύματα του ασυνείδητου προς το συνειδητό. Είναι καμπανάκια που χτυπάνε.

Δεν μιλάμε για πρόβλεψη καιρού και σεισμών, αλλά για αναμενόμενα αποτελέσματα που έπονται δικών μου μοτίβων συμπεριφοράς.

 

Για παράδειγμα:

Βλέπω ότι είμαι ξανά φαντάρος, βρίσκω τα πράγματα αλλαγμένα, την συμπεριφορά των ανωτέρων αυταρχική. Οι ίδιοι όμως, δεν είναι συνεπείς στους κανόνες τους. Ο στρατηγός με πάει να κόψω τα μαλλιά μου, τα οποία τελικά κόβω μόνος μου. 

Αποσυμβολισμός: ανέχομαι τις παράλογες απαιτήσεις της ''εξουσίας'', η οποία δεν τηρεί τους ίδιους της τους κανόνες.

Το γεγονός αυτό έγινε και θα ξαναγίνει. Παλαιότερα, δεν θα παρατηρούσα την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά (την παρελθοντική ή την παρούσα), αλλά μόνο την επανάληψη, που αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Όταν λοιπόν γινόταν σκεφτόμουν ''να που το είχα δει το όνειρο...''.

Το μήνυμα λοιπόν δεν είναι ''θα γίνει το τάδε συμβάν'', αλλά στην πραγματικότητα είναι ''μεγάλε ξεκόλλα, επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος, σύντομα θα ξαναγίνει''.

 

Επομένως, ναι. Προφανέστατα μπορούμε να επέμβουμε στη ροή των πραγμάτων, δεδομένου ότι ορίζουμε την σκέψη, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας.

 

Των προσωπικών πραγμάτων όμως, όχι των γεγονότων της Φύσης.

 

Ευχαριστώ που το εξήγησες Αρχάγγελε. Με μπέρδεψε το ''προφητικά''. Τώρα βγάζει νόημα η αρχική σου εξήγηση ότι αφού κάτι συνέβη στο ασυνείδητο θα αντικατοπτριστεί  στο συνειδητό και αφορά στο παρόν ή παρελθόν. Αυτά τα όνειρα τα έχω κατατάξει ως πολύ σημαντικά γιατί με αλλάζουν. Είναι όνειρα που μαθαίνεις πράγματα και κατανοείς βαθύτερα το μήνυμά τους, σαν να σου ανοίγουν τον δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...