Jump to content

Απέχθεια Στον Άνθρωπο


Recommended Posts

7 minutes ago, Νεφέλη said:

Ώπα φίλε, μην βάζεις κι άλλον παίκτη στο παιχνίδι γιατί ήδη έχουμε πλεχτεί αρκετά!

Αλλά και εκτός αυτού... "ματαιοδοξία" το βρέφος;! :blink:

Η ματαιοδοξία είναι η φυσική συνέχεια της συμπεριφοράς μας προς το βρέφος (παιδί κλπ), απλά επειδή μετά από κάποια στιγμή σταμάταει να είναι το κέντρο του κόσμου των κοντινών του ανθρώπων, γίνεται το κέντρο του κόσμου του και αυτοεπιβραβεύεται (συνήθως ακολουθώντας τους κανόνες που διδάχθηκε μέχρι να φύγει η προσοχή του τότε περιβάλλοντός του από πάνω του) συνεχώς ανεξάρτητα από το αντίκτυπο των κινήσεών του μέσα στο σύνολο.
 

 

12 minutes ago, Νεφέλη said:

Πως;


Σαν αυθαίρετη βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Ας το διατυπώσω διαφορετικά...

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έλκονται από το Θεό ή τη Φύση, ενώ απλώς απεχθάνονται τον Άνθρωπο"

~Μπάμπης ο Σουγιάς, ελαιοχρωματιστής

ή

~ Νίτσα, νυχατζού

ή

~ Το συμβούλιο των 12 Σοφών

ή

~ Αλέξανδρος Δημητριάδης, Αστροφυσικός

 

@Saginie: Τι αλλάζει στην ερμηνεία της φράσης;

@Αυγερινός: Πού διακρίνεις μέσα στην φράση να υποννοείται διαχωρισμός μεταξύ ανθρώπου, φύσης, θεού;

@Νεφέλη και @Sucore: Ούτε παντρεμένοι δεν καβγαδίζουν έτσι :P Επιστρέψτε αν θέλετε στο θέμα.

 

Θα συμφωνήσω με τη @Minerva και τον @Φοίνικας. Είναι πολύ διαφορετικό μία επιλογή να γίνεται από επιθυμία και διαφορετικό επειδή είναι η μόνη που απέμεινε. Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να απομακρυνθούν από την κοινωνία (Άνθρωπο) και να στραφούν προς τον Θεό (θρησκεία) ή την Φύση (Επιστήμη ή και απομόνωση στην ερημιά), απλά και μόνο για να ανήκουν κάπου και να μην είναι ξεκρέμαστοι στο περιθώριο. Είναι ευκολότερο να ταχθεί κάποιος σε κάτι το οποίο είναι ασαφές (Θεός, Φύση) και εύκολα μπορεί να θολώσει τα νερά, παρά να παραδεχτεί ότι για τον χ,ψ λόγο δεν μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία.

Η απορία μου λοιπόν είναι -και εκεί μπορεί να βγει συμπέρασμα που να βγάζει κάπου @Sucore (δεν απευθύνομαι μόνο σε εσένα)- πόσο ένας τέτοιος άνθρωπος είναι πραγματικά κοντά στον Θεό ή στην Φύση; Κατά πόσο μπορεί π.χ να μεταδώσει το λόγο του Θεού ή να ερμηνεύσει τα μυστήρια της Φύσης; Πόσο μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να αντιπροσωπεύσει τον κλήρο ή την επιστημονική κοινότητα; Βρίσκω τεράστια διαφορά μεταξύ του να έλκομαι από κάτι σε σχέση με το να πηγαίνω εκεί επειδή αποφεύγω κάτι άλλο.

Μου θυμίζει άτομα που λένε "είμαι μόνος/η από επιλογή και ιδεολογία" ύστερα από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες να συνάψουν σχέση. 

Άλλο να πηγαίνω στη θάλασσα επειδή μου αρέσει και άλλο γιατί βρέθηκα σε μία παραλία και δεν μπορώ να ανέβω το βουνό...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η παραπάνω φράση, αυτή την ερμηνεία μου γέννησε για τον εξής λόγο.

Θέτει το γεγονός της έλξης προς τον Θεό ή την φύση ως αντίπολο. Αν αυτό δεν ίσχυε και τα ταύτιζε, η ισοδυναμία δεν θα ήταν ( Θεός ή Φύση == όχι_Άνθρωπος )

 

Πάνω σε αυτό που έγραψες τώρα, ναι έχει διαφορά το να επιλέγεις κάτι με το απλώς να ξέμεινες εκεί από έλλειψη επιλογών.

Θα σταθώ περισσότερο σε αυτό:

Quote

Είναι πολύ διαφορετικό μία επιλογή να γίνεται από επιθυμία και διαφορετικό επειδή είναι η μόνη που απέμεινε. 

Ο άνθρωπος στη βάση του είναι επιθυμία και φόβος. Πίσω από το πως αυτά εκφράζονται στο κάθε υποκείμενο, αυτά είναι κοινά για όλους και οδηγούν ακόμη και τα ένστικτα, τα οποία είναι ασυνείδητα.

Συνεπώς ναι, έχει μεγάλη διαφορά να σε κινεί η επιθυμία από το να σε κινεί ο φόβος. Μιλάς όμως και για καταστάσεις που απαιτούν έντονη συνειδητότητα. Να ερμηνεύεις δηλαδή για ποιον λόγο κινήθηκες προς μια επιλογή, τι ήταν αυτό που σε κίνησε. Αν και το επικροτώ και το θεωρώ απαραίτητο συστατικό της εξέλιξης, γνωρίζω πως στην πράξη η καθημερινότητα δεν λειτουργεί με συνειδητότητα στα περισσότερα πράγματα.

Είμαστε όντα της συνήθειας και οι περισσότερες επιλογές που κάνουμε γίνονται αυτόματα, χωρίς η συνείδηση να μπαίνει στη μέση. Αυτό είναι χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις (ασήμαντες ή/και χρονικά άμεσες επιλογές) αλλά αθέμιτο και ίσως επικίνδυνο σε άλλες (σημαντικές ή/και μακροπρόθεσμες επιλογές). 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 04/09/2015 at 8:13 PM, Αρχάγγελος said:

"Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έλκονται από το Θεό ή τη Φύση, ενώ απλώς απεχθάνονται τον Άνθρωπο"

~William Ralph Inge

 

Απλή παρεξήγηση. 

Ο Άνθρωπος ως κομβικό σημείο μεταξύ Θεού και Φύσης τα έχει κάνει σαλάτα. Έτσι είτε προς τη φύση στρέφεται κανείς είτε προς το Θεό η ανθρώπινη αποτυχία (έτσι όπως εισπράτεται) δημιουργεί μια εντύπωση (που είναι παραξηγημένη μεν, παρούσα δε) και αυτή είναι μια εντύπωση 'αποστροφής' - Φυσικά η αποστροφή αυτή βιώνεται διαφορετικά ανάλογα με την 'έλξη' και με διαφορετική κατάληξη επίσης. Έτσι οι ελκόμενοι από τη Φύση φανερώνουν αποστροφή που καταλήγει στο Θεό, ενώ οι ελκόμενοι από το Θεό δίνουν κι αυτοί εντύπωση αποστροφής που καταλήγει στη φύση. Προσωπικά διαπιστώνω παρεξήγηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η 'αποστροφή' δεν είναι πραγματική σε πολλές περιπτώσεις. Άλλοτε όμως (στο πιο ορθό της πλαίσιο) δεν είναι πραγματική αλλά λάθος εντύπωση.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Αρχάγγελος said:

...απλά και μόνο για να ανήκουν κάπου και να μην είναι ξεκρέμαστοι στο περιθώριο....

.... πόσο ένας τέτοιος άνθρωπος είναι πραγματικά κοντά στον Θεό ή στην Φύση; Κατά πόσο μπορεί π.χ να μεταδώσει το λόγο του Θεού ή να ερμηνεύσει τα μυστήρια της Φύσης; Πόσο μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να αντιπροσωπεύσει τον κλήρο ή την επιστημονική κοινότητα; ....

Αφού δεν είναι κοντά στον εαυτό του (μιας και έχει την ανάγκη να ανήκει κάπου) σημαίνει πως δεν μπορεί να φέρει τον εαυτό του σε επαφή με τίποτα άλλο.
Οπότε δεν μπορεί να μεταδώσει τίποτα από αυτά, και φυσικά αποκλείεται να είναι ικανός να αντιπροσωπεύσει οτιδήποτε.

Στην πράξη, στην κοινωνία μας, η πλειοψηφία απομακρύνεται από τον εαυτό της, και έτσι δεν μπορεί να καταλάβει την αδυναμία των παραπάνω χαρακτήρων.
Αυτοί που προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, και αυτοί που το πετυχαίνουν, δεν έχουν ανάγκη κάτι παραπάνω, οπότε ναι μεν ειναι ικανοί για τα προηγούμενα, αλλά δεν ενδιαφέρονται.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Αρχάγγελος said:

@Νεφέλη και @Sucore: Ούτε παντρεμένοι δεν καβγαδίζουν έτσι :P Επιστρέψτε αν θέλετε στο θέμα.

"Καυγά" το λες εσύ αυτο;! :blink:

Εγώ ούτε "προθέρμανση" δεν το χαρακτηρίζω :018bleh:

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...