Jump to content

Έχουμε ελεύθερη βούληση;


Recommended Posts

@Αρχάγγελος
Όταν κάποιος σκέφτεται:
Καλύτερα να τσιμπήσω κάτι τώρα, για να μην πεινάσω αργότερα που θα είμαι εκεί (και δε θα μπορεί να φάει), δεν είναι μερικός έλεγχος πάνω στην ανάγκη του;

Όταν κάποιος κάνει δίαιτα, και κάθε κυριακή επιτρέπεται να σαβουρώνει, πάλι δεν είναι έλεγχος; (μέσω εκτόνωσης)

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν πως μπορούμε να επιβληθούμε στις ανάγκες μας, φτάνει και τα δύο μέρη να συμβιβάζονται (να μην το τραβάμε στα όρια δηλαδή, λόγω θεμάτων υγείας και μόνο).

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@Sucore Συγχέεις την ανάγκη με την ικανοποιησή της. Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε μία ανάγκη, είμαστε όμως πράγματι εν δυνάμει σε θέση να ελέγξουμε το πότε, πώς και σε τι βαθμό θα την ικανοποιήσουμε.

Με το να τραφείς δεν επιβάλεσαι στην ανάγκη της πείνας, απλά την ικανοποιείς. Αν μπορείς να σταματήσεις την πείνα, χωρίς να τραφείς και χωρίς επιπτώσεις για την υγεία σου, τότε θα δεχτώ ότι επιβάλεσαι στην ανάγκη αυτή.

Έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες "ανάγκας και θεοί πείθονται"

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
On 18/10/2017 at 10:56 AM, Νεφέλη said:

Έχουμε ελεύθερη βούληση;

Πως σχηματίζεται η βούλησή μας και πότε θεωρείται πραγματικά ελεύθερη;

Και, είναι άραγε αυτό δυνατόν;

 

 

καλησπερα!! καλως σας βρίσκω. Και καλως να ανταλλαξουμε τα μνμ!   νομίζω πιο σημαντικο απο αυτο το θεμα δεν υπάρχει. Ελεύθερη βούληση. !! Εχω την πεποιθηση οτι το ανθρωπινο πεδιο ενσάρκωσης κάνει  ακριβως αυτην την εκπαιδευση σε μας. Αναπτυσσει εδω το ον, την ελευθερη βούληση. Καθοτι ο ανθρωπος είναι εκπεσων Θεός κατα Εμπεδοκλη, και μπορει να έχει ενεργοποιημένη την θεϊκη του υπόσταση, αλλα και υπευθυνη δράση, συμμετοχη στο γίγνεσθαι. Οσο πιο πολύ αναλαμβανει ευθυνη του Εαυτου του, τοσο πιο πολύ ασκει αυτην. Και φερεται ως Θεος. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 15/9/2018 at 6:13 PM, Νεφέλη said:

Καλώς μας ήρθες Ελένη! :welcomeani:

 

Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση!

Γιατί όμως εκπεσων;

Και γιατί να χρειάζεται αυτή η εκπαίδευση;

 

Καλως σας βρήκα και καλή κίνηση εύχομαι εδώ!! Εκπαίδευση γτ παύεις να εισαι Θεός αμα δεν δημιουργεις με 100% συνείδηση. Εδω υλοποιείς ότι σκέπτεσαι και είσαι δημιουργος της πραγματικοτητας σου. Τα πάντα όμως. Για την ακρίβεια  εσυ μαζι με την θεια συγχρονικότητα. Σκοντάφτεις πάνω στις δημιουργίες σου, μεχρι αναθεματίζοντας να στραφεις στον εαυτό σου. Γι αυτο μας ειπαν οι αρχαιοι να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. να καταλάβουμε τον φόβο, που πήρε την θέση της αυτοδυναμίας μας. Ξανα κ ξανα. Ο ανθρωπος φοβαται την δυναμη του. Οταν η ψυχη χρησιμοποιεί την δύναμη για τα εγω της, μόνο, και βιωνει αποσυνδεση απο το Σύμπαν, πραγματώνει λάθος πράγματα. Αποτέλεσμα είναι να έχει φάει γερες σφαλιάρες ως συνέπειες απο λάθος επιλογές. Αιτια κ αποτέλεσμα. Μην ξεχνιόμαστε! Και έτσι προτιμάει να απαρνηθει την δύναμη της. Ερχεται ανήμπορη κ ανίξερη, με γερά μαθηματα που θα την ταρακουνήσουν κ θα την αφυπνίσουν. Κατα την γνωμη μου πάλι, η ψυχη φτιάχνει το επόμενο σχέδιο (αστρολογ. χαρτης δηλ) συμφωνα με την διάνοια που κουβαλάει. Γτ οι αρχαιοι μας είπαν οτι την κουβαλάει την διάνοια που καλλιέργησε. Ενω τα πάθη την κρατουν στα πεδία αυτα. Εκπεσων ειναι με μια λέξη η πτωση του Θεού σε άνθρώπινο ον.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 18/10/2017 at 8:56 AM, Νεφέλη said:

Έχουμε ελεύθερη βούληση;

Πως σχηματίζεται η βούλησή μας και πότε θεωρείται πραγματικά ελεύθερη;

Και, είναι άραγε αυτό δυνατόν;

 

 

Εξερεύνησε τη λέξη «βούληση» και θα έχεις πάνω από τη μισή απάντηση. 

Link to comment
Share on other sites

On 18/10/2017 at 10:56 AM, Νεφέλη said:

Έχουμε ελεύθερη βούληση;

Πως σχηματίζεται η βούλησή μας και πότε θεωρείται πραγματικά ελεύθερη;

Και, είναι άραγε αυτό δυνατόν;

 

 

Καλημέρα και καλό φθινόπωρο να έχουμε !

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν περι ελεύθερης βούλησης. Κατα τη γνώμη μου δεν υπάρχει ελευθερία καμιά στη βούλησή μας , αυτό που νομίζουμε ελευθερία είναι μια πλάνη. Έχω προσπαθήσει να εμβαθύνω σε αυτό, προσπαθώντας να θυμηθώ τον εαυτό μου παιδί και εκεί έχω ανακαλύψει ίχνη αυθεντικότητας της βούλησης. Μεγαλώνοντας χάνεται αυτό , η βούλησή μας διαμορφώνεται από τη βούληση των ανθρώπων που μας μεγαλώνουν και που μας μαθαίνουν να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τη δική τους βούληση, η οποία είναι και αυτή επηρεασμένη από τη βούληση των προηγούμενων.  Κάποιες φορές ίσως είναι απαραίτητη αυτή η κατάσταση για τη συνέχεια του κόσμου; γιατί η ελευθερία της βούλησης μπορεί να ακούγεται θετική στα αυτιά μας αλλά κρύβει κινδύνους; 

 Όταν και αν καταλάβουμε αυτή την έλλειψη ελευθερίας, ίσως με ενεργή προσπάθεια αποτινάξουμε από πάνω μας την ξένη επιρροή, κατόρθωμα δύσκολο γιατί πολλά ξένα στοιχεία τα κουβαλάμε μαζί μας καιρό και τα νομίζουμε δικά μας...  Μετά μπαίνεις σε φάση ελέγχου και διάκρισης. Τι είναι δικό μου, τι είναι δανεικό, τι ταιριάζει με αυτό που θέλω να είμαι, τι δεν ταιριάζει. Κάνουμε ένα συμμάζεμα και ξεδιάλεγμα του εαυτού μας, όπως κάνουμε στα σπίτια μας κάθε άνοιξη και φθινόπωρο...  Το αποτέλεσμα αξίζει γιατί μοιάζει με ξύπνημα από βαθύ ύπνο και μετά είσαι σε εγρήγορση. Όταν κάτι συμβαίνει μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς καλύτερα, να αντιδράσεις ή να μην κάνεις τίποτα. Να ανακαλύψεις αν όχι τον εαυτό σου κάποια αληθινά κομμάτια του.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...