Jump to content

Εμείς αυτό λέμε "εξοχικό"


 Share

Recommended Posts

6 hours ago, Αρχάγγελος said:

Όταν κάποιος, κατά βούληση, σε δεδομένη στιγμή, αλλάζει το νόημα μίας καθορισμένης λέξης, σπάει ένα συλλογικό συμβόλαιο.

Τι γίνεται με τις διαλέκτους; Π.χ., το κλασικό (και γνωστό) θέμα της μπουγάτσας στην Θεσσαλονίκη και της μπουγάτσας στην Αθήνα;

 

Link to comment
Share on other sites

Quote

Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι δημιούργησαν τη γλώσσα και τις λέξεις για να μπορούν να συνεννοούνται. Οι λέξεις και τα νοήματά τους αποτελούν κοινές συμφωνίες, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν μία λέξη δεν είναι λειτουργική ή δεν εκφράζει ικανοποιητικά το νόημα που θέλουμε, τότε την αλλάζουμε κατά βούληση, με κοινή αποδοχή.


Οι "κοινές συμφωνίες" που υπάρχουν πίσω από τις λέξεις και τα νοήματα, δεν αποτελούν συμβόλαια που προορίζονται να κρατήσουν για πάντα
Επίσης το θέμα των νέων λέξεων προκειμένου να αποδοθεί το καινούργιο περιεχόμενο, δεν μια τόσο απλή υπόθεση που μπορεί να νομίζει κάποιος, γιατί συνήθως υπάρχει αρκετή επιτηδειότητα και σκοπιμότητα. Δεν είναι η παρούσα φάση να το εξηγήσω γιατί είναι τεράστιο θέμα και έχει ως προϋπόθεση μια κάποια συνειδησιακή συνάφεια για να γίνει κατανοητό.
 

Quote

Όταν κάποιος, κατά βούληση, σε δεδομένη στιγμή, αλλάζει το νόημα μίας καθορισμένης λέξης, σπάει ένα συλλογικό συμβόλαιο. Η πράξη αυτή έχει κυρώσεις και συνέπειες. Η κυριότερες είναι η παρεμπόδιση της επικοινωνίας και η απώλεια της εμπιστοσύνης.

Καλωήρθες στον ασύνδετο κόσμο της διάλυσης(ή μετατροπής) του κοινωνικού ιστού **. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένος είναι κάποιος να αντέξει τις αλλαγές που γίνονται, τόσο όσο αφορά την "τακτοποίηση" και την ανακατάταξη(sic) στο νου, όσο και πρακτικά.
 

** Άν και παραπλήσιο, δες την λέξη ΕΛΠΙΔΑ που χρησιμοποιήθηκε από την κυβερνώσα παράταξη, για το πως σταδιακά φτάνει να ταυτίζεται στην πράξη με αναγραμματισμένο νόημα ΕΛΠΙΔΑ-ΛΕΠΙΔΑ. Πόσο μπορεί να επηρεάζει τον κόσμο με το θετικό της νόημα και πόσο με το αρνητικό της.

 

Edited by Aqua Marine
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...