Jump to content

Μην πατάς το σπανάκι!


Recommended Posts

Έχω πάει μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι και την πεντάχρονη κόρη τους επίσκεψη σε ένα άλλο φιλικό ζευγάρι και τον πεντάχρονο γιο τους. Η επίσκεψη έγινε στο χωριό όπου έμεναν οι φίλοι μου, στο οποίο διατηρούσαν θερμοκήπιο με σπανάκι. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν ουσιαστικά το θερμοκήπιο, οι καλλιέργειες και ο τρόπος ζωής στο χωριό. 

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο θερμοκήπιο και το ένα ζευγάρι εξηγεί στο άλλο τα σχετικά περί καλλιέργειας. Τα δυο πιτσιρίκια τρέχουν στα χωράφια και παίζουν και μιας και η προσοχή των γονιών είναι μέσα στο θερμοκήπιο, τρέχουν και παίζουν μέσα στο θερμοκήπιο. Η μικρή Ελένη λοιπόν, παιδί της πόλης, τρέχει μέσα στο θερμοκήπιο και τσαλαπατάει τα σπανάκια. Ο Πέτρος, μεγαλωμένος στο χωριό, αποφεύγει τα σπανάκια και πατάει στον κενό χώρο.

Η μαμά της Ελένης της λέει με έντονο ύφος "Ελένη, μην πατάς τα σπανάκια" και συνεχίσει τη συζήτηση. Η μικρή Ελένη απορεί, σταματάει για λίγο και μετά συνεχίζει να κυνηγάει τον Πέτρο. Ξανά η μαμά της με πιο έντονο ύφος "Ελένη σου είπα να μην πατάς τα σπανάκια!!!". Σταματάει η μικρή, προβληματίζεται για λίγο και ξανατρέχει πίσω από τον Πέτρο. Μετά από λίγο λέει η μαμά "Πες κι εσύ τίποτα στην κόρη σου. Εμένα δε με ακούει". Τότε της λέει ο μπαμπάς της "Ελένη γιατί δε μας ακούς; Σου είπε η μαμά να μην πατάς τα σπανάκια. Μην πατάς τα σπανάκια!"

Πλησιάζω το γεμάτο απορία κορίτσι και του λέω "Ελενίτσα, αυτά εδώ τα μικρά φυλλαράκια είναι σπανάκι. Ξέρεις τι είναι το σπανάκι;" 

"Όχι", μου απαντάει η μικρή.

"Το σπανάκι είναι ένα νόστιμο φυτό που το κάνουμε φαγητό. Έχεις φάει ποτέ σπανακόπιτα ή σπανακόριζο;"

"ΝΑΙ!!!!" μου λέει ενθουσιασμένη η Ελενίτσα.

"Άμα πατάς τα μικρά σπανάκια, δεν θα μεγαλώσουν, δεν θα μπορέσουμε να τα μαζέψουμε και δεν θα μπορέσουμε να τα κάνουμε φαγητό"

"Εντάξει, θα προσέχω"

"Δεν είναι όλα τα φυλλαράκια σπανάκι. Έχει και άλλα φυτά εδώ που δεν πειράζει να τα πατάς. Μπορείς να τα ξεχωρίσεις;"

"Όχι..."

"Επειδή ο Πέτρος τα ξέρει, πατάει εκεί που επιτρέπεται και προσέχει να μην πατάει τα σπανάκια. Καλύτερα λοιπόν να πατάς κι εσύ εκεί που πατάει και ο Πέτρος για να μπορείτε να παίζεται χωρίς πρόβλημα."

Τα πιτσιρίκια αυτομάτως άλλαξαν παιχνίδι. Η Ελένη πατούσε στα βήματα του Πέτρου, ο Πέτρος την περίμενε και σιγά σιγά της εξηγούσε τι είναι σπανάκι και τι όχι.

Η Ελένη ήξερε τι θα πει "μην πατάς", όμως δεν ήξερε τι είναι "το σπανάκι". Η φράση λοιπόν "Μην πατάς το σπανάκι" δεν μπορεί να βγάλει νόημα για αυτήν.

Οι γονείς, πριν αρχίσουν να αγανακτούν για την "ανυπάκουη" κόρη τους όφειλαν να εξηγήσουν: 

1. Τι είναι το σπανάκι

2. Γιατί δεν πρέπει να το πατάμε

3. Πώς γίνεται να μην το πατάμε.

 

Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω μέσα από αυτή την ιστορία είναι το εξής: "Όταν θέλουμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον, είναι απαραίτητο να γνωρίζει για τι πράγμα του μιλάμε. Είναι δική μας ευθύνη να του μάθουμε αυτό που δεν ξέρει, να του εξηγήσουμε αυτό που δεν καταλαβαίνει, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να ακολουθήσει τις οδηγίες, συμβουλές, κατευθύνσεις μας ή ακόμα ακόμα και τη ροή της συζήτησης"

Ας αφήσουμε τα παιδιά στην άκρη και την παιδαγωγία στους γονείς και τους παιδαγωγούς.

Ας επικεντρωθούμε στο νήμα αυτό στην μεταξύ μας επικοινωνία, ως μέλη του φόρουμ, που προσπαθούν να συνομιλήσουν, να επικοινωνήσουν και να συμπορευθούν.

Συμβουλή λοιπόν δική μου. Όταν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με κάποιο άλλο μέλος, πριν σπεύσετε προς την απόγνωση και τους χαρακτηρισμούς, προσπαθήστε να δώσετε στον άλλο τα απαραίτητα στοιχεία για να σας κατανοήσει. Αν δεν έχετε τη διάθεση ή την επιθυμία να δώσετε τα στοιχεία αυτά, δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση ο άλλος να σας καταλάβει. Έχετε βέβαια, θεωρώ, κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια και τη συζήτηση, χωρίς όμως να ρίξετε το φταίξιμο στον άλλο.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...