Jump to content

Πως «μετράμε» την Τέχνη;


 Share

Recommended Posts

19 hours ago, Τράγου Κέρατο said:

Νομίζω πως το βαραίνεις πέραν αναγκαιότητα.

Απλά σκέφτομαι μήπως η ψυχαγωγική (και όχι η διασκεδαστική) αξία ενός έργου, είναι αυτό που μπορεί να το χρήσει ποιοτικό ή μη.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, έτσι αρχίζουμε να το ποσοτικοποιούμε το πράγμα λες και πρόκειται για θετικές επιστήμες. Και, όταν πάμε προς αυτήν την προσέγγιση, εγώ αισθάνομαι κάπως έτσι:

 

 

Edited by Τράγου Κέρατο
Link to comment
Share on other sites

On 8/1/2018 at 8:25 AM, Νεφέλη said:

Πρόσφατα έτυχα σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση:

Ποιος/οι και πως αποφασίζει τι είναι ποιοτική τέχνη και τι όχι;

Για παράδειγμα, στην συζήτηση αναφέρθηκε το εξής (όσον αφορά το τραγούδι) : «Η Πάολα θεωρείται ‘σκουπίδια’ ενώ ο Σαββόπουλος ποιότητα… Με ποια και τίνος τα κριτήρια;»

Παρόμοια παραδείγματα μπορούμε να βρούμε σε κάθε μορφή τέχνης (ζωγραφική, θέαμα, γλυπτική, ποίηση, κλπ).

Ποια η δική σας γνώμη;  

'Παραδοσιακά' η τέχνη αξιολογείται από την "εμπνευστική" της δύναμη, σε συνδυασμό με το ζητούμενο και το ζητούμενο σε σχέση με το παρόν, τις ανάγκες του και τις μελλοντικές φιλοδοξίες / στόχους. Γενικά η 'τέχνη' που σε συνδέει με ορισμένο 'γκεσταλτ' χρησιμοποιείται για να σε 'παγιδεύσει' κάπου (προς όφελος συχνά άλλων). Είναι εκείνη που σου λέει 1) το αυτονόητο, 2)ότι θέλεις να ακούσεις, 3) να προξενήσει τη συμφωνία σου, 4) να σε 'οδηγήσει' να συμφωνήσεις μα κάποια πράγματα χωρίς να το καταλάβεις. Αυτή είναι η 'κακή' τέχνη, αλλά κι αυτή ...έντεχνα μπορεί να είναι εξαιρετική... Η τέχνη που απελευθερώνει από τις φόρμες και τις προσδοκίες έχει δικά της ρίσκα (αποσταθεροποιεί) αλλά και και οδηγεί σε καταστάσεις που δεν έχεις βρεθεί και μπορεί να σε ωφελήσουν. Αυτή είναι η "καλή" τέχνη αλλά κι αυτή ... έντεχνα και άτεχνα μπορεί να είναι κακότεχνη, ή τόσο 'ξένη' που να μην εκλύει, βαρετή κτλ. Αλλά δεν είναι και άσπρα μαύρα. Υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις και 'καλές' μιμήσεις της καλή τέχνης στην ουσία εξυπηρετώντας την... κακή, ενώ σπανιότερα μόνο η καλή τέχνη καταφέρνει να μιμηθεί την τετριμμένη τόσο ώστε να είναι δημοφιλής! Και πάλι υπάρχει και το θέμα τις 'ωριμότητας' Για Πάολα πρώτη φορά ακούω οπότε δεν μπορώ να κρίνω (πρέπει να δω τι λέει και πως) ο Σαββόπουλος είναι καλή περίπτωση για εξέταση. Κατάφερνε να 'πρωτοπορεί' (άρα να οδηγεί μπροστά) στα χρόνια τις νεότητας. Τώρα εξυπηρετεί γκέσταλτ (για ορισμένης ηλικίας, μπορεί νεότερους να ωφελεί.) Το αναγνωστικό της Α' δημοτικού δεν είναι κακό όταν είσαι 6, αλλά όταν είσαι 36, 46, 56? Άλλο στοιχείο είναι η 'διάρκεια' ζωής - αν κάτι παραμένει επίκαιρο και ακούγεται είναι "κλασικό" άρα έχει στοιχεία καλής τέχνης ενώ αν μετά 10 χρόνια δεν ακούγεται... ο Σαββόπουλος κερδίζει πόντους εδώ. Αυτές οι αρχές ισχύουν σε όλες τις τέχνες.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...