Jump to content
Νεφέλη

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ VS ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΙΑ

Recommended Posts

Εδώ και λίγους μήνες, στο ελληνικό διαδίκτυο, συχνά πυκνά βλέπω debates σχετικά με το εάν ο άνθρωπος είναι «φτιαγμένος» για να τρώει κρέας ή όχι.

Νομίζω ότι το εν λόγω debate ξεκίνησε όταν πριν λίγο καιρό ο Π.Ο.Υ. ένταξε το φρέσκο κόκκινο κρέας στην λίστα των καρκινογόνων (τα αλλαντικά τα έχει εντάξει εδώ και 3-4 χρόνια, αλλά για την επεξεργασία τους).

Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι οι συνθήκες ζωής των ζώων που προορίζονται για τροφή, είναι άθλια, και γι’αυτό τον λόγο πολλοί στρέφονται προς την χορτοφαγία. Δηλαδή για λόγους ηθικούς. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε αυτό.

Θα ήθελα την γνώμη σας ως προς το εάν πιστεύετε πως ο άνθρωπος είναι «κατασκευασμένος» να αφομοιώνει κρέας (κυρίως στο κόκκινο αναφέρομαι) ή όχι.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κοιτά. Η ερώτησή σου είναι στο επίπεδο του «αν η γη είναι όντως επίπεδη». Κρίμα να δωσουμε αξία σε κάτι τέτοιο με το να το κουβεντιάσουμε. 

Αλλα επειδή μας διαβάζουν και παιδιά....

να παρακάτω ολίγα:

Α  τα δεδομένα  

1. Η τροφη παίζει ρόλο στην ενεργειακη μας κατάσταση 

2. Η «μαγεία» παίζει με την ενεργειακη κατάσταση. 

Β. Συμπέρασμα: 

1. Διατροφή και πρακτική μας συμφέρει να συμβαδίζουν και να είναι αποδεδιγμένα συμβατά. 

2. Αυτό πάει να πει ότι αν ακολουθούμε κάποια παράδοση  είναι καλή ιδεα να μην κάνουμε διατροφή ξένη προς αυτή (κι όχι μόνο διατροφή αλλά και τροπο ζωής. 

Έτσι χοντρικά:

Κάνεις γιόγκα; Απέφευγε το κρέας  

ασχολεισαι με σαμανιστικα; Μην είσαι χορτοφάγος  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γενικα παντως, με βαση γνωσεων, ο ανθρωπινος οργανισμος ειναι δημιουργημενος ετσι ωστε να αντεχει στην καταναλωση τοσο κρεατος οσο και λαχανικων αλλα και φρουτων επειδη ειμαστε βιολογικα παμφαγα, εξαλλου αυτο δεν ανακαλυφθηκε τωρα αλλα εδω και εκατονταδες χρονια. Επισης το υγειες ειναι ολα οσα τρωμε να τα τρωμε με μετρο. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εντάξει, κι οι μεταλλάξεις μέσα στην κατασκευή είναι διότι, αν τις βγάλουμε από το παιχνίδι, είμαστε υπερβολικά αφύσικες αμοιβάδες.

Και για να μη γίνομαι υπερβολικός, ο άνθρωπος, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κατασκευασμένος ούτε να ζει 80 χρόνια.

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε κυνόδοντες επιβεβαιώνει ότι είμαστε και σαρκοφάγοι, μεταξύ άλλων, αν προσεγγίσουμε το θέμα κατασκευαστικά! :P

Επίσης, η δυσαρέσκειά μας απέναντι στην κακομεταχείρηση των ζώων είναι κάτι διαφορετικό από την αρέσκειά μας στην κατανάλωση κρεατικών. Η βιαιότητα της φύσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και, όταν πρόκειται για θέμα επιβίωσης, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Τέλος, η @Πασχαλιά το διατύπωσε πολύ σωστά: το υγιές είναι να λαμβάνεις με μέτρο τα θρεπτικά συστατικά από το κάθε τι. Τώρα, για να βρει κανείς το δικό του μέτρο, μάλλον θα πρέπει να γνωρίζει τον εαυτό του και την σωματική του υγεία, αλλά να γνωρίζει και τι θρεπτικό υπάρχει τελικά στο κάθε τι. :)

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα πάντως με την παρακάτω ανάλυση, ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας:

http://living-animals.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

Σχόλια;

  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Τράγου Κέρατο said:

Εντάξει, κι οι μεταλλάξεις μέσα στην κατασκευή είναι διότι, αν τις βγάλουμε από το παιχνίδι, είμαστε υπερβολικά αφύσικες αμοιβάδες.

Και για να μη γίνομαι υπερβολικός, ο άνθρωπος, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κατασκευασμένος ούτε να ζει 80 χρόνια.

Αυτο που λες για τον ανθρωπο εγω το βλεπω αλλιως. Θεωρω πως παει αναλογα με τις συγκυρίες και συνθηκες ζωης του καθενος. Ας σκεφτουμε οτι ανθρωποι που ζουν στην πολη με τοσο στρες αλλα και φαρμακα δεν φτανουν ουτε στην ηλικια των 70 ενω αλλοι που ζουν σε επαρχεια χωρις πολυ αγχος και σχεδον καθολου φαρμακα μπορουν και φτανουν τα 100 χρονια. Δεν νομιζω να υπαρχει καποιο standard ζωης του ανθρωπου εξαρταται απο το πως ζει ο καθενας.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Τιτάνια said:

Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε κυνόδοντες επιβεβαιώνει ότι είμαστε και σαρκοφάγοι, μεταξύ άλλων, αν προσεγγίσουμε το θέμα κατασκευαστικά! :P

Επίσης, η δυσαρέσκειά μας απέναντι στην κακομεταχείρηση των ζώων είναι κάτι διαφορετικό από την αρέσκειά μας στην κατανάλωση κρεατικών. Η βιαιότητα της φύσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και, όταν πρόκειται για θέμα επιβίωσης, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Τέλος, η @Πασχαλιά το διατύπωσε πολύ σωστά: το υγιές είναι να λαμβάνεις με μέτρο τα θρεπτικά συστατικά από το κάθε τι. Τώρα, για να βρει κανείς το δικό του μέτρο, μάλλον θα πρέπει να γνωρίζει τον εαυτό του και την σωματική του υγεία, αλλά να γνωρίζει και τι θρεπτικό υπάρχει τελικά στο κάθε τι. :)

Συμφωνω απολυτα ετσι το βλεπω και εγω το συγκεκριμενο θεμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το άρθρο κλασικά στην προσπάθεια του να πείσει για τη φυτοφαγική διατροφή, και ενώ θέλει να γίνει αξιόπιστο, μπάζει.. σε ένα σημείο, αλλά ικανό για να διαστρέψει την συνολική οπτική.
 

Αντιμετωπίζει τον σημερινό άνθρωπο σαν ένα πλάσμα που για να μπορεί να τρώει κρέας, θα πρέπει να έχει μορφολογικά και πεπτικά χαρακτηριστικά σαρκοφάγου που βρίσκεται στη ζούγκλα.
Αυτό απέχει από τον “άνθρωπο” του σήμερα, που για να τρώει κρέας δεν χρειάζεται τα φυσικά μορφολογικά και πεπτικά χαρακτηριστικά, γιατί έχει καταφέρει να προσαρμόσει το επίμαχο κρέας, σε μαλακές μπριζολίτσες, φιλετάκια, κιμά, παναρισμένα, με 50 μυρωδικά κ.λ.π. Φυσικά όλα αυτά ψητά/βραστά ή τηγανιτά. Σημαντική πτυχή από την άποψη της εξέλιξης ενός πολιτισμού, που όσο και επιφανειακός και να είναι, όσο και αν δεν μπορεί να ενηλικιωθεί, τουλάχιστο κουτσοκατάφερε να φέρει τις απολαύσεις των φυτοφάγων και των σαρκοφάγων στα μέτρα του. Και σήμερα να το εξελίξει σε  ..ηδονές. Πολιτισμός του Κώ..ου θα μου πεις, ναι ο.κ.
Όσο για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, δείχνει να είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικό και να μπορεί να αφομοιώνει εδώ και χιλιετίες το κρέας χωρίς να πεθαίνει κόσμος μετά από λίγο καιρό.

Τώρα αν κάποιος θέλει να ζήσει μέχρι τα 150 χρόνια και υπακούει τον ΠΟΥ γιαυτό, μάλλον θα δει στην πορεία ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.
 


Γενικά, το θέμα (όπως και στα social media) τοποθετείται σε ένα πολύ προκάτ περιχαρακωμένο πεδίο, όπου οι φυτοφάγοι χιπστεροβέγκαν πλακώνονται με τους κρεατοφάγους/παμφάγους, με τον ίδιο τρόπο που πλακώνονται ενίοτε τα δόγματα μεταξύ τους, και κάθε πλευρά έχει άφθονα δίκια και επιχειρήματα για να κατηγορήσει την άλλη πλευρά. Κοινώς ανακύκλωση.
 

Όσο αφορά αυτό καθεαυτό το θέμα θα αρχίσει να λύνεται κατά τη γνώμη μου τόσο ηθικά όσο και περιβαλλοντολογικά, με απαίτηση για γενναία χρηματοδότηση στην κατεύθυνση του συνθετικού κρέατος έτσι ώστε στα επόμενα 50 χρόνια να πέσει η κατανάλωση κρέατος αρχικά του τουλάχιστο κατά το ήμισυ. Φυσικά όταν σταματήσει πρώτα και λίγο η μαζική καλλιέργεια ανθρώπων και συνειδήσεων.

Edited by Aqua Marine
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Νεφέλη said:

Σύμφωνα πάντως με την παρακάτω ανάλυση, ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας:

http://living-animals.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

Σχόλια;

Δεν νομιζω να προσπαθει να μας "περασει" πως πρεπει να τρεφομαστε μονο με φυτικες ουσιες και αν το προσπαθει αυτο εγω δεν το υποστηριζω γιατι οι χορτοφαγοι αναγκαζονται να εισαγουν στην διατροφη τους επεξεργασμενα προιοντα.  Αυτα που λεει περι ανατομιας ειναι γεγονος ομως ο ανθρωπος με χοτροφαγικη διατροφη σε μεγαλη χρονικη διαρκεια μπορει να αποκτυσει προβληματα υγειας λογω ελειψης βιταμινων (αν δεν διατηρησει μια συγκεκριμενη διατροφη κατα την οποια θα χρειαστει βοηθεια απο διατροφολογο). Αυτο συμβαινει γιατι το κρεας, το οποιο ο χορτοφαγος θα κοψει τελειως, σου δινει πολυ μεγαλυτερες ποσοτητες συγκεκριμενων βιταμινων (π.χ. σιδηρου) σε αντιθεση με την οποια φυτικης προελευσης βαση. Ο ανθρωπος καταναλωνει κρεας γιατι  πρακτικα  τον συμφαιρει. Γιαυτο και οι χορτοφαγοι πρεπει να καταναλωνουν συγκεκριμενες βιταμινες σε οτι μορφη, ειτε συμπυκνωμενες ειτε μη, για λογους υγειας. Πρακτικα, αν καποιος προσπαθησει να παρει οσες βιταμινες χρειαζεται ο οργανισμος του στην φυσικη μορφη αυτων απο φυτικη βαση θα σκασει κυριολεκτικα το στομαχι τους λογω ελειψης χωρου οποτε για να μην συμβει αυτο θα αναγκαστει να καταναλωσει αυτες τις βιταμινες σε καποια μορφη συμπυκνωσης. Πραγματικα, λογο της εξελιξης του, ο ανθρωπος μπορει να ζησει ειτε ως χορτοφαγος ειτε οχι. Ειναι, για μενα, καθαρα θεμα αντιληψεων και επιλογης, πλεον, το πως θα επιλεξει να τρεφεται ο καθενας μας.

Edited by Πασχαλιά

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Τιτάνια said:

Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε κυνόδοντες επιβεβαιώνει ότι είμαστε και σαρκοφάγοι, μεταξύ άλλων, αν προσεγγίσουμε το θέμα κατασκευαστικά! :P

Κυνόδοντες έχουν όλα τα πιθηκοειδή. Ακόμα κι αυτά που είναι χορτοφάγα, όπως ας πούμε ο -πλησιέστερος όλων στον άνθρωπο- Γορίλας (που παρά την δύναμη και τους πελώριους κυνόδοντές του, είναι χορτοφάγος).

Οι κυνόδοντες είναι όπλα άμυνας, όχι ένδειξη διατροφολογικών προτιμήσεων.

 

18 hours ago, Τιτάνια said:

Η βιαιότητα της φύσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και, όταν πρόκειται για θέμα επιβίωσης, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Σύμφωνοι. Η βία είναι μέρος της φύσης. Και όπως σωστά είπες: όταν πρόκειται για επιβίωση. Που σ'αυτή τη περίπτωση, είναι και απαραίτητη.

...Τι γίνεται όμως όταν δεν τίθεται θέμα επιβίωσης...; Είναι τότε δικαιολογημένη;

 

6 hours ago, Aqua Marine said:

Γενικά, το θέμα (όπως και στα social media) τοποθετείται σε ένα πολύ προκάτ περιχαρακωμένο πεδίο, όπου οι φυτοφάγοι χιπστεροβέγκαν πλακώνονται με τους κρεατοφάγους/παμφάγους, με τον ίδιο τρόπο που πλακώνονται ενίοτε τα δόγματα μεταξύ τους,

Κατ'αρχάς και πρώτα απ' όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω και να τονίσω κάποια πράγματα:

1) ΔΕΝ είμαι vegan. Πριν κάποιους μήνες έβγαλα ΜΟΝΟ το κόκκινο κρέας από την διατροφή μου, κι αυτό για ηθικούς -κυρίως- λόγους. Συνεχίζω να τρώω αυγά, γαλακτοκομικά, ψάρια, θαλασσινά και ενίοτε πουλερικά. Πρόσφατα μαθαίνω όλα τα υπόλοιπα περί "κατασκευής" του ανθρώπου.

2) ΔΕΝ έχω απολύτως καμία διάθεση να "πλακωθώ" με κανέναν. Το τι τρώει ο καθένας, είναι πρόβλημά του και κανείς δεν χρειάζεται "νταβατζή" στο στομάχι του.

3) Το θέμα το άνοιξα αποκλειστικά και μόνο για την συζήτηση του θέματος, όπως και για την ενημέρωση ως προς το τι υποστηρίζει η κάθε "πλευρά", μιας και φαίνεται να είναι "της μόδας".

Ελπίζω να εξηγήθηκα για να μην παρεξηγηθώ :)

 

6 hours ago, Aqua Marine said:

Αντιμετωπίζει τον σημερινό άνθρωπο σαν ένα πλάσμα που για να μπορεί να τρώει κρέας, θα πρέπει να έχει μορφολογικά και πεπτικά χαρακτηριστικά σαρκοφάγου που βρίσκεται στη ζούγκλα.
Αυτό απέχει από τον “άνθρωπο” του σήμερα, που για να τρώει κρέας δεν χρειάζεται τα φυσικά μορφολογικά και πεπτικά χαρακτηριστικά, γιατί έχει καταφέρει να προσαρμόσει το επίμαχο κρέας, σε μαλακές μπριζολίτσες, φιλετάκια, κιμά, παναρισμένα, με 50 μυρωδικά κ.λ.π. Φυσικά όλα αυτά ψητά/βραστά ή τηγανιτά.

Σαφώς ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί ανά τους αιώνες. Έχει χάσει την γούνα του, έχει μεγαλώσει το κρανίο του, κ.ο.κ.

Όμως:

1) Εύκολα όμως παρατηρούμε ότι δεν έχουν υπάρξει ριζικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η μορφολογία της οδοντοστοιχίας του παραμένει ίδια, με ελάχιστες αλλαγές (έχουν κάπως μικρύνει οι κυνόδοντες και αρχίζουν -τώρα, μετά από τόσες χιλιετίες- να "καταργούνται" κάποια από τα δόντια, οι λεγόμενοι "φρονιμίτες").

2) Ο άνθρωπος μαγειρεύει την τροφή του εδώ και πολλές χιλιετίες. Για την ακρίβεια, μαγειρεύει από τότε που ανακάλυψε την φωτιά, που σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια (!) πριν. Επομένως, θεωρώ σαθρό επιχείρημα το θέμα του μαγειρέματος.

3) Επειδή ακριβώς ο άνθρωπος των σπηλαίων έψηνε το κρέας, μπορούσε (και μπορεί) να το αφομοιώσει με πολύ μικρότερη "ζημιά" στον οργανισμό του! Να θυμίσω ότι, ακόμα και σήμερα, ο ανθρώπινος οργανισμός ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί καλά το ωμό κρέας! Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Από μια απλή δυσπεψία (που ακόμα κι αυτή είναι ένδειξη ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε κρέας) έως και τον θάνατο (!) Αντίθετα, τα αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ωμό κρέας.

 

5 hours ago, Πασχαλιά said:

ομως ο ανθρωπος με χοτροφαγικη διατροφη σε μεγαλη χρονικη διαρκεια μπορει να αποκτυσει προβληματα υγειας λογω ελειψης βιταμινων (αν δεν διατηρησει μια συγκεκριμενη διατροφη κατα την οποια θα χρειαστει βοηθεια απο διατροφολογο). Αυτο συμβαινει γιατι το κρεας, το οποιο ο χορτοφαγος θα κοψει τελειως, σου δινει πολυ μεγαλυτερες ποσοτητες συγκεκριμενων βιταμινων (π.χ. σιδηρου) σε αντιθεση με την οποια φυτικης προελευσης βαση.

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί εύκολα θα αντικαθιστούν αυτές τις ελλείψεις. Εάν μάλιστα διατηρήσουν στο διατροφολόγιό τους τα αυγά και τα ψάρια, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

συνηθως οσοι ειναι vegan οχι vegeterian παιρνουν και συμπληρωματα διατροφων πραγμα που ειναι γελοιο οταν ειναι και ζωτικης προελευσης :P 

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

2) Ο άνθρωπος μαγειρεύει την τροφή του εδώ και πολλές χιλιετίες. Για την ακρίβεια, μαγειρεύει από τότε που ανακάλυψε την φωτιά, που σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια (!) πριν. Επομένως, θεωρώ σαθρό επιχείρημα το θέμα του μαγειρέματος.

Quote

3) Επειδή ακριβώς ο άνθρωπος των σπηλαίων έψηνε το κρέας, μπορούσε (και μπορεί) να το αφομοιώσει με πολύ μικρότερη "ζημιά" στον οργανισμό του!


Με το παρντόν, αλλά αν το δεις καλύτερα, μέσα από το 2) και το 3) ολίγον τι αντιφάσκεις, και την ίδια στιγμή απαντάει το ένα στο άλλο. Γιατί:
- Το μαγείρεμα του φαγητού, δηλαδή η ΦΩΤΙΑ, είναι αυτή που ουσιαστικά σήμανε την εκκίνηση του λεγόμενου πολιτισμού, και την ουσιαστική μας διαφοροποίηση από το να τρώμε ωμά φυτά, ψοφίμια και γενικότερα ωμό κρέας. Το λάθος της οπτικής του άρθρου που παραθέτεις, είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτισμικές μεταλλάξεις με βάση τις οποίες μπορούμε μαγειρευτά να τρώμε τα πάντα απορρίπτοντας τις μορφολογικές καταβολές. Ακριβώς όπως σωστά απαντάς στο 3).
Επομένως το θέμα αντιμετωπίζεται από λίγο εώς πολύ διαφορετικά όταν το βλέπει κάποιος από την πλευρά των πρωτόγονων μορφολογικών χαρακτηριστικών(Π.Μ.Χ), και διαφορετικά από την πλευρά των μεταλλάξεων. Από την στιγμή που ζούμε στην εποχή των προχωρημένων μεταλλάξεων, έχω να επιλέξω αυτή την δεύτερη οπτική.  Άν το τοποθετήσουμε στην πλευρά των Π.Μ.Χ  τότε καλούμαστε να επιλέξουμε την πρωτόγονη φυτοφαγική διατροφή. Κάτι που τείνουν οι σκληροπυρηνικοί vegan, απορρίπτοντας τις σύγχρονες μεταλλάξεις. Κάτι πολύ δύσκολο και πρόωρο για να το θέσεις σε πλατιά/ευρεία διατροφική βάση, μιας και αυτό συνδέεται περισσότερο με ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ "πνευματική" διατροφή και λιγότερο με απόλαυση.
Και βέβαια εδώ ελάχιστοι αντιλαμβάνονται το πως αντιδράει το ασυνείδητο και με ποιες μορφές, αλλά αυτό είναι κουβέντα στα βαθειά..
 

Quote

Αντίθετα, τα αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ωμό κρέας


Επομένως είναι λάθος να ταυτίζονται τα αμιγώς σαρκοφάγα ζώα (έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρο) με τους ανθρώπους που είναι μεταλλαγμένα παμφάγα ζώα, και δεν τρώνε ωμό κρέας εκτός από τους λυκανθρώπους, λυκόφιλους, κάποιους μύστες και τις πρωτόγονες φυλές.

Edited by Aqua Marine
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/10/2018 at 4:36 AM, Aqua Marine said:

Αντιμετωπίζει τον σημερινό άνθρωπο σαν ένα πλάσμα που για να μπορεί να τρώει κρέας, θα πρέπει να έχει μορφολογικά και πεπτικά χαρακτηριστικά σαρκοφάγου που βρίσκεται στη ζούγκλα.

Το άρθρο ΔΕΝ υποστηρίζει ότι ο ανθρωπος δεν μπορει να φάει κρεας (και την αγελάδα μπορείς με διάφορους τρόπους να τη ταϊσεις κρέας). 
Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι «φτιαγμένος» για να τρώει κρέας, οι «προδιαγραφές» του δλδ είναι για να τρέφεται με οτιδήποτε άλλο εκτός του κρέατος.
 

 

On 12/10/2018 at 5:36 PM, Aqua Marine said:

Το μαγείρεμα του φαγητού, δηλαδή η ΦΩΤΙΑ, είναι αυτή που ουσιαστικά σήμανε την εκκίνηση του λεγόμενου πολιτισμού, και την ουσιαστική μας διαφοροποίηση από το να τρώμε ωμά φυτά, ψοφίμια και γενικότερα ωμό κρέας

 

"Ψοφίμι", σημαίνει πτώμα, πεθαμένη σάρκα. Αν το μαγειρέψω, σταματά να είναι πεθαμένο και ζωντανεύει; Όχι. 

Συνεπώς, και τότε τρώγαμε ψοφίμια και τώρα τρώμε.

 

 

On 12/10/2018 at 5:36 PM, Aqua Marine said:

... τρώμε τα πάντα απορρίπτοντας τις μορφολογικές καταβολές

 

Τι εννοείς όταν λες "μορφολογικές καταβολές"; 

 Τις (σωματικές) "προδιαγραφές" μας;

 

..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/10/2018 at 5:36 PM, Aqua Marine said:

- Το μαγείρεμα του φαγητού, δηλαδή η ΦΩΤΙΑ, είναι αυτή που ουσιαστικά σήμανε την εκκίνηση του λεγόμενου πολιτισμού

Ώπα και φρένο! Ναι, η φωτιά σήμανε την εκκίνηση του πολιτισμού... όχι το μαγείρεμα! Το μαγείρεμα είναι απλά ΕΝΑ από τα πράγματα που κάναμε με την φωτιά! Ποτέ δεν θ'ακούσεις κανέναν να υποστηρίξει ότι η έναρξη του πολιτισμού ήταν με... το μαγείρεμα!

 

On 12/10/2018 at 5:36 PM, Aqua Marine said:

Επομένως το θέμα αντιμετωπίζεται από λίγο εώς πολύ διαφορετικά όταν το βλέπει κάποιος από την πλευρά των πρωτόγονων μορφολογικών χαρακτηριστικών(Π.Μ.Χ), και διαφορετικά από την πλευρά των μεταλλάξεων. Από την στιγμή που ζούμε στην εποχή των προχωρημένων μεταλλάξεων, έχω να επιλέξω αυτή την δεύτερη οπτική.  Άν το τοποθετήσουμε στην πλευρά των Π.Μ.Χ  τότε καλούμαστε να επιλέξουμε την πρωτόγονη φυτοφαγική διατροφή. Κάτι που τείνουν οι σκληροπυρηνικοί vegan, απορρίπτοντας τις σύγχρονες μεταλλάξεις. Κάτι πολύ δύσκολο και πρόωρο για να το θέσεις σε πλατιά/ευρεία διατροφική βάση, μιας και αυτό συνδέεται περισσότερο με ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ "πνευματική" διατροφή και λιγότερο με απόλαυση.

Sorry, αλλά εδώ σε χάνω...

Μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς με άλλα λόγια, διότι δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις;

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...