Jump to content

Κατάθλιψη;


Recommended Posts

Το τι είναι, το ορίζει και το εξετάζει η επιστήμη της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας και μερικές ακόμα άλλες, συμπεριλαμβανόμενης και της φαρμακολογίας. Ας μην παίξουμε λοιπόν με αυτά τα θέματα κι ο καθένας ας μην πάρει ως ορισμό ό,τι τον βολέψει που θα διαβάσει.  :)

Ας ξεκινήσει τουλάχιστον με ένα λεξικό.. :D

 

Άμα βαριέσαι να γράψεις καλύτερα μη γράψεις τίποτα παρά να λες στο κόσμο να παει να κοιτάξει λεξικό. Αλλά βέβαια πρέπει να είσαι ψυχολόγος για να ξέρεις να απαντήσεις σε ένα θέμα το οποίο απασχολεί τη πλειοψηφία του σημερινού κόσμου.

 

 

Περί απόψεων... ποιός θα μιλήσει; Κάποιος που έχει περάσει κατάθλιψη, κάποιος που νομίζει ότι έχει περάσει, κάποιος που βοήθησε κάποιον να το ξεπεράσει και α) τον βοήθησε β) τον κατέστρεψε εντελώς; Από ποιόν ζητάμε να πει απόψεις λες και ρωτάμε την άποψή του για το πού πάει διακοπές; :o

Εδώ πέρα έχουμε τη δημοκρατικότητα να άκουμε όλων τις απόψεις σε όλα τα θέματα!

Όσο για τα σχόλια οδοντιατρικής, πονάει δόντι κόψει κεφάλι να ησυχάσεις και εσύ και οι υπόλοιποι.

:063laugh::063laugh::063laugh::063laugh::063laugh::063laugh:

6309[/snapback]

 

 

το παραθέτω ολόκληρο για την κυρία κάμπια (ξέρει αυτή) που έχασε το χιούμορ της μαζί με πολλά άλλα... πχ ευγένεια

Όσο για τα σχόλια οδοντιατρικής, πονάει δόντι κόψει κεφάλι να ησυχάσεις και εσύ και οι υπόλοιποι.

Αυτό όλο το παραπάνω, αναφέρεται προσωπικά σε μένα ή όπως λες είναι γενικό για όλους; Και είναι και ξεκάθαρο όπως λες κι εσύ!

Ich verstehe nicht!!! <--απάντηση στο γαλλικό σου

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 48
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Λοιπόν καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάτι η κατάθλιψη είναι σοβαρή ψυχική διαταραχή και ανήκει στις ψύχωσης και όχι στις νευρώσεις , η διάγνωση της γίνετε από ιατρό και σπάνια από ψυχολόγο και αν ναι τότε σύμφωνα με το DSM III διότι πρέπει να μελετηθούν κάποιοι νεύρο διαβιβαστές , και γενικά κατάθλιψη δεν είναι κάτι που λέμε όταν είναι κάποιος στεναχωρεμένος πικραμένος κ.α, είναι κάτι πολύ σοβαρό που πρέπει να προσέξουμε τι λέμε και τι συμβουλές δίνουμε η καλύτερη συμβουλή είναι ( απευθύνσου σε ειδικό και όλα θα πάνε καλά αρκεί βέβαια ο ειδικός να είναι καλός και όχι κάλος.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε κάτι η κατάθλιψη είναι σοβαρή ψυχική διαταραχή και ανήκει στις ψύχωσης και όχι στις νευρώσεις , η διάγνωση της γίνετε από ιατρό και σπάνια από ψυχολόγο και αν ναι τότε σύμφωνα με το DSM III  διότι πρέπει να μελετηθούν κάποιοι νεύρο διαβιβαστές , και γενικά κατάθλιψη δεν είναι κάτι που λέμε όταν είναι κάποιος στεναχωρεμένος πικραμένος κ.α, είναι κάτι πολύ σοβαρό που πρέπει να προσέξουμε τι λέμε και τι συμβουλές δίνουμε η καλύτερη συμβουλή είναι ( απευθύνσου σε ειδικό και όλα θα πάνε καλά αρκεί βέβαια ο ειδικός να είναι καλός και όχι κάλος.

Ευχαριστώ

6403[/snapback]

 

Σωστός...Γιατί εμείς οι άνθρωποι κάτι μικρό το μεγαλοποιούμε και δραματοποιούμε... Δεν υπονοώ κάτι για κάποιον από αυτούς που απάντησαν, μη παρεξηγηθω!!

Link to comment
Share on other sites

Σύγουρα πάντως η κατάθληψη δεν έχει μόνο ψυχολογικές επιπτώσεις αλλά πολλές φορές και σωματικές, όπως πόνο σε κάποια σημεία του σώματος, ο οποίος δημιουργίτε καθαρά από το μυαλό...

Link to comment
Share on other sites

Κομμάτια αιωρούμενα οι λέξεις

Εκτοξεύονται άναρχα

Αυτός ο φόβος

Δεμένος είναι

Στον κυκλικό στρόβιλο

Της αέναης επανάληψης

Αυτός ο φόβος

Γίνεται πόνος

Στο βασίλειο των αισθήσεων.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω τον jimjim για την εφηβική κατάθλιψη. Κυρίως εάν διαφέρει από την κατάθλιψη στους ενήλικους και εάν σχετίζεται με τις φυσιολογικές ορμονικές διαταραχές της εφηβείας.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Νεφέλη, σου παραθέτω ένα άρθρο από κέντρο πληροφόρησης για εφήβους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι - τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες - έχουν αισθανθεί θλιμμένοι για μικρές περιόδους της ζωής τους. Το να αισθάνεσαι θλιμμένος ή δυστυχισμένος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε εμπειρίες και γεγονότα της ζωής που είναι στενάχωρα ή στρεσογόνα, όπως για παράδειγμα, ο τσακωμός με ένα φίλο, ο χωρισμός από ένα σύντροφο, αναστάτωση στο σχολείο ή ακόμη πιο σοβαρές αναποδιές, όπως η αρρώστια στην οικογένεια ή ο χωρισμός των γονέων. Τέτοιου είδους αντιδράσεις διαρκούν μερικές ώρες ή μέρες και φεύγουν χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια, έστω και αν ξαναγυρίζουν από καιρό σε καιρό. Όταν όμως οι αντιδράσεις ή περίοδοι της θλίψης και της δυστυχίας διαρκούν περισσότερο ή γίνονται πιο συχνές ή επηρεάζουν τη ζωή του νεαρού ατόμου (για παράδειγμα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο ή κλείνεται στον εαυτό του), αυτό, μπορεί να δείχνει την παρουσία ενός υποβόσκοντος καταθλιπτικού επεισοδίου (ή διαταραχής) που μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσοχή, υποστήριξη ή ακόμη και θεραπεία.

Η κατάθλιψη προσβάλλει γύρω στους 2 - 3 εφήβους σε κάθε 100 και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις κοπέλες εφήβους (αυτό το μοντέλο συνεχίζεται και στους ενήλικες). Στη νεαρή ηλικία, το φαινόμενο είναι πιο σπάνιο και συναντάται με ποσοστό 1 σε κάθε 200 παιδιά 8 - 12 ετών, ενώ προσβάλλει εξίσου αγόρια και κορίτσια. Ιδιαίτερα στη νεαρή ηλικία, η κατάθλιψη εμφανίζεται μαζί με άλλα ψυχικά προβλήματα, όπως άγχος, διατροφικές διαταραχές και εναντιωματική συμπεριφορά. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές και να κρύβουν συχνά ένα «καλυμμένο? καταθλιπτικό επεισόδιο.

Γενικά λοιπόν Νεφέλη τα συμπτώματα είναι σχετικά τα ίδια, αλλά θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση με αρκετή προσοχή και μόνο από ειδικό.

 

ευχαριστώ

jimjim

Link to comment
Share on other sites

Γιατί λέω ιδιαίτερη αντιμετώπιση??, για τον λόγο ότι στην διάρκεια της εφηβείας όπως σωστά ανέφερες υπάρχουν και πολλές ορμονικές αλλαγές και ο κόσμος του εφήβου είναι διαφορετικός από των μεγαλυτέρων άρα υπάρχει μια σχετική διαφορά και στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δεν ξέρω τι είναι κατάθλιψη ακριβώς αλλά ξέρω πως το παθαίνουν όσο σκέφτονται

Και δεν μιλάω για τα παιδάκια ππου επειδή τους παράτησε μια γκόμενα ή δεν έχουν λεφτά να πάρουν καινούργια εξάτμιση νομίζουν πως πάθανε κιόλας κατάθλιψη επειδή είχαν τις μάύρες τους καμιά βδομάδα... μιλάω για τις πραγματικές περιπτώσεις

Πάντως πολλές φορές είναι οργανικό, για παράδειγμα είναι κλασική προειδοποίηση πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο ασθενής να πάθει αλτσάχαιμερ (στις άνω των 50+ ηλικίες)

 

Αυτό που με ενοχλεί καμιά φορά είναι η ευκολία πολλών να δηλώσουν καταθλιπτικοί. ίσως μπερδέυουν την μελαγχολία (οκ προπομπός αλλά απέχει...) με την κατάθλιψη

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που με ενοχλεί καμιά φορά είναι η ευκολία πολλών να δηλώσουν καταθλιπτικοί. ίσως μπερδέυουν την μελαγχολία (οκ προπομπός αλλά απέχει...) με την κατάθλιψη

8100[/snapback]

 

Ω! Ναι....

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι μπερδεύεται την κατάθλιψη με στρεσογόνους περιόδους όπου η διάθεση δεν είναι στα ύψη, που κλαίμε και χτυπιόμαστε,που πέφτουμε για ύπνο και δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε και ας ερχόταν ο θάνατος να μας πάρει. Όλοι λίγο πολύ τα έχουμε ζήσει αλλα δεν σημαίνει ότι είχαμε κατάθλιψη σύμφωνα με την κλινική ψυχολογία. Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ σοβαρότερο και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να την ξεπεράσει μόνος του. Άλλωστε η κατάθλιψη, όπως και κάθε άλλη ψυχολογική διαταραχή, έχει κλίμακες. Δεν είναι σε καμία περίπτωση στάση ή τρόπος ζωής. Ο ασθενής δεν την επιλέγει συνειδητά. Πίσω από κάθε ψυχολογική ασθένεια κρύβονται άλλα βαθύτερα αίτια. Ναι μπορείς να ξυπνήσεις ένα καλό πρωί και να την πάθεις, είναι άμυνα του οργανισμού σε αυξημένα επίπεδα. Χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη άμεσα. Θα ήταν εύκολο να σας δώσω έναν ορισμό αλλά μάλλον πρέπει να ψάξω (γιατί δυστυχώς έχει περάσει καιρός που διάβαζα για την σχολή μου :019blush: ) και να βρώ πως πρέπει να την διαχωρίσουμε από τις "φάσεις" που περνάμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θα συμφωνήσω με τη Vkey, γιατί όντως η κατάθληψη είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι αναφέρετε.... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σήμερα δημοσιεύτηκε στον pathfinder ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την κατάθλιψη, όπου για άλλη μια φορά τονίζεται "η παγίδα των αρνητικών σκέψεων."

Δείτε το: http://news.pathfinder.gr/health/features/...seed=1154952460 :)

Link to comment
Share on other sites

Ολα αυτά που διάβασα είναι άκρως ενδιαφέροντα.

 

Υπάρχει όμως, φάρμακο; Υπάρχει!

 

Εχετε δει ποτέ, άνθρωπο που αγαπιέται από τους οικείους του (την οικογένειά του εννοώ) να έχει πάθει κατάθλιψη;

 

Δεν χρειάζεται η επίσκεψη σε ιατρό κατά την άποψή μου.

 

Ακόμη και κάποιος οικείος μου (ή εγώ η ίδια) πάθει κατάθλιψη, το αντιλαμβάνομαι από τις πρώτες ημέρες (αν νοιάζομαι τόσο ώστε να παρατηρώ την συμπεριφορά των οικείων μου). Ο άνθρωπος χρειάζεται απλά ένα χάδι, να τους πεις πως τον αγαπάς, να συζητήσεις μαζί του και να τον κάνεις να θυμηθεί πως ... τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελο. Ακόμη και αν κάποιος αδικήθηκε ... ο πρώτος είναι ή ο τελευταίος;

 

Η κατάθλιψη παρουσιάζεται σε ανθρώπους που νιώθουν παρατημένοι, ξεχασμένοι.

 

Δείξτε τους πως δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

 

:cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...