Jump to content

Διάνοια VS Αισθήσεις ~ Λογική VS Διαίσθηση


Recommended Posts

Οι αισθήσεις λένε στην διάνοια:

Κακόμοιρη διάνοια, απορρίπτεις εμάς που σου δίνουμε αξιόπιστες πληροφορίες.

Η απόρριψη αυτή θα οδηγήσει και στη δική σου κατάρρευση.

~ Δημόκριτος ~

 

 

...σχόλια;

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη μορφή ο Δημόκριτος.

 

Κληρονόμησε μια τεράστια περιουσία από τον πατέρα του. Την κατασπατάλησε γυρνώντας όλον τον τότε γνωστό -και όχι-τόσο-γνωστό - κόσμο. Γύρισε μεστός από εμπειρείες και άφραγκος. Οι Αβδηρίτες είπαν πως τρελλάθηκε και φωνάξανε τον Ιπποκράτη να τον θεραπεύσει. Η γνωμάτευση του Ιπποκράτη ήταν κατηγορηματική : "Οι Αβδηρίτες πάσχουν από τρέλλα κι ο καταλληλότερος να τους θεραπεύσει από αυτήν είναι ο Δημόκριτος".

 

Μέσω της πολύ προσεκτικής παρατήρησης μπορούσε να διακρίνει τις πολύ λεπτές διαφορές και να ξεχωρίσει έτσι π.χ. το κατσικίσιο γάλα από το αγελαδινό απλώς κοιτώντας το. Ή, βλέποντας μια γυναίκα στο δρόμο να τη χαιρετήσει λέγοντας "Χαίρε κόρη" ή "Χαίρε γύναι".

 

Και, πάνω από όλα, περιγράφεται ως "ο γελαστός φιλόσοφος". Ο ίδιος είπε άλλωστε πως το να γιορτάζεις είναι απαραίτητο στη ζωή.

 

Για όλα τα παραπάνω τον θαυμάζω.

Link to comment
Share on other sites

2 σχόλια... 1) Για άλλη μια φορά αχνοφαίνεται η μοναξία που νιώθει ο Δημόκριτος, ώντας πολύ... "ψηλότερα", διανοητικά...

2) η διάνοια (όπως το αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον) είναι μια μεγάλη "αξίωση", στηρίζεται όμως κατά κύριο λόγο στη διαίσθηση... όπως και το αντίθετο!!! τελικά νομίζω είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση διάνοιας και διαίσθησης, αλληλοστηρίζονται και η μία προυποθέτει την άλλη... Τί λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, πόσο εύκολο είναι όμως να κρατήσουμε την "μπαλάντζα";

 

Έχετε ακούσει το κλασσικό γελαστικό: "το μυαλό μου λέει 'ναι', η καρδιά μου λέει 'όχι'... αναμένω απάντηση από το συκώτι μου" ;

 

Αν το πάρουμε λιγάκι πιο σοβαρά, τι γίνεται όταν η λογική συγκρούεται με την διαίσθηση; (πράγμα που τουλάχιστον σε μένα, συμβαίνει συχνά :wacko: ) ;

 

Ποιά η θέση μας τότε;

Link to comment
Share on other sites

...Ανάλογα την περίπτωση... Αν η διαίσθησή σου έχει την παράδοση να μη σε προδίδει, τότε την ακολουθείς... Αν και εγώ τείνω να είμαι περισσότερο της λογικής... Ίσως επειδή προδίδει σπανιότερα... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ίσως επειδή προδίδει σπανιότερα... :rolleyes:

 

Σου έχει τύχει ποτέ, να ακολουθήσεις τελικά την λογική, να αποδειχθεί κακή επιλογή και να πεις "τό 'ξερα γμτ..." :whistling: (εννοόντας ότι η διαίσθησή σου το ήξερε)

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά περιγράφονται από τη σχέση Απόλλωνα και Διόνυσου.

 

Ε, κάνε και λίγο ανάλυση ρε φίλε! Μη μας πετάς έτσι κάτι και μετά μας αφήνεις με την απορία του "τι θέλει να πει ο ποιητής"! :wacko:

 

...Άντε καλό μου, να σε χαρώ!

 

 

 

(όχι τίποτ΄ άλλο, αλλά θα σε κράξει κάνα μέλος και θά 'χει δίκιο! Και ποία η θέση μου εμένα μετά, Ε?!)

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, αναφέρεσαι στο βιβλίο του Νίτσε "Η γέννηση της τραγωδίας" (1872)... όπου διαπραγματεύεται τη σχέση Απόλλωνα και Διόνυσου ως το συνδυασμό των δυνάμεων της τέχνης και της φύσης..."και δρώντας μαζί, θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει δυνατή τη γέννηση της τραγωδίας"...

Αν κατάλαβα καλά δηλ., αντιπαραβάλεις τον αποχωρισμό Απόλλωνα και Διονύσου (λόγω εισαγωγής του θεωρητικού στοιχείου από Σωκράτη) και συνεπώς την παρακμή του πολιτισμού με τη λογική και τη διαίσθηση, που, αν αποχωριστεί η μια την άλλη, θα έρθει η παρακμή του ανθρώπου...

 

Αν όντως αυτό ήθελες να πείς, μπορούσες και να μην το πας μέσω Ασίας παρά να το θέσεις πιο ξεκάθαρα... Ίδρωσα μέχρι να σε καταλάβω! :blink: (αν σε κατάλαβα και δε λέω :censored: τόση ώρα!)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είχα υπόψη μου, είναι πως ο Απόλλων της μεθόδου και ο Διόνυσος της έμπνευσης είναι ένα και το αυτό κατά την ελληνική θεολογία. Από κει και ύστερα ο Νίτσε το έχει πιάσει το θέμα πολύ καλά και αξίζει να του ρίξουμε μια ματιά (και δύο, και τρεις και ογδονταπέντε).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...