Jump to content

Τι ειναι ο ανθρωπος?


Recommended Posts

  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ο πίθηκος είναι παππούς μας, ή όχι; Ο Άρθουρ Κλάρκ μάλιστα φαντάστηκε, (ίσως η σωστή λέξη είναι οραματίστηκε),την αναβάθμιση του εγκεφάλου του με την παρέμβαση...θεών από το διάστημα οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα είδος τηλεόρασης για να πετύχουν το έργο τους...Ηθικόν δίδαγμα; Προσέχετε τι βλέπετε για να παραμείνει ο δέκτης σας νοήμων άρα ανθρώπινος...

 

Καλή Κυριακή σε όλους μας Άνθρωποι!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ο άνθρωπος, εξαιτίας του ότι είναι φυλακισμένος στις 5 αισθήσεις του, όπως προαναφέρθηκε, και εξαιτίας του ότι αυτοκαταστρέφεται (όπως επίσης προαναφέρθηκε), είναι κάτι το... Αναλώσιμο!!! Άλλωστε η πρώτη ονομασία του ανθρώπου ήταν "βρωτός" (τροφή). Τώρα για ποιούς ήταν τροφή, είναι μεγάλη ιστορία, αλλά από τότε μέχρι σήμερα... είναι κάτι που νομίζει ότι "άνω-θρώσκει" αλλά είναι αναλώσιμο...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα..

Ο άνθρωπος είναι ένα ζωών πολιτικό διαφέρει πολύ από τα αλλά ζώα επειδή έχει λογική που τα αλλά ζώα δεν έχουν?.

 

Σύμφωνα με την Διαθήκη ο άνθρωπος φτιάστηκε «κατά εικόνα και ομοίωση»του θεου και στην ελληνική μυθολογία ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τους θεούς. Οι θεοί δεν μας έδωσαν χαρίσματα και έτσι ο προμηθέας έδωσε σε όλα τα ζώα από ένα χάρισμα ξέχασε όμως να δώσει στον άνθρωπο και επειδή δεν είχε τι άλλο να δώσει του έδωσε την λογική και την φωτιά για αυτό και οι θεοί επειδή νευρίασαν τον καταδίκασαν σε μια βαριά τιμωρία?. Δεν σας λέω άλλο γιατί θα ξεφύγω παρά πολύ από το θέμα αλλά οποίος δεν ξέρει την συνεχεία δεν έχει παρά να κάτσει να διαβάσει το μύθο του προμηθέα? :evilbl:

Link to comment
Share on other sites

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Από κάπου ξεκίνησε η "θεωρία" πώς ο άνθρωπος δημιουργήθηκε "από κάποιον". 'Αρα ο "δημιουργός" είναι ισχυρότερος από το "δημιούργημα".

Εδώ δεν ασχολούμαι με το από που ξεκίνησε αυτή η θεωρία αλλά ΠΟΙΟΥΣ εξυπηρετούσε! Σίγουρα όχι τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους!

Σήμερα, μετά από πάμπολλους αιώνες, πιστεύουμε ακόμη, το αυτό! Ποιούς εξυπηρετεί;! Ολους τους κατέχοντες! Οπως και τότε!

 

'Ανθρωπος ήταν αυτός που το πρωτόπε! Οχι θεός! Γιατί ο θεός της κάθε θρησκείας μιλούσε με συγκεκριμένους ανθρώπους και όχι με όλους; Τι πάει να πει "εκλεκτός" και τρίχες κατσαρές! Εμφανίστηκε ποτέ κανάς θεός να πει : "εγώ σας έφτιαξα ρε, και νάνω κουμάντο!" ;;;; Οχι!!!

Εμείς πώς φιλτράρουμε και κατανοούμε αυτά που ειπώθηκαν πριν από αιώνες, και δεν βρέθηκε κανείς να τα αναιρέσει. Εμείς!

 

Προσωπικά, διακρίνω μία συνομωσία. Τεραστίων διαστάσεων! Αν πιστέψουμε πως, εμείς (το πέρνουμε προσωπικά το ζήτημα πλέον) κατασκευαστήκαμε από κάποιον (θεό ή άνθρωπο) μοιραία ρίχνουμε τον εαυτό μας, πολλά σκαλοπάτια. Νομίζουμε, πως δικαίως ο ανώτερος σε ισχύ, θα μας εκμεταλλευθεί, το αποδεχόμαστε και μας μένει σαν παρηγοριά πως θα τον τιμωρήσει ο θεός, ή οι θεοί! Διότι απλούστατα, ακόμη και ο θεός ή οι θεοί είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, σίγουρα θα νιώσουμε μόνοι ... πολύ μόνοι. Ομως από την άλλη πλευρά θα αναλάβουμε -επιτέλους- τις ευθύνες μας σαν ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Οι αξίες μας θα είναι στα ανθρώπινα μέτρα και, παιδιά μου, έχω την εντύπωση πως θα είναι κατά πολύ δικαιότερες από τις θεϊκές! Κατά πολύ!!!

 

:lmao:

 

Εσείς τι λέτε; ................................

Link to comment
Share on other sites

Το παραπάνω κείμενο το έγραψα χωρίς την παραμικρή πρόθεση να θίξω τις θρησκευτικές ευαισθησίες κανενός!

 

Πρόκειται για το αποτέλεσμα έντονης σκέψης μου, και κατέλειξα στα παραπάνω συμπεράσματα. Νιώθω πολύ πιο ήρεμη τώρα -τους τελευταίους μήνες- που γνωρίζω πως όλα είναι στο χέρι μου, και τα καλά και τα κακά. Εγώ θα τα ενεργοποιήσω εάν το επιθυμώ! Εγώ οφείλω να είμαι δίκαιη με τους συνανθρώπους μου αλλά και με τον εαυτό μου. Είναι ηθική μου, υποχρέωση και όχι κάποια "εντολή". Νιώθω ενήλικας με τις ανάλογες ευθύνες -που ούτως ή άλλως είχα-!

 

Θα ήθελα επ΄αυτού να σχολιάσετε ξεπερνώντας -αν γίνεται- τις όποιες θρησκευτικές σας προτιμήσεις.

Link to comment
Share on other sites

...λοιπόν παιδιά:

 

τό " ...τί είναι ο Ανθρωπος!?!" ήταν ένα ρητορικό ερώτημα πού τό θυμόντουσαν, παλιά, στούς επικήδειους καί έβγαζε δάκρυ. Μετά, τά μαζευαν όλοι κι έτρεχαν στό σπιτάκι τους γιά νά τό ξεχάσουν!

 

Νάστε βέβαιοι/ες ότι κανένας δέν κατέφευγε στάς .."Γραφάς". Απλά έτρωγαν οικογενειακά τό φαγάκι τους, έπιναν κανένα κρασάκι, ξανάπλαθαν τά απλά τους ονειράκια καί τέλος κοιμόντουσαν αγκαλιά ενισχύοντας τήν ζεστασιά καί ανταλλάσοντας τούς χυμούς τής ζωής.

 

 

...τί είναι ο Άνθρωπος!!??!!

 

:rose:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Τι έγινε καλέ; Επεσε σε τέλμα η κουβεντούλα;  :shocked:

7739[/snapback]

 

Ε, πες κάτι για να ξαναρχίσει... :blblbl:

Link to comment
Share on other sites

Διότι αν ήταν απόλυτα σκεπτόμενο, δεν θα αυτοκαταστρεφόταν!

6611[/snapback]

Μήπως ο θεός έτσι μας έφτιαξε επίτηδες για να μας αφήσει εμάς να τελειώσουμε τις σκέψεις του... τι θα ήταν το νόημα της ζωής αν όλοι μας ήμασταν τέλειοι; Έτσι μας αφήνει να βρούμε τον τρόπο να γίνουμε τέλειοι, και όταν (και εάν γίνει), τότε θα τελειώσει την ζωή και θα την αρχίσει ξανά από την αρχή, σαν να είναι ένα μεγάλο παιχνίδι για να περνάμε την ώρα μας.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως είμαστε απλά ένας ζωντανός οργανισμός, χωρίς θεία πνοή (εκτός από το "θείο" δώρο της ζωής)κ.λπ.;Μήπως εμείς δε προερχόμαστε από μονοκύτταρους οργανισμούς;Όσο για την ανώτερη νοημοσύνη που υποτείθεται οτι έχουμε, δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο "κλίκ" που μας ξεχωρίζει από τους πιθίκους π.χ.Είμαστε απλά διαβαθμήσεις της ίδιας σκάλας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

~ Ο πρώτος που διέκρινε τον άνθρωπο από τα ζώα είναι ο Όμηρος. Στην Οδύσσεια (Θ222) οι άνθρωποι είναι οι σίτον έδοντες (τρώνε ψωμί) και όχι χόρτα, όπως τα θηρία και ωμά κρέατα, όπως οι Κύκλωπες.

Για να έχει όμως ο άνθρωπος το σιτάρι, σημαίνει ότι γνωρίζει να το καλλιεργεί κι επομένως είναι γνώστης των τεχνών, μια από τις οποίες είναι η γεωργία. Αλλά η κύρια διαφορά, κατά τον Όμηρο, είναι ότι οι άνθρωποι ομιλούν (αυδήεντες και μέροπες: αυδή: φωνή, ομιλία, μέροπες: μερίζουν τη φωνή, ομιλούν).

 

~ Ο Πλάτων όριζε τον άνθρωπο ως ζώον «δίπουν άπτερον» και ο ορισμός αυτός εθεωρείτο επιτυχής. Μια μέρα λοιπόν ο Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος, πήρε ένα κόκορα και αφού τον μάδησε, παρουσιάστηκε στην Ακαδημία, τη Σχολή του Πλάτωνα, την ώρα που δίδασκε ο μεγάλος φιλόσοφος, και δείχνοντας τον κόκορα είπε στους μαθητές: «αυτός είναι ο άνθρωπος του Πλάτωνα»!

Πηγή

:angel:

 

 

Τελευταία ακούμε συχνά ότι άνθρωπος = άνω + θρώσκω. Μια ετυμολογία της λέξης που -δικαίως- θεωρούμε πολύ ταιριαστή.

Πολύ πρόσφατα όμως, από φίλη φιλόλογο, ενημερώθηκα ότι αυτή είναι μονάχα μια από τις 3 πιθανές ετυμολογίες της λέξης. Επιπλέον, ότι οι φιλόλογοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει ποιά από τις 3 ετυμολογίες είναι η σωστή.

 

Ποιές είναι οι άλλες δύο;

 

1) από το ανηρ + όψω. Δηλαδή, αυτός που έχει μορφή άνδρα. (Παράξενη ετυμολογία κατά την ταπεινή μου γνώμη, καθώς επίσης άκρως φαλλοκρατική :015annoyed: )

 

2) Η νεότερη έρευνα φιλολόγων, τείνει να καταλήξει ότι τελικά ετυμολογικά, «άνθρωπος» σημαίνει «το ζώο που μαθαίνει». (μη με ρωτήσετε για το πως κατέληξαν εκεί, διότι θέλει ανάλυση που δεν θυμάμαι...).

 

Γιατί τ? αναφέρω όλ? αυτά;

Διότι αφ? ενός «κολλάνε» στα ερωτήματα που έθεσε ο earendil και αφ? ετέρου διότι μας δίνουν κάτι για να σκεφτούμε... :huh:

Link to comment
Share on other sites

Το τελειότερο από τα ζώα της Γης, με ανεπτυγμένα σε υπέρτερο βαθμό τη νόηση και τον λόγο!

Αλλά και το πιό κατακτητικό ζώο της Γης!

Γι' αυτό είναι και αληθινά "άνω θρώσκων" (δε το νομίζει! Είναι!) ως προικισμένος με πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις, και ικανός για το καλύτερο και την πρόοδο, και από την άλλη ικανός να σκέπτεται και να προγραμματίζει ακόμη και την ...αυτοκαταστροφή του!

Link to comment
Share on other sites

Δεν θεωρώ τον άνθρωπο το τελειότερο ον γιατι ναι μεν έχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυίας στη γη (πράγμα που τον ανεβάζει στο υψηλότερο βάθρο), αλλά είναι ον καταστροφικό (πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στα άλλα όντα να τον λιθοβολίσουν).Μόνο ο άνθρωπος καταστρέφει τη Φύση, κανείς άλλος αν και τα υπόλοιπα όντα έχουν μικρότερο δείκτη ευφυίας..

 

Αυτά πιστεύω εγώ :cheerful: :gleam: !!

Θεωρώ ότι η κοινότητα των ανθρώπων είναι υπερβολικά ανθρωποκεντρικη και εγω'ι'στική ως προς τη Φύση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...