Jump to content

Διανοητική


Recommended Posts

Τραγοκέρατε:

Αντιλαμβάνομαι πως σε συγκεκριμένες καταστάσεις αυτά που ακούς δεν είναι δυνατόν να έχουν μεγάλη απόκλιση... Περίμενες να σου πει κανείς στις εξετάσεις "γραψτα στα :censored: σου" και όχι "διάβασε"? Εγώ δεν έχω επεκταθεί αρκετά σε υποδεέστερα στάδια της διανοητικής και το μόνο για το οποίο μπορώ να έχω σίγουρα γνώμη, είναι η κυρίως ασχολία της (αυτή που περιέγραψα παραπάνω)...

 

argentvive:

Υπάρχει κάτι πιο "ουσιαστικό" να πεις για τη διανοητική, εκτός από το τι σου φέρνει η λέξη? Έχεις κάτι συγκεκριμένο να καταθέσεις εναντίον της διανοητικής? (Δε σου τη λέω αυτή τη στιγμή, απλά αν ξέρεις κάτι παραπάνω από τη "διουρητική", στο συγκεκριμένο θέμα, μοιράσου το μαζί μας, χωρίς να προβαίνεις τόσο εύκολα σε εκμηδενιστικές δηλώσεις....)

Link to comment
Share on other sites

Επιστήμη; Μα πότε θα το πάρεις χαμπάρι πως η Σαηεντολογία είναι ΣΕΚΤΑ ;

Link to comment
Share on other sites

Εσύ και ο outis χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο... Εγω προτιμώ τον "original" όρο "διανοητική" ως μέρος της Σαηεντολογίας στο συγκεκριμένο θέμα και δεν εξετάζω τη Σαηεντολογία γενικότερα... Θέλεις να αναλύσουμε περισσότερο για το πως επινοήθηκε, που έχει φτάσει, ποιοί τα τσεπώνουν , ποιοί τα "σκάνε" και πως συνδέεται (τελικά) με την Σαηεντολογία?! :huh:

Link to comment
Share on other sites

Εσύ και ο outis χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο... Εγω προτιμώ τον "original" όρο "διανοητική" ως μέρος της Σαηεντολογίας στο συγκεκριμένο θέμα και δεν εξετάζω τη Σαηεντολογία γενικότερα... Θέλεις να αναλύσουμε περισσότερο για το πως επινοήθηκε, που έχει φτάσει, ποιοί τα τσεπώνουν , ποιοί τα "σκάνε" και πως συνδέεται (τελικά) με την Σαηεντολογία?! :huh:

7554[/snapback]

Μμμμ... επειδή ανέφερες το όνομά μου... έγραψα πουθενά ότι η Διανοητική είναι "σέκτα";

:blink:

Link to comment
Share on other sites

Στον όρο Σαηεντολογία αναφερόμουν outis...

Και για να ξεκαθαρίσω (κάπως) τα πράγματα, θας σας απαντήσω με μια ερώτηση: Ποιά "θρησκεία" (αφού έτσι το προτιμάτε) προηγείται? Η διανοητική ή η σαηεντολογία??? :smilewink:

Link to comment
Share on other sites

Βασικά όχι, δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο 'ουσιαστικό' στην συζήτηση. Ούτε σε καμμία άλλη εδώ μέσα, καθώς θεωρώ τις περισσότερες αν όχι όλες, βαρετές και τετριμμένες. Άλλα τι ξέρω εγώ ; Δεν έχω σκοπό να κάθομαι να συμμετάσχω αναλύωντας και παραθέτοντας περισπούδαστες σοφιστίες και θεωρίες, ταρατατζούμ λόγια και "κρυμμένες" υπόννοιες για τις όποιες γνώσεις/δυνάμεις/μεγαδιδάσκαλους έχω βολικά στην κωλότσεπη. Έχω βαρεθεί τον Κόσμο των Απόψεων. Έχω βαρεθεί να αυνανίζομαι με το Εγώ μου μπάς και μεγαλώσει (στην προκειμένη περίπτωση, ο αυνανισμός αυτός *όντως* προκαλεί τύφλωση). Στην τελική, έχω βαρεθεί να προσπαθώ να αποδείκνύω στους άλλους οτι το δικό μου μπρελοκ είναι καλύτερο απο των άλλων. Τι κάνω εδώ; Σας αποχαιρετώ.

Link to comment
Share on other sites

Δε σου ζήτησα να αποδείξεις ότι το μπρελοκ σου είναι καλύτερο, μπορεί να μην έχω καν μπρελόκ εγώ! Αλλά δε μπορείς να πετάς μια "σαηεντολογία" και να φεύγεις... Στην τελική, η διανοητική προυπάρχει της σαηεντολογίας και δεν είναι το ότι καλύτερο να ισοπεδώνεις ένα ολόκληρο "πεδίο" επειδή έτσι σου καρφώθηκε! Εκτός κι αν έχεις κάποιον λόγο... Αλλά αφου δεν έχεις να προσθέσεις τίποτα άλλο και μας αποχαιρετάς... μάλλον, έπειτα από σκέψη θα καταλήξω στο ότι δεν είπες και τίποτα αξιόλογο...

Link to comment
Share on other sites

Στον όρο Σαηεντολογία αναφερόμουν outis...

Και για να ξεκαθαρίσω (κάπως) τα πράγματα, θας σας απαντήσω με μια ερώτηση: Ποιά "θρησκεία" (αφού έτσι το προτιμάτε) προηγείται? Η διανοητική ή η σαηεντολογία??? :smilewink:

7560[/snapback]

Η ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ διαφημίστηκε στον υπότιτλο ως, «Η Μοντέρνα Επιστήμη της Διανοητικής Υγείας» - «μοντέρνα» το 1950, σημειώστε.

Το βιβλίο το συνάντησα (και αγόρασα στα Αγγλικά) προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 αλλά το όνομα θα μου ήταν οικείο ? ίσως από κάποια δημοσίευση του περιοδικού «ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ» λίγο πιο πριν. Είναι ενδιαφέρον αλλά αρκετά φορτωμένο με νεολογισμούς και λίγο κουραστικό. Πρόκειται βέβαια για «εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης» (A Handbook of Dianetic Procedure) και η αξία κάθε τέτοιου κειμένου είναι στην εφαρμογή του.

Το περιεχόμενό του είναι έτσι όπως το περιέγραψε με συντομία ο Johnny_Boy. Δεν μπορώ να πω πως βρήκα σ? αυτό κάτι πραγματικά καινούργιο. Πρόκειται για μια «ανά»σύνθεση διαφόρων τεχνικών, ας πούμε ψυχοθεραπείας. Έναν συνδυασμό παρουσιασμένο ολοκληρωμένα.

Κοιτάζοντάς το «απ? έξω» μοιάζει με κάποιο είδος Ψυχανάλυσης με στοιχεία δανεισμένα από το Χριστιανισμό (εξομολόγηση εκ βαθέων «αμαρτιών»), Ανατολικές θρησκείες, και τεχνικές Βιοανάδρασης (με εργαλείο το E-meter) ψυχανάλυση Φροϋδική κτλ.

Τέτοιες τεχνικές που έχουν κάποιο είδος «αναδρομής» / «ανασκόπησης» υπάρχουν από τον Πυθαγόρα μέχρι και τον κόσμου του Καστανέντα, τουλάχιστον

Στην ουσία είναι ένα είδος ψυχανάλυσης / ψυχοθεραπείας που γίνεται μεταξύ ερασιτεχνών και όπου στη θέση του «γιατρού» είναι απλά ένας άλλος οποιοσδήποτε άνθρωπος. Έτσι αντίθετα με την Ψυχανάλυση δεν έπεισε το επιστημονικό κατεστημένο για την αξία της και απορρίφθηκε (πολύ συνοπτικά και άδικα σύμφωνα με τον Λ. Ρον Χάμπαρντ.).

Αξιολογώντας τη Διανοητική μπορούμε να πούμε (πολύ χοντικά) ότι:

1ον Οι τεχνικές αυτές δουλεύουν για πολλούς ανθρώπους. Άρα υπάρχει ωφέλεια. (Άλλωστε και μετά από μια εξομολόγηση σε παπά πολλοί νιώθουν καλύτερα, πόσο μάλλον μετά από την εντατική δουλεία στην οποία βάζει η Διανοητική). Έτσι αν θελήσουν κάποιοι να την διερευνήσουν ίσως να την βρούνε χρήσιμη.

2ον Δεν δουλεύει όμως για όλους το ίδιο και υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση ψυχωτικών ανθρώπων μπορεί να επιδεινωθεί.

Θέλει λοιπόν συνέπεια αλλά και προσοχή όταν εφαρμόζεται.

Κι εδώ αρχίζουν τα επιμέρους ζητήματα:

- Θεωρητικά αρκεί το βιβλίο του Χάμπαρντ, ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ, και δύο πρόσωπα πρόθυμα να βοηθήσουν το ένα το άλλο για να υπάρξει το ξεμπλοκάρισμα, η διανοητική απελευθέρωση που ευαγγελιζόταν ο Χάμπαρντ, και αυτό είναι! Τα πρόσωπα είναι ελεύθερα! Στην πράξη όμως υπάρχουν σεμινάρια επί σεμιναρίων, τεχνικές και πρακτικές που η μία φέρνει την άλλη ? όλες με αρκετό κόστος για εκείνους που θέλουν να τις παρακολουθήσουν. Φυσικά όλα αυτά είναι «αν θέλει» ο άνθρωπος. Όταν όμως αφήσει κανείς έρθει σε επαφή με τον κόσμο του Χάμπαρντ «βομβαρδίζεται» με μηνύματα με το «πόσο τα χρειάζεται όλα αυτά» και μπαίνει σε έναν μηχανισμό «εμπορικής προώθησης». Έτσι ώστε αυτό που ξεκινά ως μια αναζήτηση απελευθέρωσης με την υπόσχεση να υλοποιηθεί με την Διανοητική, εξελίσσεται σε μια φαινομενικά ατελείωτη διαδικασία υπηρεσιών που προσφέρονται από την οργάνωση του Χάμπαρντ.

- Υπάρχει ακόμα το ζήτημα του «τι είναι» η Διανοητική. Επιστήμη, μέθοδος «αυτοβελτίωσης», τεχνολογία, τεχνική, θρησκεία, τσαρλατανισμός;

Σίγουρα πρόκειται για μέθοδο ή τεχνική αφού αναφέρεται σε μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα. Το είναι «αυτοβελτίωσης» μπορούμε να το κουβεντιάσουμε ? αφού ορίσουμε πρώτα σε τι συνίσταται η «βελτίωση». Θρησκεία δεν είναι η Διανοητική ? αλλά σήμερα είναι εργαλείο χρήσης από τη θρησκεία της Σαηεντολογίας, όσο για τον τσαρλατανισμό η Διανοητική καθ? εαυτή δεν είναι περισσότερο «τσαρλατανισμός» από πολλές άλλες μεθόδους που κυκλοφορούν - ίσως όμως να μην είναι και λιγότερο?

? Ο Hubbard από την αρχή διατεινόταν ότι πρόκειται για μια νέα επιστήμη, μια τεχνολογία του νου. Τα όσα γράφει τα θεωρεί απόλυτα επιστημονικά. Η επιστήμη όμως είναι κάτι που δεν περιορίζεται αλλά διαδίδεται ανεξάρτητα και αλλάζει συνεχώς. Ο ίδιος ο Χάμπαρντ γράφοντας προς το τέλος του βιβλίου της Διανοητικής για το «Μέλλον της Διανοητικής» σελ.408 στην έκδοση που έχω ? με μια ταπεινοφροσύνη η οποία αργότερα φάνηκε να εξασθενίζει ? ότι «Σε είκοσι ή σε εκατό χρόνια η θεραπευτική μέθοδος που προφέρεται σ? αυτόν τον τόμο θα μοιάζει ξεπερασμένη. Εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί ότι δεν συμβαίνει, τότε η πεποίθηση του συγγραφέα για την εφευρετικότητα του συνανθρώπου του δεν θα έχει βάση. Έχουμε εδώ κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως, μια στην ουσία αποτελεσματική Επιστήμη του Νου. Οι μέθοδοι εφαρμογής της δεν μπορούν παρά να γίνονται ολοένα και πιο εκλεπτυσμένες. Όλες οι επιστήμες ξεκινούν με την ανακάλυψη βασικών αξιωμάτων. Προοδεύουν δε καθώς νέα δεδομένα ανακαλύπτονται και καθώς το πεδίο της επιστήμης διευρύνεται?» Αναγνώριζε και ο ίδιος ότι όσο αυξάνεται η γνώση στο πεδίο της Διανοητικής, τόσο θα βελτιώνονται οι τεχνικές, θα διορθώνονται οι ανακρίβειες κτλ. Εφόσον πρόκειται για μια «τεχνολογία», μια «επιστήμη», όπως έλεγε αυτό είναι το λογικό.

Το πρόβλημα είναι στη συνέχεια στην οποία ο ίδιος έδωσε ώθηση: τη Σαηεντολογία.

Σήμερα, που η Διανοητική υπάρχει πάνω από 50 χρόνια πλέον και ο Χάμπαρντ δεν υπάρχει πια το ΚΕΝΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, «Ο Εγγυητής του Μέλλοντος της Σαηεντολογίας», υποστηρίζει ότι «Η φιλοσοφία και οι τεχνολογίες της Διανοητικής και της Σαϊεντολογίας ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκαν αποκλειστικά από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ. Αποτελεί θεμελιώδες πιστεύω των Σαηεντολόγων ότι, αν οι τεχνολογίες εφαρμοστούν με ακρίβεια όπως τις κατέγραψε στις θρησκευτικές γραφές της Σαηεντολογίας, είναι καθολικά λειτουργικές, βελτιώνουν τις συνθήκες και έχουν ως αποτέλεσμα μια ανώτερη πνευματική επίγνωση και ικανότητα για όλους.» Και αλλού, μιλώντας για εκείνους που εφαρμόζουν την «Θρησκευτική Τεχνολογία» της Σαηεντολογίας, «Τα άτομα αυτά γνωρίζουν πως όταν εφαρμόσουν την τεχνολογία αυτή ακριβώς όπως γράφτηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ ?και με την ειλικρινή και ηθική τους συμμετοχή? θα επιτύχουν τα πνευματικά οφέλη που αναζητούν μέσω της Σαηεντολογίας σε ποσοστό 100%.» Μόνο που όλα αυτά αφορούν «τεχνολογία» που αναπτύχθηκαν γύρω στο 1950. Ποια τεχνολογία μένει ίδια για δεκαετίες; Αυτό που επιβάλλεται να αλλάζει και να μεταμορφώνεται στο χρόνο καθώς η επιστήμη προοδεύει, πρέπει τώρα να διασφαλιστεί!

http://greek.whatisscientology.org/to/part...hp23/index.html

Η Επιστήμη δεν προχωρά έτσι - ούτε δεσμεύεται.

Έτσι δεν μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε για «επιστήμη» της Διανοητικής αλλά για την θρησκεία της Σαηεντολογίας που χρησιμοποιεί τη Διανοητική ως "θρησκευτική τεχνολογία".

Γι? αυτή όμως σε άλλο μήνυμα, αρκετά μεγάλο έγινε αυτό!

 

ΥΓ. Φαίνεται ότι υπήρξε πράγματι επαφή μεταξύ Hubbard και Crowley πράγμα που συνδέει κάπως τη μαγεία με τη Διανοητική και τη Σαηεντολογία.

Link to comment
Share on other sites

Με κάλυψες απόλυτα!!! :clapping:

Μόνο στο σημείο περί "εμπορικής προώθησης" ήθελα να προσθέσω ότι είναι κάτι το κατανοητό (ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΕΜΙΤΟ) διότι, για παράδειγμα, κάθε "ιεραπόστολος" μιας θρησκείας, ζει και από αυτήν... Έτσι και οι ειδήμονες στα σεμινάρια, ζουν από την τεχνική αυτή... Αυτό γίνεται παντού και δε μπορεί να κατηγορηθεί γι'αυτό... Βέβαια, αυτός που θα επιλέξει να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο διανοητικής ή κάποιας ανώτερης "κλίμακας", θα πρέπει να έχει το μυαλό του μέσα στο κεφάλι του και να πάει διαβασμένος, αν όντως προτίθεται συνειδητά να ξοδέψει ένα Χ ποσό...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...