Jump to content

Recommended Posts

-πλαστηκαν απο τον Θεο πριν απο την δημιουργια του κοσμου

-ειναι λογικες κ αορατες υπαρξεις,πνευματα καθαρα κ λεπτοτατα που δεν περιγραφονται σωματικως κ η φυση τους ειναι αναλαφρη κ ευκινητη

-δεν ειναι πανταχου παροντες(μονο ο Θεος)

-ειναι αεικινητοι,κινουνται παντου χωρις να εμποδιζονται απο τιποτα

-ειναι προθυμα να διακονησουν με αγαπη

-κατοικια τους οι ουρανοι και οι ουρανοι των ουρανων,πλησιεστερα κατα τον τοπον της αιωνιου κ μακαριας ζωης

-ενα μερος των αγγελων ειναι ενωπιων του θρονου του Θεου

-σε περιπτωσεις μπορουν να παρουν μορφη ανθρωπου κ να γινουν αντιληπτοι ως ανθρωποι

-δεν ειναι παιδια,γεροι αλλα διαμενουσιν εν τη καταστασει τη οποια εξ αρχης εκτιθησαν ακεραιασ και ατρεπτου της συστασεως σωζομενης(απο Μ.Βασιλειο)

-δεν εχουν γλωσσα αυτια και λοιπα οργανα.δεν επικοινωνουν μεταξυ τους οπως οι ανθρωποι αλλα μεταδιδουν προς αλληλους τα ιδια νοηματα κ βουλευματα

-δεν εχουν σωματικο φυλο...ουτε ανδρες ουτε γυναικες,γιατι ειναι πνευματα

-τροφη τους τα νοηματα οι πραξεις κ οι λογοι αγαπης και το οτι βλεπουν κατα το δυνατο,τον Θεον(αυτο προσωπικα δεν το πολυεπιασα)

-ειναι αθανατοι με τη χαρη του Θεου

-ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Κ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΙ,αγιοι με την κοινωνια του Αγιου Πνευματος κ την επιμονη τους στο καλο(το εβαλα κεφαλαια γιατι μου ηρθε στο μυαλο οτι αναπασα στιγμη λογω της ελευθεριας τους θα μπορουσαν κ αλλοι αγγελοι εκτος απο αυτους που επεσαν,θεωρητικα να αλλαξουν στρατοπεδο...τι λετε?)

-ειναι δυνατοι εως σε υπερφυσικο βαθμο

-εχουν μεγαλη γνωση,ανωτερη απο τους ανθρωπους "ως φωτα δευτερα νοερα εκ του πρωτου κ αναρχου φωτος τον φωτισμον εχοντα"(Αγιος Ιωαννης Δαμασκηνος)

-ειναι αναριθμητοι-παρα πολλοι

-υπαρχει μεταξυ τους ιεραρχια-αποτελουν 9 ταγματα

-εργο τους "κατα φυσιν τω καλλει του Θεου ενατενιζειν κ αυτον διξαζειν διηνεκως

μετα η συμπαρασταση κ βοηθεια στους ανθρωπους

-καθε ανθρωπος εχει τον προσωπικο φυλακα αγγελο του

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

χμμ...

 

Φίλε {HDM}, βοήθησέ με λίγο: το thread σκοπεύει στην συζήτηση για το εάν υπάρχουν άγγελοι ή στο τι είναι ή άγγελοι; ...ή μήπως και τα 2; :huh:

Link to comment
Share on other sites

Οτι και να ΄ναι Νεφελάκι, δεν γίνεται να μην ρωτήσω : από που αντλούμε αυτήν την σιγουριά περί χρονικής δημιουργίας και απλής δημιουργίας των αγγέλων; Από που αντλούμε την βεβαιότητα πως υπάρχουν άγγελοι;

Link to comment
Share on other sites

περιμενετε να σας απαντησω?? :blblbl:

 

δεν ξερω...ειναι απλα μια δυο σελιδες σε ενα βιβλιαρακι που γραφει για τους αγγελους απο εκδοσεις μιας μονης κατι τετοιο...ειναι της χριστιανικης ορθοδοξης εκκλησιας..

 

το παρεθεσα αφου εμπνευστηκα απο topic constantin, ελεγαν κατι σχετικα με το φυλο του Γαβριηλ

Link to comment
Share on other sites

Guest Lodi
YΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΑΣ Τ0 ΕΓΓΙΩΜΕ... ^_^

8152[/snapback]

 

Εννοείς ότι υπάρχουν άγγελοι έτσι όπως τους αναφέρει ο χριστιανισμός;

Αν ναι, λυπάμε αλλά, ατύχισες...

Link to comment
Share on other sites

B) Οι άγγελοι δεν εχουν φτερα ειναι κάτι σαν ανώτερα πνευματα που στάληκαν απο τον θεο για να μας προσταεύουν.Υπάρχουν σρατιες αγγελων...Είναι και αυτοι ελεύθεροι να ακολουθησουν τον θεο ή να τον αφήσουν.Αν επιλέξουν τον θεό θα μας προστατεύουν.Υπάρχουν και οι σκοτινοι αγγελοι που τους πήρε μαζί τους ο έκπτοτος Αγγελος...Αν πιστεύει καποιος οτι υπάρχουν αγγελοι του σκότους ,πρέπει να πιστευει και στους αγγελος του θεού.Δηλαδη όποιος πιστευει στον Σατανισμό πρέπει να πιστευει και στον Χριστιανισμό,γιατι χωρις τον ενα δεν υπάρχη το άλλο.Και αν κάποιος θέλει αποδηξεις για το αν ο Χριστιανισμος ειναι η σωστη θρησκεια εχω να του δόσω μπόλικες B)

Link to comment
Share on other sites

:blink:

 

Ωχ. Κάτι τέτοια θέματα μου θυμίζουν τα θέματα των θρησκευτικών στις εξετάσεις. Περιγράψτε τους αγγέλους. Μόνο για γέλια δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

:headb:

 

o φίλος ={HDM}aesahaeetr, άνοιξε τό θέμα angels.

 

Γράφτηκαν ~ 35 posts καί τά πρώτα 10 κρατήθηκαν εντός θέματος. Μετά, πήρανε τά βουνά...

 

... κάποτε ένας σκράπας μαθητής, έμαθε ότι τό πιό πιθανό θέμα στίς εξετάσεις είναι τό Σκουλήκι. Εκατσε καί διάβασε από όλο τό βιβλίο μόνο αυτό τό θέμα. Τήν επομένη, στίς εξετάσεις, τό θέμα πού ζητήθηκε νά αναπτυχθεί ήταν ο ...Ελέφαντας! Εκατσε λοιπόν ο μαγκάκος καί έγραψε:" ...ο ελέφαντας, είναι ένα μεγάλο ζώο τής ζούγκλας, μέ προβοσκίδα, χαυλιόδοντες, μεγάλα αυτιά καί μιά ουρά πού μοιάζει μέ ...σκουλήκι. Τό οποίο ...σκουλήκι..." καί αράδιασε όσα ήξερε γι΄αυτό!

 

Αναμένω μέ αγωνία περαιτέρω τοποθετήσεις στό θέμα angels.

 

Φυσικά καί οι ενεργομορφές αυτές είναι συνδεδεμένες μέ τούς τύπους προσέγγισης (θρησκείες) τής έννοιας "Θείο" αλλά επί τού παρόντος δέν μάς ενδιαφέρουν οι αξιολογήσεις τών τύπων.

 

Πληροφορίες καί βιώματα χρειαζόμαστε, άν υπάρχουν...

Link to comment
Share on other sites

Γράφτηκαν ~ 35 posts καί τά πρώτα 10 κρατήθηκαν εντός θέματος. Μετά, πήρανε τά βουνά...

Αναμένω μέ αγωνία περαιτέρω τοποθετήσεις στό θέμα angels.

Περί Αγγέλων λοιπόν... "Αγγελολογία" όπως λένε:

 

Σημ. Η έννοια «Άγγελος» έχει συνδεθεί στενά με τις Βιβλικές θρησκείες. Έτσι για να μελετηθεί από «τις πηγές» η προσφυγή σε Βιβλικά κείμενα είναι μονόδρομος και αυτά χρησιμοποιώ ως βάση.

 

Τι είναι οι Άγγελοι

Άγγελος = απεσταλμένος ή/και αγγελιοφόρος ? κάποιος δηλαδή που μεταφέρει μήνυμα από κάποιους/κάπου σε κάποιους άλλους/κάπου αλλού. Η λέξη προέρχεται μάλλον από το «άγω» το οποίο σημαίνει «παίρνω και κουβαλώ» αλλά σημαίνει επίσης και «τραγουδώ» (βλπ. και «απαγγελία»).

Έτσι ετυμολογικά και γλωσσολογικά πρόκειται για απεσταλμένους που ανακοινώνουν ή/και πηγαίνουν και εκτελούν το θέλημα εκείνων που τους έστειλαν. Κάτι σαν «παιδιά για όλες τις δουλειές».

Τα παραπάνω είναι σε συμφωνία με την «κλασσικό» και περιεκτικότερο «ορισμό» του «τι είναι οι άγγελοι» που βρίσκεται στην «προς Εβραίους» επιστολή της Καινής Διαθήκης: «ουχί πάντες [οι άγγελοι] εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν;» («Δεν είναι όλοι οι άγγελοι λειτουργικά (υπηρεσιακά) πνεύματα που αποστέλλονται για διακονία (υπηρεσία), για χάρη εκείνων που μέλλουν να κληρονομούν τη σωτηρία;» προς Εβραίους 1.19)

 

Προέλευση ? «Δημιουργία»Με τη λέξη «άγγελος» αποδόθηκε ? σωστά ? στα Ελληνικά η (ατυχής, ως προς το «εύηχό» της, στα Νέο-Ελληνικά) Εβραϊκή λέξη «Μαλ? ακ» η οποία σημαίνει ακριβώς «αγγελιοφόρος». Έτσι σε κάθε περίπτωση η λέξη φανερώνει και προσδιορίζει τη «δουλειά» που κάνουν και όχι τη φύση τους, καθ? αυτή.

Ως προς τη φύση τους οι πληροφορίες είναι λίγες. Χαρακτηρίζονται πάντως ως «πνεύματα» (αέρινοι, από το «πνεύμα»=άνεμος, ρεύμα αέρα ? αλλά δεν πρέπει να ταυτίζονται εντελώς με τα λαϊκώς αποκαλούμενα «αερικά» που είναι κάτι ελαφρώς διαφορετικό) και αυτό υπαινίσσεται μια άυλη και αόρατη (μη-υλική) φύση. Με σημερινή ορολογία, κατανοητή στους περισσότερους στο «Αβάπτιστο», θα ταίριαζε ίσως να χαρακτηριστούν «Ενεργειακά πλάσματα ή Ενεργειακές οντότητες» που έχουν την δυνατότητα να παίρνουν προσωρινά και ορατή ή και απτή μορφή (πράγμα που είναι συμβατό από τις διάφορες βιβλικές διηγήσεις, για «φλογερά» όντα, που χαρακτηρίζονται από λαμπρότητα).

Η πληροφορίες για την δημιουργία τους ? όπως δίνονται στην Παλαιά Διαθήκη ? μιλούν για «γιούς του Θεού», ήδη παρόντες στην Δημιουργία του Κόσμου (στο βιβλίο του Ιώβ 38.7) άρα ο «χρόνος» δημιουργίας τους πρέπει να τοποθετηθεί πριν από τον υλικό Κόσμο.

 

Όσον αφορά τους ανθρώπους η "προέλευση" των αγγέλων προέρχεται βέβαια από το (εμπειρικό) φαινόμενο των αινιγματικών συναντήσεων με όντα/ανθρώπους που κατά κάποιο τρόπο δεν έμοιαζαν σαν τους άλλους... αλλά σταματώ εδώ για ν' αποφύγω το κατεβατό αλλά να κάποια από τα σχετικά που σχεδιάζω να γράψω σχετικά με τους Αγγέλους:

Πληθυσμός

Είδη αγγέλων

Προϊστορία

Ιστορία

Εμφανίσεις

Φυσιολογία (με τι μοιάζουν)

Δυνατότητες

Χαρακτηριστικά

Οχήματα (θα 'χει και test drive?)

Διάσημοι & Διαβόητοι άγγελοι

Εμπειρίες

Λαϊκές παραδόσεις

Καρικατούρες αγγέλων ? Κοινές αντιλήψεις, παρανοήσεις και ιδέες για τους αγγέλους

Στη λαϊκή θρησκευτικότητα

Υπηρεσίες ? δράση

Επικοινωνία με αγγέλους

Στοιχεία

Link to comment
Share on other sites

Γράφτηκαν ~ 35 posts καί τά πρώτα 10 κρατήθηκαν εντός θέματος. Μετά, πήρανε τά βουνά...

Σωστά... ξεφύγαμε από το αρχικό μας θέμα :wacko:

 

Γι αυτό και όλα τα ποστ που δεν αφορούσαν τους αγγέλους, μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστό thread ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

πολυ ωραιος outis

περιμενω με ανυπομονησια τα επομενα :goodwork:

οι πηγες σου λογικα στηριζονται στην χριστιανικη θρησκεια

 

θα ηταν ωραια να μας εγραφε οποιος ξερει για την παρουσια των αγγελων και σε αλλες θρησκειες

 

νεφελη ωραια δουλεια εκανες με την μαγικη σκουπα σου..(για την μεταφορα) :witch::D

Link to comment
Share on other sites

Ιστορία

Η «ιστορία» των Αγγέλων δηλαδή έχει δύο άξονες: τον «θείο» μέσα από τον οποίο περιγράφονται σε ιερά κείμενα και τον ανθρώπινο, όπου μέσα από ανθρώπινες εμπειρίες εξελίσσεται το θέμα.

Από την πλευρά των κειμένων τα πράγματα είναι σαφή αλλά οι πληροφορίες που δίνουν λίγες: Ο Θεός πριν φτιάξει τον κόσμο έφτιαξε τους Αγγέλους των εκπροσώπους και εκτελεστές του θελήματός του. Κάποιος σημαντικός από αυτούς επαναστάτησε και παρέσυρε το 1/3 από αυτούς, ενώ τα 2/3 έμειναν πιστά στον Θεό. Από τότε ξεκίνησε η σύγκρουση Καλού-Κακού.

 

Πληθυσμός

Έφτιαξε πολλούς αγγέλους ? σύμφωνα με τα κείμενα. Οι αριθμοί που δίνονται είναι αποσπασματικοί, δηλαδή δεν αναφέρονται πουθενά ως απόλυτο σύνολο, αλλά δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί για διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις. Έτσι αναφέρονται 20 δισεκατομμύρια «οχήματα» αγγέλων (περί αυτών βλέπε πιο κάτω) στον Ψαλμό 68 [67].17-18, 10 δισεκατομμύρια άγγελοι που βρίσκονται στην παρουσία του Θεού (Stand by θα λέγαμε), στο βιβλίο του Δανιήλ, 200 εκατομμύρια σε κάποια «τελική» μάχη στην Αποκάλυψη. Οι μεγάλοι αριθμοί (δες και Δανηίλ κεφ. 7.10) αλλά και κάποιες πιο συγκεκριμένες αναφορές δείχνουν κάποια ταύτιση ή καλύτερα αντιστοίχηση (γιατί υπάρχει διαφοροποίηση) των αγγέλων με τα αστέρια (π.χ. η αναφορά σε «στρατιά του ουρανού» ανάλογα με τα συμφραζόμενα άλλοτε σημαίνει τους αγγέλους και άλλοτε τα αστέρια (μερικές φορές επίσης τα κείμενα χρησιμοποιούν τη λέξη «άστρα» μιλώντας για αγγέλους). Επίσης στους μεγάλους αριθμούς καμιά φορά προστίθεται ένα 50% έτσι ώστε 2/3 + 1/3 = 3/3 να δοθεί ένας πιθανολογούμενος «συνολικός» αριθμός τους πριν την λεγόμενη «Πτώση των Αγγέλων» με βάση την αναφορά της Αποκάλυψης (κεφ.12) ότι ο «δράκοντας» παρέσυρε μαζί του το «εν τρίτο των άστρων».

 

Είδη αγγέλων

Επίσης οι άγγελοι φαίνεται να διακρίνονται σε διάφορα «είδη» - παραδοσιακά αποκαλούνται «τάγματα» αγγέλων ? με εμφανώς διαφορετική μορφή το καθένα, διαφορετικό ρόλο, διαφορετική γλώσσα (και γι? αυτό θα αναφερθώ αργότερα) κτλ.

Μερικά από αυτά τα είδη είναι ανθρωποειδή ? πρακτικά με ανθρώπινη εμφάνηση. Άλλα είναι εντελώς «ξένα» - σαν εξωγίηνοι... Χαρακτηριστική μορφή είναι αυτή της... Σφίγγας που ομοιάζει με τα "Χερουβείμ"... (Συνεχίζεται)

[...]

 

Προϊστορία και Μετα-ιστορία

Η «προϊστορία» των αγγέλων είναι άγνωστη (ή ανύπαρκτη έξω από το βιβλικό πλαίσιο). Παρόλο που σε πολλά πάνθεα σε ανατολή και δύση υπάρχει κάποια θεότητα ως «αγγελιοφόρος των θεών» η έννοια των αγγέλων με το βιβλικό νόημα είναι μοναδική. Ακόμα και σε σχέση με Βαβυλωνιακές παραδόσεις (και γενικά της Μεσοποταμίας) που συχνά θεωρούνται συγγενικές οι ομοιότητες δείχνουν περισσότερο κάποια κοινή αρχέγονη προέλευση παρά απευθείας επιρροές.

Οι άγγελοι στην Βαβυλωνιακή θρησκεία αποκαλούνται sukallin (που σημαίνει επίσης αγγελιοφόρος) είναι «πνεύματα» υπηρεσίας, αποκαλούνται επίσης «γιοι» της όποιας θεότητας και συχνά σχετίζονται με κάποια Υπέρτατη θεότητα. Δεν ύπάρχουν όμως σε τόσο μεγάλους αριθμούς και αν κρίνουμε από απεικονίσεις είχαν μάλλον τρομακτική όψη.

Από την άλλη υπάρχουν άγγελοι σε θρησκείες όπως ο Ζωροαστρισμός και το Ισλάμ μάλλον όμως (στην τωρινή μορφή τους) βασίζονται στη Βιβλική έννοια των αγγέλων και δεν την έχουν επηρεάσει (έχουν όμως επηρεάσει τις τρέχουσες «χριστιανικές» λαϊκές θρησκευτικές αντιλήψεις για τους Αγγέλους, ιδιαίτερα το Ισλάμ).

 

Εμφανίσεις

Γεγονός είναι ότι μιλάμε για «αγγέλους» (και επίσης υπάρχουν οι αρχαίες διηγήσεις) για έναν απλό λόγο: Οι άνθρωποι από πολύ παλιά είχαν συναντήσεις με «ανθρώπους» που έμοιαζαν να μην ανήκουν στο συνηθισμένο ανθρώπινο είδος, «οντότητες» (ας πούμε) που τελικά αποκλήθηκαν «Άγγελοι».

 

Φυσιολογία (με τι μοιάζουν)

Επειδή οι άγγελοι δεν ανήκουν σε ένα είδος αλλά μάλλον αποτελούν ολόκληρη κατηγορία (όπως λέμε πτηνά, θηλαστικά, ερπετά κτλ.) με αρκετά κοινά εσωτερικά χαρακτηριστικά (από τα οποία ένα είναι η νοημοσύνη, άλλο η? υπερταχύτητα κτλ) αλλά και αρκετές εξωτερικές διαφορές.

Υπάρχει επίσης και η έννοια «Άγγελος Κυρίου» που συχνά υπονοεί ο ίδιο την ίδια τη Θεότητα και όχι κάποιον «απεσταλμένο».

Στις περισσότερες εμφανίσεις είναι άνδρες (χωρίς φτερά!) άλλοτε εντελώς συνηθισμένοι και άλλοτε με «κάτι διαφορετικό» επάνω τους.

Κάποια είδη, μη-ανθρωπόμορφά, δείχνονται να έχουν πολλά μάτια, φτερά (από 2-6) και πρόσωπα που δεν είναι ανθρώπινα.

Μόνο σε μία περίπτωση έχω συναντήσει (σε αρχαίο βιβλικό κείμενο) αναφορά σε θηλυκό άγγελο (ανθρωπόμορφο) και με «φτερά» είναι στο βιβλίο του προφήτη Ζαχαρία (5.9).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...