Jump to content

Μπορούμε να τρώμε κρέας?


Recommended Posts

(δεν ήξερα που να το βάλω αλλά πιστεύω ότι εδώ ταιριάζει καλύτερα..)

 

Μην σας φανεί μεγάλο το κείμενο, παρακαλώ διαβάστε το γιατί έχει ενδοιαφέρον!!

 

Όπως ξέρουμε, ο άνθρωπος είναι ζώο ευφυές, με επίγνωση των συνεπειών των πράξεών του αλλά και παμφάγο. Έχει όλη την οργανική δομή που του επιτρέπει να τρέφεται στην ανάγκη από όλα τα άλλα βασίλεια της φύσης, γιατί η επιβίωση του ανθρώπου φαίνεται να είναι ένας από τους ύψιστους σκοπούς της επίγειας δημιουργίας. Τα φυτοφάγα ζώα και πτηνά τρέφονται, σε γενικές γραμμές, μόνο από φυτά, ενώ τα σαρκοφάγα μόνο από άλλα ζώα και κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα ψάρια. Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να τρώει και φυτά, και ζώα, και ψάρια και να τα χωνεύει όλα, να κρατάει τα θρεπτικά τους συστατικά και να αποβάλλει τα πλεονάσματα δια της φυσικής οδού. Όμως, η δυνατότητά του αυτή δε σημαίνει ότι μπορεί να τα καταναλώνει όλα αυτά χωρίς ζημιά για οργανισμό και τη δομή του.

Ο άνθρωπος βιολογικά ανήκει στο βασίλειο των ζώον, όντας όμως η πιο εξελιγμένη και πιο συνειδητοποιημένη μορφή του. Μπορεί, λοιπόν, να τρέφεται με παρόμοιας υφής και δομής όντα, δηλαδή με τα ζώα; Επιτρέπεται με άλλα λόγια, να τρώει ο άνθρωπος κρέας ζώων και πτηνών; Η απάντηση είναι αρνητική και η επιχειρηματολογία αναφέρει πέντε κύριους λόγους.

 

Οργανικοί Λόγοι:

Όπως είπαμε, η οργανική δομή του ανθρώπου είναι όμοια με των ζώων, γι'αυτό και θεωρείτε ότι ανήκουν στο ίδιο βασίλειο της φύσης. Όμως υπάρχουν και διαφορές, μερικές από τις οποίες είναι κρίσιμες. Κι εμέις, όπως τα σαρκοφάγα ζώα, έχουμε κυνόδοντες και τραπεζίτες, αλλά έχουμε και κοπτήρες όπως τα φυτοφάγα, ακριβώς για να μπορούμε στην ανάγκη να φάμε και κρέας όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο. Όμως, η διαφορά αρχίζει από το σάλιο. Το σάλιο των σαρκοφάγων ζώων έχει πολλαπλάσια πτυελίνη και άλλα πεπτικά οξέα απ'ότι το σάλιο των φυτοφάγων ζώων και του ανθρώπου. Κι αυτό διότι πρέπει να αρχίζει η χώνευση ήδη από τα πρώτα κομμάτια της ζωικής ωμής τροφής στο στόμα, ενώ τα φυτοφάγα στέλνουν την τροφή απευθείας στο στομάχι για τα περαιτέρω. Μια άλλη διαφορά, εκτός από τα πεπτικά υγρά του στομάχου, έγκειτε στο μήκος των εντέρων. Το μέσο μήκος των εντέρων των σαρκοφάγων είναι τρεις φορές το μήκος του σώματός τους γιατί πρέπει σύντομα να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά μέσα από τις λάχνες και να αποβάλλουν ταχύτατα τις τοξίνες και ό,τι άλλο επιβλαβές έχουν οι σάρκες των ζώων που καταβροχθίζουν. Αντίθετα, το μήκος των εντέρων των φυτοφάγων είναι επτά φορές το μήκος του σώματός τους γιατί πρέπει να διατηρήσουν χρονικά και να απορροφήσουν μέχρι εξάντλησης τα χρήσιμα συστατικά που τα φυτά τους παρέχουν, ώστε τελικά τα αποβαλλόμενα να είναι περίπου σκέτο άχυρο. Το μήκος των εντέρων του ανθρώπου είναι κι αυτό επτά φορές όσο το μήκος του σώματός του, οπότε, τρώγοντας κρέας, το κρατάει μέσα στον οργανισμό του πολύ περισσότερο απ'ότι τα άγρια ζώα και απιτρέπει στις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες , τα δηλητιριώδη συστατικά του κρέατος να παραμένουν και να του δημιουργούν τοξίνες με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

 

Οικονομικοί Λόγοι:

Το κρέας του πλουσίου, τρώει το στάρι του φτωχού. Κάθε μοσχάρι για να φτάσει σε ηλικία σφαγής έχει ανάγκη από χορτολιβαδική έκταση τόση όση θα αρκούσε, αν την καλλιεργούσαμε με στάρι, να θρέψει τέσσερις τετραμελείς οικογένειες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, υπάρχουν λαοί -Ινδοί, Θιβετιανοί, ινδουιστές, βουδιστές κλπ- που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τους κρέας και δεν έχουν πάθει τίποτε το οργανικό. Η κρεατοφαγία δημιουργεί τεράστιες χέρσες εκτάσεις που αποψιλώνονται από τα δάση για να γίνουν βοσκοτόπια για γελάδια, αρνιά και γίδια, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν για αποδοτικότερες και φθηνότερες καλλιέργειες.

 

Οικολογικές Αιτίες:

Όπως είδαμε, η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, που επιφέρει η ανάγκη για βοσκοτόπια και η συνεπακόλουθη διατάραξη και της οικολογικής ισορροπίας και της οικονιμικής ισορροπίας, είναι τρομαχτική, για να μπορούμε εμείς οι "πλούσιοι" λαοί της δυτικής κουλτούρας να τρώμε κρέας και κοτόπουλο. Εδώ πρέπει να ανφερθούμε και στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί στις θάλασσες η δήθεν ανάγκη μας για αφθονία ψαριών στο πιάτο μας.

 

Ψυχολογικοί Λόγοι:

Είναι γνωστό ότι η κρεατοφαγία αυξάνει την επιθετικότητα. Λέγεται ότι στους παλαιστές, τις παραμονές των αγώνων προσφέρεται άφθονο κρέας και μάλιστα όσο πιο άψητο γίνεται. Εξάλλου, ξέρουμε ότι όταν πρόκειτε να διεξαχθούν κοκορομαχίες -άλλο ένα "ευγενές" άθλημα κι αυτό!- τα άμοιρα τα κοκόρια τα ταίζουν με ωμό κρέας. Φαίνεται ότι η τοξίνωση που προκαλεί η αλόγιστη κρεοφαγία, επιδρά στον ανθρώπινο -και όχι μόνο- ψυχισμό, αυξάνοντας κατά πολύ τις έμφυτες επιθετικές τάσεις.

 

Μεταφυσικά Αίτια:

Τα ζώα ξέρουν καλύτερα από τους ανθρώπους πότε ήρθε η ώρα να πεθάνουν από φυσικό θάνατο και συνήθως αποσύρονται κάπου για να φύγουν με ηρεμία. Όμως, το αγόμενο προς σφαγή ζώο γνωρίζει τι πρόκειτε να του συμβεί, αγανακτεί, θυμώνει, δεν μπορεί να αντιδράσει και γεμίζει τη σάρκα του με όλη την κακία και το ανάθεμα προς το σφαγέα και φυσικά τον καταναλωτή του. Οι αγχώδεις, αρνητικές και επίπονες δονήσεις με τις οποίες πλημμυρίζει τους χώρους και το πεδίο γύρω του μεταφέρονται και αυτές στην τελική κατανάλωση με όλες τους τις συνέπειες.

Ένας ακόμη μεταφυσικός λόγος είναι ότι, το αδικοχαμένο αίμα των αγρίως σφαζόμενων ζώων δεν θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ειρήνης στη γη. Όσο σφάζουμε ζώα για να τρώμε, ενώστην πραγματικότητα μόνο βλάβη προξενούμε στον εαυτό μας, οι πόλεμοι ανάμεσά μας δεν θα πάψουν.

 

Υαπάρχει ένας γενικός κανόνας που αναφέρεται στο αν μπορεί ή δεν μπορεί καθένας να τρώει κρέας: όποιος λοιπόν μπορεί να σφάξει ένα κοτόπουλο, ας το φάι. Όποιος δεν μπορεί ούτε να σφάζει, ούτε να κυνηγάει, ας καταλάβει ότι έρχεται η ώρα που θα παραδεχτεί ότι δεν πρέπει να τρώει κρέας κι ας μην το τρώει πια. Η καλύτερη διατροφή για το σώμα και το νου είναι η φυτοφαγία.

 

 

Πηγή: Αστρολόγος, Τεύχος 41, Οκτώβριος 2002

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"καλα" ολα τα αλλα αλλα το "Ένας ακόμη μεταφυσικός λόγος είναι ότι, το αδικοχαμένο αίμα των αγρίως σφαζόμενων ζώων δεν θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ειρήνης στη γη. Όσο σφάζουμε ζώα για να τρώμε, ενώστην πραγματικότητα μόνο βλάβη προξενούμε στον εαυτό μας, οι πόλεμοι ανάμεσά μας δεν θα πάψουν."

 

 

 

Ε Λ Ε Ο Σ

 

 

Π Ο Λ Υ Ε Λ Ε Ο Σ

 

:headb: :headb: :headb: :headb: :headb:

 

και ακομα να σπασει

 

το τραγικο ειναι (σοβαρα τωρα) ενα βιντεο που ειχα δει πως τα γουρουνακια στην ελλαδα ετοιμαζονται για σφαγη (κ το που)

 

τα χτυπουσαν με λοστους στα κεφαλια,τους πατουσαν τα κεφαλια κ βεβαια ηθελε 4-5 το καθενα για να παψει να κανει ιιινγκ ιινγκ ΤΡΑΓΙΚΟ

 

οταν το ειδα θυμηθηκα το αλλο αθλιο βιντεο της greenpeace που εδειχνε στοκους να σκοτωνουν φωκιες

 

με μεγαλη χαρα θα τους εκανα κ α κ ο

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως είναι αρνητικό η παμφαγία, ίσα ίσα που θεωρείται μεγάλος ελιγμός απέναντι στην φύση

 

Απλώς πρέπει να περιοριστεί όπως τόσα και τόσα άλλα

 

Άναλόγως θεωρώ πως και οι χορτοφάγοι κάνουν λάθος με το να αρνούνται το κρέας, πηγαίνουν απέναντι στην φύση τους. Αντιλαμβάνομαι πως ο άνθρωπος κατέληξε παμαφάγος κατά τις Παγετωνικές περιόδους αλλά είναι ένας απο τους λόγους της (υποτιθέμενης) ανωτερότητας του απέναντι στα υπόλοιπα είδη

 

να δώσω κάτι το κάφρικο?

 

http://www.savetoby.com :censored:

Link to comment
Share on other sites

..."καλα" ολα τα αλλα αλλα το "Ένας ακόμη μεταφυσικός λόγος είναι ότι, το αδικοχαμένο αίμα των αγρίως σφαζόμενων ζώων δεν θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ειρήνης στη γη. Όσο σφάζουμε ζώα για να τρώμε, ενώστην πραγματικότητα μόνο βλάβη προξενούμε στον εαυτό μας, οι πόλεμοι ανάμεσά μας δεν θα πάψουν."...

8096[/snapback]

 

 

Και καλά βασίζεται σε ότι έλεγε πριν, ότι η κρεοφαγία αυξάνει τις έμφυτες επιθετικές τάσεις... Ναι, ήταν λίγο κουλό αλλά είναι κι αυτό μια άποψη! :gleam:

 

 

Είχα δει κι εγώ ένα βίντεο (δε θυμάμαι τι) που ξεκίναγε δείχνοντας κάτι πουλάκια που τους κόβανε το ράμφος με ένα πράμα σαν λαιμητόμο :001almostcry: και συνέχιζε με βασανηστήρια γουρουνιών που τα βαράγανε με λοστούς μέχρι και τα κρεμάγανε ανάποδα, μοσχαριών που τα ξαπλώνανε σε πάγκους κι αρχίζανε και τα τεμαχίζανε ζωντανά, μέχρι και κοτούλες που τις βαράγανε κι αυτές... άθλια κατάσταση...

 

:001almostcry:

Link to comment
Share on other sites

Είχα δει κι εγώ ένα βίντεο (δε θυμάμαι τι) που ξεκίναγε δείχνοντας κάτι πουλάκια που τους κόβανε το ράμφος με ένα πράμα σαν λαιμητόμο  :001almostcry: και συνέχιζε με βασανηστήρια γουρουνιών που τα βαράγανε με λοστούς μέχρι και τα κρεμάγανε ανάποδα, μοσχαριών που τα ξαπλώνανε σε πάγκους κι αρχίζανε και τα τεμαχίζανε ζωντανά, μέχρι και κοτούλες που τις βαράγανε κι αυτές... άθλια κατάσταση...

:001almostcry:

:015annoyed: arrrrrrr!!!!

 

ειχα δει κατι αμερικανακια στην τηλεοραση παλια (ειχε γινει θεμα στην αμερικα) τα οποια καναν διαφορες βλακειες κ βιντεοσκοπουσαν...σε μια φαση πηραν ψαρια ζωντανα απο ενυδριο κ τα βαλαν σε φουρνο μικροκυματων...ειχαν παει δικαστηριο

Link to comment
Share on other sites

...τα βαλαν σε φουρνο μικροκυματων...

8241[/snapback]

 

το ίδιο είχα δει (στις ειδήσεις πάλι) να κάνουν σε ένα μικρό γατάκι.... :shocked:

 

πάντως έχουμε φύγει λίγο από το θέμα κι έχουμε πάει στη κακοποίηση ζώων... μήπως να άνοιγα ένα νέο θέμα? εκέι πιστεύω έχουμε πολλά να πούμε! :(

Link to comment
Share on other sites

 

:clapping:  :clapping:  :worthy:

 

εδω ταιριαζει ενας πολυΕΛΕΟΣ

 

τι κανει η πεινα...

Αγαπητε {HDM}aesahaeetr....

 

Δεν υπάρχει κανένα έλεος!

 

:whistling:

:063laugh:

Πολυέλαιος

Σε κάμαρη άδεια και μικρή, τέσσαρες τοίχοι μόνοι,

και σκεπασμένοι με ολοπράσινα πανιά,

καίει ένας πολυέλαιος ωραίος και κορώνει·

και μες στη φλόγα του την καθεμιά πυρώνει

μια λάγνη πάθησις, μια λάγνη ορμή.

 

Μες στην μικρή την κάμαρη, που λάμπει αναμένη

από του πολυελαίου την δυνατή φωτιά,

διόλου συνειθισμένο φως δεν είν' αυτό που βγαίνει.

Γι' άτολμα σώματα δεν είναι καμωμένη

αυτής της ζέστης η ηδονή.

 

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

 

 

 

:drooling2:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το κείμενο αυτό αν και φαινομενικά «πειστικό» είναι γεμάτο από ανακρίβειες ? έντεχνα βέβαια αφού είναι στην ουσία «προπαγανδιστικό». Η επιχειρηματολογία του είναι τυπική της τάσης που εκφράζει και καθόλου καινούργια αφού έχει την (σύγχρονη) προέλευσή του στο τέλος του 19ου αιώνα και τις τάσεις που άρχιζε να εκφράζει τότε η «επιστροφή στη Σοφία της Ανατολής». Τα επιχειρήματα αυτά καθ? αυτά μπορεί να τα βρει κανείς (και) σε (Ελληνικά) βιβλία φυσιολατρίας και «υγιεινής διατροφής» των δεκαετιών του 1920 & 1930 που άλλωστε αποτέλεσαν τη βάση για τη σημερινή διαμόρφωση της σχετικής σκηνής. Μέσα στα τελευταία 70-80 χρόνια όμως έχουν απορριφθεί τα περισσότερα.

Το πράγμα διαφαίνεται από την αρχή καθώς (όχι φαντάζομαι από άγνοια) αναφέρει ότι:

 

«Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να τρώει και φυτά, και ζώα, και ψάρια και να τα χωνεύει όλα, να κρατάει τα θρεπτικά τους συστατικά και να αποβάλλει τα πλεονάσματα δια της φυσικής οδού. Όμως, η δυνατότητά του αυτή δε σημαίνει ότι μπορεί να τα καταναλώνει όλα αυτά χωρίς ζημιά για οργανισμό και τη δομή του.»
Αυτό δεν είναι ακριβές υπάρχουν και άλλα παμφάγα ζώα με γνωστότερο το γουρούνι, αλλά επίσης και τα περισσότερα πουλιά, κάποια είδη σαυρών αλλά και πιθήκων. Να μη λέω περισσότερα. Είναι φανερό ότι το κείμενο θέλει να υπερβάλλει για να υποβάλλει την άποψή του ? η οποία δεν στέκεται διαφορετικά και τόσο καλά.

Ακόμα και η ουσιαστική ερώτηση όπως διατυπώνεται είναι τραβηγμένη:

 

«Μπορεί, λοιπόν, να τρέφεται με παρόμοιας υφής και δομής όντα, δηλαδή με τα ζώα; Επιτρέπεται με άλλα λόγια, να τρώει ο άνθρωπος κρέας ζώων και πτηνών; Η απάντηση είναι αρνητική και η επιχειρηματολογία αναφέρει πέντε κύριους λόγους.»

 

Τι πάει να πει «επιτρέπεται»; Περισσότερα όμως γι? αυτό πιο κάτω?

Όσο για τους «λόγους» για τους οποίους? ?απαγορεύεται? παραθέτω κάποιες απαντήσεις που δείχνουν το πόσο σχετικοί είναι (για να μην πω «λάθος»):

 

«Οργανικοί Λόγοι:»

Όπως είπαμε, η οργανική δομή του ανθρώπου είναι όμοια με των ζώων, γι'αυτό και θεωρείτε ότι ανήκουν στο ίδιο βασίλειο της φύσης. Όμως υπάρχουν και διαφορές, μερικές από τις οποίες είναι κρίσιμες. Κι εμέις, όπως τα σαρκοφάγα ζώα, έχουμε κυνόδοντες και τραπεζίτες, αλλά έχουμε και κοπτήρες όπως τα φυτοφάγα, ακριβώς για να μπορούμε στην ανάγκη να φάμε και κρέας όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο.

Πραγματικά έχουμε κυνόδοντες και αυτό δείχνει ότι μπορούμε (άρα από τη Φύση «επιτρέπεται») να τρώμε *και* κρέας. Το «όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο διαθέσιμο» έχει κάποια (προ)ιστορική βάση αλλά στο κείμενο έτσι όπως δίνεται αποτελεί απλή εικασία και είναι τελικά «εκ του πονηρού». Ποιος το λέει;

 

Όμως, η διαφορά αρχίζει από το σάλιο. Το σάλιο των σαρκοφάγων ζώων έχει πολλαπλάσια πτυελίνη και άλλα πεπτικά οξέα απ'ότι το σάλιο των φυτοφάγων ζώων και του ανθρώπου.
Ο Άνθρωπος τρώει την τροφή του «μαγειρεμένη» - ειδικά την ζωϊκής προέλευσης. Άρα το σάλιο δείχνει μεν ένα (πιθανά) φυτοφαγικό (καρποφαγικό μάλλον αλλά όχι χορτοφαγικό) απώτατο παρελθόν αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα πέψης του κρέατος σήμερα που κανένας ? τουλάχιστον από εμάς ? δεν το τρώει ωμό!

 

Κι αυτό διότι πρέπει να αρχίζει η χώνευση ήδη από τα πρώτα κομμάτια της ζωικής ωμής τροφής στο στόμα, ενώ τα φυτοφάγα στέλνουν την τροφή απευθείας στο στομάχι για τα περαιτέρω.

 

Εδώ απλά αναφέρω ότι μια μεγάλη διαφορά των ανθρώπων με τα φυτοφάγα (και κοινό σημείο με τα σαρκοφάγα) είναι η παντελής αδυναμία μας να «χωνέψουμε» τη βασικότερη χορτοφαγική πηγή ενέργειας: την κυτταρίνη (το άχυρο, το γρασίδι π.χ.) Αν και έχει την ίδια χημική σύνθεση με το άμυλο και τη ζάχαρη (και το αλκοόλ, νομίζω), στον άνθρωπο πάει κατ? ευθείαν στην? έξοδο (γι? αυτό και έχει κάποια καθαρτική δράση ? είναι οι «γνωστές» μας «φυτικές ίνες» που αναφέρουν αρκετά προϊόντα σήμερα. (Το πιο) Χρήσιμο σάκχαρο για όλα τα φυτοφάγα απλό «λαξατόλ» για εμάς

 

Μια άλλη διαφορά, εκτός από τα πεπτικά υγρά του στομάχου, έγκειτε στο μήκος των εντέρων. Το μέσο μήκος των εντέρων των σαρκοφάγων είναι τρεις φορές το μήκος του σώματός τους γιατί πρέπει σύντομα να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά μέσα από τις λάχνες και να αποβάλλουν ταχύτατα τις τοξίνες και ό,τι άλλο επιβλαβές έχουν οι σάρκες των ζώων που καταβροχθίζουν. Αντίθετα, το μήκος των εντέρων των φυτοφάγων είναι επτά φορές το μήκος του σώματός τους γιατί πρέπει να διατηρήσουν χρονικά και να απορροφήσουν μέχρι εξάντλησης τα χρήσιμα συστατικά που τα φυτά τους παρέχουν, ώστε τελικά τα αποβαλλόμενα να είναι περίπου σκέτο άχυρο. Το μήκος των εντέρων του ανθρώπου είναι κι αυτό επτά φορές όσο το μήκος του σώματός του, οπότε, τρώγοντας κρέας, το κρατάει μέσα στον οργανισμό του πολύ περισσότερο απ'ότι τα άγρια ζώα και απιτρέπει στις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες , τα δηλητιριώδη συστατικά του κρέατος να παραμένουν και να του δημιουργούν τοξίνες με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

 

Πραγματικά το μήκος των εντέρων στον άνθρωπο δείχνει και πάλι το φυτοφαγικό παρελθόν αλλά ούτε ισοφαρίζει την αδυναμία του να επεξεργαστεί την κυτταρίνη, ούτε είναι τα πράγματα τόσο τραγικά με τις «τοξίνες» που και μαγιρεύονται, αλλά και δεν είναι τόσες όσες στα σαρκφάγα (που τρώνε συνήθως κρέας: (α) που δεν έχει γνωρίσει ψυγείο άρα έχει αρχίσει να χαλά, (β) τρώει κρέας που δεν έχει «σιτέψει» (άρα έχει ακόμα τις τοξίνες του πρόσφατου θανάτου), (γ) τρώει το κρέας αμαγείρευτο, κτλ. κτλ.). Συνεπώς το μήκος των εντέρων δεν δείχνει ακαταλληλότητα του κρέατος.

 

Οικονομικοί Λόγοι:

Το κρέας του πλουσίου, τρώει το στάρι του φτωχού. Κάθε μοσχάρι για να φτάσει σε ηλικία σφαγής έχει ανάγκη από χορτολιβαδική έκταση τόση όση θα αρκούσε, αν την καλλιεργούσαμε με στάρι, να θρέψει τέσσερις τετραμελείς οικογένειες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, υπάρχουν λαοί -Ινδοί, Θιβετιανοί, ινδουιστές, βουδιστές κλπ- που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τους κρέας και δεν έχουν πάθει τίποτε το οργανικό. Η κρεατοφαγία δημιουργεί τεράστιες χέρσες εκτάσεις που αποψιλώνονται από τα δάση για να γίνουν βοσκοτόπια για γελάδια, αρνιά και γίδια, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν για αποδοτικότερες και φθηνότερες καλλιέργειες.

 

Εδώ αρχίζουν οι ακρότητες. Οι άνθρωποι πεινούν όχι γιατί δεν επαρκεί η τροφή στη Γη αλλά από πολιτικές επιλογές, την εκμετάλλευση από διεφθαρμένες κυβερνήσεις και πολλούς ακόμα λόγους άσχετους με την ενεργειακή απόδοση κρέατος-χόρτου (που αν θυμάμαι καλά είναι 1:50). Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν όλοι μας στο Δυτικό Κόσμο γινόμασταν χορτοφάγοι στην Αφρική και αλλού θα συνέχιζε ο κόσμος να πεθαίνει από την πείνα γιατί το θέμα δεν είναι σήμερα στην παραγωγή τροφίμων αλλά στη διανομή.

Όσο για τους «λαούς» που «δεν έχουν πάθει τίποτα το οργανικό»? έχουν πάθει τόσα άλλα (κι εδώ το συζητάμε για το πόσο ευθύνεται η χορτοφαγία τους γι? αυτό) που καλύτερα να το ξεχάσουμε. Ας πούμε μόνο ότι όσον αφορά το βιοτικό τους επίπεδο δεν θα έλεγα ότι είναι αξιοζήλευτοι ? αν ήταν θα πηγαίναμε εμείς στους τόπους τους ως «οικονομικοί μετανάστες» αντί να έρχονται εκείνοι σε μας?

 

Οικολογικές Αιτίες:

Όπως είδαμε, η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, που επιφέρει η ανάγκη για βοσκοτόπια και η συνεπακόλουθη διατάραξη και της οικολογικής ισορροπίας και της οικονιμικής ισορροπίας, είναι τρομαχτική, για να μπορούμε εμείς οι "πλούσιοι" λαοί της δυτικής κουλτούρας να τρώμε κρέας και κοτόπουλο. Εδώ πρέπει να ανφερθούμε και στην οικολογική καταστροφή που προκαλεί στις θάλασσες η δήθεν ανάγκη μας για αφθονία ψαριών στο πιάτο μας.

Δυστυχώς εμείς «οι πλούσιοι» στοιβάζουμε τα ζώα που τρώμε σε «μονάδες» μινιατούρα. Πράγμα που κάνει το κρέας τους πολύ αλλά χαμηλής ποιότητας (μεν) δεν οδηγεί όμως σε? «αποψιλώσεις» (εξ? αιτίας της κρεοφαγίας, αυτές γίνονται για άλλους λόγους ? εδώ π.χ. για οικοδομικούς αλλά αλλού (και ειδικά στη Βραζιλία) για? χορτοφαγικούς: αποψιλώνουν τα δάση για να καλλιεργήσουν γη (φυτά δηλαδή!) κι όχι για να ταΐσουν ζώα!

Όσο για τις θάλασσες οι λόγοι είναι οικονομικοί (ίδιοι με τη τάση παραγωγής «γενετικά τροποποιημένων φυτών) και άσχετοι με την κρεοφαγία ως πρακτική.

 

Ψυχολογικοί Λόγοι:

Είναι γνωστό ότι η κρεατοφαγία αυξάνει την επιθετικότητα. Λέγεται ότι στους παλαιστές, τις παραμονές των αγώνων προσφέρεται άφθονο κρέας και μάλιστα όσο πιο άψητο γίνεται. Εξάλλου, ξέρουμε ότι όταν πρόκειτε να διεξαχθούν κοκορομαχίες -άλλο ένα "ευγενές" άθλημα κι αυτό!- τα άμοιρα τα κοκόρια τα ταίζουν με ωμό κρέας.

Το κρέας δεν αυξάνει την επιθετικότητα, αλλά ενισχύει την εγρήγορση. Στους αθλητές δίνεται όχι για να «αγριέψουν» αλλά γιατί προσφέρει πρωτεΐνες (άρα και μυϊκή μάζα)

 

Φαίνεται ότι η τοξίνωση που προκαλεί η αλόγιστη κρεοφαγία, επιδρά στον ανθρώπινο -και όχι μόνο- ψυχισμό, αυξάνοντας κατά πολύ τις έμφυτες επιθετικές τάσεις.

Κάθε τι που υπερβαίνει το «Μέτρο» και γίνεται «αλόγιστα» δημιουργεί προβλήματα ακόμα και η χορτοφαγία. Ειδικά σ? αυτή, η αποκλειστική χορτοφαγία, επειδή πράγματι βοηθά προς μια «ηπιότητα» στη συμπεριφορά είναι δυνατόν (αν δεν είναι ισορροπημένη και με μέτρο) να οδηγήσει σε αποχαυνωμένη συμπεριφορά, έλλειψη νοητικών αντιστάσεων (που μπορεί ίσως κάποιος να αντιδιαστείλλει με την «επιθετικότητα» (που είναι εγρήγορση) των κρεοφάγων) κάνουν όμως τον άνθρωπο αδύναμο μπροστά σε προκλήσεις της ζωής, γιατί οι «έμφυτες» επιθετικές τάσεις είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν έναν πρακτικό σκοπό, ούτε πιο λίγο, ούτε πιο πολύ.

 

Μεταφυσικά Αίτια:

Τα ζώα ξέρουν καλύτερα από τους ανθρώπους πότε ήρθε η ώρα να πεθάνουν από φυσικό θάνατο και συνήθως αποσύρονται κάπου για να φύγουν με ηρεμία. Όμως, το αγόμενο προς σφαγή ζώο γνωρίζει τι πρόκειται να του συμβεί, αγανακτεί, θυμώνει, δεν μπορεί να αντιδράσει και γεμίζει τη σάρκα του με όλη την κακία και το ανάθεμα προς το σφαγέα και φυσικά τον καταναλωτή του. Οι αγχώδεις, αρνητικές και επίπονες δονήσεις με τις οποίες πλημμυρίζει τους χώρους και το πεδίο γύρω του μεταφέρονται και αυτές στην τελική κατανάλωση με όλες τους τις συνέπειες.

Ένας ακόμη μεταφυσικός λόγος είναι ότι, το αδικοχαμένο αίμα των αγρίως σφαζόμενων ζώων δεν θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ειρήνης στη γη. Όσο σφάζουμε ζώα για να τρώμε, ενώστην πραγματικότητα μόνο βλάβη προξενούμε στον εαυτό μας, οι πόλεμοι ανάμεσά μας δεν θα πάψουν.

Επιτέλους και μερικά πιο σοβαρά πράγματα αλλά ανακατωμένα με παλαβομάρες. Οι πόλεμοι ποτέ δεν έπαψαν ούτε μεταξύ χορτοφάγων.

Πραγματικά, η κρεοφαγία δεν αποτελεί ιδανικό τρόπο επιβίωσης και δείχνει μια γενικότερη κατάσταση στη Φύση. Γιατί βέβαια όλα αυτά ισχύουν και για τα σαρκοφάγα. Κι εκείνα όταν τρώνε κάποιο άλλο πλάσμα ? και μάλιστα ζωντανό ? αρπάζουν ότι αρνητικό έχει να τους δώσει το θύμα τους. Αυτά είναι μέρος της ζωής μας. Τίποτα δεν είναι χωρίς κάποιο αντίτιμο, σε κόπο, αίμα ή άλλο.

 

Υαπάρχει ένας γενικός κανόνας που αναφέρεται στο αν μπορεί ή δεν μπορεί καθένας να τρώει κρέας: όποιος λοιπόν μπορεί να σφάξει ένα κοτόπουλο, ας το φάι. Όποιος δεν μπορεί ούτε να σφάζει, ούτε να κυνηγάει, ας καταλάβει ότι έρχεται η ώρα που θα παραδεχτεί ότι δεν πρέπει να τρώει κρέας κι ας μην το τρώει πια. Η καλύτερη διατροφή για το σώμα και το νου είναι η φυτοφαγία.

 

Υπάρχει όμως και άλλος ένας "γενικό" κανόνας που λέει ότι όποιος δεν τρώει κρέας (για ματαφυσικούς και άλλους λόγους) ? αλλά φορά δερμάτινα παπούτσια, ζώνες, κρατά δερμάτινες τσάντες (ή τις δερμάτινες χειρολαβές των λεωφορείων) κτλ. κτλ. δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτής. Γιατί ο θάνατος των ζώων δεν είναι μόνο για το κρέας?

Ή θα είσαι ή δεν θα είσαι.

 

Μετά από όλα αυτά αναρρωτιέμαι. Τι και ποιους άραγε εξυπηρετεί ένα τέτοιο κείμενο που δημιουργεί αβάσιμες ενοχές και χρησιμοποιεί πολύ επιλεκτικά κάποια «επιχειρήματα» γι? αυτό;

Προσωπικά το θεωρώ πιθανό δείγμα μιας γενικότερης τάσης που επιδιώκει να «πείσει» γιατί βέβαια κάποιους (που υποψιάζομαι ότι δεν θα πάψουν να τρώνε κρέας) τους συμφέρει ένα πλήθος άβουλων και αποχαυνωμένων χορτοφάγων-προβάτων? Αλλά τώρα πέφτω εγώ στην παγίδα της υπερβολής. Δεν την πάω και πολύ τη Συνομωσιολογία αλλά ρε παιδί μου είναι ώρες, ώρες (όπως όταν βλέπω να προωθούνται τέτοια κείμενα) που λέω «ρε μπας και?».

Όσο για το αν «επιτρέπεται» να φάμε κρέας? ας σκεφτούμε. Θέλω να ρωτήσω, από ποιον/ποιους/τι, άραγε, να επιτρέπεται ή να απαγορεύεται;

Συμπέρασμα:

Το θέμα είναι τεράστιο και υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν ξέρεις από που να το πιάσεις.

Η κρεοφαγία ενώπιον της φύσης είναι έγκυρος τρόπος διατροφή για τους ανθρώπους και αυτή καθ? αυτή δεν φέρνει κατάρες στη ζωή τους. Λέγοντας έγκυρος, βέβαια, δεν εννοώ «ιδανικός» απλά είναι ΟΚ. Υπάρχει και καλύτερος τρόπος και θα ήθελα να γράψω για μερικούς καλούς λόγους για τους οποίους μας συμφέρει να ενισχύσουμε τη χορτοφαγία στη ζωή μας ? γιατί υπάρχουν και είναι καλοί και δεν έχουν ανάγκη να «δαιμονοποιούν» (άδικα) την κρεοφαγία για να πείσουν αλλά έχουν ισχύ και δύναμη από μόνοι τους, αλλά βγήκε μεγάλο το κείμενο και το αφήνω για άλλη φορά.

Link to comment
Share on other sites

:001almostcry:

 

καταστράφηκα....ένα άρθρο έγραψα κι εγώ η γυναίκα που το βρήκα και ενδοιαφέρον, και πάει!

 

:crying:

 

 

 

:018bleh:

 

Ωραίο το άρθρο σου Oytis! :clapping: Που βρήκες όμως όλα αυτά τα επιχειρήματα? :blink:

Πάντως εγώ εξακολουθώ να είμαι κατά τις κρεοφαγίας...ο κύριος λόγος είναι ότι αγαπάω κάθε είδους ζώο και δεν αισθάνομαι άνετα όταν ξέρω ότι οδηγήθηκε στο σφαγείο και βασανίστηκε για να βρεθεί μαγειρεμένο στο πιάτο μου!

Link to comment
Share on other sites

καταστράφηκα....ένα άρθρο έγραψα κι εγώ η γυναίκα που το βρήκα και ενδοιαφέρον, και πάει!

Ωραίο το άρθρο σου Oytis! :clapping: Που βρήκες όμως όλα αυτά τα επιχειρήματα?

Πάντως εγώ εξακολουθώ να είμαι κατά τις κρεοφαγίας...ο κύριος λόγος είναι ότι αγαπάω κάθε είδους ζώο και δεν αισθάνομαι άνετα όταν ξέρω ότι οδηγήθηκε στο σφαγείο και βασανίστηκε για να βρεθεί μαγειρεμένο στο πιάτο μου!

:cloud9:

Link to comment
Share on other sites

Χμ... το καημένο το χορταράκι τι σου φταίει δηλαδή για να το φας; Μήπως κι αυτό δεν έχει ζωή; Νομίζεις πως δεν εκφράζει αισθήματα; Κι όμως, τα εκφράζει κάθε ώρα και στιγμή, με εκκρίσεις χημικών, τα οποία όμως εμείς οι άνθρωποι δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Δεν υποφέρει λοιπόν ένα μαρούλι όταν το κόβεις κι αργοπεθαίνει μέχρι να τεμαχιστεί και γίνει σαλάτα για να το φάμε; Γιατί δείχνεις τέτοια εύνοια προς τα ζώα;

 

Γι' αυτό, θα έπρεπε να τρώμε μόνο καρπούς, που ούτως ή άλλως το ίδιο το φυτό τους προσφέρει να τους φάμε - όπως έλεγε κι ο Πυθαγόρας άλλωστε.

 

Αλλά δε σταματάει εκεί.

 

Όταν περπατάς, δεν πατάς άθελά σου μυρμηγκάκια και πάσης φύσεως μικρά έντομα;

Όταν αναπνέεις, ο οργανισμός σου δε θανατώνει όποιο μικρόβιο βρίσκεται στον αέρα;

Για να πιεις νερό, δεν πρέπει προηγουμένως να έχεις εξολοθρεύσει όλους τους μικροοργανισμούς για να μη δηλητηριαστείς;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...