Jump to content

Ο μύθος του 10%...


Recommended Posts

Σύμφωνα με τον μύθο, χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Το άλλο 90% , παραμένει ανεκμετάλλευτο από τον απλό άνθρωπο, και χρειάζεται διάφορες μεθόδους για να ενεργοποιηθεί. Οι δε ιδιότητες του ποσοστού αυτού, θαυματουργές: τηλεπάθεια, υπερφυσικές δυνάμεις, αντοχή στον πόνο κ.α (αλλά όχι ευφυΐα). Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για το αντίθετο του μύθου, μια μικρή δόση κοινής λογικής είναι αρκετή για να τον κατατάξει στις «κοινά αποδεκτές παρανοήσεις»

 

 

Πηγή του μύθου:

 

Δεν είναι κοινά αποδεκτή η προέλευση του 10%. Ο Einstein χωρίς να είναι ειδικός, είχε κάνει μια δήλωση που συνδυασμένη με την δική του ευφυΐα, εύκολα οδήγησε στον μύθο. Πηγή θεωρείται και ο Pierre Flourens με μια μελέτη του 19ού αιώνα, όπου υποστήριζε ότι πολλά σημεία του εγκεφάλου είναι ανεκμετάλλευτα. Επίσης, ο Williams James είχε γράψει το 1908 «Χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος τον νοητικών και σωματικών μας λειτουργιών». Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια από τον ερευνητή Lashley, αφαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα του εγκεφαλικού τους φλοιού και διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια αυτά μπορούσαν να μάθουν από την αρχή διάφορες λειτουργίες. Τέλος , διάφορα πειράματα στην δεκαετία του 30, έδειξαν ότι πολλά μέρη του εγκεφαλικού φλοιού δεν εγείρονται από ηλεκτρικό ρεύμα, και άρα κατατάσσονται σε εκείνο το ποσοστό που δεν χρησιμοποιείται.Από τότε η από στόμα-σε-στόμα διάδοση του μύθου, τον έχει καταστήσει επιστημονικό δεδομένο. Έχουν παρουσιαστεί ακόμα και έρευνες, με πρωταγωνιστές άτομα που πάσχουν από διάφορες εγκεφαλικές ασθένειες αλλά παρ?όλα αυτά έχουν μια φυσιολογική νοητική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια θαυμαστή ιδιότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και όχι για κάποιο, εξωπραγματικό ποσοστό, που μένει αχρησιμοποίητο.

 

 

Γιατί ο μύθος είναι «μύθος»!:

 

Απτά και αδιάσειστα επιχειρήματα για το ποσοστό του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχουν. Παρ?όλα αυτά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το 10% ως ποσοστό χρήσης του εγκεφάλου δεν έχει καμία λογική βάση.Ο εγκέφαλος αποτελείται από διάφορα μέρη, το καθένα από τα οποία αναλαμβάνει μια διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εξωτερικός φλοιός, είναι υπεύθυνος για όλες τις ανώτερες διανοητικές μας λειτουργίες (ο οποίος έχει πάχος μόλις 2,5 χιλιοστά), αλλά δεν γίνεται να λειτουργήσει αυτόνομα και αποκομμένος από τον υπόλοιπο τμήμα του εγκεφάλου. Διάφορα τμήματα είναι συνδεδεμένα με λειτουργίες όπως η κίνηση, ο ρυθμός της καρδιάς, η κίνηση των μυών και είναι αυτά τα τμήματα που δεν διεγείρονταν από το ηλεκτρικό ρεύμα γιατι το τελευταίο δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Κατ?αρχήν, το ποσοστό από μόνο του είναι αυθαίρετο. Δεν νοείται μέρος, ενός συνόλου που δεν γνωρίζουμε το μέγεθος του. Για να πούμε ότι το νερό σε ένα ποτήρι καταλαμβάνει το 10% του όγκου του, θα πρέπει να ξέρουμε τον όγκο του ποτηριού, κάτι που δεν συμβαίνει με το μέγεθος των δυνατοτήτων του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι η εξέλιξη των οργανισμών είναι αμείλικτη με άχρηστα στοιχεία: Αν δεν χρειαζόμασταν ένα τέτοιο εγκέφαλο δεν θα τον είχαμε αναπτύξει.

 

 

Δημοσίευση από bandit στη σελίδα: Ιδεόπολις

Link to comment
Share on other sites

Το μπέρδεμα που δημιουργεί το πρόβλημα:

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν ακούν ότι "χρησιμοποιούμε το 10% του εγκεφάλου μας" δεν καταλαβαίνουν ότι ουσιαστικά σημαίνει πως ελέγχουμε συνειδητά το 10% των λειτουργιών μας! Κι έτσι γίνεται το μπέρδεμα και τα debates.

 

Το ότι το συνειδητό μας ελέγχει μονάχα το 10% των λειτουργιών μας, είναι ένα γεγονός που κανείς μα κανείς δεν θα το αρνηθεί. Είτε αυτός είναι επιστήμονας, είτε όχι.

 

Για παράδειγμα: δεν ελέγχουμε συνειδητά την λειτουργία πολλών ζωτικών μας οργάνων (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά, σπλήνα κλπ), ούτε τις εκκρίσεις ορμόνων. Την μνήμη μας την ελέγχουμε συνειδητά σε πολύ μικρό βαθμό όπως επίσης σε μικρό βαθμό ελέγχουμε τις μυικές μας συσπάσει. Το υποσυνείδητο δεν το ελέγχουμε σχεδόν καθόλου... κ.ο.κ.

Αυτό είναι που εννούμε λέγοντας "χρησιμοποιούμε το 10%" δηλαδή ουσιαστικά "ελέγχουμε συνειδητά το 10%".

 

Μπορούμε να ελέγξουμε μεγαλύτερο ποσοστό;

ναι! αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε, επειδή υπάρχουν άνθρωποι-ζωντανές αποδείξεις (π.χ. μοναχοί Βουδιστές που μπορούν να ελέγχξουν και να ελλατώσουν την ταχύτητα λειτουργίας ζωτικών τους οργάνων)

 

Πόσο μεγαλύτερο;

...έλα ντε...

 

Διαφωνίες; :cheerful:

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς αυτό.

Χρησιμοποιούμε συνειδητά το 10% των λειτουργιών του εγκεφάλου που είναι ήδη γνωστές και δεδομένες. Πιστεύω ότι το ποσοστό θα ήταν πολύ μικρότερο εάν το λαμβάναμε με βάση τον όγκο του εγκεφάλου...

Link to comment
Share on other sites

Ο εγκέφαλος είναι ένα φυσικό εργαλείο καί μάλιστα πολύ χρήσιμο.

 

Οσο σωστότερα χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο τόσο αποδοτικότερο γίνεται αυτό καί εμείς σάν χρήστες του.

Τό πρόβλημα παρουσιάζεται όταν αρχίζουμε νά "στομώνουμε" τό εργαλείο, υπερφορτώνοντάς το μέ άχρηστες λειτουργίες.

 

...έχουμε περάσει ώρες καί ώρες ευχάριστα - διευρυμένη αίσθηση πληρότητας καί επικοινωνίας ... -, συγκεντρωμένοι σέ κάποιο πρακτικό έργο αλλά

 

...έχουμε περάσει καί φριχτές ώρες, άπραγοι, ανακυκλωνόμενοι σέ απωθημένα, ζήλιες, ενοχές, φοβίες, ανασφάλειες καί άλλα αρνητικά συναισθηματα πού πηγάζουν από τό παρελθόν καί εκπορεύονται στό μέλλον.

 

Εχει αξιολογήσει κάποιος/α πόσο χρόνο από τίς λειτουργίες τού εγκεφάλου μας αφιερώνουμε στό ...παρελθόν προδιαγράφοντας τό ...μέλλον;

 

...πού νά βρεθεί λοιπόν χρόνος γιά τό "τώρα"!!??!!

 

:angel:

Link to comment
Share on other sites

Εχει αξιολογήσει κάποιος/α πόσο χρόνο από τίς λειτουργίες τού εγκεφάλου μας αφιερώνουμε στό ...παρελθόν προδιαγράφοντας τό ...μέλλον;

 

...πού νά βρεθεί λοιπόν χρόνος γιά τό "τώρα"!!??!!

 

:angel:

8931[/snapback]

 

 

Πολύ μου άρεσε το συγκεκριμένο... :clapping:

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το 10% ποτέ δε μου κάθισε καλά. Ίσως επειδή το ανέφερε εκείνος ο αχώνευτος ο μαθηματικός! Επιτέλους δικαιώθηκα!! :018bleh:

Link to comment
Share on other sites

Ξέρουμε πώς γίνεται ο έλεγχος της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων και με ποιο τρόπο γίνεται.Ξέρουμε πιο τμήμα του εγκεφάλου συνδέεται ακόμα και με τα συναισθήματα και με τις μνήμες.Μάλλον το 10% είναι αυτό που ΔΕΝ ξέρουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Απο αυτό το 10% που ελέγχουμε πιο ποσοστό χρησιμοποιήτε για επικοινωνιακούς σκοπούς? Μήπως έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε για εμάς? Μήπως ότι κάνουμε ή λέμε πλέον έχει να κάνει με τον κοινωνικό μας περίγυρο?

Ακόμα κ η σκέψη μας βασίζετε στην γλώσσα η οποία αποτελεί καθαρά επικοινωνιακό εργαλείο. Άραγε πώς σκέφτετε κάποιος που δεν έχει μάθει καμία γλώσσα? Θα μπορούσε ίσως ο εγκέφαλος μας να αναπτύξει άλλες λειτουργείες η ακόμα κ αισθήσεις αν δεν τον αυτοπεριορίζαμε με την ταύτηση των λειτουργειών των γύρο μας? Πόσα μυστικά ακόμα μας κρύβουμε?

Link to comment
Share on other sites

Έχεται ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων με όγκο (η ταινία "φαινόμενο" πραγματεύεται κάτι τέτοιο ). Οι άνθρωποι αυτοί επιδεί ο όγκος "πίεζε" διάφορα νεύρα αποκτήσανε ικανότητες όπως υπερμνημία, τηλεπάθεια κλπ. Η αλήθεια είνια ότι λίγα ξέρουμε για τον εγκέφαλο και μόνο να εικάζουμε μπορούμε σχετικά με τις κρυμμένες δυνατότητες του, που εγώ πιστεύω είναι τεράστιες.

Link to comment
Share on other sites

Έχεται ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων με όγκο (η ταινία "φαινόμενο" πραγματεύεται κάτι τέτοιο ). Οι άνθρωποι αυτοί επιδεί ο όγκος "πίεζε" διάφορα νεύρα αποκτήσανε ικανότητες όπως υπερμνημία, τηλεπάθεια κλπ. Η αλήθεια είνια ότι λίγα ξέρουμε για τον εγκέφαλο και μόνο να εικάζουμε μπορούμε σχετικά με τις κρυμμένες δυνατότητες του, που εγώ πιστεύω είναι τεράστιες.
Δυστυχώς τα συμπτώματα από όγκους στον εγκέφαλο είναι πολύ λιγότερο συναρπαστικά και πολύ περισσότερο θλιβερά, για να μην αναφερθώ στην κατάληξη... Το ότι κάποια ταινία ασχολήθηκε με το θέμα (που μπορεί να αφορά κάποια μεμονωμένη περίπτωση κι αυτή παρουσιασμένη με υπερβολές) δεν σημαίνει τίποτα.
Link to comment
Share on other sites

Δέν μιλάω για όλους τους όγκους αγαπητέ. Ένα σπάνιο φαινόμενο είναι, όπως ας πούμε οι μεταθανάτιες εμπειρίες και πίσω πάλι... να είμαστε λίγο εύκαμτοι ε?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πιστεύω ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί όλα του τα τμήματα-άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ανάλογα με το πως τον "εκπαιδεύουμε"-. Άλλωστε αν δεν τα χρησιμοποιούσε, όπως με όλα τα πράγματα η φύση απλώς θα τα απόρριπτε (natural selection). Μια ιδιότητα που έχει ο εγκέφαλος είναι η "πλαστικότητα" του. Δηλαδή την δυνατότητα να αυξάνει τις δυνατότητες κάποιου μέρους που χρησιμοποιήτε περισσότερο απο αυτές που δεν χρησιμοποιούντε. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι οι τυφλοί έχουν πιο ανεπτυγμένη την ακοή και τις άλλες αισθήσεις γι'αυτό το λόγο. Τώρα όλοι μας ανεξερέτως έχουμε την δυνατότητα ας πούμε της τηλεπάθειας -οι περισσοτεροι μάλλον θα είχαμε ορισμένες εμπειρίες- αλλά αν δώσουμε έμφαση σε αυτό το τομέα θα αναπτυχθεί και το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου.

 

Το 10% θα το έβαζα σε αυτά που ξέρουμε για τον εγκέφαλο τα οποία δεν είναι τίποτα σ'αυτά που έχουμε να μάθουμε. Συνήθως οι επιστήμονες αρέσκονται στο να βάζουν ταμπελίτσες σε σημεία του εγκεφάλου, ταμπελίτσες στις διάφορες "ψυχικές" ασθένειες δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της γνώσης -ακριβώς απο εδώ πηγάζει και η παντοδυναμία της επιστήμης (ακόμα ένα ιερατίο) στην εποχή μας-, αλλά ΄στο τέλος της ημέρας δεν έχουν ιδέα για το τι γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

...Άλλωστε αν δεν τα χρησιμοποιούσε, όπως με όλα τα πράγματα η φύση απλώς θα τα απόρριπτε (natural selection)...

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου..

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την επίφυση (τρίτο μάτι) που όλοι διαθέτουμε στον εγκέφαλό μας, κάπου ανάμεσα στα μάτια και ακριβώς λόγο της μη χρησιμοποίησής του, τείνει να εξαφανίζεται σιγά σιγά..

 

:smilewink:

Link to comment
Share on other sites

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την επίφυση (τρίτο μάτι) που όλοι διαθέτουμε στον εγκέφαλό μας, κάπου ανάμεσα στα μάτια και ακριβώς λόγο της μη χρησιμοποίησής του, τείνει να εξαφανίζεται σιγά σιγά..

 

 

Ευτυχώς όμως που είναι μια κάπως αργή διαδικασία αυτή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμα χρόνο να διορθώσουμε κάποια πράγματα :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μελετούσα σήμερα ένα βιβλίο το "Drugs, Society, and Human Behavior" του Ray και Ksir, έκδοσης 2004 (αρκετά σύγχρονο) για να γράψω το κείμενο σχετικά με το φαινόμενο πλασέμπο. Έμαθα περισσότερα για αυτά που δεν ξέρουμε για τον εγκέφαλο, παρά γι'αυτά που ξέρουμε:

 

[Ενδορφίνες] "These substances are known to play a role in pain relief, but they are found in several places in the brain as well as circulating in the blood, and not all their functions are known."

 

"Exactly which of amphetamine's effects are related to which neurotransmitter is controversial"

 

"(...) pain itself is a complex psychological and neurological phenomenon, so we cannot say that we understand how opioids act to reduce pain."

 

"(...) enkephalins are released from the adrenal gland. The functions of these peptides circulating through the blood as hormones are not understood at this point."

 

Σε ελεύθερη μετάφραση: "Η επιστήμη έχει μαύρα μεσάνυκτα γύρω απο τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του"

 

Όλα αυτά μετά απο μια "χαλαρή" ανάγνωση για να μπορέσω να γράψω το κείμενο. Να δούμε πόσα άλλα έχει. Το βιβλίο ακόμη δεν "μπαίνει σε βάθος" αλλά καλύπτει τα θέματα επιφανειακά, σκεφτήτε να έμπαινε κιόλας :)

 

Με αυτά δεν θέλω να πω ότι η επιστήμη δεν έχει καθόλου αξία, ή ότι δεν σέβομαι τον κόπο πολλών επιστημόνων που παλεύουν κυριολεκτικά με αυτά τα πράγματα, απλά καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι η επιστήμη δεν είναι το "παντοδύναμο ιερατίο" που πολλοί νομίζουν.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...