Jump to content

Ελευθερία Λόγου & Σεβασμός


Recommended Posts

Σεβασμός στα Θεία

8477[/snapback]

 

Ρε δικέ μου έλεος! Προσβάλεις το ίδιο το Nickname σου ! Σεβασμός στα θεία ? Για ποιό λόγο? Από που και ως που? Εγώ λέω να είμαστε όσο πιο βλάσφημοι γίνεται! Εκτός και αν πιστεύεις σε κάποια κόλαση ή κάποιο πανηλίθιο κάρμα!

 

Ελευθερία απόψεων το λένε. Δεν υπάρχει κάτι να σεβόμαστε, πέρα από τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει η ανάγκη να αποδόσουμε τιμές σε κανέναν θεό/θεούς. Πάρτε το χαμπάρι, δεν υπάρχει κανένας. Παρά μόνο η ενέργεια.

 

Ναι, ξέρω, αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτό δεν σημαίνει κάτι μπλα μπλα... Για να μην παρεξηγούμαστε, να τονίσω το εξής : Σεβασμό στα θεία, μπορώ να δεχτώ μόνο όσον αφορά τον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Όχι όμως σεβασμός στα θεία, για τα θεία. Να πάνε να απαυτωθούνε τα θεία. Και αν εγώ θέλω να συνθέσω ένα τραγούδι που θα λέει "jesus was a cunt" θα βγω στην ταράτσα και θα το φωνάζω.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 49
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

σεβασμό στον συνάνθρωπο.

 

[...]

 

Και αν εγώ θέλω να συνθέσω ένα τραγούδι που θα λέει "jesus was a cunt" θα βγω στην ταράτσα και θα το φωνάζω.

Αυτο-αναιρείσαι φίλε μου. Βγαίνοντας να φωνάζεις ένα τέτοιο τραγούδι στην ταράτσα σου, σκέψου πόσους συνανθρώπους σου θα προκαλέσεις, μη δείχνοντας σεβασμό σ? αυτό που πιστεύουν! Κατά συνέπεια, θα γίνεις ασεβής προς τους συνανθρώπους σου...

Link to comment
Share on other sites

Πας σε δύσκολα θέματα...

 

α. Για ποιο λόγο χαρακτηρισμός "μ :censored: ι" είναι προσβλητικός (και γενικότερα χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν στα γεννητικά όργανα και σε άλλες περιοχές του ανθρωπίνου σώματος; )

β. Τι είναι σεβασμός; Πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα της "Ζωής του Ιησού" του αυστριακού κομίστα. Ήταν βλάσφημο; Χαριτωμένο; Και τα δύο; Όπως είχαμε και το παράδειγμα της έκθεσης Outlook το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει (διώκονται οι υπεύθυνοι που φέρανε τον πίνακα στην Ελλάδα). Κι αν αυτά είναι αμφισβητούμενα έργα, υπάρχουν τα διαχρονικά βλάσφημα έργα του Μαρκησίου ντε Σαντ.

γ. Πού ακριβώς τελειώνει η ελευθερία μου να μη μου προσβάλλουν τα θρησκευτικά σύμβολα και η ελευθερία του καλλιτέχνη μου γείτονα να εκφραστεί;

δ. Μην ξεχνάμε και κάτι που είπε ένας βλάσφημος καλλιτέχνης, ο Mark Twain: "Οι ιερές αγελάδες, φτιάχνουν το πιο νόστιμο χάμπουργκερ": αλήθεια, πόση πρόοδο χρωστάει η ανθρωπότητα στις βλάσφημες προσωπικότητες;

Link to comment
Share on other sites

σεβασμό στον συνάνθρωπο.

 

[...]

 

Και αν εγώ θέλω να συνθέσω ένα τραγούδι που θα λέει "jesus was a cunt" θα βγω στην ταράτσα και θα το φωνάζω.

Αυτο-αναιρείσαι φίλε μου. Βγαίνοντας να φωνάζεις ένα τέτοιο τραγούδι στην ταράτσα σου, σκέψου πόσους συνανθρώπους σου θα προκαλέσεις, μη δείχνοντας σεβασμό σ? αυτό που πιστεύουν! Κατά συνέπεια, θα γίνεις ασεβής προς τους συνανθρώπους σου...

8886[/snapback]

 

Νεφέλη, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο το λέω με την έννοια ότι δεν θα επιβάλω τις απόψεις μου σε κανέναν, καθώς δεν βασανίζομαι από ψευδαισθήσεις Μίας Αλήθειας και ότι πρέπει να σώσω τον κόσμο. Δεν καταπιέζω κανέναν και σέβομαι τις επιλογές όλων. Γι' αυτοί και εκείνοι, πρέπει να σεβαστούν τις δικές μου, και το δικαίωμα να λέω δημόσια ή μη, την άποψή μου.

Link to comment
Share on other sites

Η ελευθερία του ενός, σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου.

Όταν η άποψή μας καταπιέζει/σοκάρει/προκαλεί κλπ τον άλλο, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος να μας ακούσει, οφείλουμε να την κρατάμε για τον εαυτό μας... ή για όσους μόνο μπορούν να την αντέξουν.

 

Σκεφτείτε το αλλιώς, μακριά από την θρησκεία: αν ο Chaotic αντί να τραγουδάει "jesus was a cunt", τραγουδάει "όλοι οι Έλληνες είστε μ :censored: ια", εκεί Τραγοκερατούλη πως θα αντιδρούσες;

 

Αλλά και εντός θρησκευτικών: Αν ένας σκιτσογράφος έφτιαχνε ακραία σκληρό πορνογραφικό σκίτσο, με πρωταγωνιστές τους Ολύμπιους... πως θ' αντιδρούσες;

 

Και εθνικό: Όταν πριν από λίγα χρόνια είδατε πιτσιρικάδες στο Πολυτεχνείο να καίνε την ελληνική σημαία, πως αντιδράσατε;

 

Δικαίωμα στην έκφραση, οκ...

Αλλά υπάρχουνε και όρια.

Link to comment
Share on other sites

Αναγωγή ad hominem, Νεφελίτσα, δεν πιάνει. Τι σημασία έχει πώς θα αντιδρούσα; Εκτός αν θεωρείς πως οι δικές μου αντιδράσεις είναι το Ιδεατό Πρότυπο Σωστής Αντίδρασης (ΤΜ) :whistling: :angel: :cheerful:

 

Κατάλαβες πού είναι το πρόβλημα; Ναι, υπάρχουν όρια. Αλλά ποιος θα τα θέσει και με ποια κριτήρια;

 

ΥΓ. Για την ιστορία, έχω υπόψη μου ένα τραγουδάκι με στίχο "Νεοέλληνα είσαι σκουλήκι" καθώς και μια τσόντα με τίτλο "Satyr", αμφότερα αριστουργήματα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, υπάρχουν όρια. Αλλά ποιος θα τα θέσει και με ποια κριτήρια;

Έλα ρε Κερατούλη, έλεος! Δηλαδή δηλώνεις ανικανότητα να καταλάβεις μέχρι που μπορείς να "τραβήξεις το σκοινί";;

 

...δε το νομίζω... :blblbl:

 

Καλές αυτές οι φιλοσοφήσεις περί ορίων και κριτηρίων των ορίων... αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι θα ενοχλήσει ή/και προσβάλει το όποιο σύνολο ανθρώπων (αλλά και τις μονάδες), κι ας το παίζουμε πάπιες τακτικά!

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν το ξέρεις.

 

Στην Ινδία θα σοκάρει το σφάξιμο μιας αγελάδας, ενώ στο Μαρόκο θα προσβάλλεις τον οικοδεσπότη σου αν δε ρευτείς μετά το τέλος του γεύματος. Στη μεσαιωνική Ευρώπη ήταν αδιανόητο οι κοπέλες να μην περάσουν από το κρεββάτι του τοπικού φεουδάρχη.

 

Άσχετα παραδείγματα;

 

Στη Γαλλία πέρυσι οι μουσουλμάνοι της χώρας θεώρησαν προσβλητική την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέπει στις μουσουλμάνες μαθήτριες να φοράνε μαντήλα. Από την άλλη, οι υπόλοιποι Γάλλοι θεωρούσαν πως ήταν προσβλητικό το να φοράνε τη μαντήλα. Ποιος έχει δίκιο;

 

Η κοινή παράμετρος είναι πως, αυτό που είναι κοινωνικά επιβεβλημένο, το θεωρούμε οικουμενική αλήθεια. Και ποια απάντηση προτείνεις; Τις απαγορεύσεις;

 

Εμπρός λοιπόν, να απαγορεύσουμε κάθε προσβολή στο πρόσωπο του Ιησού. Και των Ολυμπίων Θεών. Και του Μωάμεθ. Και να κάνουμε παράνομη τη διακίνηση βόειου κρέατος, μια και αρχίζουν να έρχονται Ινδουϊστές στην Ελλάδα. Και να περνάμε από δικαστήρια όσους χρησιμοποιούν υποτιμητικές εκφράσεις για τους Εβραίους, τους Ομοφυλόφιλους, τους Κομμουνιστές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Και παράνομες και τις μεταγγίσεις αίματος, οι οποίες προσβάλλουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Να λογοκρίνουμε αντίστοιχα όλα τα λογοτεχνικά, μουσικά, θεατρικά έργα!

 

Έτσι ε; Ε, λοιπόν, κι εγώ...

 

ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ!

Link to comment
Share on other sites

To ίδιο γίνεται και με τους δρόμους.

Βάζουν πολύ χαμηλό όριο ταχύτητας σε ευθεία που μπορείς να πας με 200+.

Αυτός που έβαλε όμως το όριο δεν σκέφτηκε οτί το αμάξι μου εμένα είναι ferrari και ότι και με 200 να πηγαίνω θα προλάβω να σταματήσω ή να κάνω έναν άνετο ελιγμό (που ένα yugo θα τούμπαρε) και να αποφύγω το ατύχημα.

Αλλά μήπως είναι έτσι στημένο το σκηνικό για να εισπράτουν τα πρόστιμα;

Μήπως όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν με το παραπάνω παράδειγμα; :whistling:

 

Όλα τα όρια παιδιά, εξυπηρετούν σκοπούς και συμφέροντα. Θέτονται από αυτούς που εξυπηρετούνται...

Με το να προσβάλω εγώ το γείτονα μου λέγοντας κάτι για την θρησκεία του, κερδίζει η θρησκεία, διότι φουντώνει μέσα του το μίσος προς εμένα αλλά και ο φανατισμός του για την θρησκεία.

 

Όλα είναι ένα παιχνίδι πολύ ανώτερο από το σκάκι

Link to comment
Share on other sites

... Δεν υπάρχει κάτι να σεβόμαστε, πέρα από τον εαυτό μας. ...

 

Καί όμως υπάρχει!

 

Υπάρχει, τό διαρκές, καί συνυφασμένο μέ τόν Κόσμο, ...ο οποίος αποτελεί τήν συνεχώς μεταβαλόμενη έκφρασή του. (βλ. άν θές ...Ενέργεια!)

 

...Εμείς, μέρος τού Κόσμου, είμαστε σέ συνέχεια καί συνάφεια μέ όλους - όλα γύρω μας, ασχέτως μακροσκοπικών κλπ εξωτερικών διαφορών.

 

Ετσι λοιπόν, είναι δύσκολο, πιστεύω, νά επιλέξουμε τόν μή σεβασμό τών ...προεκτάσεών μας, μιά πού πρόκειται γιά τό Ένα καί τό αυτό!

 

...φαίνεται, ότι αυτό έχει κόστος αλλά ίσως, μέ μία διαφορετική θεώρηση θά μπορούσε νά γυρίσει σέ πηγή θετικής ενέργειας!

Link to comment
Share on other sites

Σεβασμός στη Θεία Σουλτάνα

 

 

*τα τσογλάνια τις γειτονιάς της της πετάνε κροτίδες στην αυλή και κοντέυει κάθε λίγο να μείναι από καρδιά!!!

Link to comment
Share on other sites

η αποψη μου :σεβασμος στα ιερα κ οσια των αλλων..οποιος κ αν ειναι ακομα και αν τα θεωρω χαζα...στην ουσια δεν σεβομαι τα ιερα των αλλων αλλα τους συνανθρωπους μου..που εχουν κανει επιλογες κ ζουν με αυτο τον τροπο.ακομα και αν διαφωνω δεν θα αρχισω να βριζω...υπαρχουν πιο πολιτισμενοι τροποι να εκφρασεις τα συναισθηματα κ τις σκεψεις σου την αντιθεση σου.το θεμα δεν ειναι να βαλουμε νομους να απαγορευουν να βριζουμε διαφορες κοινωνικες ομαδες αλλα απο μονοι μας να μην πεφτουμε τοσο χαμηλα..ετυμολογια της λεξης ελευθερια ξερει κανεις?

Link to comment
Share on other sites

Χάνουμε το όλο (την πίτα!) με το να περιοριζόμαστε στο πως θα πούμε το οτιδήποτε! Δε νομίζω ότι ΕΔΩ θα προσβληθεί κάποιος με μια βωμολοχία, αν αυτή φυσικά δε συνοδεύεται από μια προσωπική για κάποιον προσβολή.

{HDM}aesahaettr: Κανένας σεβασμός σε κανένα ιερό, εκτός από αυτά που μιλάνε στην ψυχή σου και σου προκαλούν δέος (κατά προτίμηση δηλαδή τα αρχαία :018bleh: )

 

Α, & Nefelie, όποιος προσβλήθηκε στο πολυτεχνείο από το κάψιμο της Ελληνικής σημαίας, θα προσβαλόταν και αν κάποιος έκαιγε μια Αλβανική? :whistling: Στην τελική, να καούν όλες! Αδέρφια είμαστε, τι Αλβανοί, τι μουσουλμάνοι. Όπως λένε και οι Στίχοιμα "Βαλκάνια, Χριστός, Ισλάμ, ίδια φυλή!" Κι αν έβγαινε ο chaotic να πεί αυτό που είπες, θα του έσφιγκα το χέρι! Κι αν κάποιος έκανε τσόντα με τους ολύμπιους... το καλό που του θέλω να την έκανε ποιοτική... αν και η τέχνη έτσι κι αλλιώς έχει πεθάνει...

Είδες λοιπόν? Ισχύουν αυτά που προαναφέρθηκαν, ότι δηλαδή η προσβολή είναι κάτι το υποκειμενικό...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...