Jump to content

Η Φυσική συναντά την Μεταφυσική...


Recommended Posts

Τραγοκέρατε, εγώ δε συμφωνώ απόλυτα στο ότι δεν μπορείς να μετρήσεις πώς ένα ποίημα θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους. Απλώς οι παράμετροι είναι τόσοι που θες έναν εξωπραγματικά καλό σχεδιασμό της πειραματικής διαδικασίας. Αλλά όσο οι υπολογιστές βελτιώνονται, τότε θεωρώ ότι πρέπει να διαστέλλεται το φάσμα του δυνατού.

 

 

[Αναρωτιέμαι εάν στο μέλλον ένας υπολογιστής μπορεί να μάθει να ρίχνει ταρώ στον εαυτό του και αν αυτό θα επηρεάζει τις μετέπειτα αποφάσεις του].

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Πολύ καρτεσιανή σε βρίσκω...

 

Να το θέσω λίγο διαφορετικά: η επιστημονική θεωρία εμπεριέχει την πρόβλεψη. Πιστεύεις, επομένως, πως μπορεί να κατασκευαστεί ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο μπορεί να προβλέψει το είδος και την ένταση της συγκίνησης που θα προκαλέσει ένα ποίημα (ή ένα τραγούδι αν θες) σε κάποιον που δεν το έχει ξαναδιαβάσει (ξανακούσει) ;

 

Κι αν μπορεί να προβλεφθεί κάτι τέτοιο, μπορεί να κατασκευαστεί κάποιο μαθηματικό (αλγοριθμικό) μοντέλο το οποίο να γράφει τέτοια ποιήματα;

 

Εγώ δεν το νομίζω. Κι ο λόγος είναι διότι αυτά έχουν να κάνουν με το υποσυνείδητο. Και στο υποσυνείδητο αρχίζουν να θολώνουν κάποια πράγματα όπως π.χ. το όριο μεταξύ «εαυτού» και «υπόλοιπου κόσμου».

 

Δια ταύτα, μην περιμένεις υπολογιστή να μπορεί να ερμηνεύσει τα ταρώ. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχουμε πάει πια σε καταστάσεις I, Robot και εκεί θα έχει ξεφύγει το πράγμα.

 

Και μια ακόμα σημείωση: τα ριξίματα των Ταρώ, σπανίως επηρεάζουν τις αποφάσεις των ανθρώπων. Εννοώ εκείνες τις αποφάσεις που πρώτες θα έπρεπε να αλλάξουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Εντάξει, οι στατιστικές μελέτες μπορεί να αποδεικνύουν την ύπαρξη μεταφυσικών φαινομένων αλλά δεν εξηγούν επ' ουδενί το μηχανισμό λειτουργίας τους, κάτι που αφήνει μπόλικο χώρο για ερμηνείες αμφίβολης εγκυρότητας. Και στην τελική δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιορίσεις τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και άσκησης επιρροής του νου στο χώρο και στο χρόνο όταν καλά-καλά δεν έχεις προσδιορίσει τους μηχανισμούς λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος...

 

...Αναρωτιέμαι εάν έχεις ακόμα την ίδια άποψη, φίλε μου Johnny :)

 

.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...