Jump to content

Ασύμμετρη...δημοπράτηση!


kiko
 Share

Recommended Posts

Όλες αυτές τις ημέρες ακούμε απίστευτα σενάρια για το ποιός μπορεί να έκαψε την Πελοπόνησσο. Οικοπεδοφάγοι, τρελοί, γριές με αλτσχάιμερ, αναρχικοί των Εξαρχείων, ξένοι πράκτορες έχουν μπλέξει σε ένα χορό του παραλόγου που σέρνει η κυβέρνηση και οι απανταχού συνωμοσιολόγοι. Μήπως τελικά η απάντηση είναι πιο απλή;

Ίσως να αρκεί να δεί κάποιος το χάρτη της δημοπράτησης της Ιονίας Οδου,του καινούργιου, δηλαδή,αυτοκινητοδρόμου της βορειοδυτικής Πελοπονήσσου (δείτε τον εδώ). Γνωρίζετε απο που περνάει; Γαστούνη, Αμαλιάδα, Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανεμοχώριο,Σαμικό, Ζαχάρω, Φιγαλεία, Κυπαρισσία, Δώριο, Τσακώνα, Μεγαλόπολη, Κρέσταινα κ.τ.λ. Έργο δύσκολο και με μεγάλο κόστος καθώς μόνο τα χρήματα για την απαλλοτρίωση της, ιδιαιτέρως εύφορης, γής ένθεν και ένθεν του δρόμου εκτίναζαν το προυπολογισμό του στα ύψη. Από την αλλή,οι βέβαιες αντιδράσεις των οικολόγων για καταστροφή του περιβάλλοντος θα έφερνε σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.

Όλα αυτα πρίν γιατί τώρα, ως εκ θαύματος η γή έγινε φθηνότερη και οι αντιδράσεις άλλαξαν προσανατολισμό. Το έργο της κατασκευής του δρόμου έγινε ευκολότερο.

Αν το προχωρήσει κανείς λίγο παρακάτω θα δει οτι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΤΕΒ Α.Ε. και η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που συνέτρεξαν να προσφέρουν την ανθρωπιστική τους βοήθεια στους πληγέντες με την κατασκευή ολόκληρων οικισμών, είναι οι δυο μεγαλύτεροι ανάδοχοι της Ιονίας οδού. Ουσιαστικά, δηλαδή και εξασφάλισαν την συμπάθεια των κατοίκων και θα τους μείνουν και αρκετά "ψιλά" στη τσέπη απο την σημαντική μείωση του κόστους του αυτοκινητοδρόμου.

Και βέβαια, εαν αυτη τη στιγμή έχετε ήδη ανοίξει τον χάρτη δημοπράτησης, ρίξτε και μια ματιά στον παράδρομο στα βόρεια της πελοπονήσσου που, βάση σύμβασης, είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν οι ανάδοχες. Μήπως περνάει απο το κομμάτι της Αχαιας που κάηκε τον Ιούλιο;

Στο φτωχό μου το μυάλο το σενάριο αυτό που συνέθεσα μου φαίνεται λογικότερο απο την εμπλοκή της CIA, των "Γκρίζων Λύκων" ή κάποιων παιδιών που επειδή βαρέθηκαν να καίνε τράπεζες αποφάσισαν να κάψουν την Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

"Η Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε. προχώρησε μέσω της θυγατρικής της, Ακτωρ ΑΤΕ, στην υπογραφή σύμβασης με την «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας» (Τ.Ε. ΜΕΣ.) για την «Αποπεράτωση- Ολοκλήρωση για Λειτουργία του Έργου «NAVARINO RESORTS-NAVA-RINO DUNES» ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (ΠΟΤΑ Ρωμανού)» στους Δήμους Γαργαλιάνων και Νέστορος του νομού Μεσσηνίας.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 276.756.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει τρία Επενδυτικά Σχέδια και ένα τέταρτο διακριτό τμήμα, που είναι τα εξής:

 

(α) Ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, 769 κλινών και συνεδριακό κέντρο 1.175 θέσεων, συνολικού προϋπολογισμού 123.600.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

(β) Ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, 1.114 κλινών και κέντρο θαλασσοθεραπείας δυναμικότητας 200 ατόμων ημερησίως, συνολικού προϋπολογισμού 128.200.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

(γ) Κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών, δυναμικότητας 260 παικτών ημερησίως, προϋπολογισμού 18.050.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

(δ) Κατασκευή λοιπών τεχνικών έργων που δεν περιλαμβάνονται στα πιο πάνω επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 6.906.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το έργο προβλέπεται να δοθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2009."

 

Η ιδέα της κατασκευής γηπέδου στην συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει εδώ και μια περίπου διετία. Τότε, μάλιστα ο Ιός της Ελευθεροτυπίας δημοσίευσε έρευνα που είχε προκαλέσει αίσθηση και το θέμα είχε αποσιωπηθεί προσωρινά.

 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης (7-8-2007) η αντιδράσεις επανήλθαν και πέντε κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ζητώντας την αναστολή του έργου.

Τα συμπεράσματα είναι και πάλι δικά σας...

 

Στις 3-3-2006 η Νομαρχία Ευβοίας διακήρυξε την κατασκευή της περιφερειακής οδόυ ΡΑΠΤΑΙΟΙ ? ΣΤΥΡΑ - ΠΟΡΤΟ ΛΑΦΙΑ.

Στίς 4-4-2006 αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ο νομάρχης Ευβοίας κύριος Θανάσης Μπουραντάς ζητεί τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος των απαλλοτριώσεων του έργου αναφέροντας οτι:

"Το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού από τις υψηλές τιμές έχουν ακυρωθεί ή έχουν παγώσει και άλλα έργα, που έχει στην ευθύνη του το Δημόσιο."

Η σύμβαση του έργου τελικά υπογράφετε στις 6-6-2006.

 

Ένα χρόνο μετά αρχίζουν να ορθώνονται εμπόδια στην κατασκευή τμήματος της οδού. Ορισμένοι κάτοικοι του οικισμού Καγκαδαίων (που ανήκει στο δήμο Στυραίων) προσφέυγουν στην δικαιοσύνη "μπλοκάροντας" την κατασκευή του δρόμου για περιβαντολογικούς λόγους. Ο κ. Μπουραντάς φανερά ανήσυχος και ενοχλημένος σε συνέντευξη τύπου που παραχωρεί στις 4-5-07 δηλώνει :

 

" Κάνουμε έκκληση προς όλους και κυρίως στα μέσα ενημέρωσης να καυτηριάσουν αυτή την αυτοκαταστροφική μανία ορισμένων πολιτών".

 

Την ίδια μέρα υπογραμμίζει μάλιστα στο eviorama.gr τον κίνδυνο να χαθεί το έργο λέγοντας χαρακτηριστικά:

 

"όλα τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ολοκληρωθούν, τον επόμενο χρόνο, σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή ένωση δεν θα διαθέσει τη δική της συμμετοχή που ανέρχεται στο 75% του κόστους του έργου."

 

Στις 24-8-2007 η φωτιά ,για τρίτη φορά εφέτος, ξεκίνησε λίγα χιλιόμετρα πάνω από τον οικισμό Καγκαδαίων. Μερικές ημέρες μετά σταμάτησε την καταστροφική της μανία, κοντά στην περιοχή Πόρτο-Λάφια.

Τα αποτελέσματα γνωστά, τα συμπεράσματα δικά σας...

 

 

 

http://proxeirotetradio.blogspot.com/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...