Jump to content

Η παραβολή του μαθητευόμενου μάγου


Recommended Posts

Η παραβολή του μαθητευόμενου μάγου

 

 

Πριν μερικά χρόνια ήταν ένας μαθητευόμενος μάγος που είχε πάει για λίγο καιρό στο δάσος για να μπορέσει να μελετήσει χωρίς να ενοχλείται από άλλους ανθρώπους. Η ζωή εκεί ήταν πολύ ήρεμη και ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε. Έμενε μάλιστα σε ένα ξύλινο καλυβάκι που βρισκότανε στην άκρη ενός ξέφωτου, όσο η πλατεία ενός μικρού χωριού.

Δυστυχώς μετά από λίγες μέρες διαπίστωσε ότι τα μάτια του είχαν κοκκινίσει και είχαν αρχίσει να πονάνε επειδή δεν είχε αρκετό φως. Το λιγοστό φως που έμπαινε στο καλυβάκι ερχόταν από το μοναδικό παράθυρο που βρισκόταν από την μεριά των δέντρων. Ο μαθητής άρχισε να αναρωτιέται τι θα κάνει γιατί αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί για πολύ. Για να λύσει το πρόβλημα του έπεσε σε βαθύ διαλογισμό.

Μετά από μερικές ώρες του ήρθε η λύση! Πήρε λοιπών βιαστικά το τσεκούρι και άρχισε να κόβει τα δέντρα από την πλευρά του παραθύρου. Αφού αυτό συνεχιστικέ για αρκετές μέρες και διπλασίασε το μέγεθος του ξέφωτου, αποφάσισε να πάει να κοιμηθεί μια μέρα ολόκληρη και να περιποιηθεί τα χέρια του που είχαν γεμίσει ρόζους.

Ο καιρός πέρναγε και ο μαθητής ήταν ευχαριστημένος για το κατόρθωμά του και ακόμα περισσότερο που τώρα μπορούσε να διαβάζει χωρίς να κουράζονται τα μάτια του! Κάποια στιγμή καθώς που καθόταν έξω και θαύμαζε την φύση τον βλέπει ένας κυνηγός και του φωνάζει «Καλημέρα ξυλοκόπε».

Ο μαθητής τον καλημερίζει αλλά έχει απορία γιατί τον φώναξε ξυλοκόπο και έτσι, ρωτάει τον κυνηγό. Ο κυνηγός του λέει ότι το φαντάσθηκε, γιατί μόνο ένας ξυλοκόπος θα έκοβε τόσα δέντρα. Ο μαθητής γελώντας του εξηγεί την κατάσταση και το κατόρθωμα που έκανε ώστε να μπορέσει να αφοσιωθεί στην μελέτη του.

Ο κυνηγός αφού ακούει προσεκτικά την όλη εξιστόρηση του μαθητευόμενου μάγου τον ρωτάει με την απλότητα του καθημερινού ανθρώπου: «για ποίον λόγο δεν άνοιξες ένα παράθυρο από την πλευρά του ξέφωτου;»

Link to comment
Share on other sites

Έμενε μάλιστα σε ένα ξύλινο καλυβάκι που βρισκότανε στην άκρη ενός ξέφωτου..... Κάποια στιγμή ...τον βλέπει ένας κυνηγός και του φωνάζει «Καλημέρα ξυλοκόπε».

«για ποίον λόγο δεν άνοιξες ένα παράθυρο από την πλευρά του ξέφωτου;»

 

Καταπλητική ιστορία!!! Εύγε!!!

Αργότερα, μετά τον κυνηγό, πέρασε από εκεί κι ένα πουλί, και του κουτσούλισε το κεφάλι. Ανασήκωσε ο μαθητής το κεφάλι του, και τότε είδε ότι το Φως ερχόταν από άνω προς τα κάτω, ακριβώς στο κέντρο του ξέφωτου. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να διαβάζει χωρίς "ταβάνια" και "ομπρέλες" στο κεφάλι του. Τίποτα, ούτε δεξιά ούτε αριστερά, δεν είναι ικανό να σου κρύψει το φως το ουράνιο.

Link to comment
Share on other sites

Πολλές φορές κάτι που θέλουμε βρίσκετε ακριβώς κάτω απ' τις μύτες μας μα εμείς δεν μπορούμε να το δούμε... Κρίμα... Εξάλλου θα μπορούσε να διαβάζει και έξω :P

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σοφή η παραβολή αυτή και όμως πολλές φορές στην ζωή μας πασχήζουμε να κόψουμε ή και να κάψουμε το δάσος ολόκληρο γιατί απλά νομίζουμε ότι μας εμποδίζει ενώ υπάρχει εναλλακτική λύση!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...