Jump to content

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ -ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΒΟ ΠΛΑΤΕΡΟ


Neraida
 Share

Recommended Posts

"Πήρε μια πρέζα από σκόνη, που είχε το χρώμα μαραμένης παπαρούνας και το γλίστρησε ανάμεσα στα δόντια του Φέριτα, που είχε ξεκαρδιστεί στα γέλια, γιατί του χάιδευε την κοιλιά.

Έκανε το ίδιο και με τον Μέρμερο, που είχε σηκωθεί μέχρι τον ώμο της για να της δώσει, δειλά, ένα φιλί στο λαιμό. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Αφρός ανέβηκε ταυτόχρονα στα χείλη τους, έκαναν ένα δυνατό λόξιγκα και πέσαν μαζί στα γόνατά της.

Εκείνη σκέπαζε με χάδια και φιλιά τα δύο μικρά πτώματα και με το πρόσωπο σηκωμένο προς την έναστρη νύχτα με τα δάκρυα να τρέχουν ασταμάτητα, έθεσε αυτή την τελευταία ερώτηση:

-Ποιός θα πιστέψει ότι ενήργησα κάτω από το κράτος μιας τρομερής κρίσης διαύγειας πνεύματος;"

 

Ενα ιστορικό μυθιστόρημα, του Daniele Calvo Platero, σε μετάφραση της Αγγελικής Φιλιππάτου, που μας θυμίζει την ηρωίδα του Ευριπίδη, την νεαρή μάγισσα Μήδεια, την πιστή ιέρεια της θεάς Εκάτης, κόρης του βασιλιά της Κολχίδος Αιήτη (περιοχή Καυκάσου), που ζει αμέριμνη στο παλάτι του πατέρα της και είναι αφοσιωμένη στην λατρεία της θεάς και στη διαφύλαξη του θησαυρού του βασιλείου, του περίφημου Χρυσόμμαλος Δέρατος. Τα προδίδει όλα για όλα, για έναν έρωτα, τον έρωτα του Ιάσωνα, που κατακτά το Χρυσόμμαλο Δέρας χάρη στη βοήθειά της και στις γητειές της. Φεύγει μαζί του στην Ελλάδα. Μετά από δέκα χρόνια και αφού του γέννησε δυο γιούς, μην μπορώντας να βαστάξει την προδοσία του να ενωθεί με την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, μεταχειρίζεται την Τέχνη και πάλι.

Πολύ καλή απόδοση, όχι για τα ιστορικά στοιχεία, αλλά για να μεταφερθούμε στο κλίμα της εποχής και να διδαχτούμε ξανά ότι "η Φύση δεν Χαρίζει, αλλά Δωρίζει". Η Χάρις είναι εφάπαξ αμοιβή, το Δώρο επετειακό και πρόσκαιρο.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ασχολείται κάποιος/α με την Τέχνη και δεν έχει διαβάσει τη Μήδεια. Είναι σαν να είσαι γιατρός και να μην γνωρίζεις Ιπποκράτη.

Καλή ανάγνωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ...ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟ "ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ"......ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΑ 14 ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ....ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ.....ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.....

 

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ......ΜΠΡΑΒΟ! :D :first:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...