Jump to content

ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Η Ταχύτητα του Φωτός


Recommended Posts

Nefelie

Δημοσιεύθηκε: 13 Οκτ 2004 10:36 am 

 

Στην παλιά κοινότητα υπάρχει μια αρκετά παλιά συζήτηση (από το 2002!  ) που όμως είναι ενδιαφέρουσα και αξίζει να ξανα-ανοιχτεί.

 

Ο Αυγερινός που τότε είχε ανοίξει την συζήτηση με την θεωρία του, με πληροφόρησε ότι πλέον έχει αναθεωρήσει και βελτιώσει την τότε του θεωρία του... Αλλά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα! 

 

Ακολουθεί η παράθεση της παλιάς συζήτησης:

 

 

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ

 

From: Αυγερινός (Original Message)

Sent: 3/21/2002 10:17 PM

 

Λοιπον παιδια...χθες βραδυ καθομουν και σκεφτομουν οσα εχω διαβασει περι ταχυτητας του φωτος και κυριως την θεωρια της σχετικοτητας!Σκεφτηκα λοιπον..συμφωνα με οσα εχουν διατυπωθει...

οταν ενα σωμα φτασει την ταχυτητα του φωτος παει οπουδηποτε χωρις να καταλαβει ωρα!πχ μπορει να παει στην αλλη ακρη του συμπαντος κ να καταλαβει οτι περασε ενα δευτερολεπτο ενω για τον παρατηρητη του ειναι εκατομυρια χρονια!Ανεπτυξα λοιπον μια μικρη θεωρια που στανταρ λαθος θα λετε οτι ειναι(κι εγω μαζι σας..λοοολ)μα θελω να δω που κανω λαθος(ΑΝ κανω)!

Λοιπον..

Ολα αυτα που συμβαινουν οταν εχεις ταχυτητα φωτος ειναι επειδη ΟΛΑ στο συμπαν..ακομα και το ΙΔΙΟ το συμπαν κινουνται εξαρχης μαυτην την ταχυτητα και εμεις τα βλεπουμε πολυ αργα επειδη ειμαστε σε μια σταθερη(σε συγκριση με την ταχυτητα του φωτος)θεση ως παρατηρητες.Αν λοιπον φτασουμε αυτην την ταχυτητα ξαφνικα κινουμαστε το ιδιο γρηγορα με το συμπαν και βλεπουμε ποσο μικρες για την ΑΛΗΘΙΝΗ ταχυτητα του βιωματος(ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ) και οχι του παρατηρηματος(ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ)ειναι οι αποστασεις κ επισης βλεπουμε οτι δεν υπαρχει υλη αλλα ενεργεια και η υλη ειναι μια αφταπατη - μια αργη κινηση της ενεργειας που γινεται ορατη λογο της μικρης ταχυτητας!Ετσι λοιπον ολα αποκαλυπτονται οταν φτασουμε την ταχυτητα αυτη!ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ...ΤΑ ΠΑΝΤΑ!Το συμπαν ΟΛΟΚΛΗΡΟ !!

Αυτα..Α! ακομα να προσθεσω οτι οταν εισαι στο φεγγαρι βλεπεις την γη να κινητε παρα πολυ γρηγορα...λιγο ασχετο βεβαια αλλα απλα μουρθε και το'πα!Λοιπον...αν μπερδεψα καποιον ας μου στηλει ε-μαιλ να κανονισουμε στο τσατ συναντηση να του εξηγησω!

Ευχαριστω για τον χρονο σας!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Speedy

Sent: 3/21/2002 11:19 PM

 

Χιμαιρική η περιαυτολογία σου Αυγερινέ!

Αν και σε πολλά σημεία έχει μερικά σωστά από την άλλη αυτά πρέπει να αποδειχτούν! Έχουν υποθεί πολλά, αλλά μέχρι να φτάσουμε την ταχύτητα του φωτός και να αποδειχτούν μερικά πράγματα, έχουμε πολύ καιρό ακόμα και το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποθέτουμε.

 

Μην χεχνάς όμως πως δεν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν αλλά πολλά και αυτό το πιστεύουν οι επιστήμονες διότι παρά την έστω στιγμιαία έκρηξη Bing Bang οι γαλαξίες συνεχίζουν να είναι επιταγχυνόμενοι ενώ θα έπρεπε να έχουν είτε μια σταθερή ταχύτητα είτε ακόμα καλλήτερα να επιβραδύνουν λόγο της έλξης που υπάρχει μεταξύ αυτών.

 

Έτσι η επικρατούσα θεωρία σήμερα είναι ότι το σύμπαν είναι κάτι σαν μια φουσκάλα η οποία συνέχεια φουσκώνει, και γύρω του υπάρχουν κι άλλες τέτοιες. Παράλληλα δε μπορείς να ξέρεις άμα τρέχει το σύμπαν με τη ταχύτητα του φωτός διότι πρέπει να πάρεις κάτι ως σύστημα αναφοράς ώστε να πείς πχ"σε σχέση με το τάδε το σύμπαν πάει με τη ταχύτητα του φωτός". Αλλά και πάλι όμως τίποτα δεν αποκλείεται! Χεχε! Τρέχα γύρευε διλαδί 

 

"Speedy"

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Αυγερινός

Sent: 3/22/2002 12:12 AM

 

Λολλλ σπιντυ..δικιο εχεις σε αυτα που λες μα ειπα οτι ειναι μια θεωρια!σιγουρα ειναι κατι που βγηκε απτο δικο μου σκεπτικο μα οι πιθανοτητες να ειναι σωστο λαθος ειναι 50% - 50% αφου δεν μπορει να αποδειχτει αλλα ουτε κ να αποδειχθει οτι δεν ισχυει!Λολλ..για να καταλαβεις τι ενοω..πχ ο Αινσταιν εβγαλε τη θεωρια της σχετικοτητας...δεν εχει αποδειχτει..ειναι μια θεωρια απλα!αλλα ειναι πολυ βασιμη επειδη εχει καποια στοιχεια ενω εγω οχι!Δεν θελω να πω οτι η δικη μου δεν ειναι βασιμη (50 - 50 ..λολ)και ΟΥΤΕ ΚΑΝ οτι συγκρινω τον εαυτο μου με τον Αινσταιν...απλα το εθεσα σαν παραδειγμα...

Ομολογουμενως παντως ειναι μια ενδιαφερουσα θεωρια(ΨΩΝΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟ....ΛΟΟΟΟΟΟΛ)και οταν την σκεφτηκα εμεινα!λολ

Περιμενω αποψεις κ απτους αλλους

Τα λεμε!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Νεφέλη

Sent: 3/22/2002 8:48 AM

 

Αυγερινέ και Speedy,

ομολογώ πως έπρεπε να διαβάσω 2-3 φορές το μήνυμα του καθενός σας για να καταλάβω τι είπατε λολ (τι να κάνουμε, είμαι λίγο αργή λολ). Προς το παρόν δεν έχω γνώμη να εκφράσω και για αυτά που είπατε, νομίζω όμως πως έχετε έναν πολύ υγιή συλλογισμό, άσχετα με το αν είναι αναπόδεικτος ή όχι.

Θέλω μόνο να σας υπενθυμίσω μια μικρούλα λεπτομέρεια: ξεκινάτε με βάση την ταχύτητα του φωτός ενώ, κατά την δική μου γνώμη, θα έπρεπε να ξεκινήσετε με βάση την ταχύτητα της σκέψης, που αποδεδειγμένα είναι η ταχύτερη γνωστή, ταχύτερη ακόμα και του φωτός? αλλάζουν τα δεδομένα τώρα, ε? λολ

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Αυγερινός

Sent: 3/22/2002 10:38 PM

 

Λολ...Νεφελη...

Λοιπον...το ξερω οτι η ταχυτητα σκεψης ειναι η πιο γρηγορη

αλλα...αυτο δεν αλλαζει τιποτα γιατι ειπα οτι η ταχυτητα του φωτος συμφωνα με την θεωρια μου ειναι η ταχυτητα του βιωματος δηλαδη η αληθινη ταχυτητα...οπως στην "ψευδοκανονικη ταχυτητα μας" η ταχυτητα του φωτος ειναι μεγαλυτερη ετσι και στην αληθινα κανονικη ταχυτητα (ταχυτητα βιωματος-φωτος) η ταχυτητα σκεψης ειναι η μεγαλυτερη!Ελπιζω να μην σε μπερδεψα!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Νεφέλη

Sent: 3/23/2002 10:05 AM

 

Όχι δεν με μπέρδεψες...

Γιατί όμως λαμβάνεις ως ταχύτητα βιώματος την ταχύτητα του φωτός? Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να την προλάβει, όπως άλλωστε δεν μπορεί να προλάβει και την ταχύτητα σκέψης...

Αν πάρεις σαν βάση τον ανθρώπινο νου, τότε θα ήταν πιστεύω πιο ορθό να "μετρήσεις" με την ταχύτητα σκέψης, μιας και αυτή είναι κάτι καθημερινό, σε αντίθεση με την ταχύτητα φωτός που επίσης είναι κάτι καθημερινό μα έξω από εμάς... με άλλα λόγια, η ταχύτητα σκέψης είναι κάτι που "βρίσκεται" μέσα μας ενώ η ταχύτητα φωτός κάτι έξω από εμάς.

Εάν όμως θες να "μετρήσεις" με βάση το ανθρώπινο σώμα, τότε θα πρέπει να απορρίψεις και τις 2 αυτές ταχύτητες (σκέψης και φωτός) και να μιλήσεις μονάχα με αυτές που μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι....

Λίγο μπερδεμένο, μα είμαι σίγουρη πως κατάλαβες τι εννοώ 

 

ΥΣ - Άσχετο... δεν είναι μεγάλη ειρωνία που ο νους μας διαθέτει την ταχύτερη γνωστή ταχύτητα ενώ το σώμα μας δεν μπορεί να την ακολουθήσει ούτε στο ελάχιστο? Δεν χρειάζεται να απαντήσεις, είναι ρητορική ερώτηση λολ

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Αυγερινός

Sent: 3/23/2002 8:48 PM

 

Νεφελη...

Λαμβανω σαν ταχυτητα βιωματος την ταχυτητα φωτος επειδη ειναι εκεινη που κανει την υλη ενεργεια δηλαδη μπορει και επιρεαζει τα σωματα ενω η ταχυτητα της σκεψης οχι!Ελπιζω να καταλαβαινεις τι ενοω..!Αλλωστε ακομη και αν δεν λαβεις υπ'όψην την θεωρια μου μπορεις να το διαπυστωσεις διαφορετικα μεν στην θεωρια της σχετικοτητας οπου αναφερεται οτι οταν ενα σωμα τεινει στην ταχυτητα του φωτος αρχιζει και η μεταβολη της μαζας με αποτελεσμα οταν το σωμα ΦΤΑΣΕΙ την ταχυτητα φωτος να μην υπαρχει υλη καν αλλα ΜΟΝΟ ενεργεια!Σε αυτην την περιπτωση παραβιαζεται και ο δευτερος νομος του Νεύτωνα που λεει οτι μια δύναμη εισουται με το γινομενο της μαζας με την επιταχυνση .Τα αναφερω ολα αυτα για να γινει λιγο κατανοητο το οτι η ταχυτητα φωτος ειναι εκεινη που μπορει να επιρεασει ενω της σκεψης οχι.Αν διαβασεις καλα την θεωρια..καλα ομως θα δεις γιατι ειναι σημαντικο που μπορει να επιρεασει σωματα.!

 

Απαντηση στο ΥΣ ..

Λολ...το ιδιο γινεται και με την συγκριση σωματος ενεργειας!Ειναι και ενα απο τα σημεια που συντελεσαν στο να σκεφτω την Θ.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Craftsman

Sent: 3/24/2002 12:28 PM

 

Γεια σας παιδιά,

 

sorry που θα αποτελέσω τον communication stopper δηλαδή τον σπασίκλα σε ελεύθερη μετάφραση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.Η ταχύτητα του φωτός είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να υπάρξει στο σύμπαν, 300.000 Km/sec.Η ταχύτητα της σκέψης που αναφέρθηκε, η οποία αποτελεί ηλεκτρικό ερέθισμα των νευρικών κυττάρων δεν ξεπερνά σύμφωνα με μετρήσεις τα 500 Km/sec.Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη αλλα όχι τόσο όσο του φωτός.

Αυτές είναι οι επιταγές της επιστήμης που όλοι ξέρουμε ότι είναι τόσο αξιόπιστες όσο είναι αρκετό για να τις παραδεχτούμε μέχρι να βρεθεί μια καλύτερη.Όσον αφορά το αν γίνεται κάποιος άνθρωπος να "τρέξει" με την ταχύτητα του φωτός πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό θεωρείται αδύνατον και αυτό το απέδειξε ο Einstein με ένα δύσκολο συλλογισμό και μια ντουζίνα εξισώσεις: Η μάζα είναι ανάλογη με την ταχύτητα,δηλαδή ότι ένα σώμα όσο πιο γρήγορα τρέχει τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η μάζα του.Αυτό έχει σαν συνέπεια το σώμα αυτό να αντιδρά όλο και πιο πολύ στην δύναμη που το κάνει να τρέχει (αξίωμα της αδράνειας).Ο επιστήμονας αυτός λοιπόν υποστήριξε ότι η ταχύτητα του φωτός αποτελεί ορόσημο γιατί όταν το σώμα του παραδείγματός μας τρέξει με ταχύτητα λίγο μικρότερη από αυτή του φωτός,όπως 299.999,999 Km/sec,η μάζα του γίνεται τόσο μεγάλη όσο και αυτή του Σύμπαντος ώστε λόγω της αδράνειας, για να μπορέσει το σώμα να σπάσει το φράγμα θα πρέπει να ασκηθεί πάνω του μια δύναμη που να μπορεί να μπορεί να κουνήσει το Σύμπαν.Άμα βρεθεί τέτοια δύναμη πιστεύω πως θα μας ενημερώσουν.Το συμπέρασμα : Για να αποκτήσει καποιος την ταχύτητα αυτή πρέπει να έχει απειροελάχιστη μάζα και αυτη την προϋπόθεση την καλύπτουν πλήρως τα φωτόνια τα σωματίδια που αποτελούν το φως.

Sorry και πάλι για το μάθημα Φυσικής απλα θέλω να φτάσω κι εγώ σε ένα δικό μου συμπέρασμα και πάνω σε αυτο θέλω τις γνώμες όλων.Μήπως είναι ανόητο να προσπαθεί να εξηγήσει κανείς τα μυστήρια του πνεύματος,της μαγείας και του αποκρυφισμού με την επιστήμη;

 

Φιλικά,

Craftsman

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

From: Αυγερινός

Sent: 3/24/2002 8:18 PM

 

Φιλε Craftsman

Εδω θελω να σου πω οτι κανεις ενα μικρο λαθακι.Σκεψου μονο να γινει αυτη η διογκοση της μαζας οπως λες σε χρονο τοσο απιροελαχιστο που να ειναι ασυλιπτο...αυτο που θελω να πω δηλαδη ειναι οτι αν βρεθει δυναμη που να εφαπτεται σε εναν ανθρωπο ετσι ωστε να εχει μια σταθερη επιταχυνση μεχρι να μεγαλωση αρκετα η μαζα του..και ξαφνικα να αυξηθει παραπαρα πολυ η επιταχυνση μεχρι να φτασει την ταχυτητα του φωτος τοτε η διογκοση της μαζας που θα φτανει το συμπαν οπως λες(βεβαια οσα λες δεν ισχυουν...απορω που τα διαβασες..τεσπα..)θα γινει σε απειροελαχιστο χρονο με αποτελεσμα να μην γινει αντιλυπτο και αφου οταν την φτασει την ταχυτητα φωτος γινει ενεργεια τοτε μιλαμε για ενα πολυ απλο μεταβατικο σταδιο απο μεγαλη μαζα σε ενεργεια υπαρχοντας αναμεσα τους το απειρης εκτασης σταδιο της μαζας που ομως γινεται οπως ειπα σε απειροελαχιστο χρονο χωρις ετσι να γινεται αντιλυπτο και χωρις να μπορει να επιρεασει αφου δεν εχει διαρκεια...

Ελπιζω να καταλαβες καλυτερα τωρα...αν θες να σου πω πως πραγματικα εχουν τα πραγματα στην θεωρια της σχετικοτητας (που δεν ειναι ετσι ακριβως οπως τα ειπες..) στειλε μου ε-μαιλ εδω atjohn40@hotmail.com

See you my friend...

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

Αναμένονται τα σχόλιά σας και η... "upgrated version" της θεωρίας από τον Αυγερινό!

 

Seirios

Δημοσιεύθηκε: 13 Οκτ 2004 02:45 pm   

 

Φίλε Αυγερινέ,

 

θά μπορούσες νά μάς κάνεις ένα summary γιά τό ζητούμενο τής θεωρίας καί τά δεδομένα;

 

Αυγερινός

Δημοσιεύθηκε: 13 Οκτ 2004 07:12 pm  

 

Μιας και είμαι άρρωστος φίλε Σείριε, αρκέσου στο ότι δεν πιστεύω τπτ από όσα είπα πριν 2μισι και βάλε χρόνια.

Αφενός υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα λάθη, αφετέρου έχω αλλάξει απόψεις.

 

Πάω στο κρεβάτι τώρα να σκεπαστώ, θα σου απαντήσω κανονικά στην πρώτη αναλαμπή υγείας!

 

Michael

Δημοσιεύθηκε: 14 Οκτ 2004 02:16 am  

 

paidia sto paradeigma milame gia anthrwpo wraia?

loipon kanenas (pros to parwn) zwntanos organismos den mporei na ftasei tin taxutita tou fwtos gia pollous logous, enas apo autous einai h antistasi h alliws trivi.

Ean kati zwntano anaptuksei tosi taxutita prwta tha afudatwthei kai meta tha kaei logo anaptukseis thermotitas.

WSTOSO.

Otan kapoios kanei ena astriko taksidi paramenontas omws sti diki mas diastasi posi wra thelei gia na paei apo ellada kina px? tipota.

paei kateutheian.

vevaia den einai adunato na pragmatopoihthei taksidi megalis apostasis se mideniko xrono, tha prepei omws gia na ginei auto na dimiourgithei rigma sto xoroxrono etsi wste netaferthei sto epithumito shmeio akoma kai anthrwpos <<pagwnontas>> omws to xrono gia ti diastasi mas.

Pragma to opoio mporei na ginei alla me megalo risko afou ousiastika to swma ginetai energeia kai meta ksanaginetai maza, sas thumizw to peirama tis Filadelfia.

Auta kai elpizw na min efuga apo to thema.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...