Jump to content

Νεφέλη

Διαχειριστές
  • Content Count

    6,012
  • Joined

  • Days Won

    24

Νεφέλη last won the day on June 7 2020

Νεφέλη had the most liked content!

Community Reputation

97 Excellent

About Νεφέλη

  • Rank
    Διαχειρίστρια
  • Birthday 06/08/1974

Contact Methods

  • Website URL
    www.artofwise.gr
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Gender
    Female
  • Location
    Επιστρέφω σε λίγο...

Recent Profile Visitors

3,537 profile views
  1. Έχει ήδη απορριφθεί από τα greek hoaxes https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/04/10/thomas-cowan-virus-viral-conspiracy/
  2. Στην Κίνα έχουν ουσιαστικά στρατιωτικό νόμο. Εκεί δεν έχει να σου λένε να κάτσεις μέσα κι εσύ να κάνεις ναζάκια. Εάν δεν κάτσεις μέσα... πας μέσα! Απλά πράματα. Και με τόσο αυστηρή καραντίνα, ναι, φυσικά και εξαφανίζεται ο ιός (που δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, απλά είναι πια ελάχιστα τα κρούσματα https://www.worldometers.info/coronavirus/ )
  3. Φίλε μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου (ευχαριστώ και για την λίστα με τις πανδημίες). ΔΕΝ υποστηρίζω ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία. Θα ήθελα όμως να συζητήσω με κάποιον που υποστηρίζει ότι υπάρχει.
  4. Όπως σίγουρα έχετε προσέξει, αυτές τις μέρες κυκλοφορούν κάποια σενάρια συνωμοσίας σχετικά με τον Κορωνοϊό. Σε αυτό το νήμα, μπορείτε να παρουσιάσετε ότι έχετε ακούσει ή/και να υποστηρίξετε εάν πιστεύετε κάποιο από αυτά τα σενάρια. Όλες οι απόψεις είναι καλοδεχούμενες και ότι διαφωνίες προκύψουν, παρακαλώ να γίνουν πολιτισμένα.
  5. Δεν είμαι του επαγγέλματος, οπότε εάν πετάξω καμιά βλακεία, συγχωρέστε με: Νομίζω πως η θεωρία του "βιδώματος" δεν είναι καλή διότι μειώνει την ελαστικότητα της κατασκευής, με αποτέλεσμα ναι μεν ίσως να έχει καλύτερες αντοχές στο να μην πέσει, αλλά οτιδήποτε είναι μέσα της να τραντάζεται πολύ πιο βίαια, και αυτό να είναι πιο επικίνδυνο. Τα αντισεισμικά προκατασκευασμένα σπίτια (δοκιμασμένα και με εγγύηση ότι αντέχουν τουλάχιστον 9 ρίχτερ) βασίζονται στην λογική της ελαστικότητας, είναι χτισμένα με αυτή τη λογική και γιαυτό είναι -απ'όσο γνωρίζω- τα πιο ασφαλή μέχρι στιγμής.
  6. ΕΣΥ πως το βλέπεις; Συμφωνώ. ΠΟΥ όμως μπαίνουν αυτά και ποιός αποφασίζει που θα μπούν;
  7. Ξανανοίγω αυτό το θέμα, λόγω του πρόσφατου ντόρου που έγινε με αυτό το σκετσάκι του Μουζουράκη (φαντάζομαι είστε όλοι ενήμεροι). Ποιά η γνώμη σας;
  8. Σίγουρα θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα στους ηθικούς και περιβαλοντολογικούς λόγους. Και στο κάτω-κάτω, ας είναι και μόνο αυτοί αρκετοί για κάποιον να ελαττώσει την κατανάλωση κρέατος. Κέρδος είναι, και για τον ίδιο και για όλους Αν μάλιστα επιτέλους μια μέρα κυκλοφορήσει και το συνθετικό κρέας στην αγορά, σε προσιτές για όλους τιμές, να είσαι σίγουρος ότι θα είμαι από τους πρώτους που θα φάω! .
  9. Η θέση σου έχει λογική. Και εύκολα θα συμφωνούσα μαζί σου, εάν δεν υπήρχαν οι αποδείξεις που υποστηρίζουν το αντίθετο. Κατά την γνώμη μου, ναι, το συνήθισε. Και του αρέσει (κι εμένα μ'αρέσει και μου λείπει πολύ). Επειδή όμως, ως είδος, αποδεικνύουμε συνέχεια ότι είμαστε αυτοκαταστροφικοί (καπνίζουμε, πίνουμε, κάνουμε χρήση ουσιών αποδεδειγμένα επικίνδυνων για την υγεία μας, κ.ο.κ.), εάν μου το πας στο "για να το τρώμε και να μας αρέσει, μπορεί να το δεχτεί ο οργανισμός μας", δεν θα το δεχτώ. (...Είναι επίσης απορίας άξιο το γιατί είμαστε ταυτόχρονα το πιο έξυπνο αλλά και το πιο ηλίθιο πλάσμα του πλανήτη! Διότι κανένα άλλο είδος δεν είναι αυτοκαταστροφικό!) Το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει ότι μεταλλάσσεται/προσαρμόζεται πολύ εύκολα και γρήγορα στις όποιες αλλαγές (ίσως γι'αυτό επεμβαίνει με τόση ευκολία και προκαλεί αλλαγές, αλλά αφήνω για λίγο στην άκρη αυτό το κομμάτι, για να μην μπερδευτούμε). Αυτές οι μεταλλάξεις είναι όλες ευδιάκριτες: - χρησιμοποίησε τομάρια ζώων και την φωτιά για να ζεσταθεί ---> έχασε την γούνα του (και μάλιστα πολύ γρήγορα) - χρησιμοποίησε περισσότερο το μυαλό του ---> μεγάλωσε ο εγκέφαλός του (μέσα σε πολύ λίγες χιλιετίες) - μεγάλωσε ο εγκέφαλός του ---> προσαρμόστηκε η κυοφορία του (επίσης μέσα σε λίγες χιλιετίες) - μαγείρεψε και επεξεργάστηκε τις πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές του (δημητριακά & ξηροί καρποί) ---> αδρανοποιήθηκε/καταργήθηκε η λειτουργία της σκωληκοειδής απόφυσης ...κ.ο.κ. ... Κάθε μεγάλη αλλαγή στην ζωή του, έφερε μια εξίσου μεγάλη αλλαγή στον οργανισμό του... και μάλιστα γρήγορα. ...Με εξαίρεση το θέμα της βρώσης του κρέατος. Που, αν και πολύ σημαντική αλλαγή για έναν οργανισμό (από χορτοφάγος να γίνει παμφάγος... είναι πελώρια αλλαγή), το πεπτικό του σύστημα παραμένει ως είχε. Αυτό το γεγονός, εμένα τουλάχιστον, με κάνει να απορώ. Γιατί δεν προσαρμόστηκε σ'αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή; Την ίδια ακριβώς απορία έχω και με το αλκοόλ: ο άνθρωπος πίνει αλκοόλ εδώ και πάμπολλες χιλιετίες, αλλά ο οργανισμός του παραμένει "αρνητικός" σ'αυτή τη χρήση. Ναι, οκ, εάν πίνεις μόνο ένα ποτηράκι καλό κρασί την ημέρα, δεν θα πάθεις τίποτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σου κάνει καλό ή ότι είσαι φτιαγμένος γι'αυτό. Μήπως, με αυτή την άρνηση να προσαρμοστεί ο οργανισμός σε συγκεκριμένα πράγματα, είναι ο τρόπος της Μαμάς Φύσης να μας λέει: "είπα, ΜΗ αυτό!!" Ναι, το βλέπω ότι συμφωνούμε σε αρκετά πράγματα και ότι η διαφορά μας είναι στο "κέντρο βάρους". Το οποίο για εμένα είναι σημαντικό. Σαφώς και μια μετάλλαξη δεν είναι μονόπλευρη (όπως σωστά είπες παραπάνω). Κατά την γνώμη μου όμως, για το συγκεκριμένο θέμα, έχει σημασία το εάν "έκανε η κότα το αυγό ή τ'αυγό την κότα". Έχει σημασία εάν η αρχική μετάλλαξη προκλήθηκε βεβιασμένα από τον Άνθρωπο ή εάν ήταν μια φυσική εξέλιξη. Διότι στην μία περίπτωση υπάρχει η σοφία της Φύσης και στην άλλη η ...βλακεία του επιπόλαιου Ανθρώπου.
  10. Aqua Marine (12/10/18) Αυτό απέχει από τον “άνθρωπο” του σήμερα, που για να τρώει κρέας δεν χρειάζεται τα φυσικά μορφολογικά και πεπτικά χαρακτηριστικά, γιατί έχει καταφέρει να προσαρμόσει το επίμαχο κρέας, σε μαλακές μπριζολίτσες, φιλετάκια, κιμά, παναρισμένα, με 50 μυρωδικά κ.λ.π. Νεφέλη (12/10/18) 2) Ο άνθρωπος μαγειρεύει την τροφή του εδώ και πολλές χιλιετίες. Για την ακρίβεια, μαγειρεύει από τότε που ανακάλυψε την φωτιά, που σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια (!) πριν. Επομένως, θεωρώ σαθρό επιχείρημα το θέμα του μαγειρέματος. 3) Επειδή ακριβώς ο άνθρωπος των σπηλαίων έψηνε το κρέας, μπορούσε (και μπορεί) να το αφομοιώσει με πολύ μικρότερη "ζημιά" στον οργανισμό του! Να θυμίσω ότι, ακόμα και σήμερα, ο ανθρώπινος οργανισμός ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί καλά το ωμό κρέας! Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Από μια απλή δυσπεψία (που ακόμα κι αυτή είναι ένδειξη ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε κρέας) έως και τον θάνατο (!) Αντίθετα, τα αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ωμό κρέας. Aqua Marine (12/10/18) - Το μαγείρεμα του φαγητού, δηλαδή η ΦΩΤΙΑ, είναι αυτή που ουσιαστικά σήμανε την εκκίνηση του λεγόμενου πολιτισμού, και την ουσιαστική μας διαφοροποίηση από το να τρώμε ωμά φυτά, ψοφίμια και γενικότερα ωμό κρέας. Το λάθος της οπτικής του άρθρου που παραθέτεις, είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πολιτισμικές μεταλλάξεις με βάση τις οποίες μπορούμε μαγειρευτά να τρώμε τα πάντα απορρίπτοντας τις μορφολογικές καταβολές. Ακριβώς όπως σωστά απαντάς στο 3). Νεφέλη (14/10/18) Ώπα και φρένο! Ναι, η φωτιά σήμανε την εκκίνηση του πολιτισμού... όχι το μαγείρεμα! Το μαγείρεμα είναι απλά ΕΝΑ από τα πράγματα που κάναμε με την φωτιά! Ποτέ δεν θ'ακούσεις κανέναν να υποστηρίξει ότι η έναρξη του πολιτισμού ήταν με... το μαγείρεμα! Aqua Marine (16/10/18) Αυτό ακριβώς λέω. Επειδή όμως εξετάζεις αυστηρά το τι γράφω, θα είχες δίκιο αν έγραφα: “Το μαγείρεμα του φαγητού, είναι αυτό που ουσιαστικά σήμανε την εκκίνηση του πολιτισμού”. Γράφω όμως αυτό; Το μαγείρεμα είναι μέρος της εξέλιξης, μέρος της ευρύτερης “φωτιάς”. Η μετατροπή από το ωμό στο ψημένο ήταν μια μεγάλη αλλαγή, και αναφέρω ως “αντιπρόσωπό” της φωτιάς το μαγείρεμα γιατί αυτό μας ενδιαφέρει στην κουβέντα. Εννοείται ότι οι προεκτάσεις της φωτιάς ήταν και είναι πολλές περισσότερες. Ίσως να το έγραψα λίγο περίεργα αλλά και συ μη το βλέπεις κατά γράμμα και λέξη, δες τη ευρύτερη οπτική (αν σε ενδιαφέρει φυσικά). …Επειδή δεν μπορώ να βγάλω άκρη από τον συγκεκριμένο μας διάλογο (και τον κατατάσσω στα όρια της «συζήτησης του παραλόγου»), παρακαλώ θερμά για μια απλή απάντηση: Κατά την γνώμη σου, ο άνθρωπος μπορεί ή δεν μπορεί να τρώει ΩΜΟ κόκκινο κρέας, χωρίς να έχει προβλήματα στην υγεία του; Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο να φάει μια-δυο φορές, αλλά στο να τρώει συχνά. Νομίζω ναι και σ'ευχαριστώ. Κι επειδή γενικά δεν πολυστροφάρω, καλύτερα να χρησιμοποιείς πιο συχνά την κιμαδομηχανή όταν απευθύνεσαι σε εμένα Τώρα λοιπόν που κατάλαβα, απαντώ: Εικάζεται ότι ο άνθρωπος άρχισε να τρώει κρέας περίπου την ίδια εποχή που ανακάλυψε την φωτιά [*]. Μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με σιγουριά τι προηγήθηκε (η ανακάλυψη της φωτιάς ή η βρώση κρέατος). Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ο άνθρωπος να μην έφαγε ποτέ ωμό κρέας, ακριβώς επειδή δεν είναι φτιαγμένος γι'αυτό [**]. Όταν όμως, προφανώς τυχαία, έφαγε ψημένο κρέας... τα πράγματα άλλαξαν. Το ψημένο κρέας είναι σαφώς πιο μαλακό. Είναι και "αποστειρωμένο". Άρα, είναι πιο "φιλικό" για έναν μη-κρεατοφάγο οργανισμό. Αν μάλιστα υπάρχει έλλειψη της συνηθισμένης τροφής, γιατί να μην συμπεριληφθεί και το ψημένο κρέας στο διατροφολόγιο...; Και άρχισε να τρώει κρέας... Ψημένο, βέβαια. Που σημαίνει... μεταλλαγμένο. ΔΕΝ είμαστε ΕΜΕΙΣ που μεταλλαχτήκαμε. Είμαστε εμείς που μεταλλάξαμε το κρέας ώστε να γίνει πιο φιλικό στον οργανισμό μας. Είναι σημαντική η διαφορά! (και γενικά το να μεταλλάσσει ο άνθρωπος το περιβάλλον του για να το προσαρμόσει εκεί που τον βολεύει, είναι μια πάγια τακτική που καλά κρατεί μέχρι σήμερα, και που το εάν είναι ωφέλιμη ή όχι... το ξέρουμε πάρα πολύ καλά) Όμως, το ότι το κάναμε πιο φιλικό, δεν σημαίνει ότι έπαψε να είναι "ασύμβατο" με τον οργανισμό μας. Απλά μπορούμε να "αντέξουμε" παραπάνω ποσότητα, πριν αρχίσουν τα προβλήματα! Γίνομαι σαφής ή να φέρω κάποιο παράδειγμα; Σημειώσεις: [*] Οι πρώτες ενδείξεις κρέατος στην διατροφή των Ανθρωπίδων, έρχονται από μονάχα τρία υποείδη του Αυστραλοπίθηκου (συνολικά τα υποείδη του Αυστραλοπίθηκου είναι 10). Να σημειωθεί ότι ο Αυστραλοπίθηκος κατατάσσεται στα χορτοφάγα. ΚΑΙ τα τρία υποείδη του Αυστραλοπίθηκου που πρώτα έφαγαν κρέας, βρίσκονταν στην ίδια περιοχή: στα νοτιοανατολικά παράλια της Αφρικής. Στην ίδια περιοχή εικάζεται ότι πρωτοανακαλύφθηκε η φωτιά από τον Αυστραλοπίθηκο... στον οποίον ανήκουν τα τρία υποείδη που εικάζεται πως πρώτα έφαγαν κρέας. Η φωτιά πρωτοανακαλύφθηκε από τον Αυστραλοπίθηκο περίπου πριν 1,5 εκ. χρόνια πριν. Την ίδια εποχή έχουμε τις πρώτες αποδείξεις βρώσης κρέατος. Σαυρών, για την ακρίβεια. [**] Όλα τα πλάσματα που είναι φτιαγμένα για να τρώνε κρέας, είναι προικισμένα από την φύση με αντίστοιχα "όπλα" που τους επιτρέπουν να κυνηγήσουν για να φάνε (γαμψά νύχια, μυτερά δόντια, ταχύτητα, δύναμη). Ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ κανένα από αυτά τα φυσικά όπλα . Όταν ξεκίνησε να τρώει κρέας, γρήγορα κατάλαβε ότι δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα/όπλα για να αποκτήσει κρέας. Δηλαδή, για να κυνηγήσει. Γι'αυτό αρχικά και για πολλές χιλιάδες χρόνια, ήταν πτωματοφάγος. Τα πρώτα εργαλεία του τα έφτιαξε για να πολεμήσει τα άλλα πτωματοφάγα. Έπρεπε να περάσουν πολλές χιλιετίες μέχρι να μάθει να κυνηγάει, φυσικά με την βοήθεια των πιο "εξελιγμένων" όπλων που έφτιαξε. Μ'άλλα λόγια, αυτό που τα άλλα ζώα, τα φτιαγμένα για να τρώνε έστω και λίγο κρέας, είχαν και γνώριζαν εκ γενετής, ο άνθρωπος χρειάστηκε πολλές χιλιετίες για να αποκτήσει τεχνητά. .
  11. Ώπα και φρένο! Ναι, η φωτιά σήμανε την εκκίνηση του πολιτισμού... όχι το μαγείρεμα! Το μαγείρεμα είναι απλά ΕΝΑ από τα πράγματα που κάναμε με την φωτιά! Ποτέ δεν θ'ακούσεις κανέναν να υποστηρίξει ότι η έναρξη του πολιτισμού ήταν με... το μαγείρεμα! Sorry, αλλά εδώ σε χάνω... Μπορείς να μου εξηγήσεις τι εννοείς με άλλα λόγια, διότι δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις;
  12. Κυνόδοντες έχουν όλα τα πιθηκοειδή. Ακόμα κι αυτά που είναι χορτοφάγα, όπως ας πούμε ο -πλησιέστερος όλων στον άνθρωπο- Γορίλας (που παρά την δύναμη και τους πελώριους κυνόδοντές του, είναι χορτοφάγος). Οι κυνόδοντες είναι όπλα άμυνας, όχι ένδειξη διατροφολογικών προτιμήσεων. Σύμφωνοι. Η βία είναι μέρος της φύσης. Και όπως σωστά είπες: όταν πρόκειται για επιβίωση. Που σ'αυτή τη περίπτωση, είναι και απαραίτητη. ...Τι γίνεται όμως όταν δεν τίθεται θέμα επιβίωσης...; Είναι τότε δικαιολογημένη; Κατ'αρχάς και πρώτα απ' όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω και να τονίσω κάποια πράγματα: 1) ΔΕΝ είμαι vegan. Πριν κάποιους μήνες έβγαλα ΜΟΝΟ το κόκκινο κρέας από την διατροφή μου, κι αυτό για ηθικούς -κυρίως- λόγους. Συνεχίζω να τρώω αυγά, γαλακτοκομικά, ψάρια, θαλασσινά και ενίοτε πουλερικά. Πρόσφατα μαθαίνω όλα τα υπόλοιπα περί "κατασκευής" του ανθρώπου. 2) ΔΕΝ έχω απολύτως καμία διάθεση να "πλακωθώ" με κανέναν. Το τι τρώει ο καθένας, είναι πρόβλημά του και κανείς δεν χρειάζεται "νταβατζή" στο στομάχι του. 3) Το θέμα το άνοιξα αποκλειστικά και μόνο για την συζήτηση του θέματος, όπως και για την ενημέρωση ως προς το τι υποστηρίζει η κάθε "πλευρά", μιας και φαίνεται να είναι "της μόδας". Ελπίζω να εξηγήθηκα για να μην παρεξηγηθώ Σαφώς ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί ανά τους αιώνες. Έχει χάσει την γούνα του, έχει μεγαλώσει το κρανίο του, κ.ο.κ. Όμως: 1) Εύκολα όμως παρατηρούμε ότι δεν έχουν υπάρξει ριζικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η μορφολογία της οδοντοστοιχίας του παραμένει ίδια, με ελάχιστες αλλαγές (έχουν κάπως μικρύνει οι κυνόδοντες και αρχίζουν -τώρα, μετά από τόσες χιλιετίες- να "καταργούνται" κάποια από τα δόντια, οι λεγόμενοι "φρονιμίτες"). 2) Ο άνθρωπος μαγειρεύει την τροφή του εδώ και πολλές χιλιετίες. Για την ακρίβεια, μαγειρεύει από τότε που ανακάλυψε την φωτιά, που σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια (!) πριν. Επομένως, θεωρώ σαθρό επιχείρημα το θέμα του μαγειρέματος. 3) Επειδή ακριβώς ο άνθρωπος των σπηλαίων έψηνε το κρέας, μπορούσε (και μπορεί) να το αφομοιώσει με πολύ μικρότερη "ζημιά" στον οργανισμό του! Να θυμίσω ότι, ακόμα και σήμερα, ο ανθρώπινος οργανισμός ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί καλά το ωμό κρέας! Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Από μια απλή δυσπεψία (που ακόμα κι αυτή είναι ένδειξη ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε κρέας) έως και τον θάνατο (!) Αντίθετα, τα αμιγώς σαρκοφάγα ζώα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ωμό κρέας. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί εύκολα θα αντικαθιστούν αυτές τις ελλείψεις. Εάν μάλιστα διατηρήσουν στο διατροφολόγιό τους τα αυγά και τα ψάρια, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.
  13. Σύμφωνα πάντως με την παρακάτω ανάλυση, ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας: http://living-animals.blogspot.com/2007/11/blog-post.html Σχόλια;
  14. Εδώ και λίγους μήνες, στο ελληνικό διαδίκτυο, συχνά πυκνά βλέπω debates σχετικά με το εάν ο άνθρωπος είναι «φτιαγμένος» για να τρώει κρέας ή όχι. Νομίζω ότι το εν λόγω debate ξεκίνησε όταν πριν λίγο καιρό ο Π.Ο.Υ. ένταξε το φρέσκο κόκκινο κρέας στην λίστα των καρκινογόνων (τα αλλαντικά τα έχει εντάξει εδώ και 3-4 χρόνια, αλλά για την επεξεργασία τους). Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε ότι οι συνθήκες ζωής των ζώων που προορίζονται για τροφή, είναι άθλια, και γι’αυτό τον λόγο πολλοί στρέφονται προς την χορτοφαγία. Δηλαδή για λόγους ηθικούς. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε αυτό. Θα ήθελα την γνώμη σας ως προς το εάν πιστεύετε πως ο άνθρωπος είναι «κατασκευασμένος» να αφομοιώνει κρέας (κυρίως στο κόκκινο αναφέρομαι) ή όχι.
×
×
  • Create New...