Jump to content

Minerva

Mέλη
  • Posts

    1,670
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Minerva last won the day on January 14 2018

Minerva had the most liked content!

Profile Information

  • Gender
    Female

Recent Profile Visitors

3,507 profile views

Minerva's Achievements

Αβάπτιστος

Αβάπτιστος (7/7)

12

Reputation

  1. Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως κάποιες επιληπτικές κρίσεις, συνδέονται με τέτοιες καταστάσεις. Ο εγκέφαλος όλων μας δεν είναι πανομοιότυπος, υπάρχουν διαφορές. Οι ερευνητές λένε ότι άνθρωποι που είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι είναι περισσότερο δεκτικοί σε αυτού του είδους τη διέγερση. Για το θέμα της δεκτικότητας - άτομα που βίωσαν πιο έντονες εμπειρίες επειδή τις προσδοκούσαν - υπάρχει και η ερμηνεία της αυθυποβολής. Oι Tinoco & Ortiz , οι οποίοι επανέλαβαν το πείραμα του Persinger με όχι εξίσου θεαματικά αποτελέσματα δίνουν στην εργασία τους πίνακες όπου αναγράφεται το θρήσκευμα / οι πεποιθήσεις και οι τυχόν προσδοκίες των εξεταζομένων. Επειδή τα διάβασα, το μόνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δύο εξ αυτών ανέφεραν ότι μύρισαν... ταλκ. Ήταν και οι δύο καθολικοί. Άλλοι δύο ανέφεραν ότι είδαν έναν άντρα σ' ένα ποδήλατο. Κανείς δεν ανέφερε εξωσωματικές εμπειρίες. Αν εξαιρέσεις τα σωματικά συμπτώματα και την αίσθηση κάποιας παρουσίας σε λίγους συμμετέχοντες δεν υπήρχε κάτι κοινό που να δικαιολογεί την άποψη ότι όλοι μπορούμε να έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και αυτές να έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα.
  2. Οτι δεν είμαστε όλοι "κατασκευασμένοι" για να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν υπάρχει έμφυτη η ικανότητα για άλλες καταστάσεις συνείδησης. Ο Persinger θέτει επίσης την παράμετρο της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ ερευνητές που επανέλαβαν πρόσφατα το πείραμά του βρήκαν πως οι συμμετέχοντες με τις πιο αξιοσημείωτες εμπειρίες ήταν εκείνοι που τις προσδοκούσαν.
  3. Νεφέλη, οι ίδιοι οι ερευνητές γράφουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πληθυσμοί με επιρρέπεια σε αυτές τις καταστάσεις. Φαίνεται πως όλοι όσοι βιώνουν τέτοιες εμπειρίες μοιράζονται κοινό "παθολογικό", ή έστω "ιδιαίτερο" υπόβαθρο (βιολογικά μιλώντας). Περισσότερα στο Persinger M., «The Electromagnetic Induction of Mystical and AlteredStates within the Laboratory», στο Journal of Consciousness Exploration & Research, Vol. 1, Issue 7
  4. Mα κάτι τέτοιο λέει, όπως το καταλαβαίνω, δεν μιλά για μεταθανάτια ζωή.
  5. Για ποιο λόγο; όταν σταματά η καρδιά πεθαίνεις.
  6. http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=866698
  7. Το πολύ περισσότερα περιλαμβάνει πολλά από αυτά που συζητάμε εδώ αλλά σε επίπεδο βιώματος μάλλον παρά σκέψης. Όπου εκεί το εγώ δεν υφίσταται παρά μόνο σε αδιαχώριστη σχέση με το Όλον. (που είναι το emoticon με τον χίππι;) Σ' ένα άλλο επίπεδο σωστότατο, θα έπρεπε να είναι λυμένο το θέμα για την ανθρωπότητα.
  8. Πάντως ο Μαρξ δεν ήταν καθόλου βολεμένος οικονομικά. Ουσιαστικά ζούσε την οικογένειά του χάρις στην "ελεημοσύνη" του Ενγκελς. Περνούσε πολύ δύσκολα.
  9. Δηλαδή είναι διαφορετικό το εγωιστικό / εγωκεντρικό πλάσμα της καθημερινότητάς μας και διαφορετικός ο ανώτερος εαυτός μας δλδ η καλύτερη δυνατή εκδοχή μας που αντιλαμβάνεται ότι η ζωή είναι πολύ περισσότερα από μαμ, φακ, κακά και νάνι.
  10. Η Συνείδηση είναι ο κόσμος μας. Είναι συνώνυμη με την αντίληψη του κόσμου μας αλλά είναι σε καθημερινό επίπεδο και οι κάποιοι κοινοί κώδικες συμπεριφοράς - λέμε "ευσυνείδητος" ή "ασυνείδητος" και όλοι κατανοούμε τι σημαίνει.
  11. Έχει, αλλά η Συνείδηση είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την αίσθηση του "εγώ είμαι"
  12. Τι εστί εαυτός και τι εστί ανώτερος Εαυτός. Στα άρθρα επιχειρηματολογείται ότι η Συνείδηση προϋπάρχει του εαυτού ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί συνείδηση και αυτό που έχουν ακόμα και οι μικροοργανισμοί
  13. Και αυτό: http://www.bernardokastrup.com/2017/06/is-panpsychism-irreconcilable-with.html
  14. Φυσικά και έχει νόημα να φέρνουμε παραδείγματα για να μη μιλάμε "στον αέρα", εξάλλου έδωσα και το παράδειγμα του macho Ελληναρά.
×
×
  • Create New...