Jump to content

Minerva

Mέλη
  • Posts

    1,670
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Posts posted by Minerva

  1. 22 minutes ago, Νεφέλη said:

    Αυτό μου φαίνεται ιδιαίτερα παράξενο. Πως είναι δυνατόν να μην έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες δυνατότητες, όταν πρόκειται για την συνείδηση; Μήπως εννοεί κάτι άλλο; Ας πούμε: το να είναι κάποιοι πιο δεκτικοί από άλλους, είναι σαφώς λογικότερο (και φυσικά αποδεκτό).

     

     

     

     

     

     

    Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως κάποιες επιληπτικές κρίσεις, συνδέονται με τέτοιες καταστάσεις. Ο εγκέφαλος όλων μας δεν είναι πανομοιότυπος, υπάρχουν διαφορές. Οι ερευνητές  λένε ότι άνθρωποι που είχαν υποστεί τραύματα στο κεφάλι είναι περισσότερο δεκτικοί σε αυτού του είδους τη διέγερση. 

     

    Για το θέμα της δεκτικότητας - άτομα που βίωσαν πιο έντονες εμπειρίες επειδή τις προσδοκούσαν - υπάρχει και η ερμηνεία της αυθυποβολής.

     

    Oι   Tinoco & Ortiz , οι οποίοι επανέλαβαν το πείραμα του Persinger με όχι εξίσου θεαματικά αποτελέσματα δίνουν στην εργασία τους πίνακες όπου αναγράφεται το θρήσκευμα / οι πεποιθήσεις και οι τυχόν προσδοκίες των εξεταζομένων. Επειδή τα διάβασα, το μόνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δύο εξ αυτών ανέφεραν ότι μύρισαν... ταλκ. Ήταν και οι δύο καθολικοί. Άλλοι δύο ανέφεραν ότι είδαν έναν άντρα σ' ένα ποδήλατο. Κανείς δεν ανέφερε εξωσωματικές εμπειρίες. Αν εξαιρέσεις τα σωματικά συμπτώματα και την αίσθηση κάποιας παρουσίας σε λίγους συμμετέχοντες δεν υπήρχε κάτι κοινό που να δικαιολογεί την άποψη ότι όλοι μπορούμε να έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και αυτές να έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα.

     

    • Like 1
  2. 2 minutes ago, Νεφέλη said:

     

     

    Επειδή δεν προλαβαίνω να ερευνήσω σήμερα, ζητώ συγνώμη γι'αυτό, θα μπορούσες να μου το αναλύσεις λίγο περισσότερο για να καταλάβω τι εννοείς;

    Οτι δεν είμαστε όλοι "κατασκευασμένοι" για να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν υπάρχει έμφυτη η ικανότητα για άλλες καταστάσεις συνείδησης. Ο Persinger θέτει επίσης την παράμετρο της γεωμαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ ερευνητές που επανέλαβαν πρόσφατα το πείραμά του βρήκαν πως οι συμμετέχοντες με τις πιο αξιοσημείωτες εμπειρίες ήταν εκείνοι που τις  προσδοκούσαν.

  3. Νεφέλη, οι ίδιοι οι ερευνητές γράφουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι πληθυσμοί με επιρρέπεια σε αυτές τις καταστάσεις. Φαίνεται πως όλοι όσοι βιώνουν τέτοιες εμπειρίες μοιράζονται κοινό "παθολογικό", ή έστω "ιδιαίτερο" υπόβαθρο (βιολογικά μιλώντας). Περισσότερα στο

    Persinger M., «The Electromagnetic Induction of Mystical and AlteredStates within the Laboratory», στο Journal of Consciousness Exploration & Research, Vol. 1, Issue 7

  4. 3 hours ago, Sucore said:

    Χονδρικα ναι, αλλα δε νομιζω να ειναι τοσο απλο, ακομα και στις ηλεκτρικες μας συσκευες που εχουν πολυ λιγοτερες "συναψεις" απο οτι ο εγκεφαλος, αν βγαλουμε τη πριζα αποτομα παρατηρουμε το φαινομενο της επαγωγης, μια ελαφρια ανακυκλωση του ρευματος μεσα στη συσκευη.

    Ο θανατος μπορει να προελθει ειτε απο τον εγκεφαλο η απο το κυκλοφορικο.

    Αν σταματησει ο εγκεφαλος πρωτα, και δεν υπαρχει μηχανικη στηριξη, τοτε δεν νομιζω να υπαρχει κατι ενδιαφερον. Ομως αν σταματησει αποτομα η παροχη αιματος, ισως να υπαρχει μια μικρη ανακυκλωση των υπαρχουσουν λειτουργιων...

    Mα κάτι τέτοιο λέει, όπως το καταλαβαίνω, δεν μιλά για μεταθανάτια ζωή.

  5. 1 hour ago, Νεφέλη said:

     

     

    @outis, προσωπικά, μια χαρά το κατάλαβα όταν πέθανα (3 λεπτά flatline σε χειρουργείο). Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Κι απ' ότι έχει τύχει να συζητήσω με άλλες 2 περιπτώσεις παρόμοιες με τις δικές μου (πάλι flatline σε χειρουργείο), επίσης το καταλάβανε ότι πεθάνανε (στην μια περίπτωση) ότι πεθαίνουν (στην άλλη).

    Τί εννοείς; Πώς αισθάνθηκες;

  6. 15 hours ago, Sucore said:



    Το πολύ περισσότερα τι περιλαμβάνει;
     

    Το πολύ περισσότερα περιλαμβάνει πολλά από αυτά που συζητάμε εδώ αλλά σε επίπεδο βιώματος μάλλον παρά σκέψης. Όπου εκεί το εγώ δεν υφίσταται παρά μόνο σε αδιαχώριστη σχέση με το Όλον. :smiley_aapl: (που είναι το emoticon με τον χίππι;)

     

    Quote

    Για εμένα είναι: μαμ, φακ, κακά και νάνι ισάξια για όλους :D 

     

    Σ' ένα άλλο επίπεδο σωστότατο, θα έπρεπε να είναι λυμένο το θέμα για την ανθρωπότητα.

  7. 22 hours ago, Sabrina said:

    Τι να σας πω.. Εγώ στο μυαλό τον φιλόσοφο τον έχω αραχτό με λυμένα τα πρόβληματά του, πχ Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Μαρξ, άντε και οι βολεμένοι οικονομικά.

     

     

     

    Πάντως ο Μαρξ δεν ήταν καθόλου βολεμένος οικονομικά. Ουσιαστικά ζούσε την οικογένειά του χάρις στην "ελεημοσύνη" του Ενγκελς. Περνούσε πολύ δύσκολα.

  8. 1 hour ago, Sucore said:

    Δηλαδή;

    Δηλαδή είναι διαφορετικό το εγωιστικό / εγωκεντρικό πλάσμα της καθημερινότητάς μας και διαφορετικός ο ανώτερος εαυτός μας δλδ η καλύτερη δυνατή εκδοχή μας που αντιλαμβάνεται ότι η ζωή  είναι πολύ περισσότερα από  μαμ, φακ, κακά και νάνι.

  9. 1 hour ago, Νεφέλη said:

     

    Ποια η θέση και ο ρόλος της στον κόσμο μας;

     

    2 hours ago, Νεφέλη said:

     

     

     

    Η Συνείδηση είναι ο κόσμος μας. Είναι συνώνυμη με την αντίληψη του κόσμου μας αλλά είναι σε καθημερινό επίπεδο και οι κάποιοι κοινοί κώδικες συμπεριφοράς - λέμε "ευσυνείδητος" ή "ασυνείδητος" και όλοι κατανοούμε τι σημαίνει.

    • Like 1
  10. 47 minutes ago, Sucore said:

    Οπότε για να ορίσουμε πετυχημένα την συνείδηση φτάνει να ορίσουμε το τι εστί "εαυτός"; 

    Τι εστί εαυτός και τι εστί ανώτερος Εαυτός.

     

    Στα άρθρα επιχειρηματολογείται ότι η Συνείδηση προϋπάρχει του εαυτού ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί συνείδηση και αυτό που έχουν ακόμα και οι μικροοργανισμοί

    • Like 2
  11. 1 hour ago, Νεφέλη said:

    Δεν νομίζω ότι έχει νόημα το να φέρνουμε παραδείγματα. Είναι πάμπολλα και μπορούν να υποστηρίξουν κάθε άποψη.

    Φυσικά  και έχει νόημα να φέρνουμε παραδείγματα για να μη μιλάμε "στον αέρα", εξάλλου έδωσα και το παράδειγμα του macho Ελληναρά.

  12. 11 hours ago, Τράγου Κέρατο said:

     

     

    Το εμπόριο μωρών συμβαίνει ήδη. Και το πρόβλημα, και πάλι, είναι το ότι γίνεται εμπόριο, όχι στο σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών - όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον. 

    Όντως συμβαίνει και είναι τεράστια μπίζνα.

     

    Για την τεκνοποίηση / υιοθεσία από άτομα του ίδιου φύλου έχω τη μαρτυρία κοπέλας από άλλη χώρα που είχε δεσμό με τον γιο δύο γυναικών. Ναι μεν ήταν ετεροφυλόφιλος αλλά φερόταν απαίσια σε όλες τις γυναίκες με τις οποίες σχετιζόταν ερωτικά. Δεν το λες και φυσιολογικό... Από την άλλη, κυκλοφορούν μαμάκηδες Έλληνες - τέκνα ετεροφυλόφιλων - που επίσης φέρονται απαίσια στις σχέσεις τους.

  13. Quote

    Όταν παίρνετε μια απόφαση για να στρίψετε δεξιά ή αριστερά, το σύμπαν χωρίζεται αμέσως στα δύο. Στη μια εκδοχή έχετε στρίψει δεξιά και στην άλλη αριστερά. Αν σκεφτείτε την πρώτη εκδοχή, πριν από την απόφαση, διαπιστώνετε ότι δεν εμπλέκεται κανένα ζήτημα επιλογής. Θα καταλήξετε να κάνετε και τα δύο πράγματα. Αλλά αν σκεφτείτε τη δεύτερη, διαπιστώνετε ότι η απόφαση ελήφθη, και σε ότι σας αφορά έγινε ελεύθερα. Όπως γράφει ο Πολ Ντέιβις “ λέγοντας ότι πρέπει να στρίψετε αριστερά και όχι δεξιά, ορίζετε, κατά κάποιο τρόπο, τον εαυτό σας”.

    https://thalesandfriends.org/el/2012/02/16/υπάρχει-ελεύθερη-βούληση/

  14. 12 hours ago, Τράγου Κέρατο said:

    Σε ρώτησαν αν θες να γεννηθείς; :) 

     

    Νομίζω ότι το πας πολύ μακριά με κίνδυνο να υποπέσει η κουβέντα σε μοιρολατρεία.

    Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένα άτομο διαθέτει βούληση (εξαιρώντας την επιθυμία για μητρικό γάλα, στήθος); Προφανώς εφόσον μπορεί να ξεχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους. Μπορούμε να πούμε ότι ένα παιδί λειτουργεί με ελεύθερη βούληση όταν θέλει το συγκεκριμένο παριζάκι της πιασάρικης διαφήμισης; Όχι. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς οι πάσης φύσεως έξωθεν  επιρροές μορφοποιούν τη βούλησή μας.

     

    Στο παράδειγμα με το ταξίδι, ακόμα κι αν δεν περάσουν όλη τους τη ζωή στο πλοίο, τα δύο παιδιά θα έχουν αποκομίσει πολύ διαφορετικές εντυπώσεις για το πώς είναι η καθημερινότητα - αφού ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Σκανδιναβία υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Εάν, μεν, τα δυο παιδιά έχουν ως αφετηρία τη Μεσόγειο είναι πολύ πιθανόν να γενικεύσουν τα βιώματά τους επισκεπτόμενα άλλες χώρες με παρεμφερή κουλτούρα. Μια επίσκεψη στη Σκανδιναβία θα έκρυβε περισσότερες εκπλήξεις, το ταξίδι όμως κοστίζει περισσότερο και δεν είναι προσιτό σε όλους τους γονείς.

  15. Εάν η βούλησή μας είναι ελεύθερη από τραύματα, υπερβολικές προσδοκίες, ανάγκες που δεν συνειδητοποιούμε και επίτευξη στόχων που δεν εξαρτώνται από κανέναν μοιραίο εξωτερικό παράγοντα, τότε ναι,  είναι ελεύθερη κι έχουμε αυτεξούσιο. Στην πραγματικότητα (σχεδόν) ποτέ δεν ενυπάρχει η συγκυρία της προηγούμενης φράσης. Έτσι, κλίνω στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αυτεξούσιο.

  16. Κρατάω ότι βρήκαν πώς γεννώνται τα βαρέα μέταλλα, όπως ο χρυσός, ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρούν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα και ότι οι ανακαλύψεις είναι τόσο σημαντικές που ανοίγουν νέους δρόμους στην αστροφυσική.

     

    Κατά τ' άλλα δεν πιάνω το νόημα.

    • Like 1
×
×
  • Create New...