Jump to content

Scientology


Speedy
 Share

Recommended Posts

Ο πιό εύκολος τρόπος να βγάλεις λεφτά είναι να ξεκινήσεις μια θρησκεία...

 

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Neison Himmel, η παραπάνω φράση (link) αποδίδεται στον L. Ron Hubbard, ιδρυτή της Σαϊεντολογίας αλλά και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας (κρατήστε το αυτό), απόστρατο αξιωματικό του Αμερικανικού Ναυτικού και κατασκευαστή ταινιών.

Ο ίδιος στα πρώτα βήματα της αναζήτησής του έρχεται σε επαφή με την ανατολική φιλοσοφία, στοιχεία της οποίας πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον προκειμένου να χτίσει τη θρησκεία του. Σε αυτή την αναζήτηση έρχεται σε επαφή με την υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Ναυτικού (μέσω του συνταγματάρχη Thompson), κάτι που θα τον βοηθήσει στο μέλλον να μεταπηδήσει στην υπηρεσία πληροφοριών, έπειτα από την κατάταξή του στο ναυτικό. Μέχρι τότε έχει δοκιμάσει την τύχη του σε σπουδές μηχανολογίας σε αμερικανικό κολλέγιο, όπου τελικά τα παρατάει.

Τελικά, αποστρατεύεται από την υπηρεσία πληροφοριών του Ναυτικού, επικαλούμενος μια μικρή αναπηρία. Στο μέλλον θα επικαλείται όλο και περισσότερες αναπηρίες προκειμένου να αποσπάσει μια όλο και μεγαλύτερη σύνταξη από το Ναυτικό. Παράλληλα όμως, γράφει ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και pulp fiction (το περιοδικό Astounding stories εκδίδει ιστορίες του μέχρι το 1950 περίπου) και αποκτά ένα αναγνωστικό κοινό (που θα του χρησιμεύσει στην πορεία). Μέχρι που εκδίδει τη διανοητική!

Στην πορεία έρχεται σε επαφή με τον John (ή Jack) Parsons, όπου καταφέρνει - σαν καλός παραμυθάς - να κερδίσει το θαυμασμό και τη φιλία του.

Αυτό το σημείο έχει γέλιο, γιατί καταφέρνει να πείσει τον Parsons να φτιάξουν μια επιχείρηση όπου θα αγοράζουν σκάφη στη δυτική ακτή και θα τα μεταπωλούν στην ανατολική ακτή, με κέρδος. Ο Parsons βάζει 20.000 δολλάρια, ενώ ο Hubbard 1.000. Στη συνέχεια ο Hubbard παίρνει 10.000 δολλάρια και κλέβεται με τη σύντροφο του Parsons, παίρνει και ένα σκάφος και πάει στη Φλόριντα! :clapping:

Με τη γέννηση της Διανοητικής λοιπόν, όπου εμμέσως πλην σαφώς ανταγωνίζεται τον κλάδο της ψυχιατρικής, ο Hubbard δημιουργεί μεγάλο θόρυβο, όπου στη συνέχεια τον εξαργυρώνει σε ρευστό οργανώνοντας διαλέξεις και ιδρύοντας ερευνητικά κέντρα για τη μελέτη της Διανοητικής.

Προφανώς σε αυτό το σημείο, βλέποντας τα κέρδη να αυξάνονται όλο και περισσότερο αλλά και την εφορία να ζητά περισσότερα (όπως είναι λογικό), κάνει το κλικ και μεταμορφώνει τα ερευνητικά κέντρα σε "εκκλησίες της Σαϊεντολογίας"! :clapping:

Από τότε μέχρι σήμερα, αυτή η "θρησκεία" έχει δημιουργήσει πάνω από 700 κέντρα σε πάνω από 60 χώρες, με ιδιαίτερα μεγάλα κέρδη (χαρακτηριστικά αναφέρω πως μόνο το 1987, ένα παρακλάδι της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, η λεγόμενη "Εκκλησία της Πνευματικής Ανάπτυξης", είχε έσοδα της τάξης των 503 εκατομμυρίων δολλαρίων!!!)

 

Απο 'κει και πέρα, η επέκταση της Σαϊεντολογίας σε άλλους τομείς όπου θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά και θα πολλαπλασίαζαν τα κέρδη της, ήταν αναμενόμενη.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Sterling Management Systems, Σαϊεντολογικοί σύμβουλοι επιχειρήσεων (ιδρυθείσα το 1983 και αξιολογημένη από το Inc. Magazine ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρίες)

HealthMed, μια αλυσίδα κλινικών διοικούμενη από Σαϊεντολόγους

Σαϊεντολογικές εκδόσεις, με δεκάδες βιβλία, εκ των οποίων 12 έχουν γίνει και best sellers.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς η Σαϊεντολογία προσπαθεί (και έχει πετύχει) να αναμιχθεί και σε άλλους χώρους, όπως το χρηματιστήριο (βλ. αδερφούς Feshback), η παιδεία (όπου γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν πονήματα του Hubbard στα δημόσια σχολεία), η πολιτική (βλ. υπόθεση Massimo Introvinge) κτλ κτλ κτλ

 

Η λίστα με τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία, είτε αποδεδειγμένα είτε φαινομενικά έχει αναμιχθεί η Σαϊεντολογία, είναι μεγάλη!

Από "υψηλόβθμους αποστάτες" της Σαϊεντολογίας που το 1985 κατηγόρησαν τον Hubbard για εκτροπή 100 εκατομμυρίων δολλαρίων από την εκκλησία του σε τραπεζικούς του λογαρισαμούς σε Ελβετία και Κύπρο, μέχρι τον Σαϊεντολόγο Reed E. Slatkin όπου καταδικάστικε το 2004 σε 14 χρόνια φυλάκιση, για παρακώλυση δικαιοσύνης, ξέπλυμα χρήματος και απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων δολλαρίων.

 

Πέρα από τα παραπάνω, καθώς και από τις αυταρχικές πλην επιθετικές μεθόδους της σαϊεντολογίας (που ίσως γράψω σε επόμενο ποστ γιατί ήδη έχω γράψει πολλά), ενδιαφέρον έχει μια συνέντευξη του γιού του Hubbard, του Ron Hubbard Jr (που άλλαξε το όνομά του σε Ronald DeWolf) στον Alan Sonnenschein (penthouse, Ιούνιος 1983)

Τη συνέντευξη θα τη βρείτε εδώ, ωστόσο θα παραθέσω ορισμένα σημεία της σε ελεύθερη μετάφραση:

 

Sonnenschein: ...Έκανε καθόλου έρευνα για το βιβλίο, όπως ισχυρίζεται, ή το έβγαλε από το μυαλό του?

Hubbard Jr: Καθόλου έρευνα...

 

Sonnenschein: Μπορεί ένας φτωχός να γίνει Σαϊεντολόγος?

Hubbard Jr: Ω, όχι, όχι.

 

Sonnenschein: Ενδιαφερόταν καθόλου ο πατέρας σας να βοηθήσει ανθρώπους?

Hubbard Jr: Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να βγάλει λεφτά.

 

Sonnenschein: Πόσο κόστιζε το auditing?

Hubbard Jr: Όσο είχε ο καθένας. Τους τάζαμε γη και ουρανό. Θα πουλούσαν και την ψυχή τους γι' αυτό. Τους λέγαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν τη δύναμη του Θεού.

 

:clapping:

 

 

Οι πληροφορίες μαζί με τις πηγές τους, καθώς κα η ελεύθερη μετάφραση μέρους της συνέντευξης του Hubbard Jr, είναι από το περ. "Συνωμοσίες", τεύχος 1, σελ. 36-43

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...